27. října 2011

Události, komentáře

Premiér a předseda ODS Petr Nečas hovořil v přímém vstupu z Washingtonu o setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Moderátor:

Před pár minutami v Bílém domě skončilo setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s českým předsedou vlády Petrem Nečasem. Premiéra Petra Nečase teď zdravím do Washingtonu. Dobrý den.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Dobrý den.

 

Moderátor:

Pane premiére, v jakém duchu se návštěva nesla?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Bylo to velmi pracovní jednání, probrali jsme celou řadu záležitostí. Spolupráci České republiky a USA v oblasti bezpečnostní a obranné, zabývali jsme se situací v Afghánistánu, zabývali jsme se mítinkem NATO, summitem, který proběhne příští rok v Chicagu. Vedle toho jsme se samozřejmě zabývali i společnými projekty v této oblasti, například český projekt vytvoření speciálního výcvikového centra pro výcvik pilotů helikoptér za americké účasti. Vedle toho jsme samozřejmě probírali i oblast ekonomické spolupráce. Pan prezident Obama se velmi zajímal o situaci v eurozóně a v Evropské unii, vzhledem k ekonomickým problémům, které tam jsou a také o výsledek summitu, který proběhl v Bruselu. Samozřejmě, že jsme se také bavili o dalších aspektech, o spolupráci na mezinárodní scéně v oblasti šíření lidských práv a demokracie.

 

Moderátor:

Ano, tak k těmto tématům se ještě dostaneme. Pane premiére, otázka, která mnohé zajímá. Jak dlouho jste mluvili s americkým prezidentem o firmě Westinghouse, která sídlí v USA a usiluje o získání zakázky na dostavbu Temelína?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Tady musím říci, že ze zhruba 45 minutového rozhovoru se otázka Temelína týkala asi tak 4 minut. Čili bylo to jedno z témat, ale nikoli téma dominantní nebo téma jediné.

 

Moderátor:

Bylo na americkém prezidentu silně znát, že mají Spojené státy velký zájem na tom, aby firma Westinghouse zakázku získala?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Všichni 3 uchazeči, to znamená francouzská firma Areva, ruská firma Rosatom a americká firma Westinghouse, stojí o tuto zakázku, mají podporu svých vlád. To znamená, americká vláda podporuje svůj projekt, tak jako ruská svůj projekt a francouzská svůj projekt. Je to standardní, očekávatelné. My jsme jasně deklarovali, že máme zájem na tom, aby proběhl otevřený, transparentní a férový tendr, abychom obdrželi 3 kvalitní nabídky a nejlepší nabídka nechť vyhraje.

 

Moderátor:

Říkáte, že 4 minuty zhruba jste o tomto tématu mluvili. Co vám tedy přesně k tomu Barack Obama řekl?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Řekl pouze to, že tato nabídka má podporu americké vlády, že je založená komplexně. To znamená, že její součástí je i spolupráce v oblasti jaderné vědy a jaderného výzkumu. Spojené státy jsou v této oblasti skutečně světovou špičkou. Stačí se podívat na seznam nositelů Nobelových cen za fyziku a vidíme tam to silné prosazování se americké vědy v této oblasti. A my máme zájem, aby ten projekt nebyl postaven pouze na nákladech a kvalitě, ale aby také docházelo k transferu technologií, aby byly zapojeny české firmy, na to jsem také upozornil pana prezidenta Obamu a aby taky došlo k rozvoji spolupráce v oblasti vědy a výzkumu.

 

Moderátor:

Pane premiére, promiňte, a toto vám říkal 4 minuty. Mám tedy na mysli to téma, které se týká Temelína.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Ano, toto je zhruba všechno, co na to téma zaznělo, vidíte, že ani nám to teď netrvalo o mnoho déle.

 

Moderátor:

Ptám se zkrátka na to, jestli bylo na americkém prezidentovi nějak znát a teď vlastně apeluji na váš šestý smysl, či na nějaký vnitřní úsudek, jestli zkrátka na něm bylo znát, že skutečně Spojené státy o tuto zakázku velmi usilují.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Ne, nebylo to znát.

 

Moderátor:

Řekněte, setkal by se s Vámi prezident USA v Bílém domě a ubytoval by Vás v Blair House, kde obvykle přespávají vzácné návštěvy, nebýt temelínského tendru za několik set miliard korun? Jak se na to díváte? Co vám běželo v hlavě.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Musím říci, že to je otázka spíše na pana prezidenta Obamu než na mě. Já bych se tady dopouštěl spekulací. Je na druhé straně jasné, že Česká republika patří mezi ty členské země Evropské unie, které vždy nejvýrazněji prosazovali silnou transatlantickou vazbu a spolupráci se Spojenými státy americkými. Patříme také mezi dlouhodobé spolehlivé spojence Spojených států amerických, my patříme například mezi ty země, které nejenže nestahovaly vojáky z Afghánistánu, ale v letošním roce dokonce tuto misi posílili, a to se setkává s velkým uznáním. Máme dlouhodobé stabilní vztahy v této oblastí se Spojenými státy a navíc řeknu i já sám jsem známý tím, že velmi prosazuji silnou transatlantickou vazbu.

