28. listopadu 2019

Události, komentáře: Pomník pro vlasovce

(ČT 24) Nápad starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) vybudovat památník vlasovcům rozhořčil ruské ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí to označila za příšernou iniciativu, která slouží reinkarnaci nacismu. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro poslance a historika Pavla Žáčka.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

Nejde o připomínku generála Vlasova, ale padlých vojáků

Další historik Pavel Žáček, který je rovněž z ODS jako starosta Řeporyjí, v Událostech, komentářích uvedl, že se ptal přímo Novotného, jestli na radnici vědí o tom, jak klíčovou roli sehrála tato městská část během Pražského povstání. Toto podle něj zjevně odstartovalo celý příběh.

„Šestého května ve večerních hodinách dorazilo do Řeporyjí velitelství první ruské divize Ozbrojených sil výboru pro osvobození národů Ruska a generál Buňačenko tam vydal svůj rozkaz dobýt Prahu a pomoci bratrům Čechům,“ připomínal Pavel Žáček s tím, že o den později vlasovci v podstatě zabránili proniknutí úderných jednotek SS do centra Prahy.

Svůj pomník by si vlasovci podle něj zasloužili i s ohledem na počty padlých. „Generál Buňačenko řekl, že během jeden a půl dne přišli o tři sta mužů. To je spodní hranice odhadů. Když se podíváme, kde všude vznikají pomníky či náhrobky, tak to vypadá, že to bude mnohem víc příslušníků divize,“ doplnil Žáček s tím, že podle něj nejde o připomínku generála Vlasova, ten ostatně byl proti zásahu v Praze. „Jde o připomenutí těch padlých, kteří padli za svobodu Prahy a za ubránění Prahy proti SS.“

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek