15. dubna 2020

Zprávy TV Prima: Příští týden začne v ČR plošně testování na koronavirus

(TV Prima) Hostem Velkých zpráv TV Prima byl v živém vstupu poslanec a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka:
A v živém vysílání teď vítám místopředsedu sněmovního výboru pro zdravotnictví a bývalého prezidenta Lékařské komory
Bohuslava Svobodu. Dobrý večer.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka:
Pane docente, je podle vás správně, že plošné testování bude dobrovolné? A bude 30 000 lidí dostatečný počet, který má vypovídající hodnotu?


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
To jsou 2 otázky, které jsou rozdílné. Jestliže k tomu testování budou přicházet lidi dobrovolně sami od sebe, je to selektovaná skupina. A když děláme nějaká vyšetření, která mají říct, jaký je průměr něčeho v té populaci, nebo jak se populace chová, musí to být skupina, která je vybraná nezávisle bez jakýchkoliv předpokladů. Čili ta skupina, která půjde dobrovolně v sobě nese riziko, že to jsou lidé, kteří jsou buďto úzkostlivější, nebo naopak o sebe více pečují. A nejsou vlastně čistým vzorkem té populace. 30 000 lidí by určitě na tu základní orientaci stačilo, ale ta podmínka je, aby to byli lidé vybraní ze všech možných variant našich obyvatel. To znamená, aby tam byli lidé z velkého města, řekněme z Prahy, z malého města, z vesnice. Prostě tak, aby ten vzorek měl statisticky vypovídající hodnoty. Je to stejný systém, jako se dělají průzkumy veřejného mínění, když se oslovuje určitý počet lidí, kteří odpovědí a podle toho se odhaduje, jaké budou volební výsledky, i když je tam vždycky chyba těch 5-7 %.

Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka:
Pane docente, teď vás prosím, pojďme k další otázce. Já vás poprosím teď trošku stručněji. Vzhledem k tomu, že se začínají uvolňovat opatření, přichází podle vás to plošné testování ve správný čas, nebo pozdě?


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to testování mělo být před tím, než zahájíme uvolňování opatření, protože my potřebujeme vědět, kolik té nákazy v tom obyvatelstvu je. Podle toho by se měla ta opatření uvolňovat. Také potřebuje vědět, kde se ti lidé nakazili.

Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka:
Pane docente, děkujeme vám a přeji pěkný večer.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR