18. ledna 2020

Nominační projev před volbou místopředsedů

(www.ods.cz) Projev starosty Řeporyjí Pavla Novotného před volbou místopředsedů.

Vážení přátelé, dámy a pánové, milí spolustraníci,

volala mi manželka: „Co tam vyvádíš? Vždyť je to ten projev, co jsi psal v kuchyni ve tři ráno, že jim tam všem vynadáš, vždyť kandiduješ.“ Já říkám: „Já vím, tak já nic jinýho nemám.“ „Dobře, budeš kandidovat na místopředsedu řadovýho?“ Říkám: „No, říkají, abych nekandidoval, hlavně nemám napsanej projev, že jo, a nemám vyjednanou podporu.“ To tak ve straně chodí, vy, co to nevíte, že musíte mít vyjednanou podporu, že jo, když chcete někam kandidovat. Já na ty partajní hrátky nemám čas a asi nikdy mít nebudu. A tak argumentuju a manželka mi říká: „No ale ta Pražanda, ta, co tam byla před chvilkou, ta taky měla vyjednanou podporu a k čemu jí to bylo dobrý, že jo?“ Říkám: „To máš ale pravdu.“ „Tak to zkus.“ Dobře.

A jak jsem s ní o tom mluvil, tak mi říkala: „A rovnou se omluv, protože jak jsi tam vynadal těm krajům, tak jsi na něco zapomněl, ne, trošku?“ „To máš ale pravdu.“ Tak já bych chtěl říct, že jak jsem vám tady vynadal, že jste nedodrželi dohody, tak bych chtěl říct, že jsem zapomněl říct, že taky Praha nebyla jednotná při tý volbě. A to je přesně to, co, kdybych se stal řadovým místopředsedou strany, tak to bych zkusil někdy nedovolit, tohleto jo. U nás v Řeporyjích se dohody drží. My, když jedeme na oblast na třináctku, když něco slíbíme, tak to dodržíme, prostě jo. Prostě bylo to špatně a bylo to špatně ne kvůli třeba Sandře, ale kvůli tý straně to bylo špatně. Před těma novinářema. Gratuluji k tomu, že Piráti maj právě o tři procenta víc, se tam válej Bartoš s tím… hulej špeky a maj radost, že jsme se tady zesměšnili, to bych nikdy nedovolil, tohleto. Nebyla to dobrá reklama, co jsme tady předvedli.

Když jsme se loučili, tak mi řekla: „Řekni jim, jak to bylo v Řeporyjích, to by je mohlo zajímat.“ Tak jsem vám chtěl říci, že v Řeporyjích se ve 2014 rozpadla buňka, utek mi předseda před volbami. S neúplnou kandidátkou, s modrou hlavou jsem obhájil jeden mandát. Ve straně byla manželka (její otec je volič Andreje Babiše, ten měl radost, když jsem mu to přiznal nedávno, že má dceru v ODS, že jo), sestra a můj právník, to byla ODS Řeporyje. Vybudoval jsem ji od základu, obešel jsem celej volební obvod. Po tom, co jsem byl nezvolenej i z volitelnýho místa jednou, Zdeněk Zajíček mě tehdy sestřelil, dobře mi tak. Třikrát jsem kandidoval neúspěšně, než jsem si obešel opět celej obvod a vyhrál jsem tam volby, v těch Řeporyjích. Přál bych každýmu z těch lidí, co Babiš tahá na ty ministerstva, aby si obešel svůj volební obvod. To jim chybí tahle zkušenost, neznaj to prostě, jo. A vyhrál jsem v Řeporyjích volby, udělal jsem tam 30 %. Já vím, že mě asi dneska nezvolíte, ale chtěl jsem vám slíbit, že tam příště udělám 50 %. Těm, co tady mi říkaj, že tu ODS táhnu dolů. Pět kandidátek, 55 kandidátů, 8 stran a hnutí. Slibuji vám, že vám položím Řeporyje opět k nohám, udělám tam ústavní většinu příště. Umím dělat procenta, sakra!

No, já když dneska, ať budu, nebo nebudu zvolen, tak ještě mám od manželky jeden úkol, já jsem dvakrát panu předsedovi slíbil, že nebudu mluvit sprostě, pak jsem mu to slíbil potřetí před manželkou, což jsem se jako trochu polepšil. A manželka říkala: „Udělej to tak dneska ještě před tím kongresem, to je největší síla, jakou znáš. Když to nevyjde, ono to bude dobrý, ono ti to nedělá dobře, ani tý straně.“ Tak jsem vám chtěl, prosím vás, naposledy teda slíbit před kongresem, že i když mě dneska nezvolíte, tak už ve veřejném prostoru, vyjma kauzy Ondráček, pane předsedo, nebudu mluvit sprostě. Ale vyjma kauzy Ondráček, protože bolševikům se neustupuje! I když nebudu zvolen, zapracuji na svém projevu a budu slušnější. Vím, že vám někdy nedělám dobrou vizitku. Udělám to prostě, i když mě nezvolíte. Nezahořknu, proboha, nezahořknu!

Nedávno mi volala TV Nova takhle večer, měli takovou grafiku připravenou, kandidáti na prezidenta. Říkám: „Co já s tím?“ Já jsem byl ještě v úřadu, říkali: „My máme takovou grafiku, a jestli budete kandidovat na prezidenta, tady vypsali takový kurzy.“ Já říkám: „Koho tam máte v tý grafice?“ Jsem se takhle napřímil, že jo? A oni říkali: „No, Klaus mladší, Klaus starší, Fischer…“ Říkám: „Řekněte, že jsem to nevyloučil, jo.“ Zase jsem se vrátil k tomu chodníku na tý kopanině, k tomu svýmu, že jo, a to udělám i dneska. Jo, poděkuji, hezká zkušenost, skvělý, třeba ještě nepřišel můj čas. Já se zase vrátím do Řeporyjí ke svýmu chodníku na kopanině a budu dál prostě makat pro tu ODSku.

Chtěl jsem vám říct, že nekradu. Vítám ty audity s otevřenou náručí. Nekradu! Jo, nevím, jestli je to nějak důležitý, když ale kandiduju… Nekradu, ještě jsem nic neukrad, je to skvělý, jo, prostě spím dobře. Přijde audit: „Vítejte, vítejte, nebojím se vás, i ti moji úředníci, nekradu.“ Je to fantastickej pocit chodit spát a mít čisté svědomí, rád bych v tom pokračoval, ať dole, nebo nahoře. Dál budu pracovat pro ODSku, jak nejlíp umím, a ne proto, abych byl bohatší. To říkala manželka: „To jim řekni, jo, že nekradeš, že bys ty peníze přede mnou neschovával, nejsme moc bohatý.“ A budu to dělat strašně rád, ať tam, nebo tam a z velmi prostého důvodu. Když bývalá starostka pochopila, že to asi uhraju jako první, tak mi říká: „Proč to děláte?“ A já říkám: „Já miluju Řeporyje“. A já jsem viděl v těch očích takovou jako naději, že říkám pravdu, no. Tak jsem vám chtěl říct, že stejně miluju ODS.

Děkuji moc.

Pavel Novotný

starosta městské části
člen oblastní rady