10. června 2020

Jsme opět na pomyslném startu a je potřeba znovu silně zabojovat

(Právo) Teplický primátor Hynek Hanza (ODS) vyhrál první kolo doplňovacích voleb do Senátu s velkým náskokem před ředitelem zdejšího gymnázia Zdeňkem Bergmanem (nezávislý za Senátor 21). Před druhým kolem své voliče přesto mobilizuje. „Jsme opět na pomyslném startu a je potřeba znovu silně zabojovat," řekl Hanza v rozhovoru pro Právo.

Jak ze svého pohledu hodnotíte výsledek prvního kola?

Jsem samozřejmě velmi spokojen. Velice si vážím každého člověka, který vážil cestu do volební místnosti a odevzdal mi svůj důležitý hlas. Jsme však v poločase a výsledky se před druhým kolem anulují. Proto je potřeba, aby občané potvrdili svou volbu ještě jednou tento pátek a sobotu, kdy se bude definitivně rozhodovat, kdo bude senátorem za Teplicko.

Co je podle vás příčinou tak mizerné volební účasti?

Senát lidi moc nezajímá. Přitom právě v dnešní době je stále potřebnější, je to pojistka nás všech pro to, abychom zachránili křehkou demokracii a svobodu. Vnímám to i jako docela zásadní osobní úkol, snažit se lidem vysvětlit důležitost Senátu pro úspěšné fungování naší země.

Které voliče neúspěšných kandidátů a ty, kteří nepřišli v prvním kole volit, se budete před druhým kolem snažit získat na svou stranu a jakým způsobem je oslovíte?

Pro úspěch ve druhém kole budou především důležití voliči, kteří mi již svou důvěru dali v kole prvním. Pokusím se však získat pozornost a podporu těch, kdo si přejí zachování co nejvíce svobod pro nás všechny, co tady žijeme. Rozhodně oslovím ty, kdo se chtějí starat o sebe hlavně sami, nechtějí spoléhat na „moudrý stát“ a chtějí se sami co nejvíce rozhodovat o své rodině, své práci a svém životě vůbec.

Jak silného soupeře pro druhé kolo vám voliči přisoudili?

Respektuji svého protikandidáta a uvědomuji si, že je to velmi silný soupeř. Nakonec to byl právě on, kdo svedl souboj s mým předchůdcem. Pan Kubera nakonec nad ním zvítězil, a v takový úspěch věřím i já. Každopádně musím všem svým příznivcům připomenout, že nyní jsme opět na pomyslném startu a je třeba znovu silně zabojovat.

Jaké zájmy a hodnoty voličů budete v případě zvolení v Senátu preferovat?

Svobodu, samostatnost, odpovědnost a nespoléhat na „moudrý stát“ a jeho současné představitele, kteří určitě nevědí líp, jak my ostatní lidi máme žít. Chci svým hlasem vždy podpořit, aby lidem zůstalo zachováno co nejvíce osobních svobod a vlastních peněz v jejich peněženkách. Věřím lidem, že se umějí dobře rozhodovat a nepotřebují, aby jim to někdo shora nařizoval.

Hynek Hanza

kandidát do Senátu