1. září 2020

Jihočeši musí mít rychlý internet snadno dostupný všude. Prostě všude

(www.budejckadrbna.cz) Bez rychlého internetu dostupného na celém území kraje jsou nákupy notebooků pro distanční výuku nebo řeči o práci z domova úplně na nic. Říká Martin Kuba ODS kandidát na jihočeského hejtmana. Klíč je v připojení. Budeme investovat do toho, aby rychlý internet měla naprostá většina Jihočechů.

Vy jste v minulém týdnu na svém Facebooku napsal, že se vláda v podpoře nákupu pomůcek pro školy a žáky na distanční výuku úplně vykašlala na krajské školy. Co vás k tomu vedlo?

No jasně, to jsem napsal, protože to tak je. Ministr školství oznámil, že uvolní 1,2 miliardy na nákupy notebooků, softwaru a dalších technologií, ale celé to je pouze pro veřejné základky. Na víceletá gymnázia, střední odborné školy a učiliště nedá nic! Je to nelogický, a navíc teda diskriminační. Na víceletých gymnáziích jsou stejně staré děti jako na základkách a plní tam povinnou školní docházku. Bohužel z vedení kraje se nikdo těhle našich jihočeských studentů nezastal, tak jsme to udělali my.

Je školství jedním z vašich priorit, které se chcete v programu věnovat?

Dnešní úrověň školství rozhoduje o tom, jak bude za pár let náš kraj úspěšný. To ví ve všech vyspělých zemích. A my v tom máme taky jasno. Proto za něj v našem týmu ručí lidé, kteří tomu opravdu rozumí a jsou v něm špičky. Děkanka ekonomické fakulty Dagmar Škodová Parmová a ředitel gymnázia v České Antonín Sekyrka. Oba se shodnou, že letos prošlo školství opravdovou revolucí. To, co bylo dřív výsadou velkých firem, jako videokonference nebo online porady se stalo součástí životů učitelů i studentů. A i když si všichni přejeme, aby už děti mohly chodit normálně do školy je třeba být jednak připraveni, ale hlavně se naučit mnohem víc využívat výhody těchto moderních technologií.

Co myslíte konkrétně, že by se mělo víc využívat?

Dnes velmi dobře fungují softwarové platformy pro virtuální výuku od Microsoftu a Google, a každá škola si může vybrat. Právě teď by ale zřizovatelé škol, tedy kraj nebo obec, měli stejně jako ve firmách striktně požadovat, aby se s nimi začalo mnohem víc pracovat. Vymačkat z toho pro naše jihočeské děti a studenty maximum. Na virtuálních uložištích se mohou ukládat příkladové hodiny, cvičení ke složitějším školním tématům nebo videa z nějakých praktických pokusů. Ty pak mohou být studentům a rodičům přístupná k doučování nebo doplňování látky. Nebo vybavit třídy kamerami, které by během hodiny zabírali pouze vyučujícího. To by zas umožnilo studentům vzdálené sledování aktuálně probíhající výuky. Vzhledem k tomu, že nevíme, kolik se jich může ocitnout na podzim v karanténě to může být nutné! Zaráží mě, že to nikdo na kraji celé léto zase neřešil. Prostě ani tohle neudělali. Přitom v každé firmě tyhle věci už dnes používají. Bohužel ve vedení kraje úplně chybí nějaké manažerské řízení.

Ale jak jste popsal ve svém příspěvku, celé je to limitované internetovým připojením. Co s tím?

Ano, to je hlavní. Bez toho nemá nákup nějakých notebooků smysl. Navíc většina z nich má dneska už chytré telefony. Jasně, musíme zajistit, aby je měli i studenti ze sociálně slabších rodin, ale hlavní je něco jiného. Internet! Rychlý internet. Všude! K čemu budou notebooky, když se na nich doma studenti nepřipojí ke kvalitnímu internetu. Ten pořád na řadě míst v kraji chybí. A zase to nikdo z krajských politiků neřeší. Takže, to změníme. Pokud budeme řídit kraj s naším týmem, tak připravíme program na podporu připojení maximálního počtu jihočeských domácností k rychlému internetu. V tomhle musí být jižní Čechy jedničkou v celé republice.

Rozhovor vyšel na serveru budejcka.drbna.cz.

Martin Kuba

kandidát na hejtmana Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení