23. ledna 2020

Interpelace na ministra zahraničních věcí ve věci vysílání vojáků do zahraničních operací

(www.psp.cz) Ústní interpelace první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jany Černochové na ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka ve věci vysílání vojáků do zahraničních operací.

Jana Černochová:

Děkuji, pane předsedo. Krásné odpoledne, vážený pane nepřítomný ministře. Zanedlouho bychom měli schvalovat nový mandát k vysílání vojáků České republiky do zahraničních operací a misí. Nyní se objevují informace, že ještě předtím by mělo být schváleno nové vyslání vojáků do oblasti Sahelu k mentoringu tamních bezpečnostních složek. Nijak nezpochybňuji nutnost aktivity České republiky v nestabilních oblastech za účelem zvýšení bezpečnosti České republiky.

Ráda bych ovšem znala širší kontext nasazování našich sil z pohledu našich zahraničně politických priorit. Poslední návrhy tedy znamenají, že rozšiřujeme naše působení v Sahelu. Zajímalo by mě, jaký je cíl, kam směřujeme a v jakém časovém horizontu. Můžete mi na to prosím odpovědět? Jak vypadá náš plán na příštích pět let, co se týče Sahelu, jaké konkrétní zahraničně politické zájmy tam naplňujeme a jakým způsobem?

A konečně by mě zajímalo, jaké je zapojení našich rezortů, ať už průmyslu či zemědělství, zda dojde k posílení našich diplomatických úřadů a zda budou navýšeny prostředky vynakládané Českou republikou v této oblasti. Předpokládala bych totiž, že s rozšiřujícím se nasazením našich sil bude rozšiřována i civilní pomoc. Děkuji za odpověď.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2