19. srpna 2020

Buďme vzájemně ohleduplní, na masivní valorizace nemáme peníze

Nad zákonnou valorizaci by se důchody zvyšovat neměly, protože to nedovoluje současná ekonomická situace, píše Jan Skopeček v komentáři pro České důchody. Podle něj je nyní nutná vzájemná solidarita a většina seniorů by pochopila, kdyby důchody rostly pomaleji.

Valorizaci důchodů rozumím, ale měla by a musí mít nějaký racionální limit. Tím je současná ekonomická kondice naší země po koronavirovém vypnutí. Pokles našeho hospodářství o více než 10 % je v prvním čtvrtletí tohoto roku mimořádný. Stejně tak je mimořádný již schválený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun na letošní rok. Oboje nemá v moderních mírových dobách naší země obdoby.

To je onen rámec, v němž se musí vést diskuse o jakýchkoliv požadavcích na výdaje státního rozpočtu, tedy i o požadavcích na valorizaci důchodů. Při tomto vědomí je pro mě oním racionálním limitem zákonná valorizace. Jakékoliv předhánění, kdo přidá seniorům více, které se rozběhlo mezi ČSSD a hnutím ANO, je pak pouhým populismem rozehraným s vidinou laciného získání hlasů v nadcházejících krajských a senátních volbách.

Není snadná a bezbolestná cesta

Z ekonomické reality, kterou jsem nastínil a v níž se dnes nacházíme, žádná zkratka ani snadná a bezbolestná cesta nevede. (Nejsou jí rozhodně ani další společné dluhy, na které premiér v Bruselu tak lehkovážně kývl.)

Není proto možné, aby jedna skupina obyvatel byla na ekonomickém vývoji zbytku země nezávislá, byť to jsou občané, kteří svůj díl poctivé práce již odvedli a zaslouží si slušný život. Jakkoli požadavkům a argumentům řady našich důchodců rozumím a přál bych si, aby jim bylo možné vyjít vstříc, jsme v tom dnes všichni společně.

Ekonomiku jsme vypínali i s ohledem na zdraví a životy starších lidí. Byť bychom si všichni uměli představit mnohem vyšší důchody a seniorům bychom je přáli, je dobré si říci, že jistý, bezpečný měsíční příjmem v podobě důchodu je chránil před ekonomický pokles relativně více než řadu občanů v aktivním věku, kteří přišli nebo ještě přijdou o místo či zakázky a zákazníky.

Senioři pochopí pomalejší růst důchodů

Věřím, že by valná většina důchodců měla pochopení pro to, že by se důchody teď tak rychle nezvyšovaly, kdyby před ně s těmito argumenty někdo vystoupil a takto je vysvětlil.

Buďme k sobě, prosím, i nadále vzájemně všichni ohleduplní tak, jak jsme to v předešlých měsících dokázali. Mějme omezené a realistické požadavky na náš stát. Pochopme, že na tak masivní valorizaci důchodů, o něž se zejména vládní strany přetahují, náš stát a my všichni v době bezpříkladné krize nemáme prostředky.

Že nás čeká zásadní debata o celém konceptu našeho důchodového systému je pak dalším rámcem debaty. Ale to je debata jiná a dnešních důchodců se bezprostředně netýká.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS