14. dubna 2020

ČRo Plus: Populaci bez protilátek hrozí nové vlny onemocnění covid-19

(ČRo Plus) Vláda se v úterý věnuje změnám nouzového stavu. Ministr zdravotnictví chce představit harmonogram rozvolňování krizových opatření, po kterém volá také opozice.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Zatím se uvolňuje, ale nevíme proč

„Je to velmi složité. Máme dvě extrémní situace,“ vysvětluje poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Buď prý obyvatelstvo vystavíme infekci, což znamená spoustu nemocných i úmrtí, ale pokud toto promoření neproběhne, zůstane tu obrovská skupina populace bez protilátek. „A riziko nové a vážné vlny onemocnění pak bude velmi významné.“

„Covid-19 není žert, je to vážná věc a může se řešit jen na základě faktů. Uvítal bych proto, aby nám ministerstvo řeklo, co a z jakého důvodu uvolňuje... Zatím se dozvíme, že něco uvolníme, ale nevíme proč a co to udělá, a přitom podklady už začínáme mít,“ říká Bohuslav Svoboda.

Zásadní je dostatek informací o počtech infikovaných, ale i na jakých místech dochází k infekci. „Zatím se shodujeme na tom, že rozvolnění musí být, ale musíme říci, kde a proč... Musíme vědět, kde riziko je, jak velké a jaká je intenzita promoření.“

„Chybí mi, že v tuto chvíli nemáme žádný plán, jak bude rozvolňování probíhat. To musí být vázáno na výsledky testů v populaci, na inteligentní karanténu a musíme se snažit najít varianty, které budou znamenat jen mírné zvýšení zátěže a nevyvolají velkou krizi,“ žádá Bohuslav Svoboda (ODS).

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR