17. února 2020

Zvyšovat soudní poplatky není fér

(Novinky.cz) Zdvojnásobit soudní poplatky není fér, míní předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). Řekl to Novinkám v reakci na pondělní rozhodnutí vlády. Kabinet by podle něj měl naopak přijít s něčím, co lidem uleví.

Pane poslanče, vláda v pondělí schválila růst soudních poplatků. Je to potřeba?

Moje teze je jednoduchá. Této vládě, která neumí hospodařit, žádné peníze navíc nepomůžou. Vláda zvyšuje všechno všem. Když už něco sníží, tak je to špatně, jako daň na pivo. Dokud nepřijde s tím, kde občanům uleví, tak nemůžeme schvalovat zvyšování poplatků.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) argumentovala tím, že se soudní poplatky nezvyšovaly od roku 2011 a ceny rostou za všechno.

To je do jisté míry pravda a dalo by se diskutovat o tom, jestli se mají, nebo nemají zvyšovat některé soudní poplatky. Ale je otázka, jestli to nepovede k odnímání spravedlnosti, že se lidé nebudou raději soudit, než aby to zaplatili. Kdyby stejně efektivně dokázala vláda přicházet s tím, kde snižovat a nechávat občanům více v kapsách, tak se o tom můžeme bavit.

Může zvýšení poplatků motivovat občany, aby spory neřešili soudně, ale domluvou?

Ale když domluva nefunguje, tak se spor stejně musí vyřešit soudně. Například v oblasti exekucí se neustále bavíme o tom, jak snižovat náklady na exekuce. Do toho přichází vzkaz, který říká: Ale já z toho chci víc na poplatku. Je to fér? Podle mě není.

Zhorší se dostupnost práva?

Tohle by se muselo brát poplatek po poplatku, kde ano a kde ne. Ale nesouhlasím se snahou všechno plošně zvednout.

Předpokládám, že ODS bude ve Sněmovně hlasovat proti novele.

Předpokládáte správně.

Rozhovor vyšel na serveru Novinky.cz.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR