14. září 2020

Rouškovné je prachsprosté korumpování voličů. Nejde o seniory, ale o hlasy

(INFO.cz) Vládě podle poslance a ekonomického experta ODS Jana Skopečka v době koronavirové krize nelze vyčítat, že se veřejné finance dostávají do deficitu. Plánovanou pěti set miliardovou „sekerou“ si ale prý jen dělá vatu pro různé předvolební výdaje typu rouškovné. „Není to žádná upřímná snaha pomoci penzistům, nýbrž prachsprostá snaha pomoci svým volebním výsledkům,“ hodnotí Skopeček vládou schválený jednorázový finanční příspěvek seniorům. Jaký deficit by šlo považovat za udržitelný? A hrozí ze strany vlády zvyšování daní? Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na Info.cz.

Rozpočtový schodek ve výši pěti set miliard korun je tak astronomický, že o něm již běžná veřejnost nedokáže příliš realisticky uvažovat, říká v rozhovoru s Janem Paličkou poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Vláda si tím dle jeho názoru jen vytváří prostor pro různé mimořádné předvolební výdaje. „Odpovědná vláda by to do konce roku zvládla někde kolem tří set miliard. Kdyby realizovala úspory, určitě by se do toho vešla a žádný půlbilionový deficit tu vůbec nemusel být. Ale to by muselo znamenat alespoň elementární úspory v provozních výdajích a snahu podívat se na tu výdajovou stranu rozpočtu,“ hodnotí situaci Skopeček.

Jako jeden z příkladů zmíněných předvolebních výdajů uvádí Skopeček tzv. rouškovné, tedy vládou schválený jednorázový příspěvek seniorům ve výši pět tisíc korun. „Určitě bychom si všichni přáli, aby senioři měli vyšší důchody. Uznáváme, že si nežijí zrovna bezvadně a ty penze nejsou takové, jaké by si představovali, ale jednorázový příspěvek nic neřeší, vydá se a poté se budou mít důchodci stejně,“ kritizuje Skopeček tento krok vlády.

Podle ekonomického experta ODS by důchodcům pomohlo spíše přehodnocení valorizačního mechanismu a hlavně pak reforma důchodového systému jako takového, který je dle jeho názoru jinak neudržitelný. „Je evidentní a v posledních týdnech jsme toho všichni byli svědky, že v otázce těch pěti tisíc vůbec nejde o důchodce samotné a je to jen prachsprostá předvolební korupce,“ nešetří ostrými slovy Skopeček.

Co Skopeček naopak ze strany vlády kvituje, je záměr zrušit superhrubou mzdu, o jejíž smysluplnosti dle vlastních slov nebyl nikdy přesvědčen. „To, že s tím dnes přichází hnutí ANO, je úsměvné, dávám to také do souvislosti s blížícími se volbami. ODS se o to snaží dlouhodobě, už v roce 2015 to mělo být zrušené, ale Andrej Babiš to odmítl. Pak jsme s tím návrhem přišli znovu před dvěma lety, poslanci ANO byli opět proti. Že s tím přicházejí dnes, je sice pozdě, ale aspoň něco,“ komentuje Skopeček přístup vládního hnutí. „Obávám se, že na jedné straně bude vláda dělat kroky prezentované jako snižování daní, ale z druhé strany bude lidem tahat peníze z kapsy zvýšením spotřebních daní nebo poplatků,“ odhaduje další vývoj ekonomický expert ODS.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS