24. srpna 2020

Televizní noviny: Politická bitva o změnu daňového systému v Česku

(TV Nova) Hostem Televizních novin TV Nova byl v živém vstupu předseda poslaneckého klubu ODS a 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Podoba toho, jak budou vypadat daně a platy po plánovaném zrušení superhrubé mzdy, dostává reálnější obrysy.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Vláda nejspíše půjde cestou progresivního zdanění. To se nelíbí opozici, ačkoliv zrušení superhrubé mzdy jinak podporuje.

A ve vysílání je s námi ministryně financí Alena Schillerová a místopředseda
ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Dobrý večer.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Paní ministryně, patrně už víte, od jakého příjmu budou lidé platit vyšší sazbu daně a kolik bude sazeb, jestli 2 nebo 3?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Dnes jsme to neřešili, protože jsme měli na tématu proložení Antiviru kurzarbeitu, takže je to téma na tento týden. Já na to jednání – já v tom jasno mám – já na to jednání půjdu s návrhem na 2 sazby, to znamená zachování de facto toho stávajícího systému. To znamená, že bychom měli 15procentní daň pro většinu poplatníků a potom by byla druhá sazba, tak jak dneska máme na čtyřnásobek průměrné mzdy, máme solidární přirážku, tak ta by se nám přetavila prostě do sazby 23 %, protože tam je 23,35. Takže to bude můj návrh, ale samozřejmě chce to koaliční dohodu a koaliční jednání, které zatím ještě neproběhlo.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane místopředsedo, co se vám na tomto návrhu nelíbí? My jsme viděli v reportáži před vámi ukázku toho, jak by vypadaly odvody daní v případě příjmu 80 000 Kč. Člověku by tak zůstalo více než 2000 na daních doma. To se vám nelíbí?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, to je málo. Já si myslím, že mnohem lepší a mnohem jednodušší je mít jednu sazbu, a to ve výši 15 % hrubé mzdy. I v té reportáži jste vlastně ukázali, že sociální a zdravotní pojištění je jedna sazba bez ohledu na to, kolik člověk bere, a bavíme se třeba o 30,8 %, které za každou hrubou mzdu platí zaměstnavatel, tak tam je to přijatelné. Tady u daně z příjmu levice si myslí, že ty aktivní a ty, kteří více vydělávají, je třeba více zdanit. Chci jenom připomenout, že oni už dneska platí více, samozřejmě, protože více vydělávají, tak i při stejné sazbě platí větší daně než ti, kteří mají průměrné či nižší příjmy.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A paní ministryně, jak si poradíte s případným výpadkem příjmů? Nezvýší se například DPH? Nezrušíte například strop pro odvod sociálního pojištění, což by ve výsledku zvýšilo některým lidem, ale i firmám daně?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Ne, samozřejmě, že odvody zůstanou, nad tím čtyřnásobkem zůstanou zastropovány tak, jak je to teď. A já bych chtěla připomenout, že ten výpadek máme, kdybychom ho prostým způsobem spočítali, tak je to 90 miliard, nicméně ti lidé utratí ty peníze částečně, takže se vám hned 15 miliard vrátí touto multiplikací. A samozřejmě já vám neřeknu, že to vezmeme teď hned z této nějaké jiné položky, ale prostě pokud lidé dostanou více peněz, podpoříme spotřebu a z toho dlouhodobého hlediska se to určitě ekonomice vrátí. Pokud samozřejmě nepřijde další pandemie, já věřím, že ne, tak postupně samozřejmě to budeme snižovat, ale vrátí se nám to tím, že lidé budou investovat, nebudou se bát utrácet...

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Takže jinými slovy nehrozí to, že se zvedne DPH nebo přibude nějaká další sazba DPH? To nehrozí podle vás?

Ne.

Pane místopředsedo.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
To rozhodně jako ministryně financí říkám, že nehrozí.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane místopředsedo, byla by opozice ochotna podpořit zvýšení některých daní?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, to určitě ne. Navíc těch 90 miliard je vymyšlené číslo. Paní ministryně to ničím nepodložila. Chci jenom říct, že celkový výběr daní byl například před dvěma lety necelých 200 miliard, loni byl rekordní 210 miliard. Pokud to chceme snížit zhruba o čtvrtinu, tak z 200 miliard není čtvrtina 90 miliard. Takže uvidíme, jak paní ministryně to číslo vůbec vysvětlí. Já si myslím, že je moc dobře, když zůstane lidem více peněz. My jsme předložili několik návrhů zákonů, asi 9, které by celkem měly nechat 130 miliard korun v kapsách daňových poplatníků, ať už zaměstnavatelům, živnostníkům nebo v tomto případě zaměstnancům. A pokud skutečně snížíme tu daň a zavedeme patnáctiprocentní rovnou daň pro všechny, tak každý zaměstnanec si v průměru polepší o 7 % čistého měsíčně a on ty peníze utratí mnohem lépe než kterákoliv vláda. Takže je mnohem lepší nechat ty peníze daňovým poplatníkům, než je vybrat a pak nějaké složité dotační tituly používat k tomu, abychom je zpětně rozdělili.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Paní ministryně, prosím, velmi, velmi stručnou odpověď, odkdy by případně změny výběru daní měly platit?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Já počítám s tím, že to bude od 1. ledna 2021. My máme otevřený takzvaný daňový balíček 21, on je po prvním čtení, čili jsme před druhým čtením a počítáme, že bychom to načetli jako formou pozměňovacího návrhu do tohoto daňového balíčku tak, aby se ten legislativní proces urychlil.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Rozumím. Paní ministryně a pane místopředsedo, děkuji za odpovědi a přeji klidný večer.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Přeji krásný večer a děkuji za pozvání. Na shledanou.

Děkuji za pozvání.

Zbyněk Stanjura