9. ledna 2020

Události, komentáře: Vyšetřování havárie letounu u Teheránu

(ČT 24) Včera se po dvou minutách ve vzduchu zřítilo u Teheránu ukrajinské letadlo. Údaje z amerických satelitů podle posledních zpráv nasvědčují tomu, že byl stroj omylem sestřelen Íránci. O situaci hovořila v Událostech, komentářích ČT24 europoslankyně Veronika Vrecionová.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
V Íránu zůstáváme i s našimi dalšími dvěma hosty. Těmi jsou
Veronika Vrecionová, europoslankyně za ODS. Dobrý večer.

Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Na dálku zdravím i Ondřeje Veselého, předsedu sněmovního zahraničního výboru, místopředsedu ČSSD a místopředsedu poslaneckého klubu téže strany. Dobrý večer.

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Dobrý večer vám i divákům i kolegyni Vrecionové z Písku.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zůstáváme nebo respektive začínáme u tématu, o kterém jsem mluvila s Miroslavem Karasem. Americký časopis Newsweek napsal, že ukrajinské civilní letadlo zasáhla raketa Tor M1 ruské výroby. Odvolal se přitom na zástupce Pentagonu, americké tajné služby i irácké zpravodajské služby. Koneckonců tuto informaci potvrdil i kanadský premiér Justin Trudeau. Je to pro vás, pane Veselý, dostatečný důkaz, že by se takto opravdu mohla celá situace odehrát?

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Určitě nemůžeme v tuto chvíli říct, ale pan kolega Karas nebo pan reportér Karas popisoval správně, že by to byla neotřesitelná jistota. Nicméně víme, že Justin Trudeau neříká věci nadarmo, není to žádný mluvka. A v tuto chvíli asi můžeme říct, že to, že došlo k takové nehodě, je velmi pravděpodobné. V prvé řadě bychom asi měli vyslovit nebo určitě měli vyslovit upřímnou soustrast všem obětem, všem jejich pozůstalým. Je to hrozná událost, je to velká tragédie. Jedna z největších v historii letectví, a bohužel zřejmě šlo o nešťastnou náhodu v důsledku vojenského zásahu.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Paní Vrecionová, naproti tomu tvrzení Newsweeku zpochybnil předseda íránského úřadu pro civilní letectví a řekl: „Kdyby zasáhla letadlo raketa nebo střela spadlo by volným pádem, jak může být letadlo zasaženo raketou nebo střelu a pilot se je pak pokusí obrátit a vrátit na letiště?“ Tak, které verzi věříte více?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já bych teda nejdříve ale ráda vyjádřila vlastně i soustrast pozůstalým, protože ta tragédie je obrovská a je to prostě, bylo to letadlo plné civilistů. Je velmi pravděpodobné, kolega to tady řekl, že skutečně došlo k nějakému omylu. A to já jsem zase poslouchala, když jsem sem k vám jela, v rádiu různé experty, kteří právě mluvili o tom, že ta střela, kterou teda údajně pravděpodobně podle těch posledních zpráv tajných služeb, kterou bylo toto letadlo sestřeleno, by mohla způsobit to, že to letadlo nemuselo spadnout hned, protože ty střely Tor jsou menší a mohly způsobit to, že prostě to letadlo mohlo ještě nějakou chvíli letět, byť hořelo. Takže ty zprávy se zdají být pravděpodobně potvrzené. Nicméně stejně bych doporučovala, abychom všichni počkali ještě na závěr vyšetřování, ke kterému pevně doufám, že íránská strana umožní tak, aby k němu došlo.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
I když se to ve velkém zmiňuje, že se údajně stal omyl, lze něco takového případně omluvit? Paní Vrecionová?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Letecké katastrofy se stávají. Já skutečně neumím posoudit, co se na Írán... Je evidentní, že to způsobila íránská strana. Jestli tam došlo k lidskému selhání, nebo jestli někdo prostě něco opomenul, to já úplně posoudit nedokážu... Ale samozřejmě, že...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To údajně si íránská armáda mohla myslet, že čelí jistému útoku, protože letadlo spadlo v době, kdy bylo krátce po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, to znamená, že byl aktivován íránský protivzdušný systém. Aspoň takto to vysvětlují.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já teda, nezlobte se, jako jestli si íránská strana myslela, že to je útok, tak to se tedy ptám na to, jakou oni teda mají schopnost vůbec, jak je schopná jejich armáda a jak jsou schopni takovou věc rozeznat. Myslím si, že je to velmi na pováženou, že takové nešťastné události tedy skutečně by se odehrávat neměly.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Veselý, dokážete si představit situaci, že by se Írán k tomuto činu přiznal a třeba by se za něj i omluvil? Nebo bude nadále útok odmítat?

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Já hlavně předpokládám, že Írán skutečně umožní v této chvíli ukrajinské straně, případně i dalším stranám, které měly na palubě letadla své občany, aby se zúčastnily prozkoumání té havárie, respektive její vyšetření. Což by byl první vstřícný krok. Asi nemůžeme čekat úplně omluvu, byť by byla samozřejmě na místě. Nicméně omluva také znamená násobné satisfakce, a to bude ze strany Íránu určitě problém. Já souhlasím s paní kolegyní Vrecionovou v tom směru, že opravdu pokud došlo k sestřelení raketou, tak je to naprosté selhání íránské strany. Nejde jenom o to, že to je vojenské selhání, kdy nemají země systém, kde jsou schopny rozlišovat typ nebezpečí, respektive to, zda o nebezpečí jde, či nikoliv. Ale jde také o to, že ve chvíli, kdy nastala taková událost, že čerstvě odpálí rakety na jiné území, a čekají případnou odvetu, tak prostě vůbec nemají do vzdušného prostoru pouštět letadla. To je prostě naprosto nepochopitelné selhání, a pokud se to osvědčí, tak opravdu je to jednoznačně selhání íránské strany.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pojďme teď tedy k tomu, jakým způsobem by měla reagovat Evropa. Paní Vrecionová, co by měla udělat? Vzhledem k tomu, že napětí na Blízkém východě opravdu se dostává do vyšších a vyšších obrátek?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Teď myslíte na celé to dění?

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano. Nejenom samozřejmě na to sestřelení letadla nebo údajné sestřelení letadla, stále ještě nemáme tuto informaci potvrzenou.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já jsem dlouhodobým kritikem toho dosavadního postupu Evropské unie. Já jsem nesouhlasila ani s tou smlouvou o jaderném programu íránském, protože to je prostě politika appeasementu, která naopak Íránu umožnila získat čas tak, aby mohl na svém jaderném programu pracovat, i když to původně vlastně tak nemělo být. A Írán dokonce...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Chápu tedy správně, že Evropa se nemá snažit zachraňovat jadernou dohodu?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Patřím mezi ty, kteří si myslí, že by ji neměla zachraňovat. Myslím si, že ta smlouva je velice měkká vůči Íránu. Je to smlouva, která mu naopak pomohla získat čas tak, aby mohl pracovat na svém jaderném programu, nemírovém programu, vojenském programu. Je to smlouva, kterou mimochodem i sám Írán i takto měkkou smlouvu do konce porušuje, dlouhodobě ji porušuje, vždycky to oznamuje v poslední době. A proto si myslím, že Evropská unie by měla a bohužel nevím, jestli k tomu dojde, by měla změnit svůj přístup k Íránu, změnit svou politiku k Íránu, a měla by k němu postupovat daleko tvrději. Protože Írán je skutečně obrovsky silný destabilizující prvek na Blízkém východě.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte, pane Veselý?

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Já souhlasím s tím, že Írán je v tuto chvíli velmi silný destabilizující prvek na Blízkém východě. Nicméně v momentě, kdy s ním vůbec nebudeme jednat a vůbec se s ním nebudeme snažit dohodnout, tak té situaci nijak nepomůžeme. My prostě nejsme schopni zařídit, aby ten, aby Írán tím, že se s ním nebudeme vůbec bavit, aby tu situaci nedestabilizoval. A já jsem zastáncem toho, že...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A námitka paní Vrecionové, že Írán ani tak nedodržoval už tak měkkou dohodu, co tady zaznělo před malou chvíli ve studiu?

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Ono samozřejmě tam byly indicie, že nedodržoval tu dohodu přesně, nicméně pořád aspoň umožňoval nějaké kontroly a nějaký dohled nad jeho jaderným programem. Ve chvíli, kdy prostě nebude žádná dohoda, tak nebude žádná možnost kontroly, protože Írán to prostě neumožní. Takto jsme měli alespoň přesné informace, co se v rámci jaderného programu v Íránu děje. Teď, když ta dohoda nebude, tak nebudeme mít vůbec žádné informace. Budeme se moci jenom dohadovat a doufat, že získáme nějaké informace od tajných služeb.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Jestli bych mohla na to jenom reagovat. Já jsem byla nedávno opakovaně v Izraeli. Asi se všichni shodneme, že izraelské tajné služby jsou jedny z nejlepších na světě. Ten Írán, skutečně ta dohoda byla úplně k ničemu, protože on ji nedodržoval. Ale já bych jenom chtěla reagovat, já jsem vůbec neřekla o tom, že bychom neměli s Íránem jednat, že by neměl... Já jsem přesvědčená o tom, že to, co se nyní stalo, že vlastně i sám Írán vyděsilo, že prostě uviděl, že tady není, že Spojené státy nejsou jenom ty, kteří neustále vyhrožují, ale skutečně udělali nějaký krok a nyní je čas na to, aby diplomaté se pokusili zasednout a hledat nějaké řešení. Ale nemůžeme, myslím, stavět na této smlouvě, která vlastně zůstala úplně vyprázdněná.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Poslední záležitost, a prosím o stručné odpovědi. Irák opouští pětice českých policistů, která se podílela na výcviku tamních kolegů. Rozhodnutí o jejich odletu nicméně podle ministra vnitra přímo nesouvisí s bezpečnostní situaci v oblasti. Neměla by i tak, vzhledem k eskalaci napětí, Česká republika přehodnotit svoji strategii a třeba přemýšlet o tom, že by stáhla dočasně vojáky?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já vás možná v tuto chvíli překvapím, ale já nemám informace z tajných našich služeb, které má naše česká vláda. Já bych to nechala na české vládě. V tuto chvíli bych jí důvěřovala. A mně se naopak ty kroky, které i pan premiér Babiš naznačil, zdály velice rozvážné, a já bych to v tuto chvíli podporovala. A myslím si, že musíme počkat, až jak se dále česká vláda rozhodne. Nemám ty informace.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Veselý?

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Tady souhlasím. Samozřejmě česká vláda se té věci věnuje. Dneska zasedala Bezpečnostní rada státu. A opravdu se vyhodnocují informace ad hoc. I já tady mám důvěru v českou vládu a v ty informace, které má a se kterými pracuje. My tam nejsme jen tak, my jsme tam na základě nějakých dohod. A to snažení policistů, v uvozovkách není stažením, ale opravdu je to tím, že byla přerušena jejich mise a Česká republika je v tu chvíli, protože by tam byli blokováni, v uvozovkách zbytečně a čekali by, co se bude dít dál, tak jim umožnila čerpat dovolenou.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám oběma za vaše názory. Na shledanou.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Moc děkuji, na shledanou vám, divákům a také zdravím svého milého kolegu Veselého.

Ondřej VESELÝ, poslanec /ČSSD/:
Děkuji také a přeji hezký večer. Děkuji za pozvání.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Také hezký večer.

 

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov