16. ledna 2020

ČRo Plus: Válková se účelově vymlouvá, je nedůvěryhodná. Zrovna v oblasti lidských práv to ale vadí

(ČRo Plus) Po zveřejnění odborného článku ze 70. let s podpisem komunistického prokurátora Josefa Urválka odmítla poslankyně ANO Helena Válková funkci ombudsmanky. Odejde i z Rady vlády pro lidská práva?

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Napětí vyvolala sama

„Válková by měla opustit i tuto funkci. Proto, jak v průběhu posledních dnů obhajovala své působení kolem roku 1979,“ oponuje poslankyně ODS Miroslava Němcová.

To, že nezná prokurátora Urválka, stejně jako protichůdné výroky o autorství článku, prý ukazuje na pouhé výmluvy. „Já jí nemůžu důvěřovat a důvěra v tom, že jde o člověka pevného, souvisí s výkonem každé funkce, která se zabývá lidskými právy.“

„Pokládám za naprosto nepravděpodobné, že nevěděla, kdo je to Urválek... Jsem mladší, a mně to tehdy známo bylo... Když se upálil Jan Zajíc, tak byl stejně starý jako Válková. Kde žila..., že nevěděla, co se kolem ní děje?... Ona tuto dobu úplně vygumovala ze svého života a představuje nám něco, co si přepsala a chce, abychom tomu věřili... Vidím to jako účelové vymlouvání.“ Miroslava Němcová (ODS)
„Logické uzavření (celé kauzy) by bylo to, že když nemůže být, zjednodušeně řečeno, velkou ombudsmankou, tak nemůže být ani tou malou ombudsmankou.“

„Pro mne je Válková už diskvalifikována. Ozývali jsme se proti tomu už dřív, nečekali jsme na článek s tragickým dvojjmenným podpisem. ODS měla výtky proti Válkové už když jako ďáblův advokát vyviňovala Andreje Babiše (ANO) ze všeho,“ připomíná Miroslava Němcová (ODS).

Miroslava Němcová

poslankyně PČR