16. srpna 2020

Díky, Ameriko!

(FORUM 24) Ministr zahraničních věcí USA Michael Richard Pompeo při návštěvě České republiky podtrhl otázky suverenity, lidských práv, bezpečnosti i ekonomické prosperity. „Premiér Babiš se tetelil v jeho společnosti, ale ministr Pompeo je zkušený muž,“ říká poslankyně Miroslava Němcová. „Jako nedávný šéf CIA má perfektní informace, jako šéf diplomacie umí ,přečístʻ, co je v pozadí vyjádření partnerů, s nimiž vede jednání.“

Rusko

Pompeo a Babiš: „Oba jsme se shodli na tom, že se Rusko snaží zničit naše demokracie a rozbít naši západní alianci.“ Pokud toto konstatuje předseda vlády a nekoná, jde o velezradu. Před rozšiřováním ruského vlivu v České republice opakovaně varuje BIS. Ať jde o počty ruských „pracovníků“ na ambasádě v Praze, nebo o nebezpečí kyberútoků směřovaných proti naší suverenitě a demokracii.

Svolává premiér kvůli těmto hrozbám pravidelné zasedání Bezpečnostní rady státu? Informuje o nich parlament? Ladí v tomto směru naši zahraniční politiku s prezidentem?

Čína

Pompeo: „Ještě větší hrozba (než Rusko) je ze strany čínské komunistické strany, snaží se změnit vývoj ve světě.“ Pompeo varuje před firmou Huawei. USA a další země ji považují za nástroj čínské rozvědky. Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost ČR před touto společností varoval již v roce 2018. Babiš se na Pompea usmívá, kývá na souhlas, ale dělá pravý opak. 

Nevzpomínám si na žádnou tiskovou konferenci premiéra věnovanou této hrozbě. Mohl by na ní objasnit, co bude s firmou Huawei u nás, nebo vysvětlit projekt Nové hedvábné stezky. Mnozí znalci v ní vidí rozprostírání špionážní vlivové sítě, sloužící výhradně geopolitickým zájmům Číny. U nás už si kontakty vybudovala. Mohl by popsat oběd na Hradě s Jaroslavem Kuberou a vysvětlit, proč mu tolik vadí cesta nynějšího předsedy senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

O amerických vojácích

Andrej Babiš: „Nevidím důvod, proč bychom tu měli mít americké vojáky. Česká strana na tom určitě nemá zájem.“ Opravdu? Nikdy? Ani když se naplní hrozby z ruské a čínské strany, na nichž se Babiš s Pompeem shodli?

V roce 1945 osvobodila Pattonova armáda západ naší země. Andrej Babiš byl od mládí členem KSČ, která americké osvoboditele vyhnala z našich učebnic a nebyla schopna padlým americkým klukům nikdy ani poděkovat. Zato s obrovským úsilím pomáhali sovětským osvoboditelům, posléze okupantům, zničit svobodu a demokracii v naší zemi. Udělali z nás gubernii zcela podřízenou Moskvě. Trvalo to dvě generace a ještě stále z toho východního otroctví nejsme bezpečně venku.

NATO a byznys

Premiér řekl, že jsme sice spojenci v NATO, ale jemu jde hlavně o byznys. Co si o tom myslí v KSČM, která drží Babiše u moci? V letech 1948–1952 prosadil tehdejší ministr zahraničí USA G. C. Marshall plán na obnovu Evropy zničené válkou. V dnešní hodnotě šlo o cca 200 miliard dolarů.

Stalinův ministr Molotov prohlásil všechny státy spolupracující s USA za nepřátele. A tak naši komunisté americký plán obnovy odmítli a věnovali veškeré síly k prosazení sovětského plánu na naše všestranné zpustošení. Molotov byl ten, kdo na začátku druhé světové války podepsal pakt s Ribbentropem. Sověti se tak stali spojenci Němců. Stalin byl spojencem Hitlera.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

 

Miroslava Němcová

poslankyně PČR