28. listopadu 2019

Interpelace na předsedu vlády ve věci priorit nové Evropské komise

(www.psp.cz) Ústní interpelace místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka na předsedu vlády ve věci priorit nové Evropské komise.

Jan Skopeček:
Dobrý den, děkuji za slovo.

Pane premiére, vážení kolegové, včera byla schválena nová Evropská komise v čele s předsedkyní von der Leyen. V rámci jejích nových priorit je celá řada oblastí a věcí, se kterými já politicky nemůžu souhlasit, některé považuji přímo za věci, které jdou proti národním zájmům České republiky. Já jenom připomenu některé z nich.

Evropa by se do roku 2050 měla stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem, v rámci tohoto je pro paní novou předsedkyni prioritou snížení CO2 do roku 2030 ještě o větší cíle, nebo jsou ty cíle ambicióznější než doposud. Mluví o 55 % snížení CO2. Emisní povolenky chce rozšířit na dopravu i stavebnictví. Mluví o zavedení přeshraniční uhlíkové daně. To znamená nová Evropská komise chce nové daně, chce další harmonizaci daní. Mluví o evropské spravedlivé minimální mzdě. Kvóty pro genderovou rovnováhu ve správních radách, společný konsolidovaný korporátní daňový základ, tedy další příspěvek k harmonizaci daní. Europoslanci za Občanskou demokratickou stranu kvůli těmto věcem pro paní předsedkyni ani pro její komisi nemohli hlasovat, protože třeba právě ta zelená hysterie, která novou komisi provází, může podvázat konkurenceschopnost naší ekonomiky. Nepřejeme si harmonizovat daně v rámci EU.

Chci se vás, pane premiére, zeptat, proč vaši poslanci za hnutí ANO tyto priority podpořili. Proč vaše nominantka v Evropské komisi jde v rámci těchto priorit naproti. V Praze tady naposled mluvila o tom, že je potřeba posílit suverenitu EU, a tedy snížit suverenitu národních států. Vy se mediálně snažíte být kritický k EU, ale vaše hnutí dělá pravý opak. Tak se chci zeptat na tento váš rozdíl mezi tím, co prakticky v politice děláte, a tím mediálním obrazem. 


Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené dámy a pánové, vážený pane poslanče, ano. Česká republika má největší vliv v EU na zasedání Evropské rady. Evropská rada jsou premiéři a prezidenti členských států EU. A tam já sedím a tam bojuji za naše zájmy, za české zájmy. A nevím, kdo co říká, jací europoslanci. My máme 21 českých europoslanců, kteří nespolupracují a kteří samozřejmě, jejich vliv ze 751 poslanců je takový, jaký je. Jsme v různých frakcích. A pokud tam někdo hlasoval na něco, tak šlo o to, aby vznikla ta Komise.

Je jasné, že dneska máme totálně zelený parlament, že Evropa mluví jenom o climate change, v New Yorku mluvil o climate change. A my samozřejmě jasně říkáme ano, my děláme všechno pro to, Česká republika, abychom plnili naše závazky vůči klimatu - Pařížské dohody. A já proto - teď vlastně ta konference o klimatu nebude v Chile, bude v Madridu. V pondělí letím do Madridu s ministrem Brabcem, protože je to naše priorita.

A co my říkáme Evropě? No tak se podívejte, kdo emituje CO2. Čína 27 % globál, USA 15, EU 9, Indie 6,8, Rusko 4,7, Japonsko 3,3 a Česká republika 0,26. Evropská unie snížila 20 mil. tun CO2 - rok 2018. A zbytek světa? Zbytek světa navyšuje. 1 020 milionů. A já sedím, po mé levé straně sedí Emmanuel Macron. Já mu říkám, Emmanuel, no co bude s tou Čínou? Jo, jo, jo, oni začnou. A teď tam byl. A co tady píšou? 21. listopadu 2019? Čína podle Global Energy Monitor nyní staví, nebo se chystá uvést do provozu uhelné bloky o téměř stejném výkonu, jako mají všechny aktivní uhelné elektrárny v EU. To je nepřijatelné. Absolutně nepřijatelné!

A my máme jasnou strategii. My jsme odpovědní. My říkáme, že v 2030 budeme na 43 %, že v 2050 budeme na 80 %, a na to, abychom dosáhli uhlíkovou neutralitu, potřebujeme vydat možná bilion. Možná bilion. A my hlavně potřebujeme jádro. My jsme zaspali dobu. Já jsem publikoval na mém Facebooku interaktivní mapu členských států Evropy. A tam, když to teď otevřete, tak tam vidíte, každý stát má nějakou barvu. Polsko - tmavohnědá, Německo, Česko - světlehnědá. A které státy mají zelenou? No, jenom Francie. Ta má 75 % jádra. Švédsko má jádro a vodu. Slováci dokončí Mochovce a budou mít 65 % jádra. My máme 32 a my chceme víc. A to je naše strategie. A já jsem tento týden napsal dopis předsedkyni Evropské komise, už von der Leyen, a prezidentovi Macronovi, protože samozřejmě Francie je v pohodě. Oni mají 75 % jádra. Oni jsou ti hlavní. A říkají: Vždyť vy také musíte. Ale my na to potřebujeme nějaký čas. A my máme v tom jasno. My chceme ukončit spalování uhlí. A to nejsou jenom Chvaletice a Počerady, ale to jsou samozřejmě i kotle.

A my máme jasný plán, jak investujeme. A mimochodem, v těch emisí nejsme na tom nyní úplně špatně. Do toho jsou CO2 emise. A tady Česká republika je na tom celkem dobře. A já si myslím, že my plníme. My jsme seriózní. Já jsem v New Yorku mohl slíbit, jak tam každý něco sliboval (se smíchem) bez toho, aby to zdokumentoval. My dokonce přijímáme vlastní závazky. My jsme sedmá země na světě ze 193 zemí - Sustainable growth index. To je sedmnáct pozic. A máme jasný plán. My to budeme i prezentovat. My jsme už za léta 2000-2017 dali 110 mld. korun na snížení emisí. 100 tisíc domácích kotlů jsme vyměnili. Máme 40 tis. projektů na Nová zelená úspora. Podpořili jsme 1 200 elektromobilů, CNG autobusy, 160 elektrobusů, nabíjecí stanice. My máme v tom úplně jasno.

A to, o čem jste mluvil - pro mě ano, emisní povolenky likvidují náš průmysl. Já ještě před vánoci půjdu do Mittalu. Nemůžu ještě mluvit chvíli?


Jan Skopeček:
Ano, pane premiére, my jsme si nerozuměli. Já tady s vámi vůbec nechci diskutovat jeden bod, který paní Ursula von der Leyen má jako prioritu. Já s vámi... Já chci argumentaci vaši, proč vaši poslanci, europoslanci, proč vaše nominantka Jourová hlasují pro novou Komisi. Proč paní Jourová přijíždí do Prahy a říká tady nahlas, že prioritou nové Evropské komise je větší suverenita EU, což znamená nižší suverenitu ČR. Proč se vaši poslanci přihlašují k tomu, co nová Komise chce. To znamená harmonizovat evropské daně, nové evropské daně. Vy prostě tady něco říkáte, v médiích se proti EU hrozně vymezujete, ale když přijde na praktické kroky, tak vaše nominantka v Evropské komisi, vaši europoslanci prostě hlasují pro věci, které jsou v rozporu s tím, co tady rétoricky říkáte. A jsou v rozporu s národními zájmy. Tak já chci vysvětlit ten rozdíl mezi vaší rétorikou a praktickými politickými kroky vaší politické strany.


Předseda vlády ČR Andrej Babiš:
Já bych takhle nedokázal mluvit. A vy dobře víte, že to je úplně jedno, co oni říkají. Paní Jourová je vicepremiérka Komise. Ona je tam za Evropskou komisi. My jsme ji tam sice poslali. Ano, ale ona nezastupuje Českou republiku ani hnutí ANO. Takže já... vy mě tady zkoušíte. My jsme demokratické hnutí. Lidi něco říkají. A já vám říkám, že jsme proti evropské minimálně mzdě, proti harmonizaci daní, proti zvyšování... My chceme suverenitu členských států. Já bojuju za české zájmy. Proti uhlíkové dani. My máme stejný program. Nechceme ani euro. Já jsem byl ministr financí.

Tak mě nezkoušejte, co říká paní Jourová. Já nevím, co říká. Podstatné je, co říkám já. Já jsem předseda hnutí. Já jsem zatím premiér. A já zastupuju české zájmy. A já bojuju za české zájmy. Bojuju za to, abychom dostali peníze, které potřebujeme. Za chvilku se pan Michálek bude ptát na Národní investiční plán. To je taky proto, abych to ukázal v Evropě. Takže mě nezkoušejte, co říkají naši europoslanci. Já nevím. Oni tam jsou. Samozřejmě něco je před volbami. Máme nějaké zkušenosti. Po volbách už jsou všichni nezávislí, samostatní. Co říkají, není podstatné. Podstatné je, co říkám já. A já to stále říkám. Proti ilegální migraci. Ano.

A jsem kritický vůči rozpočtu. Kritizuji evropské struktury, které nás stojí 10 miliard euro! Skandál! 60 000 úředníků s průměrným platem 8 333 euro. Tři parlamenty! Ten nás stojí 2 miliardy euro, ten Evropský parlament. A to je parlament, který ani nedělá zákony. Já jsem byl čtyři hodiny na Evropském účetním dvoře. Mogherini má 5 000 zaměstnanců po celém světě. My máme nemovitosti v Ugandě, já nevím, kde všude rezidence. Nešetří. A já to kritizuju.

Takže prosím vás, soustřeďte se na to, co říkám já. A co říkají ostatní, paní Jourová tam není za hnutí, je tam za Evropskou komisi. (Upozornění na čas.) Takže zkuste poslouchat mě. Děkuji.


 

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS