11. listopadu 2019

Drahé bydlení může stát zlevnit zrušením daně z nabytí

(Právo) Kvůli přetrvávajícímu růstu cen nemovitostí, zejména v Praze a větších městech, se vlastnické bydlení stále více vzdaluje střední třídě a mladým lidem. Řešení této situace je však v nedohlednu. I přesto, že zde existuje možnost, jak alespoň částečně ulevit lidem při pořizování vlastního bydlení, a to zrušit daň z nabytí nemovitosti.

Tato daň je jednou z největších absurdit českého daňového systému a v dnešní době jen prodražuje nákup vlastní nemovitosti. Jedinou výjimkou jsou byty v novostavbách, které jsou od daně osvobozeny. Daň z nabytí nemovitosti je tak dnes pouze pokutou za odpovědnost. Lidé jsou jejím prostřednictvím trestáni za pořízení vlastního bydlení a vytvoření majetkových jistot, které vlastnické bydlení přináší.
I proto chceme, aby byla tato daň zrušena. Bydlet ve svém je snem mnoha lidí, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy a zajistit bydlení sobě i svým potomkům. Tuto občanskou odpovědnost by měl stát podporovat, a neměl by zvyšovat už tak vysoké náklady na pořízení vlastního bydlení.

Kromě růstu cen nemovitostí se ale zpřísňují také podmínky pro poskytování hypoték. Zvyšuje se totiž částka, kterou musí mít člověk dopředu naspořenou, aby na hypotéku vůbec dosáhl. Zejména pro mladé lidi je ale spoluúčast ve výši 20 až 25 procent z pořizovací ceny bytu už tak vysoký náklad. K tomu však musí mít našetřena ještě další čtyři procenta z pořizovací ceny bytu na zaplacení daně z nabytí nemovitosti.

Například z bytu, který dnes stojí tři miliony, zaplatí kupující navíc daň státu ve výši 120 tisíc korun. To je ale pro většinu rodin hned několik měsíčních platů. Tyto peníze by jistě dokázaly využít daleko účelněji, například na nákup vybavení nebo rekonstrukci. Pokud si pak k dani připočteme již zmíněných 20 procent spoluúčasti, měla by mít rodina našetřeno hned 600 tisíc korun, aby vůbec o pořízení vlastní nemovitosti mohla uvažovat.

Vláda tuto situaci nijak neřeší. A co víc, pořizování vlastnického bydlení nadále komplikuje. Pokud se ale stávající stav nezačne co nejdříve řešit, přesune se problém s rostoucími cenami do oblasti nájemního bydlení. V případě, že si lidé nebudou schopni pořídit vlastní bydlení, nezbyde jim totiž nic jiného než bydlet v nájmu. Rostoucí poptávka po nájemním bydlení při nedostatku bytů pak jeho cenu požene nahoru. Nastane tedy situace, kdy budou lidé vydávat stále větší část svého příjmu na bydlení, které ovšem nebude jejich, a možnost naspoření na vlastní bydlení se bude nadále zmenšovat.
Vláda však trvá na zachování daně z nabytí nemovitosti a zdůvodňuje to příjmy státního rozpočtu. Celkový příjem z této daně přitom nedosahuje ani 1 % příjmů státního rozpočtu.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení