18. června 2020

Komunisté tasí zbraně, ale Bureš s Falmerem se vždycky dohodnou

(FORUM 24) Česká společnost se neubírá dobrým směrem, vládu poprvé od roku 1989 podporují komunisté, kteří nyní vycítili svou šanci a stupňují svůj vliv, říká v rozhovoru pro deník FORUM 24 dlouholetá poslankyně ODS a nově i kandidátka do Senátu Miroslava Němcová. V horní komoře by se chtěla věnovat mimo jiné i svobodám jednotlivce a dodržování ústavních principů. Jak dále uvádí, aktuálně ji trápí hlavně dění kolem České televize. Zdůrazňuje přitom, že pozoruje trvající snahy o ovlivnění jejího vysílání. Nikterak se netají zklamáním z posledního kola volby členů Rady ČT. Sněmovní volební výbor by se podle ní měl zabývat nejenom ochranou svobody médií a novinářů v ČR, ale i poslední kauzou Luboše „Xavera“ Veselého.

Proč jste se rozhodla kandidovat do Senátu?

Prvním důvodem je stav české společnosti, která se podle mě neubírá dobrým směrem. Máme zde vládu, která je podporována komunisty, od roku 1989 je to poprvé, kdy se tak stalo. Máme trestně stíhaného premiéra, který je podezřelý ze spolupráce s tajnou bezpečností minulého režimu, a prezidenta, který nás odklání od tradiční zahraniční politiky směřované k demokratickým zemím, oproti tomu on ji otáčí spíše k Číně a Rusku. Takže to jsou ty společenské podmínky, které mě nutí ještě neodejít. A když hledám, kde bych mohla zkušenost nějak lépe využít, tak mi z toho vyšel Senát. Poslední dobou se proměňuje v komoru, která dbá na ten základní pilíř, bez kterého se poměrně ještě křehká demokratická stavba může zřítit. Láká mě, že bych tam mohla daleko lépe prosazovat svobody jednotlivce, úctu k právu i ústavním principům.

A druhý důvod je osobní. Jsem přesvědčená, že když se člověk už něco naučil a něčím prošel, tak to může uplatnit zase v jiném, přátelštějším a méně vypjatém prostředí.

Třetím důvodem je to, že se podařilo dát dohromady síly demokratických stran a hnutí na mou podporu. Je to ukázka toho, že se umíme domluvit. A že předvádíme, že umíme naplňovat výzvy společnosti, které se k tomu neustále vztahovaly. Netvrdím, že to jde vždycky a všude, ale tahle podpora mě velmi silně motivovala.

Čemu byste se chtěla v Senátu především věnovat?

To je široké téma. Vždycky mě přitahoval hlas kultury, tady jsem v kulturním výboru třeba nikdy nepracovala (Miroslava Němcová je poslankyní 22 let. Absolvovala šestery volby – pozn. red.), ale velmi mě to láká a baví. A dále to, co souvisí s ústavně-právními principy. Takže tohle by byly oblasti, kterým bych se chtěla věnovat.

Vraťme se k současné vládě. Mluvila jste o její podpoře ze strany KSČM, která se nyní snaží změnit podmínky smlouvy s hnutím ANO. Stupňuje se podle vás vliv komunistů?

Myslím si, že ano. Jedním z jejich motivů je, že mají nějaké vnitrostranické pnutí, protože se blíží jejich sjezd (volební sjezd KSČM je naplánován na listopad – pozn. red.). Ale to je pouze jedna stránka věci. Ta druhá souvisí s tím, že se skutečně smluvně zavázali podporovat tuto vládu Andreje Babiše a teď vycítili, že menšinová vláda potřebuje jejich hlasy, aby prosadila své záměry, a požadavky bezpochyby stupňují, a tím pádem sílí jejich vliv. A to myslím, že je velmi varovné.

Nyní se však postavili proti vládnímu návrhu na zvýšení deficitu státního rozpočtu na 500 miliard korun. Myslíte, že kdyby nezměnili názor, tak by to mohlo skutečně vést až k předčasným volbám, o kterých mluvil premiér Andrej Babiš (ANO)?

Myslím si, že se jich Andrej Babiš bojí. On by do nich stejně nešel. Nechci to nikterak zlehčovat, ale je to výhružka. Komunisté tasí svoje zbraně a on zase tasí svoji zbraň. Je to teď takové vymezování se, kdo má zkrátka silnější klacek v ruce, aby se stal vítězem té přebíjené.

Váš odhad?

Já myslím, že se domluví. Vždycky se zatím domluvili. Sedli si spolu pan Vojtěch Filip s krycím jménem Falmer a pan Babiš s krycím jménem Bureš a dali to dohromady. Takže očekávám, že to bude podobné.

Aktuálně jste členkou sněmovního volebního výboru, který mimo jiné hodnotí kandidáty do Rady České televize. Minulý týden jste jednali o možnosti odvolání Zdeňka Šarapatky, nyní se spekuluje o možném odvolání moderátora Luboše „Xavera“ Veselého. Jak hodnotíte aktuální složení rady?

Když se na to podívám z dlouhodobějšího hlediska, tak tu byla snaha ze strany vládní koalice, a tím myslím hnutí ANO a komunisty, vynechala bych možná trochu sociální demokraty, ale vrátím se k nim, ovlivnit Radu ČT, aby jejím prostřednictvím mohli ovlivňovat samotné vysílání České televize, nějak si ho přátelštěji naklonit, aby k nim nebylo tolik kritické.

Projevilo se to třeba u schvalování zpráv rady o činnosti a hospodaření televize. Nepamatuji si, že by byly při schvalování zpráv ČT někdy v minulosti takové divné tahy, které se tu odehrávaly loni a letos. Následně přišla veřejná slyšení, kam se na šest volných míst v radě hlásilo 86 uchazečů, a po výborovém hlasování dostali preferenci jiní lidé, než kteří byli nakonec ve Sněmovně zvoleni. A ti, kteří byli zvoleni, nebyli ti, které měl pan Berkovec na svém blacklistu. (Předseda volebního výboru Stanislav Berkovec z hnutí ANO poslal členům svého poslaneckého klubu e-mail, v němž hodnotil jednotlivé kandidáty na základě jejich vztahu k hnutí ANO a k současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi – pozn. red.)

V rozhovoru na Prostoru X jste říkala, že budete o panu Veselém jednat s dalším členy volebního výboru, a to zejména z opozičních stran. Posunulo se to nějakým způsobem?

Jednala jsem s nimi, ale posunulo se to zejména v mých úvahách, kdy jsem si říkala, jakou skutečně zvolit metodu, jak tu věc posunout někam dál. Osobně hluboce nesouhlasím s tím, co na adresu novinářky Hovorkové říká pan Veselý (Lubomír Veselý se na svém youtubovém kanále o víkendu opřel do redaktorky našeho serveru Johany Hovorkové. Častoval ji nadávkami jako „zrůda“ nebo „svině“ – pozn. red.). Odsuzuji to a naprosto s tím nesouhlasím. Dostali jsme dopis od žurnalistické instituce, který podepsala Veronika Sedláčková. A myslím, že by byl správný postup na příští volební výbor pozvat zástupce této instituce, abychom si od nich přímo tam nechali vysvětlit, v jakém kontextu se česká žurnalistika nachází v porovnání se světem. Zkrátka v zemích, kde je ochrana novinářů a svobody slova na vysokém standardu, a jak jsme na tom my. A navíc bychom měli pozvat pana Xavera Veselého, aby nám vysvětlil, jak to myslel a co tím chtěl říct. Vzbuzování nenávisti vůči novinářce Hovorkové mi přijde strašlivé. „Vemte klacek, žeňte ji holí,“ je návod k nějakému nenávistnému chování. A tak bych ho chtěla také pozvat. A myslím, že z toho, co uslyšíme na tom výboru, a budeme se o tom bavit v širší perspektivě, bychom měli dospět k tomu, co dál.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR