13. ledna 2020

Pro a proti ČRo Plus: ÚSTR už neplní své zákonné poslání

(ČRo Plus) Zakladatelé Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ale i nezávislí experti kritizují stav, ve kterém se instituce dlouhodobě nachází.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Ústav ztratil postavení i důvod existence

„V ústavu se neplní zákony, až příliš často se mění personál. Až 80 % vedení bylo vyhozeno z politických důvodů. Tento aktivismus tam zavedl právě kolega Uhl a jeho rada,“ oponuje první ředitel ÚSTR a poslanec ODS Pavel Žáček.

Instituce prý ztratila své postavení a vlastně i důvod, proč byla zřizována. „Je možno kritizovat vedení, což nejsou dovzdělaní lidé. My přišli s novým tématem třetího odboje, otevřeli a odtajnili archivy, začali jsme digitalizovat a publikovat,“ vypočítává.

Poslanec věří, že zvítězila teze, se kterou prý přišel do rady Michal Uhl. „Tedy, že v ÚSTR musí být levicoví historici, protože ti jediní jsou schopni objektivně přistupovat ke komunismu... Tak posunuli, vytunelovali obsah zákona a dělají v ústavu věci, ke kterým zřízen není.“

„To je absolutní nesmysl... Než vznikl ÚSTR a Archiv bezpečnostních složek, byly materiály v rukou ministerstva vnitra a tajných služeb. Z těch, přestože byla jejich podstatná část utajována, unikaly věci na občany i politiky. My jsme to ale dostali pod řádný režim archivního zákona. Takže materiály nedostanete tajnou cestou přes kamaráda, ale když se stanete badatelem ve smyslu zákona.“ Pavel Žáček

„Zavřené archivy některým historikům a politické garnituře, nepokrytě zastupované v radě Uhlem a dnes Františkem Bublanem, vyhovovaly... Proto instituci zřízenou zákonem k objektivnímu zkoumání totalitní historie zničili. Dosadili tam lidi, kteří si studují výstavbu panelových domů a další ptákoviny,“ dodává velmi kriticky Pavel Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek