27. května 2020

CNN Prima News: Koronavirus se na noc neprobouzí. Zavřít hospody ve 23 hodin je protiústavní

(CNN Prima News) Šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) brojí proti nařízení, že hospody musí v jedenáct večer zavřít. Nařídil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kritizujete, že restaurace musejí z nařízení ministra zdravotnictví zavřít do 23 hodin. Co vám na tom vadí?

Už ten fakt, že nechali restaurace zavřené ještě týden po ukončení nouzového stavu, jsem pokládal za neústavní konání. Když není nouzový stav, ministr zdravotnictví nemůže takhle rozhodovat. Opatření mají být lokálního charakteru, například že se vydá nařízení, že se uzavřou podniky v blízkosti Dolu Darkov. Ministr přeci nemůže vypínat celé sektory ekonomiky. Řada restaurací navíc otevírá až večer.

Může to pro ně být likvidační?

Pro řadu barů to bude likvidační. Hlavně pro to nevidím žádný důvod.

Argument, že ministr nechce, aby se lidé v barech opíjeli a více se tam družili, neberete?

Tak to se vám všichni opijí do těch jedenácti. Zkušenost je ta, že před zavírací hodinou si dají všichni tři piva a opijí se tak jako tak. Copak se ten virus v jedenáct večer probudí? Je to nesmysl.

Proč to podle vás ministr navrhl?

Oni se prostě naučili, že je baví vládnout pomocí dekretů, a mají pocit, že to musí celé zemi předvádět.

Budete s tím něco dělat?

Podle nás je to protiústavní. Zvažujeme, že se obrátíme na soud.

(Autor: Barbora Zpěváčková)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR