10. září 2020

Zprávy CNN Prima News: Ochranné pomůcky pro seniory

(CNN Prima News) Hostem poledních zpráv CNN Prima News byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Opozice rozhodnutí rozdat lidem nad 60 let ochranné pomůcky kritizovala. Je to podle ní jen důkaz nepřipravenosti vlády reagovat na zhoršenou epidemickou situaci. Navíc jde podle opozice také o předvolební gesto.

Olga RICHTEROVÁ, poslankyně, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku /Piráti/:
Když si uvědomíme, co všecko musí náš stát zajistit, že by měl ochránit ty nejzranitelnější lidi s významně oslabenou imunitou, kteří třeba prochází onkologickou léčbou, stejně tak že je potřeba zajistit respirátory i pro učitele, aby co nejméně škol muselo omezit výuku, zkrátka že je celá řada rizikových jedinců a rizikových profesí, tak je opravdu velkou otázkou, jestli má vláda svoje síly napřít do tohohle rozesílání.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Tak, jak to vláda realizuje, pokud to opravdu zrealizuje, protože víme, jak dopadly její sliby z března a žádné roušky nikomu nepřišly, tak je to zatím takové napůl cesty s tím, jak bychom si to představovali, protože ten počet roušek a respirátor jenom jediný je tak nízký, že samozřejmě to bude stačit jenom na pár dní, a je tedy otázkou, jestli vláda tím sleduje to, aby tito lidé se nebáli jít k volbám například, anebo jestli tím sleduje skutečně ochranu jejich zdraví.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Přidáme teď další komentář opozice, s námi je teď živě ve vysílání
Petr Fiala, předseda ODS. Dobré poledne vám přeju.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den přeji.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
O té distribuci pomůcek se mluvilo už na jaře, z toho potom nakonec sešlo, teď se vláda rozhodla dát pomůcky jednorázově seniorům, proč to jako opozice kritizujete, když situace se šířením koronaviru se opravdu zhoršuje?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na jaře by to mělo samozřejmě smysl, lidé byli vyděšeni, neměli s tím žádnou zkušenost a ochranné pomůcky nebyly. Dneska je roušek dost, lidé už s tím tu zkušenost mají a to, co tady nabízí vláda, to nemá vlastně žádný praktický smysl, to jsou roušky, které budou stačit sotva na 3 dny, a snad jediný smysl, který to má, je, aby v předvolebních debatách pan premiér nebo ministr vnitra mohli říct, že něco udělali. Protože jinak neudělali vůbec nic.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Jak by tedy podle vás měla teď jinak, účinně vypadat pomoc pro lidi, kteří patří do ohrožené skupiny?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mělo se pracovat mnohem dříve, vláda promarnila měsíce, které měla k dispozici, aby se připravila na tu horší situaci. Slyšeli jsme, že nebudou plošné zákazy, jak bude fungovat chytrá karanténa, nic z toho není pravda. Ale teď je potřeba ochránit rizikové skupiny. Mnohem větší smysl je posílat roušky a respirátory do sociálních služeb, do domovů důchodců. Důležité je také, aby je měli k dispozici ti učitelé, kteří chtějí nebo se třeba cítí ohroženi kvůli věku. Je zde spousta prostoru, kde vláda má jednat. To se neděje. Ale hlavně neustále slyšíme jenom lži a zmatená rozhodnutí. Chytrá karanténa nefunguje, neposílil premiér kapacity hygienických služeb a hygieny a vidíme, že jsou nedostatečné. Měsíce, které byly k dispozici, se prostě promarnily. A teď vláda rozdává jakési předvolební dárečky, aby mohla říct, že něco udělala, ale to je špatně. Na to doplácí celá společnost.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, před malou chvílí
poslanci neschválili program mimořádné schůze, kterou jste právě jako ODS iniciovali, co si o tom myslíte? Proč vláda nenechala projít těch vašich 8 návrhů, které mají mířit hlavně na pomoc živnostníkům a odvětvím, které koronakrize zasáhla nejvíc?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to nepochopitelné a je to nepochopitelné právě z hlediska toho, co se teď děje, že to je nejistota, nevíme, jak se bude vyvíjet dál nemoc COVID-19, ti lidé potřebují pomoc. My jsme navrhovali, aby se odpustily sociální odvody malým firmám do 50 zaměstnanců do konce roku, sociální pojištění živnostníkům do konce roku. To jsou věci, které fungovaly v době koronavirové krize v té první vlně, lidé to oceňovali, bylo to jednoduché a teď to končí ke konci srpna. Proto jsme my chtěli teď hned rozhodnout o tom, že ta pomoc bude do konce roku pokračovat. Nemůžeme si dovolit, abychom přišli o pracovní místa, aby tady skončily živnosti, aby se firmy dostávaly do platební neschopnosti. A to byly jednoduché návrhy a vůbec nechápu, proč to vláda nepodpořila.

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka:
Dodává teď v našem vysílání
předseda ODS Petr Fiala. Děkuju, že jste byl s námi. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.