15. června 2020

Ve vítězství jsem věřil

(Deník) Hynek Hanza chce v Senátu pomoct regionu jednoduššími zákony. Radost měl ze zvolení senátorem v sobotu po sečtení hlasů teplický primátor Hynek Hanza (ODS). Kazily mu ji jen okolnosti, za kterých do Senátu kandidoval. Mandát totiž získal po zesnulém exprimátorovi Jaroslavu Kuberovi, ke kterému měl vřelý vztah. Ještě v sobotu dopoledne byl Hanza na tenise. Na Kuberovu počest totiž v Teplicích založili první ročník vzpomínkového turnaje. Od vdovy po Kuberovi na turnaji dostal jeho nástupce raketu. Těsně před sečtením všech hlasů Hanzovi telefonicky gratuloval jeho neúspěšný protikandidát, ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. Pak už se vítěz voleb u sebe v kanceláři na radnici věnoval novinářům. „Moc si vážím důvěry voličů, je to obrovský závazek. Je to první zpětná vazba přímo vůči mé osobě,“ řekl Hanza, který vedle senátorského postu dál zůstane i teplickým primátorem. Položí ale mandát krajského zastupitele a s ním spojené funkce. "Teplice jsou moje srdeční záležitost, ale znám své limity. Je toho hodně, ale věřím, že to zvládnu, jinak bych do toho nešel," dodal k svému příštímu pracovnímu nasazení.

Rozdíl mezi vámi a Zdeňkem Bergmanem byl ve druhém kole kolem 15 procent, čekal jste takový úspěch?

Já si dopředu nedělám o takových věcech představy, ale věřil jsem ve vítězství. Samozřejmě se mohlo stát, že se zbytek neúspěšných kandidátů z prvního kola spojí v tom druhém proti mně a bude to vypadat úplně jinak.

Jaké byly náklady na vaši předvolební kampaň?

Zhruba 1,2 milionu korun. Kampaň proběhla kvůli koronaviru de facto dvakrát. Objednávky byly už zaplacené, některé se podařilo zastavit. Zhruba 90 tisíc jsem financoval já sám, pak tam byly dary od centrální i krajské ODS a od dárců.

Jak s odstupem hodnotíte svou kampaň i tu protikandidátů?

Kampaní mám za sebou od poloviny 90. let hodně. Vždy se ze strany ODS v Teplicích držela pozitivní kampaň. Tedy nulové vyjadřování k protikandidátům, pouze se reagovalo na impuls z druhé strany. Jsem rád, že pozitivní kampaň tentokrát dodrželi i protikandidáti.

S čím jdete do Senátu?

Se stylem politiky, a ten je stále stejný. Maximální ochrana osobních svobod jednotlivců. Minimalizace státu, aby byl spíše efektivním služebníkem, a ne kazatelem, který nám všem bude říkat, co máme dělat. Tam věříme občanům, že vědí, co mají dělat.

Můžete prací v Senátu pomoct regionu, odkud jste?

Pomoct lze, byť nepřímo. A to prostřednictvím jednodušších zákonů, které budou lépe adresovat sociální dávky. Protože tady na severu s tím máme problémy.

Jaká další bolavá místa má podle vás Ústecký kraj?

Dlouhodobým problémem je tu malý vztah lidí k místu, kde žijí. Region dnes trpí také tím, že se jeho povrchové doly staly energetickou zásobárnou země. A lidé ze zbytku země vnímají Ústecký kraj jako něco, co je velká hnědouhelná pánev, kde nejsou hezká místa. Ale tady je úžasná krajina a žijí tady úžasní lidé.

(Autor: Jaroslav Balvín)

Hynek Hanza

senátor PČR
primátor Teplic