14. srpna 2012

Darebákem snadno a rychle

Zlý podnikatel Ahmad Raad dostal evropské dotace a postavil 3 hotely. Vyplývá to z článku Hospodářských novin, který byl nedávno zveřejněn pod titulkem „Tři hotely pro člena ODS. Z eurodotací“. Kdyby to koneckonců nevypadalo jako darebáctví, nemělo by smysl takový článek psát a publikovat. Ale takhle je jasné, že Raad je bezmála zločinec. Jak snadné.

Podnikám už řadu let a troufám si říci, že úspěšně. Odváděl jsem a stále odvádím solidní práci, vše co jsem vyrobil nebo postavil, je kvalitní a poctivé. Věřím, že poctivá práce se dlouhodobě vyplácí. A teď jsem se stal snadno a rychle darebákem. 
 
Nevěděl jsem, že nesmím požádat o dotaci, protože znám některé místní politiky. Nevěděl jsem, že nesmím požádat o evropské dotace, protože jsem členem ODS. Nikdo mi to neřekl. Předložil jsem 3 projekty, požádal o dotace, postavil hotely. Nebyl jsem sám, kdo eurodotaci získal. Ostatně, jen z dotací se hotely stavět nedají. Investoval jsem spoustu vlastních peněz, hotely stojí a ostudu městu nedělají. O mých vlastních penězích ani o kvalitě odvedené práce se však ve zmíněném článku nedočtete.
 
Objevily se informace, že se při přidělování dotací vyskytly nejasnosti, chyby či dokonce podvody. Projekty mých hotelů přezkoumali auditoři a konstatovali, že nedošlo k žádným pochybením a už vůbec ne k podvodům. To však v článku také není. Je tam naopak napsáno, že moje manželka sedí v zastupitelstvu, které o přidělení dotace rozhodovalo. Z toho přece jasně vyplývá, že moje žena hlasovala v můj prospěch při přidělování evropských peněz. Jenže zastupitelstvo nikdy o přidělování evropských dotací nerozhodovalo a nerozhoduje a moje žena navíc členkou zastupitelstva v době rozhodování nebyla! Ale co na tom, že? Místo této pravdivé informace se lépe hodí nepravdivá informace o tom, že moje firma dostala bez výběrového řízení zakázku na zvelebení sídliště za 63 milionů. Lež jako věž. Ale pro vytvoření dojmu, že jsem podvodník a darebák se taková informace, byť nesmyslná, hodí. 
 
Takže pokud byste někdy žádali o dotaci, ujistěte se, že nejste členy žádné politické strany, že se neznáte s problematickými lidmi a že vaši příbuzní nebudou mít nikdy v budoucnu politické ambice. Takoví lidé totiž dotace získávat nemají. Pokud je získají, stanou se v očích veřejnosti darebáky, i kdyby odvedli perfektní práci. 
 
 
Ahmad Raad

člen místní rady
člen regionální rady