 

Moderátor:

Ano.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

My musíme férově přiznat, že samozřejmě Česká republika nemá pro Spojené státy takový význam, jako je spojenectví s Velkou Británií, Spolkovou republikou Německo nebo Francií, ale na druhé straně patříme již za tyto země. To znamená mezi země, které prosazují silnou transatlantickou vazbu a jsou Spojenými státy brány jako seriózní, vážný a kvalitní spojenec.

 

Moderátor:

A já samozřejmě nechci v tomto kontextu říci, že byste nebyl vzácnou návštěvou. Nicméně, jak tedy důležitý podle vás spojenec malé Česko pro Spojené státy americké je? Pokud nejsme Francií nebo Německem, jak o tom mluvíte.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Například v tom, že jsme spolehlivý spojenec. To znamená za situace, kdy mnohé země snižují rozsah svých jednotek v Afghánistánu, my je dokážeme posílit. Dokážeme tam poslat jednotku vrtulníku, dokážeme tam poslat jednotku speciálních sil, velice intenzivně se podílíme na projektech v rámci NATO, budujeme společná výcviková centra, čili jsme aktivní zemí a myslím si, že bychom neměli sami sebe degradovat, že jde o pouze o Temelín. Není tomu tak.

 

Moderátor:

Víte, do Prahy se chystá i ruský prezident Medveděv. O Temelínu jistě taky padne slovo. Nesouvisí s jeho avizovanou návštěvou právě i americké pozvání, aniž bych teda chtěla téma spojenectví České republiky degradovat na Temelín?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Myslím, že nikoli, odvíjí se to od konkrétního časového harmonogramu pana prezidenta Obamy. Postupně se blíží i volební kampaň ve Spojených státech, včetně primárních voleb a tato cesta se připravovala dlouho a systematicky. Já jsem rád, že probíhá úspěšně.

 

Moderátor:

Našel jste jako představitel českého státu americkou podporu pro výcvikové středisko pilotů vrtulníků NATO v Česku?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Jednal jsem o této věci s předsedou obranného výboru sněmovny reprezentantů, poslancem McKeonem, i s předsedou zahraničního výboru senátu, senátorem Kerrym a s prezidentem Obamou. Všechny tento projekt zaujal, mají jednoznačný zájem na tom, aby se rozvíjel. My jsme se totiž shodli s prezidentem Obamou i na tom, že situaci, kdy všechny země Severoatlantické aliance musí provádět rozpočtové škrty a musí šetřit ve svých rozpočtech, aby udrželi svou obranyschopnost, tak se musí právě zaměřovat na vzájemnou spolupráci, na mnohonárodní projekty, na specializaci, na to, že spolupracují a budují kapacity společně a ty projekty, o kterých mluvíme my, jdou tímto směrem.

 

Moderátor:

A zaznělo tedy jasné slovo podpory nebo ne?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Zazněl velký zájem a jasné pověření příslušných odborných složek, především amerického ministerstva obrany, aby na tomto projektu intenzivně pracoval.

 

Moderátor:

Takže spíš byste to popsal jako zájem než jako nějakou výraznou jasnou podporu. Budou se tedy v Česku cvičit američtí a třeba i afghánští piloti? Zeptám se takto přímo.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Byl to jasně vyjádřený zájem a podpora toho, abychom se snažili tento projekt uskutečnit.

 

Moderátor:

Jak přesně vyjádřený zájem ze strany tedy amerického prezidenta Baracka Obamy, jestli byste nám to mohl nějak víc přiblížit, abychom se zorientovali v míře té podpory či zájmu.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Pan prezident Obama patří mezi ty politiky, kteří také prosazují koncept tzv. smart defenzive, tedy chytré obrany, s kterým přišel generální tajemník Severoatlantické aliance Rasmussen a vzhledem k tomu, že se chystá příští týden, příští rok v květnu summit NATO v Chicagu, tak prezident Obama má velký zájem na tom, aby tento summit dopadl úspěšně. On dopadne úspěšně mimo jiné, když se kvalitně prosadí tento koncept chytré obrany a když bude vyhlášeno na tomto summitu i množství projektů, které spadají do tohoto konceptu.

 

Moderátor:

Na čem tedy bude s konečnou platností záviset, zda se tedy budou nebo nebudou v Česku cvičit američtí a třeba i afghánští piloti?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Afghánští piloti jsou cvičeni jednak naší tréninkovou jednotkou v Afghánistánu, jednak v České republice. My máme společný projekt s další členskou zemí Severoatlantické aliance, Chorvatskem, kde společná kapacita vede jednak k výcviku posádek vrtulníku, ale také pozemního personálu a také speciálních jednotek, které s těmito vrtulníky spolupracují. Čili tato aktivita běží. To, o co usilujeme získat pro nejširší mezinárodní podporu včetně podpory Spojených států amerických.

 

Moderátor:

A pokud se vás zeptám na to výcvikové středisko na území České republiky, na to se tedy ptám, na čem bude záležet, jestli tady bude nebo nebude?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Tento výcvik běží a chceme do něho zapojit další členské země Severoatlantické aliance a velmi usilujeme o přímou účast Spojených států amerických a tato nabídka ode mě zazněla dnes i v Bílém domě.

 

Moderátor:

A nemá to být, pane premiére, taková náhražka za to, že nevyšel americký radar v Česku jako součást protiraketové obrany, i o tom někteří komentátoři spekulují.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Samozřejmě, že takové spekulace se mohou objevit, my jsme velmi sázeli a politicky investovali do projektu amerického radaru v rámci protiraketové obrany, tento koncept se změnil. Je zbudován jiný systém. Je trošku chybou České republiky, že neměla připravenou širší paletu strategických projektů, které by rychle a v podstatě souběžně nahradily ten výpadek vytvořený zrušením toho původního konceptu protiraketové obrany. Má to pro nás být i poučení do budoucnosti, abychom vždy měli v rámci strategické spolupráce připravených několik projektů, protože pak opravdu nebude takovou v uvozovkách politickou katastrofou, když jeden z nich nevyjde nebo se nebude realizovat.

 

Moderátor:

A o české vojenské přítomnosti v Afghánistánu jste se nějak dál dotkli s americkým prezidentem?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Pan prezident Obama velmi ocenil působení českých jednotek v Afghánistánu, má informace i přímo od amerických velitelů, my například v provincii Logar spolupůsobíme s americkými jednotkami a naše jednotky jsou vysoce ceněny a žádány a jsou považovány mezi nejkvalitnějšími jednotky v rámci NATO, které jsou v Afghánistánu nasazeny.

 

Moderátor:

Pane premiére, mluvili jste s americkým prezidentem také o tom, jakým způsobem Evropská unie řeší svou dluhovou krizi? Nebo na to nedošlo?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Pan prezident Obama měl velký zájem o to, jak je řešena stávající krize eurozóny, protože oba dva břehy Atlantiku jsou ekonomicky propojeny. Já bych chtěl připomenout, že ekonomická krize, která vypukla v roce 2008, byla způsobena krizí hypotečních úvěrů tady ve Spojených státech, a přesto způsobila ekonomický pokles v roce 2009 i v České republice, která s americkými hypotečními úvěry neměla nic společného. To znamená, máme propojenou ekonomiku a Spojené státy americké nemají zájem na žádných problémech Evropské unie nebo eurozóny. Naopak, potřebují stabilní eurozónu a potřebují silnou Evropskou unii.

 

Moderátor:

Jak se rozvíjí vědecká spolupráce mezi Spojenými státy a Českem? O té se přece hodně mluvilo, právě když zkrachoval onen radarový plán, tak jestli toto je ještě aktuální, nějak v konkrétní podobě.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Je to velmi aktuální, Česká republika se podílí na vědeckých projektech v rámci raketové obrany. Je tady velice intenzivní spolupráce některých českých vědeckých pracovišť s americkou institucí Missile Defense Agency, to znamená s agenturou, která má na starosti tuto protiraketovou obranu a chceme tyto projekty dále rozvíjet. Navíc dnes jsme se dohodli i na tom, že budeme velice intenzivně pracovat na centru jaderné civilní spolupráce, která by v sobě zahrnovala i spolupráci v oblasti jaderného výzkumu. Česká republika má co nabídnout, má například naprosto vynikající výsledky v oblasti řízení jaderných provozů, v oblasti regulace bezpečnostních systémů, ale například i materiálového inženýrství, kde skutečně patříme mezi světovou špičku.

 

Moderátor:

Předseda vlády Petr Nečas, po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou, nashledanou do Washingtonu.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (Washington):

Děkuji a nashledanou.

RNDr. Petr Nečas

místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády