24. dubna 2020

Vláda porušila zákon. Účet bude astronomický

(FORUM 24) Vláda postupovala protiprávně. Rozhodl o tom soud. K vyhlášení zásadních opatření s dopadem na omezení práv a svobod občanů nepoužila zákon o krizovém řízení, ale zákon o ochraně veřejného zdraví. Rozhodla tak s plným vědomím. Proč to udělala a co to bude znamenat? To shrnula ve svém textu poslankyně ODS Miroslava Němcová.

1) O zásadních opatřeních (omezení pohybu osob, uzavření hranic, provozoven, obchodů, firem) musí rozhodovat celá vláda. Má odpovědnost za komplexní řízení státu během vyhlášeného stavu nouze. Má se tak dít na základě krizového zákona.

2) Toto rozhodování však vláda v průběhu nouzového stavu protiprávně převedla pouze na ministra zdravotnictví. Zrušila postup dle krizového zákona a přešla na postup dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministryně spravedlnosti, ministryně financí i ministr zdravotnictví mají právnické vzdělání. Opozice na protiprávnost tohoto postupu upozorňovala. Vláda svůj postup veřejně a opakovaně obhajovala.

3) Krizový zákon (zákon č. 240/2000sb. o krizovém řízení) ukládá státu povinnost nahradit škodu způsobenou fyzickým a právnickým osobám v souvislosti s krizovými opatřeními prováděnými dle tohoto zákona (paragraf 36).

4) Postup dle zákona o ochraně veřejného zdraví takovou povinnost neukládá. Proto ta náhlá změna, nezákonný přestup z režimu jednoho zákona do druhého. Vláda se tak vyhnula povinnosti platit náhradu za způsobené škody a s plným vědomím drasticky poškodila statisíce občanů.

Ukazuje se v úplné nahotě, co to znamená, když Andrej Babiš řídí stát jako svou firmu. V křesle šéfa Agrofertu i v křesle premiérském neváhá porušovat zákony. V podnikání bezohledně ožebračil, oškubal a přivedl ke krachu své konkurenty. Při řízení státu dělá totéž s občany, živnostníky, firmami. Účet za toto protiprávní jednání vlády bude astronomický.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR