30. ledna 2020

Interpelace na premiéra ve věci "inovativní" linky na toastový chléb Penam

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Martina Kupky na premiéra Andreje Babiše ve věci "inovativní" linky na toastový chléb Penam.

Martin Kupka:

Vážený pane premiére, já bych chtěl obrátil pozornost vaši i kolegyň a kolegů k příběhu takzvané inovační linky na výrobu toustového chleba Penam a na stomilionovou dotaci, kterou obdržel Agrofert. Teď vycházejí na povrch nové informace, které i pro ty, kteří jinak Agrofertu fandí, jsou zneklidňující, protože těch 100 milionů mělo plynout z dotačního programu s názvem Inovace a podle oficiálního manuálu Ministerstva průmyslu měly ty peníze sloužit na zvýšení inovační výkonnosti podniků. Podpořené měly být jen firmy, které samy vyvinuly unikátní know-how, případně jej vytvořily ve spolupráci s vysokými školami, vědci a výzkumníky.

V rozporu se základním zaměřením bylo ale už vyjádření ředitele pekárenské divize Penam Milana Prauseho při slavnostním zahajování provozu, který řekl, že chce mít linku, která je stejná jako ty nejmodernější linky v Evropě. Zdůrazňuji - která je stejná jako ty nejmodernější linky v Evropě.

A potom je zajímavé i to, jak se dnes k celé dotaci vyjadřují hodnotitelé, kteří tomu záměru dali 64 až 65 bodů. Podmínkou bylo získat alespoň 60. Tak jeden z nich říká, že kdyby tehdy býval věděl, že pravděpodobně podobnou technologii už Agrofert využíval v Německu, tak by nikdy ten projekt nemohl dostat bodové hodnocení za inovaci a propadl by. Tady cituji doslova, stejně jako další zjištění, která jasně vyvracejí, že by mělo jít o inovativní projekt. Koneckonců i samotné zařízení bylo obstaráno standardní cestou.

Chtěl bych se tedy zeptat, pane premiére, kdo zaplatí těch 100 milionů korun, zda půjdou z peněz daňových poplatníků. A chtěl bych se zeptat, zda vám připadá správné, že Agrofert o tu dotaci žádal, a zda vám připadá správné, že tu dotaci získal.
 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Pane poslanče, vy jste na tom teď o tom stavebním zákoně působil celkem normálně. Ale teď nemám pocit, že působíte normálně. Jako tady my máme nějaký zákon, § 110 - každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věci jejich působnosti. Máte pocit, že vláda je majitelem Agrofertu? Možná jste nesledoval včera, že tady byla nějaké tiskovka, jak jste všichni křičeli, že se budou vracet nějaké peníze. Za vás se vracely: 32 miliard. A včera z toho vypadlo, že vlastně údajně Evropská komise uznala nějaké bývalé firmě, že tam hledají ještě 1,6 milionu korun. Takže se jen potvrdilo to, že se nic vracet nebude.

A já bych se s vámi vůbec tady o tom neměl bavit, protože považuji tu debatu za absurdní. Ale když už jste to začal, tak celkově ta investice je 617 milionů. 617 milionů. To znamená sto - ty dotace jsou na to, aby se podnikalo. Na to jsou. A zbytek dala ta firma. Zaměstnala lidi. To je asi pro vás těžko pochopitelné. Takže to nechci ani tady moc jako řešit.

Já jen vím, že když přišel ten auditor a říkal, to je střet zájmů Babiše, a ta dotace byla přidělena 8. 2. údajně 2017. Střet zájmů. Akorát taková malá chybička se vloudila, že ten střet zájmů začal platit 9. 2. Tak ten auditor řekl, to nevadí, to není inovace. Takže o účelovosti toho auditu, pane poslanče, nepochybujte.

Já jen chci říct k tomu, že je to nesmysl. A vůbec nechápu, co vás to napadlo tady řešit. Stačí, že máme europoslance, kteří se připravují na křížovou výpravu do České republiky - naši... Peksa a Zdechovský a paní Hohlmeier. Těšíme se na ně.


Martin Kupka:

Pevně věřím, že o tom, jestli je někdo normální a působí tak, nerozhoduje to, jestli je, nebo není kritický k vládě a k vám, pane premiére.

Já jsem se přesto chtěl zeptat na tu dotaci, protože souvisí s působností vlády, protože o té dotaci rozhodovalo ministerstvo. O tom není sporu, a tím pádem je to v působnosti vlády a naprosto to patří sem na debatu. Stejně kdyby nebyl tam tento argument, tak je to naprosto přiléhavý dotaz a interpelace, protože se samozřejmě týká vašeho působení.

Znovu bych pokládal ty otázky, protože jsem na ně nedostal odpověď. Přijde vám správné, že ministerstvo tu dotaci udělilo a že o ni Agrofert žádal, i když nenaplnil podmínky inovativnosti? To je věcná otázka. Na ní vlastně není ani nic tolik politického, jak by se mohlo zdát.

A další dotaz, protože Agrofert žádal už předtím o jinou, podobnou linku pro společnost Profrost, a tehdy žádnou dotaci nezískal (upozornění na čas), přestože to bylo velmi podobné. Tak jak se to má s touto dotací?


Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Mě vždycky fascinuje, že lidé, kteří tady udělali velké škody, mají tu drzost tady takhle vystupovat. Víte, tam byly volby. Už nevím, jak to bylo. Ale šel jsem mezi občany. Dostal jsem informaci, že je nějaký královský průvod. Tak jsem tam šel. Přišli koně, koukám na to. A sedí tam Bendl. A vy jste tam tuším taky seděl.

Takže těch 100 milionů šlo na výrobu toustového chleba. A zaměstnalo to lidi. Vy jste v roce 2008 udělal smlouvu na královský průvod za 43 milionů. Takže spíš vysvětlete lidem, jak jste privatizovali nemocnice s Bendlem a proč jste dávali 43 milionů na takové nesmysly. Jo, prosím vás. Takže nechte to být radši. Zkuste se chovat normálně. Já Agrofert neřeším. Já jsem jako odešel. A ta firma zaměstnává 35 tisíc lidí a něco tady dělá pro tuto zemi, hlavně ti, co jsou tam zaměstnaní.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu