1. dubna 2020

XTV.cz: Snižovat rozpočty obraně a vnitru je to nejhorší, co můžeme v době koronavirové pandemie udělat

(XTV.cz) Je naše země opravdu bezpečná? Bude tomu tak i v budoucnu? Hosté našeho nového pořadu (ne)Bezpečně odpovídají na otázky typu: Jaké hrozby nás čekají dnes a zítra? Co dělá pro bezpečí stát a co pro něj můžeme udělat my sami? Hostem XTV.cz byla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a poslankyně ODS Jana Černochová. Rozpočet obrany se kvůli úsporám v souvislosti s koronavirem sníží o 2,9 miliardy korun. Budeme se mít podle ní jak a čím bránit? Nezastará technika?

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na XTV.cz.

„V tuto chvíli snižovat rozpočty obraně a vnitru je to nejhorší, co můžeme udělat. Tahle krize ukázala, že jestli se na někoho kromě lékařů, zdravotníků či pedagogů můžeme spolehnout, tak jsou to právě příslušníci ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. A skutečně technika už dnes zastaralá je, takže ta modernizace, která byla nastartována, by měla pokračovat,“ soudí předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

„Rozumím tomu, že ve vazbě na rozpočet 2020, mohou být některé akvizice odsunuty. Ale rozhodně by neměly být škrtány a nemělo by docházet k tomu, že by z plánů úplně vypadly. Šetřit na obraně a bezpečnosti se žádné zemi nevyplácí,“ varuje předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2