11. června 2020

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Celý rohovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Armádní investice teď rozebereme s
poslankyní za ODS Janou Černochovou, která předsedá sněmovnímu výboru pro obranu. Dobrý večer.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A s Janem Lipavským z Pirátské strany, který je místopředsedou tohoto výboru. Dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Černochová, paradoxně ta současná situace, kdy se hospodářství dostává do útlumu nebo už v něm je vinou koronavirové pandemie, není to vlastně pro ekonomiku v tomto smyslu výhoda, protože ten výdaj na armádu a na obranu najednou procentuálně stoupne?

Každá krize je i příležitostí. A já pevně věřím, že právě Česká republika využije tuto pandemickou krizi, i ten ekonomický pokles k tomu, že se bude více snažit zapojit český obranný průmysl do toho, aby tvořil vlastně strategické nějaké rezervy našeho státu. S tím souvisí i to, co jste říkala vy, že to, že se změní ekonomická situace, bude paradoxně znamenat to, že bude to vyšší procento HDP a že teoreticky bychom za to mohli se dostat z toho žebříčku těch 28 zemí, kde teď zastáváme nějaké dvacáté páté místo někam dopředu, ale není to řešení, protože samozřejmě v tom objemu těch finančních prostředků ta armáda víc finančních prostředků mít bohužel nebude.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Je to hra s čísly. Pane Lipavský, ale na tohle upozornil i premiér Andrej Babiš. Nevnímáte to z jeho strany jako tak trochu alibismus?

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Do určité míry ano. Já bych nicméně chtěl varovat. Minulá krize 2008 znamenala výrazné snižování výdajů na resort obrany. A ten resort se z toho dlouho dostával, takže nyní bychom měli se opravdu zaměřit na to, že pokud se budou hledat nějaké úspory, tak se budou hledat velice opatrně a nenaruší to stávající koncepce, tedy plán toho, jak má obrana vypadat.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Příští rok má jít na obranu 85 miliard, což je o 10 miliard korun víc než letos. Na ta 2 % hrubého domácího produktu, což je závazek, bychom se tedy mohli dostat někdy v roce 2024. To by měla obrana dostat 130 miliard korun. Má je, pane Lipavský, z vašeho pohledu za co smysluplně utratit?

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Má. Ty plány existují. Nicméně buďme realisté. Včera OECD vydalo prognózu, že česká ekonomika se zmenší o 9,6 %. Uvidíme, jaké budou ty další prognózy. To znamená, ten tlak na omezování výdajů nebo hledání úspor bude enormní, protože nemůžete ten rozpočet jaksi mít dluhový dlouhodobě, takže nyní je to velký úkol pro obranu, aby začala pracovat na takové koncepci, která bude realistická. Samozřejmě ty plány jsou a druhá věc je, jestli to bude z čeho zaplatit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A paní Černochová, z vašeho pohledu, v téhle situaci v té době, ve které žijeme, nebudou důležitější investice, než je armáda a mám na mysli celkovou podporu ekonomiky, mám na mysli sociální oblast, mám na mysli zdravotnictví?

Víte, já jsem jedna z mála
poslankyň ve výboru pro obranu, která pamatuje ekonomickou krizi v roce 2010. Pamatuje ty škrty, kdy skutečně obrana a já doteď se za to omlouvám, se stala vlastně obětí té ekonomické krize. A já varuji všechny kolegy před tím, aby se ta situace opakovala. Takže vlastně jsme i jako výbor pro obranu první, co jsme udělali v době pandemické krize, že jsme přijali velmi silné usnesení směrem k paní ministryni financí, k panu premiérovi, ve kterém jsme žádali, aby skutečně se obětí pandemie nestal resort ministerstva obrany, zejména Armáda České republiky, protože, ano, finanční prostředky budou chybět všude, na druhou stranu, pokud nebudeme žít v bezpečné zemi, v zemi, která si plní své závazky, které má z mezinárodních smluv, v zemi, kde se ekonomika může rozpohybovat i právě díky těm pobídkám, které můžeme dávat českým společnostem, které tady máme a které jsou velmi kvalitní a mezinárodně uznávané, tak si myslím, že skutečně tato krize může přinést tu příležitost. A zpátky se vracím k tomu, co jsem vám řekla v té první otázce. Neměli bychom se toho bát a určitě budeme bojovat jako poslanci výboru pro obranu za to, aby se rozpočet ministerstva obrany tohoto resortu nekrátil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ale já se musím přiznat, že mě trochu překvapují tahle slova z úst
poslankyně ODS, protože právě Lubomír Metnar vytýká jaksi předchozím vládám, tedy vládě občanské demokracie, že právě za té minulé krize se armáda dostala do stavu, kdy se právě na ní škrtalo, kdy vlastně od té chvíle je silně podfinancovaná.

Já jsem to řekla v té první větě, že jsem jedna z mála
poslankyň, která seděla v Poslanecké sněmovně v roce 201. Já to zopakuji, a v roce 2010 se sahalo do rozpočtu obrany, já se za to znovu omlouvám, protože mám za to, že to byla chyba. Bohužel tehdy to byl boj opět takové to klišé, zbraně versus máslo, kdy naše vláda stála před rozhodnutím škrtat sociální oblasti, zdravotnické oblasti, ve školství, anebo na obraně. Takže bohužel se tehdy ministři rozhodli škrtat na obraně, já toho doteď lituji. Varuji kolegy, nové kolegy, kteří to nepamatují, aby se nechovali stejně jako jsme se tehdy museli chovat my, ale aby skutečně prosadili to...

Vzácný okamžik, kdy opoziční
poslankyně souhlasí s ministrem.

Není to vzácný okamžik. Já se takto chovám a společně se mnou i ostatní opoziční
poslanci v Poslanecké sněmovně 3 roky v tomto volebním období, protože skutečně na obraně a na bezpečnosti by se neměla dělat politika a tady bychom se měli všichni snažit o to, aby Česká republika byla bezpečnou zemí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Lipavský, kratinký odhad od vás. Lubomír Metnar pro iDNES.cz řekl: Nemám žádnou jinou ústupovou variantu. Celý život jsem si budoval nějaké renomé a nebyl bych u toho, kdyby to mělo mít špatný vývoj. Tedy jinými slovy naznačil možnost, že se vzdá ministerského postu, pokud se bude tedy v rozpočtu armády škrtat. Váš odhad. Bude příští rok Lubomír Metnar ministrem obrany?

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Nemám věšteckou kouli, takže opravdu nechci odpovídat, neumím říct.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Právě jsme viděli armádní záběry ze cvičení Forest, na kterých se objevila i takzvaná BVP, neboli bojová vozidla pěchoty. Právě to je nákup, který armáda chystá, jak o tom hovořil Jakub. A je to zakázka zhruba za 50 miliard korun. Pane Lipavský, jak rozumíte výrokům premiéra, který 17. dubna řekl: „V této chvíli asi není situace na to, abychom kupovali BVP za 50 miliard.“ 13. května. „Byla by škoda, kdybychom tuhle zakázku odložili, protože je to samozřejmě i součástí budování naší moderní armády. Myslím, že bychom si je měli pořídit.“

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Pan premiér se opakovaně vyjadřuje jednou pro, jednou proti dvěma procentům. Tady vidíme zase, že měl různé výroky vůči jedné konkrétní armádní zakázce. Je to zvláštní. Já se nad tím opravdu udivuji. Očekával bych, že premiér této země bude mít konzistentní přístup k těm věcem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Černochová, podle vás, co bude za měsíc, za 2, otočí zase premiér nebo setrvá na tom, že bychom si tedy bojová vozidla pěchotní měli pořídit?

Já pevně věřím tomu, že ve chvíli, kdy pan premiér řekl tu první větu, že se okamžitě na něj sesypali zástupci armády a i pan ministr a vysvětlili mu, že pokud Česká republika chce těžkou brigádu, tak se neobejde bez BVP. A skutečně my chceme mít vševojskovou armádu, BVP jsou naší armádě dlouho slibována. A pokud bychom se rozhodli jinak, tak musíme říct, jakou formou budeme řešit, za BVP náhradu? A já si myslím, že náhrada neexistuje. Skutečně všechny armády potřebují bojová vozidla pěchoty, všechny armády toho charakteru, jako je ta naše, a jenom si myslím, že možná pan premiér se unáhlil v tom vyjádření a neměl ty informace od těch svých poradců, odborníků, takže stalo se to, jak tady správně říkal i kolega Lipavský v několika jiných případech, stalo se to teď, ale jsem ráda, že ta slova pan premiér vzal zpátky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Teď bych vás poprosila ještě o vysvětlení jedné věci. Přes miliardové investice zjistil Nejvyšší kontrolní úřad, že velká část té obrněné armádní techniky není provozuschopná a podle něj to je jednak závislostí na dodavatelích a prodražováním oprav a tím, že údržba není dostatečně smluvně ošetřená, protože už teď, dodávám jenom 2 čísla - 194 000 000 na servis a náhradní díly v roce 2016 a skoro 780 000 000 v roce 2018. Co s tímhle?

Ve chvíli, kdy jsem si přečetla tu zprávu NKÚ, tak jsem zařadila tento bod na výbor pro obranu, který jsme měli včera. Včera jsme o tom diskutovali skoro 2 hodiny, měli jsme na výboru pro obranu přizvány zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu, byl tam pan Dr. Neuwirth, seděl tam zástupce generálního štábu, seděl tam pan ministr. A byli jsme ubezpečeni, že vlastně všechny ty nálezy, které se ocitly tedy v té zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, tak jsou postupně odstraňovány, že se vlastně v rámci armády začaly nakupovat náhradní díly, že se začaly dělat prostě pravidelné servisy a že by ta situace se měla lepšit. A samozřejmě, že i pan náčelník generálního štábu i pan ministr řekli, že nejsou kouzelníci, aby byli schopni některé věci změnit mávnutím kouzelného proutku ze dne na den a že to vyžaduje nějaký čas. Ale chtěla bych poděkovat všem členům výboru pro obranu, kteří na to, na co poukázal NKÚ, tak vlastně poukazovali půl roku předtím, než se to ocitlo v té zprávě, takže náš výbor skutečně plnil tu roli toho kontrolora,
parlamentního kontrolora, že tyto věci opakovaně na těch výborech řešil. A máme za to, že…

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že jste byli dostatečně slyšet?

Ano. Myslím, že jsme byli dostatečně slyšet, psala o tom i řada médií. A myslím si, že skutečně v tuto chvíli můžeme nebo byli jsme ubezpečeni a můžeme věřit tomu, že to tak bude, že se ta situace změní a že by se podobná zpráva v příštích letech opakovat neměla, tak to jsme byli ubezpečeni panem ministrem i náčelníkem generálního štábu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Lipavský, z vašeho pohledu bylo by řešením vrátit se třeba k tomu, že by armáda měla vlastní opravárenské podniky, aby nebyla prostě vazalem cizích firem?

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Jednoznačné poučení pro ten nadcházející tendr na bojová vozidla pěchoty je, aby si česká armáda pořídila i tu licenci na opravy, případně výrobu nových kusů na území České republiky a jednoduché opravy nebo i složitější opravy mohla dělat. Dneska vlastně armáda má VOP, to je fabrika, která je součástí ve struktuře ministerstva obrany jako podnik, ale když chcete opravit Pandura, tak to musíte vysoutěžit a vlastně jde to soukromé firmě. A to i s tou krizí právě vede k tomu, že je potřeba hledat nová a kreativní řešení, jak podpořit co nejvíce český domácí průmysl a jak podpořit co nejvíce vědu a výzkum.

Ano, říkáte.

Určitě ano.

Při každé té nové soutěži by se kromě toho vysoutěženého produktu, ať už to je tank, nebo to je BVP, tak se měl řešit celý životní cyklus toho.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže zahrnout tam i servis, náhradní díly a nejenom pořízení.

Přesně tak. Ano.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ještě jedno téma tady máme. Právě jsme viděli samohybné houfnice Dana z osmdesátých let. Ministr obrany Lubomír Metnar chce do konce roku podepsat smlouvu na nákup nových děl Caesar od francouzského výrobce za 6 miliard korun. Pane Lipavský, znovu, to má být obchod, který bude bez výběrového řízení, bez tendru, bude k němu využita výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek, nebudí to ve vás trochu pochybnosti o transparentnosti, protože nepovedených armádních obchodů jsme tady měli poměrně dost, například včera soud znovu rozhodoval o kauze letadel Casa.

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Tady se zastanu ministerstva obrany. Oni provádějí výběr. Provádějí určitý druh soutěže, kdy oslovují ty zájemce. Není to tak, že by se dohodli s jedním napřímo a nedívali se doleva, doprava. Na druhou se bezpečnostní výjimka je o tom, že pokud pořizujete vybavení, které je strategického charakteru, tak prostě se vám tam nemůže přihlásit například dodavatel z Ruské federace.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy, paní Černochová, z toho obavy nemáte? Protože vaše strana má zkušenosti, například bývalý ministr, předtím ještě náměstek na obraně pan Barták svědčil v případu Casy, pak tady byla ta aféra s Tatrami pro armádu, a tak dále. Ve vás tedy tento postup vůbec žádné pochybnosti nebudí?

Jak tady říkal pan místopředseda Lipavský, tady probíhá marketingový průzkum, kdy vlastně několik měsíců se zjišťuje, jaké jiné firmy jsou na trhu a jsou schopny dodat v té kvalitě ten produkt.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže to v těch předchozích nepovedených nákupech zjišťovali taky?

Nevím, já jsem tehdy v
Poslanecké sněmovně nebyla, takže já nemůžu posuzovat to, co se dělo před 12, 15 lety. Já můžu posuzovat to, co tady řešíme teď. A pro mě jsou podstatné 2 věci, že je to zakázka, která je v koncepci výstavby armády České republiky, že se s ní počítá, že to není nahodilá nějaká koupě něčeho, že do toho bude zapojený český průmysl. A ptám se na procenta, kolik český průmysl, jakým procentem do toho český průmysl bude zapojen, jestli 20, 40, 60 procenty. Tyto statistiky na výboru pro obranu dostáváme. Na třetím místě je to, že samozřejmě tady probíhá nějaké výběrové řízení, které, ano, říkáme tomu marketingový průzkum, ale rozhodně hodnověrným způsobem protokolárně, takto nám to dokladuje ministerstvo obrany zjišťují, jaké ty ceny na trhu jsou a jaké firmy nabízí tento produkt, takže já si myslím, že skutečně ministerstvo obrany v tomto duchu dělá všechno pro to, aby ta armáda měla vybavení, aby armáda byla modernizovaná a postupuje v souladu se zákonem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já vám prozatím děkuju. Ale ještě vás požádám, abyste zůstali, protože ještě jedno téma za chvíli přijde na řadu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, je to téma neveselé. Jednoho mrtvého a čtyři zraněné, z toho dvě děti za sebou nechal útočník s nožem na základní škole ve Vrútkách, to je na severu Slovenska. Zavraždil zástupce ředitelky, další lidi pobodal. Zakročila proti němu policie a zastřelila ho. Zranění utrpěli i její dva příslušníci, které zasáhly odražené projektily. Všichni poranění jsou ale mimo ohrožení života.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já se snad ani neptám na vaši lidskou reakci, ale spíš co vás napadá jako politiky, protože slyšeli jsme tam o šikaně, dotýká se to bezpečnosti ve školách, co s takovou věcí dělat a co byste vy jako poslanci mohli iniciovat?

V první řadě, myslím, že můžu mluvit za nás za oba, bychom měli vyjádřit účast těm rodinám a přání tedy brzkého uzdravení těm, kteří jsou ještě stále v nemocničním zařízení. Co se týče takovýchto útoků, tak teď řeknu něco, za co se omlouvám, ale nebudu divákům České televize lhát. Nedá se jim zabránit. Skutečně pokud toto byl člověk, který nebyl zbavený nějaké způsobilosti, svéprávnosti, neměl nějaký dohled.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Tak spíš jaké maximum pro to udělat, aby se to nestávalo?

Samozřejmě, kamerový systém, školník, nějaký režim v budově té školy, ten vždycky pomůže. Ale spíše to je o tom, aby se ty děti i pedagogický sbor proškolil na tyto krizové situace, aby věděli, jak mají reagovat. Myslím si, že v tomto ohledu udělala hezkou kampaň naše česká policie, která prostě to postavila na tom, kdy máte bojovat, kdy máte utíkat, kdy se máte bránit. A vlastně natočila velmi kvalitní instruktážní video, které vlastně navádí, jak se ti lidé takto kritické situaci mají chovat. A tato situace se bohužel může opakovat, nejenom ve školách, v obchodních centrech, kdekoliv. Vidíme to nejenom v České republice, máme ty zkušenosti i v České republice nejenom s útokem nože, mačety, ale i střelnými zbraněmi. Takže skutečně tady je to spíš o tom, aby ta společnost věděla, jak se v takové situaci zachovat a jak eliminovat to riziko. Kamerovým systémem, pohybem dospělých osob na chodbě, nějakým monitoringem toho prostředí té školy, ale zabránit se tomu bohužel nedá.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Lipavský, máte co dodat?

Jan LIPAVSKÝ, poslanec /Piráti/:
Já bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Víte co, jak říkala paní předsedkyně, zabránit se tomu nedá, otázka je, co pro to udělat. Určitě je to o tom vzdělávání, o té kampani, co udělala česká policie. Pravděpodobně kamerový systém by třeba takovému systému nezabránil. Může v určitých situacích pomoci, že víte, co se v té škole děje.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pěkně vám děkuju oběma. Jan Lipavský a Jana Černochová, naši hosté v Událostech, komentářích. Hezký večer.

Hezký večer, děkujeme za pozvání.

Hezký večer.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu