10. listopadu 2019

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie TV Prima byl místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den u Partie televize Prima, díky, že se díváte, přeji hezkou neděli. Dnes mám ve studiu 3 hosty. Pan Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO, vicepremiér. Dobrý den.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
Martin Kupka, místopředseda ODS a poslanec. Dobrý den.

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a europoslanec. Dobrý den i vám.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Krásný den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme na první téma. Ve středu stávkovali učitelé, odbory nesouhlasily se způsobem navýšení platu, 8 % všichni do tarifu, 2 % na odměny. Chtěly původně 15 % do tarifu. Zavřená zůstala menšina škol. Některé se k protestu ale připojily jinou formou. Co to bude znamenat, pokud vůbec něco? Učitelé navíc kromě odborů získali nečekaného spojence, Svaz průmyslu a dopravy. Pánové, ministr školství Robert Plaga za hnutí ANO označil stávku za debakl. Vaše hodnocení stávky. Může něco změnit, pane ministře?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já myslím, že mnoho nezmění, myslím si, že to bylo velmi nešťastné a že to bylo ze strany odborů i neukočírované, protože jestli někdo skutečně může být zcela klidný a velmi spokojený, tak to jsou právě učitelé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, pane ministře, ale nebyla chyba vlády, že ještě premiér říkal: bude to 15 %, učitelé mohou být zklamáni?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Jak to může být chyba vlády? Vláda řekla jasně, že v roce 2021 bude průměrná mzda učitele 45 000. Ještě v roce 2015 byla průměrná mzda 27 000. Dneska je v roce 2019 38 000 a znovu říkám, pokud se tedy teď navýší těch 10 % a poté ten zbytek v tom roce příštím, tak v roce 21 budou mít všichni 45 000. Fakticky to bude znamenat, že učitelům se za 7 let zvedne jejich mzda o více jak 18 000 Kč. To historicky nikdy nenastalo. Já si dokonce myslím, že i ostatní sektory se mohou cítit trošku dotčené tou stávkou, protože jim se pochopitelně tolik nezvyšovalo. Ale ta podstata, proč to nakonec celé proběhlo, byla skutečně, troufám si tvrdit, až malichernost, protože se jednalo ve finále o tom, jaký bude teda ten tarif, jestli bude 8 %, odbory se shodly na tom, že z těch 11 miliard by to mělo být těch 75 %, což se tedy dopočítalo na 8 %, a oni si podle svých výpočtů dopočetli, že to je 9 %. Já jsem toho názoru, že už normální smrtelník se v tom tolik nevyzná, vidí, že se ty mzdy navyšují, a jestli se tam potom hraje o jedno procento, nebo ne, tak taky koneckonců ten výsledek byl takový, že se do toho zapojilo řádově 10 % škol. Já myslím, že to je škoda, nic zásadního se nezmění, ale co je podstatné, učitelé mohou být klidní, 45 000 v roce 2021 bude dosaženo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
O tom se ještě budeme bavit a odbory tvrdí, že to byla pětina škol, my se toho čísla asi nedopočítáme, padají různá čísla. Pane Kupko, vaše hodnocení stávky. Byl to debakl, nebo ne?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že nemá smysl hodnotit to, jak ta stávka proběhla. Daleko podstatnější je, že učitelé reagovali na slib, který dostali od premiéra. Zaznělo to v médiích opakovaně, že má jít o 15 %. A to se nenaplnilo a já naprosto rozumím tomu, proč učitelé proti tomu nenaplnění slibu protestují. Navíc české školství má vážné problémy, nejde je ničím zastřít. To řečnické cvičení ohledně vývoje platů, ta pravda je trochu jiná, ono to mimochodem ve vývoji znamená to, že se vůči průměrné mzdě za poslední dobu ten poměr snížil. To znamená, že pro konkrétní učitele to znamená, že si za svůj plat mohou často pořídit míň v porovnání se svými kolegy z jiných oblastí a z komerčního sektoru. A navíc je potřeba zdůraznit, že ten průměr vůči vysokoškolsky vzdělaným zaměstnancům je pořád na 60 %. Takže tady je obrovský handicap. A proč to má vláda řešit? Tak podle mě ty důvody jsou velmi vážné. Jednak to mimochodem znamená, že učitelé v tuhle chvíli nejsou adekvátně ohodnoceni, ten poměr 60 % průměrného platu vysokoškoláků o tom jasně vypovídá. Zároveň chceme po učitelích, aby se vyrovnali s celou řadou závažných problémů a nároků i administrativních, tam se nepodařilo vládě snížit byrokratickou zátěž, no a k tomu pozorujeme, že víc než polovina učitelů je starších 55 let. To znamená, že v následujících 15 letech odejdou do důchodu a noví v takovém množství nepřicházejí mimo jiné proto, že pro ně prostě platy nejsou atraktivní. To je vážný problém, který Česká republika musí řešit. A pokud ho nedokáže řešit a zatraktivnit platy učitelů, tak to bude znamenat, že nebudeme mít dost učitelů. Mimochodem podle agentury Scio například, podle průzkumu, který prováděli, jenom 10 % studentů, uchazečů o pedagogické fakulty by opravdu chtěla učit. To je velmi špatná známka a jsem přesvědčený o tom, že v tomhle směru je to velká výzva vládě, aby začala tedy razantněji řešit platy ve školství.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Pospíšile, vaše hodnocení stávky. Byl to debakl a může stávka něco změnit?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Paní redaktorko, já respektuji, že každý, pokud splní zákonné podmínky, má právo stávkovat, z tohoto pohledu učitelé mají právo stávkovat. Nesouhlasím s tím, co říká tady pan ministr, že učitelé mohou být klidní a spokojení, cituji doslova, protože když někomu slíbíte, pane ministře, a pak to nesplníte, tak asi normální člověk klidný a spokojený není. A opravdu faktem je, a to je ve všech médiích, zkrátka váš premiér počátkem tohoto roku řekl, že nárůst bude 15 %. To je otištěno, je to řečeno, bylo to nahráno a tak dále, nakonec je to tedy 10 %, já nevím, kdo je klidný a spokojený, když dostane o třetinu méně, než mu bylo slíbeno. Může být klidný a spokojený, nárůst to je, ale podle mého názoru zkrátka premiér nesplnil svůj slib, nesplnil svůj závazek. Je to možná dáno tím, jak vláda dělá populistická opatření, rozhazuje peníze na slevy pro určité sociální skupiny na jízdném a tak dále, chybí vládě peníze, zvyšujete daně, a tím pádem sliby neplníte. A to je ten základní problém. To, že na konci možná říkáte, že splníte vládní prohlášení, které hovoří o konečném čísle na konci volebního období, to je pěkné a já bych to učitelům přál, abyste to splnili, protože jde o kvalitu školství a to se dotýká všech, ať bude jakákoliv vláda. Ale faktem je, že v příštím roce učitelé budou mít méně, než jim premiér Babiš slíbil. A to je základní poselství, že premiér sliby neplní, je to špatně a platí, co říkal kolega Kupka, my jsme dneska v rámci Evropské unie na dvacátém pátém místě z dvaceti osmi zemí, co se týče platů učitelů, a ten základní ukazatel je srovnání, kolik bere průměrný vysokoškolák v dané zemi a kolik bere učitel. A u nás je to 63 %. Už to bylo řečeno. A toto není skoro nikde v Evropě. Průměr Evropské unie je 85 %, takže opravdu máme co dohánět a je třeba, aby vláda v této věci tedy dodržela sliby, a chceme-li kvalitnější školství, tak bez zaplacených učitelů kvalitní školství bohužel mít nebudeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já ještě ta čísla, promiňte, pane ministře, co tady říkáte, možná doplním o jedno číslo, že z toho srovnání vůči ostatním vysokoškolsky vzdělaným lidem nejhůře vycházejí zkušení, starší učitelé. Pane ministře, tady zaznělo, premiér neplní sliby, měla vláda splnit to, co slíbil, učitelé mohou být zklamaní. Pan premiér to číslo opravdu řekl. Bude to 15 %, teď je to 8+2.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já mám pocit, že pánové tady jsme žili v jiné době. Oni mají pravdu v jedné věci, s tím souhlasím. Že máme co dohánět, protože za těchto vlád se v rámci sedmi let zvedla mzda učitelům o 2 600 Kč. My v rámci posledních sedmi let, beru tedy rok 2015 až rok 2021, zvedneme o rekordních 18 600 Kč. To prostě jsou jasná čísla, která prostě nemá cenu dále komentovat. A to, co bylo slíbeno, to bylo slíbeno jasně a definitivně v rámci vládního prohlášení, které řeklo, a nikdo tomu tenkrát nevěřil. Každý říkal: nemáte šanci zvládnout učitelům, jako dneska si na to vzpomínám. Vzpomeňte si na vaše kolegy, kteří říkali 45 000 Kč, to je populismus, nezvládne se to. Dneska jsme na 38 a více tisících, a pokud se zvládne ten rok příští a další, tak je to přesně na 45 tisících. Čili plníme naprosto přesně to, co jsme řekli. A to, jestli se v lednu řeklo, že to bude 10, nebo 15 % s ohledem na to, jak se bude vyvíjet prostě ta průměrná mzda, ona se vyvíjí lépe, než se předpokládalo, to znamená, bude stačit, aby se to udělalo těma dvěma kroky do toho roku 21. Čili bude to, opakovaně říkám, 45 000 Kč. Ale souhlasím s vámi v jedné věci, že je tedy co dohánět, ano. Proto tak činíme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, jinými slovy říkáte, že učitelé se zlobí na špatnou vládu?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
No, jednoznačně, žádná jiná vláda nedala přece učitelům tolik, jako dala naše vláda. 18 000 Kč v sedmi letech. Prosím, ukažte mi jinou vládu v historii České republiky, která se tolik věnovala učitelům.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ještě jednou čísla, aby bylo jasno. V roce 2009 průměrná mzda učitelů byla 7,4 % nad průměrnou mzdou. Teď je to jenom 6,6 % nad průměrnou mzdou. To jsou přece důležité ukazatele. A samozřejmě, že v tomhle případě je potřeba dohnat handicap, který má Česká republika, ten handicap je založený hluboko, dokonce před listopadem 89, ale teď je na nás, abychom dokázali změnit tu situaci, protože aby se opravdu k dětem dostávalo kvalitní vzdělání, tak důležitá část toho je zajistit vyšší platy učitelům a zároveň změnit celou řadu vážných věcí ve školství. Není to a nesmí to být jenom o platech. To se v případě celé řady učitelů a ředitelů škol ozývalo i v případě téhle stávky a je potřeba, aby se to zvýraznilo mnohem více, aby neplynuly zbytečně peníze, a to je práce vlád, ve kterých ANO sedělo, aby neplynuly do zbytečných projektů na zbytečné výdaje a na množství byrokracie. A k tomu je potřeba přidat řešení v oblasti lepšího odměňování.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Jednu větu. Mě baví, pane ministře, jak premiér a ministři Babišovy vlády po šesti letech vlády Andreje Babiše v této zemi se pořád odvoláváte, co bylo před šesti lety, kdy zde byla jiná ekonomická situace, krize a tak dále. Vládnete 6 let a po šesti letech je průměrný plat učitele v této zemi 63 % průměrného platu vysokoškoláka. To jsou statistická čísla. A jsme na 24. místě z 28 zemí Evropské unie. Tak tu neříkejte čísla, která se hodí jenom vám, protože v této zemi díky ekonomické konjunktuře, za kterou vláda nemůže, ale mohou za to podnikatelé, naštěstí rostou platy všem. Ale pořád plat učitele je v rámci Evropské unie jeden z nejhorších, to je teze. To znamená, je třeba vyšší růst než pouze 10 %.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, pan premiér dostal dopis od odborů, ale i zástupců Svazu průmyslu a dopravy. Chtějí z rozpočtu pro školství dalších 5 miliard, to by odpovídalo tomu zvýšení o 15 %, teď je to 11 miliard navíc, mělo by jít 16 miliard navíc, není příliš obvyklé, že by se zástupci odborů i zaměstnavatelů takto spojili proti vládě. Neukazuje to na vážnost situace?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To není vážnost situace, ono to není nějaké dramatické spojení. Je to o tom, že pochopitelně i podnikatelé mají zájem, a s tím já plně souhlasím, že se musí učitelům navyšovat. Já myslím, že na tom se tady shodneme všichni, že to bylo historicky hrubě podhodnoceno, že tedy nyní se dohání, co se dohnat má, a že samozřejmě všichni si přejeme to, aby mzdy učitelů rostly. My jenom říkáme, že to musí být taky adekvátní všem ostatním sektorům, říkáme, že musíme splnit náš cíl, ten jsme jasně řekli 45 000, splněn bude, ale máme zde také další obory, další sektory, máme zde policii, máme zde zdravotníky, máme zde hasiče, máme zde armádu, teď se dívám do toho státního sektoru, kde pochopitelně taky musíme, a pochopitelně ten rozpočet není takový, že si jenom z něj můžeme brát, kdykoliv se zmíníme. To znamená, je to o nějakém taky spravedlivém postupu a znovu říkám, v tomhle případě ti učitelé mají víc, než mají všichni ostatní. Čili dívejme se na to konečné číslo a hlavně dívejme se, jestli plníme ten jízdní řád, který jsme řekli. A my ho plníme, to znamená, je to bez emocí, to, že to Svaz průmyslu chce, já to respektuji, otázka je, jak tady budou teď probíhat další jednání, zase jsou zde jiný zástupci třeba ostatních sektorů, kteří říkají, trošku zase brzděte v tomhle, protože přidejte třeba ještě někam jinam, třeba té policii nebo těm zdravotníkům, každý na to má trošku jiný úhel pohledu. Podstatné je, že se to zvedá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je nějaký prostor k tomu, aby vláda ještě povolila přesunout v rámci druhého čtení rozpočtu peníze, dalších 5 miliard na platy učitelů, nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já bych teď nespekuloval, jestli se povolí, nebo nepovolí, z tohoto úhlu pohledu...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy byste to podporoval?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já bych držel dneska linii takovou, abychom zvládli 45 000, a to, co jsme slíbili, musí být splněno. Tady si myslím, že se to plní, a chtěl bych, aby to bylo vyvážené opravdu vůči ostatním sektorům, které jsou, protože není to jenom o učitelích a mělo by to být spravedlivé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
Pospíšile.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Pane ministře, my ten problém velmi vážně cítíme, nechceme pouze kritizovat, proto taky TOP 09 navrhne ve sněmovně přesun v rámci druhého čtení státního rozpočtu pěti miliard z kapitoly populistické slevy na jízdné právě do školství. To znamená, pokud nechcete být populisté a pokud budete podporovat tezi, že slevy mají mít jenom ti, kteří opravdu jsou v sociální nouzi, děti, které jezdí do školy, a tak dále, tak byste to mohli podpořit a ty peníze by se na to našly. To znamená, ty peníze tam jsou, akorát jsou dneska na populistické projekty vlády Andreje Babiše. To je realita.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kde pro to budete hledat podporu, pane předsedo Pospíšile? Protože premiér Andrej Babiš řekl, že dokud on bude premiér, slevy na jízdné zůstanou.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Samozřejmě, Andrej Babiš si díky tomu získává určité sociální skupiny, za peníze všech si tady kupuje voliče a zemi bohužel zadlužuje. Máme rozpočet, který má schodek 40 miliard korun. Ten rozpočet, který teď končí, také má takovýto schodek, v době ekonomické konjunktury, paní redaktorko. Já se děsím toho, jak budou vypadat rozpočty, pane ministře, vy jste ekonom, až tato země nebude mít ekonomickou konjunkturu. A to bohužel přijde, to je realita ekonomiky. Když teď máme desítky miliard schodek. Takže my návrh připravíme, je to návrh paní kolegyně Adamové Pekarové, která už to předtím říkala, i před tou debatou, protože my nejsme populisté, chceme, když někdo má mít slevy, aby opravdu to byly jasné důvody typu sociální nouze, sociální potřebnost, nikoliv jenom věk, to zkrátka není kritérium objektivní potřeby mít takovouto ekonomickou výhodu, a budeme oslovovat ostatní politické strany ve sněmovně. Bude to načtený solidní návrh v rámci druhého čtení rozpočtu, který bude projednáván ještě v tomto měsíci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nejprve nechám reagovat pana ministra. Zrušit slevy na jízdné a přidat tyto peníze učitelům. Zhruba ta částka je adekvátní.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já skutečně tedy musím se jako fakt pozastavit nad tím, že říkáme, že my tu zemi zadlužujeme. Prosím pěkně, my jsme zdědili tu zemi s dluhem 1,6 bilionu korun, vy jste tady vytvořili každému občanu dluh 160 000 Kč, ještě ani neotevřel oči, a my jsme právě tu zadluženost, která byla a která je kritickým kritériem, téměř 45 % vůči HDP, za posledních několik let snížili na 31 %.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Máte schodkové rozpočty, pane ministře.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Prosím pěkně, ekonomicky vždycky se díváme na zadluženost, to je to rozhodující. A příští rok ji stáhneme pod 30 %. Máme čtvrtou nejméně zadluženou ekonomiku v Evropské unii, z toho nejméně zadluženou z oblasti průmyslových zemí, a právě díky struktuře rozpočtu a díky vládním reformám, které směřují k podpoře průmyslu a přidané hodnoty nás Moody´s po 17 letech poslal jakožto agentura do té elitní skupiny ratingem AA3, to jsem neřekl já, to řekl Moody´s, tak prosím pěkně, dívejte se na ty čísla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Hned to bude, pane Kupko, jenom mi odpovězte na ty slevy na jízdném, pane ministře.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Každá skupina pochopitelně chce něco jiného. Slevy na jízdné byly přivítány celou řadu prostě obyvatel jako velmi zajímavé, jako ty, které prostě jim slouží, zase někdo chce něco jiného. To znamená, ano, každý chce prostě nějaký určitý benefit, který prostě by mu ta vláda měla nebo mohla prostě poskytnout, slevy na jízdné prostě nejsou vyhozené peníze, protože přece jestliže studenti jezdí za levnějších nákladů a důchodci jezdí za levnějších nákladů, tak to přece dává určitý smysl. A to, že se to dá vždycky vyměnit za něco jiného, ano, to můžete říct, tak byste to mohli dát na armádu, protože historicky je tady podfinancovaná armáda, my jsme prostě měli totální ostudu vůči NATO, když jsme jednali s prezidentem Trumpem, tak se na nás díval skrz prsty. A právě to, že navyšujeme na armádu, tak rovněž prostě je vidět na státním rozpočtu. To znamená, kdokoliv cokoliv může říct. Někdo řekne armáda, někdo řekne slevy na jízdném, někdo řekne prostě učitelé. Snažíme se prostě napravovat to, co zde vzniklo, a myslím si, že i růst ekonomiky, což je pravda, i zásluha podnikatelů, zásluha zaměstnanců a zásluha seriózního a solidního chování vlády dneska vlastně nás činí to, že jsme považováni za jednu z nejstabilnějších ekonomik v rámci Evropské unie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan místopředseda Kupka. Má
ODS nějakou taktiku, jak bude postupovat při druhém čtení rozpočtu, co se týče platů učitelů?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
My určitě přijdeme s návrhem, který bude znamenat možnost navýšení platů učitelů. Možná se shodneme na podobném řešení.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To by vaši podporu mělo?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
To by určitě naši podporu mělo, přineseme možná ještě jiný návrh, abychom měli větší šanci na úspěch.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To se chci zeptat, máte představu, kde ty peníze vzít? Je to dalších 5 miliard korun navíc, kde je přesunout, z které kapitoly nebo z čeho? Kde ty peníze vzít?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Především je potřeba tady zmínit, že vláda má obrovskou výhodu v tom, že může meziročně hospodařit zase s dalšími 100 miliardami navíc, dokonce s více než 100 miliardami navíc. To jsou fakta. A přestože je na tom tak dobře Česká republika, ne vláda, tak se ocitáme ve schodkovém rozpočtu, a to je zásadní chyba. Teď nemusíme sahat daleko za hranice k agenturám, ale můžeme se podívat na to, co říká NKÚ české vládě a co jí říká opakovaně ve vztahu k tomu, jak hospodaří, jak v době ekonomické konjunktury vytváří schodkové rozpočty. Tam jsou jasné impulsy k tomu, aby změnila svůj postoj, aby nezadlužovala Českou republiku, protože samozřejmě, že ten schodek znamená prohloubení zadlužení. O tom přece není sporu. To někdo zaplatit musí, to je přece úplně jasné. A co já chci říct jako důležitou věc, vláda přece vybírá priority. Tady jsme sice slyšeli, že priority jsou všechno, ale tak to nemůže fungovat. Pro nás jsou priority například v tom, aby tam, kde vidíme zásadní dluh, zásadní problém České republiky, zmínil jsem to, i v nedostatku učitelů do budoucna, tak tam je potřeba zaměřit pozornost. Proto pro nás je tohle významnější priorita než nespravedlivá sleva na jízdném. Protože ona opravdu nepostihuje všechny. Je to typický populistický slib, populistický projekt, který míří i k těm, kteří to nutně nepotřebují, ale pak samozřejmě scházejí finanční prostředky na to, co je víc potřeba a co se týká všech. Kvalitní školství je například věc, která se nepochybně dotýká nejenom všech, ale dotýká se budoucnosti České republiky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Pospíšile, krátkou reakci.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Pane ministře, vaše vystoupení je plné rozporů. Na jedné straně říkáte, jak hrozně vládly ty pravicové vlády, jste řekl v úvodu, a pak říkáte, že jsme čtvrtá nejméně zadlužená ekonomika v Evropě. Tak to ty pravicové vlády asi tak špatně nevládly. Ty vládly v době krize, vy to dobře víte, vy srovnáváte rozpočty a jejich schodky v době ekonomické recese, významné ekonomické recese, která díky pravicovým vládám se tady přečkala, a vy z toho dneska těžíte, a pak srovnáváte schodek v době ekonomického růstu. Řekl to pan Kupka přesně, vy díky ekonomickému růstu, za který nemůžete, budete letos rozdělovat o 100 miliard víc v dalším rozpočtu, a přesto máte schodkový rozpočet. Tak se podívejme třeba do Německa, které má podobný růst jako Česká republika, tam ty rozpočty nejsou vůbec schodkové. Proč Angela Merkelová umí udělat rozpočet, který je se schodkem 0, a vy máte pořád 40 miliard schodek? Co bude dělat v době, až ta ekonomika opravdu přestane růst? To budeme mít 100, 200 miliard schodek? Jako ta otázka teda opravdu je na stole, ta brzo přijde a vy místo abyste v době, kdy máme velký bochník chleba, kdy se nám daří, jsme si do špárkasy odkládali, jak by to dělal každý sedlák, tak utrácíte, nakupujete. Ale to skončí. Bohužel to skončí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Za prvé nevím, proč mi podsouváte, že jsem řekl pravicové vlády, já jsem řekl minulé vlády, to je trošku rozdíl, ale připusťme, že možná se v tom vidíte více. Schodek v rozpočtu, tak já jsem nemířil vůbec na schodek rozpočtu, který se zde dělal v době světové ekonomické krize. Ale, prosím, uvědomme si, že mezi roky 2005-2008, mrkněte se, prosím, do rozpočtu, byl státní rozpočet přibližně 800, 900 000 000 Kč. Poloviční, Pardon. Tam vaše vlády nasekaly saldo záporné 100 miliard korun co vždycky rok. V tuto chvíli máme dvojnásobný rozpočet a za poslední 3 roky, jenom podotýkám, že minulý rok byl vyrovnaný, rok předtím byl vyrovnaný, myslím tím výsledek, rok předtím byl dokonce přebytkový ve výši 60...


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
To není pravda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nechme mluvit pana mistra.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Byl přebytkový ve výši 60 miliard korun. Prostě čísla jsou jasná. Čili za poslední 3 roky byl výsledek takový, že jsme po 20 letech, to byla poslední vláda, která byla, myslím, vláda Václava Klause, která měla přebytkový výsledek hospodaření státu. Za poslední 3 roky jsme měli 2 roky vyrovnaný, předtím byl ještě v roce 2016 přebytkový. V tuto chvíli plánujeme -40 a samozřejmě míříme k tomu, aby byl co možná nejlepší. Ale to hlavní kritérium není ten vlastní schodek. To hlavní a jediné kritérium je stav zadluženosti. A ten stav zadluženosti, opakovaně říkám, my snižujeme. A snižujeme ho ze 43 procent, to můžete kroutit hlavou jakkoliv, na 31 %.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
To je nereálný dluh, vždyť to není pravda. Řekněte výši dluhu, konkrétní výši dluhu.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
1,6 bilionu Kč.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Klesá nám ten dluh reálně? Ne. Klesá to procento. Ekvilibristika s čísly.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To není ekvilibristika, vždycky se ten dluh přece poměřuje vůči hrubému domácímu produktu.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Dobře, ale dluh nám pouze roste. Ekonomika roste, tím je ten koláč větší, ale ten reálný dluh roste, neklesá. Tak to řekněme otevřeně.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dluh samozřejmě neroste, dluh poslední 3 roky je stejný, protože logicky ten výsledek toho rozpočtu je vyrovnaný. Ale předtím hrubě rostl, teď se zastabilizoval a vůči HDP, které logicky roste, je tím pádem na těch 30, 31 procentech. Prosím pěkně, to jsem neřekl já, tohle řekl Moody´s, který díky tomu nás posunul tedy do té elitní skupiny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Kupka, krátká reakce, prosím.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Jenom konkrétní čísla. Výsledek hospodaření České republiky 2018, ano, máte pravdu, +3 miliardy korun necelých. Ale 2017 minus víc než 6 miliard korun. Tak nemůžete říkat, že je vyrovnaný. To prostě není pravda.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Prosím vás, +3 nebo -6 v rozpočtu 1,5 bilionu korun je naprosto nepodstatná věc. Tedy tak sečtu ty 2 roky a bylo to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, promiňte.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Bylo to +60 miliard, to znamená...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, padá tady asi milion čísel, promiňte, pane ministře, pojďme se vrátit k debatě o platech učitelů a o rozpočtové kapitole školství. To, co říkal pan Kupka, že všechno je otázka priorit, pro ně je prioritou vzdělání a školství, ne slevy na jízdném, je vůbec prostor pro diskusi, aby se přesunuly peníze, které by šly na platy učitelů, nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ta diskuse probíhá, bude nepochybně probíhat dále i na tripartitě, my prostě vnímáme teď ten stav, který je. Znovu říkám, díváme se na to z úhlu pohledu, aby to bylo vybalancované vůči ostatním sektorům, a v tuhle chvíli se nám to zdá maximálně spravedlivé, učitelé na tom jsou nejlépe z těch všech sektorů toho veřejného charakteru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám k tomuto tématu, pánové pojďme na další do sněmovny. Vládě se s pomocí komunistů povedlo ve sněmovně prosadit daňový balíček, víc peněz chce vláda získat zvýšením daní na alkohol, tabák a hazard například. Vyšší bude i poplatek za vklad do katastru nemovitostí, prošlo i zdanění rezerv pojišťoven, a to i na životní pojištění. Pánové, pojďme si pro lepší nějakou strukturu toho rozhovoru se nejprve zaměřit na obsah těch zákonů toho daňového balíčku, jak teď slyšíme, a potom na formu schvalování v
Poslanecké sněmovně. Pane ministře, vláda slibovala, že daně zvyšovat nebude, tento týden jste je zvýšili, tento slib už tedy neplatí?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Fakticky po všech těch emotivních diskusích, které jsou, je třeba vnímat, že vláda, ano, zvýšila jediné daně, a to jsou daně na tabák, na alkohol a na hazard. A ty daně se na tento segment zvýšily proto, protože za prvé z našeho pohledu je to s ohledem na zdravý krok, který dává smysl, a za další prostě tato oblast, která je z úhlu pohledu prostě všech stran, které se na to dívají, prostě, myslíme si, vyvážená a nedává prostě dneska jinou šanci. To není nic mimořádného, že se toto děje, toto se děje i jinde ve světě, a jestliže se podíváme, že nám roste docela zásadním způsobem, a to je vlastně celá ta logika, proč se k tomu takhle přistoupilo, průměrná mzda z 25 000 od roku 2015 na 35 000 v současné době, tak vlastně ta diskuse je o tom, jestli se náhodou určité skupině neumožňuje tím pádem ve větší míře nakupovat třeba alkohol nebo cigarety a tak dál. To znamená, jak ten zdravotní pohled je tam, tak ten pohled toho, aby vlastně se nestávalo to, že vlastně lidé budou mít, v uvozovkách, jakoby větší prostor pro to nakupovat tyto produkty. Ano, uznávám, je to jediná daň, která se zvýšila. Ty ostatní, to je čistě spekulace, protože u těch pojišťoven to v žádném případě není o zvýšení daně, to je pouze prostě posunutí do jiného segmentu ve smyslu prostě dříve prolobbovaného přání celé řady zájmových skupin, aby se oddalovala daň a optimalizovala se daň v rámci pojišťoven, to s tím nemá vůbec co společného. A co se týká těch ostatních věcí, tak to jsou víceméně poplatky, to nejsou žádné daně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bylo nutné zvedat poplatek za vklad do katastru nemovitostí o 100 %?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Tam to berte, on se od roku 2012...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byl tam ten fiskální zájem?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ten se nezvedl od roku 2012, čili je to asi 7 let, byl tisícovku, teď je 2000 a opět nějakým způsobem to koresponduje s tím, že byla nějaká inflace, je tam nějaký servis, jsou tam nějaké služby, které jsou s tím, čili jestliže se 7 let nezvedne žádný poplatek, toto není daň, tak se ten poplatek zvedne. Ale prosím pěkně, zvedají se poplatky i jinde a zvedají se tak, jak roste životní úroveň, tak, jak roste servis, tak, jakým způsobem prostě třeba se vyvíjí inflace, čili to nemá s daní co společného, to je prostě normální standardní poplatek, který se po dlouhé době zvednul a dotkne se nesmírně malého procenta populace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové z opozičních stran, ministryně financí řekla, že od opozice dostala nabídku, že byste podpořili daňový balíček, pokud by vypadlo zdanění rezerv pojišťoven, vyšší peníze za vklad do katastru a zdanění loterií. Je to pravda? Jinak byste ten balíček podpořili?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem u toho jednání nebyl, ale zareaguju na to, co tady zaznělo naprosto jednoznačně. Především se prostě zvyšují daně proti slibu vlády. Tečka. Na tom není potřeba nic dalšího rozebírat. Čili nesplněný slib této vlády vůči občanům České republiky. A pak jsem si přečetl včera, to mě pobavilo, od pana premiéra, že se zdražuje jenom to, co má negativní vliv na zdraví lidí. Tak jsem se chtěl zeptat, jaký vliv na zdraví lidí má právě ten poplatek za zápis do katastru nemovitostí. No, to mě překvapuje. Takže nemá. A je to zdvojnásobení toho poplatku, čili jako je to velmi razantní zvýšení a týká se celé řady lidí a týká se právě lidí, kteří často právě už ze zdaněných peněz například pořizují nemovitost. I v tomhle případě se vydává vláda proti svým zájmům podporovat například rodiny s dětmi, podporovat bydlení pro ty, kteří si teprve budují zázemí, tak to pokládám za další faul vůči české veřejnosti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Pospíšil?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Já budu reagovat podobně jako pan Kupka, je to další ekvilibristika politiků z hnutí ANO. Ostatně jako s tím vyrovnaným rozpočtem. Rozpočet byl vyrovnaný, protože vláda neproinvestovala peníze, které měla, a neutratila evropské peníze. To znamená chyba a je to vyrovnaný a je to úspěch vlády.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a ta otázka, jestli by byla opozice ochotna, pokud by pojišťovny, katastr a hazard.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Opozice říkala, že nechce tahat občanům 10 miliard z kapes, že je připravena ale vést o tom debatu, protože můžeme vést debatu, jak má být zdražen tabák a alkohol, protože jsou to opravdu věci, které poškozují zdraví, ale my jsme jako TOP 09 od začátku říkali: OK, my podpoříme toto zdanění, ale chceme snížit jinou daň. To znamená, pokud, pane ministře, vám jde o zdraví lidí a ne vytáhnout 10 miliard do rozpočtu, tak jste měli být ochotni jednat o tom, dobře, zdražíme to, co je pro lidi zdraví škodlivé, ale snížíme třeba o procento daň z příjmu fyzických osob. To byl třeba náš návrh, naše úvaha. Ale vy jste jasně ukázali tím jednáním, kdy jste odmítli návrhy opozice, že nejde o to zdraví lidí, byť to jaksi krásně zní, ale jde o to, získat 10 miliard do rozpočtu, protože jinak bychom hledali řešení, které na konci bude daňově neutrální. To znamená, zdražíme škodliviny, zlevníme něco jiného. To byla naše pozice. A dovolte ještě jednu tezi, platí to, co říkal pan kolega Kupka, že ta hlavní částka není jenom spotřební daň z těch zdraví škodlivých poživatin, ale je to zdanění pojišťoven, rezervních fondů, a to vy víte dobře, že odborníci dneska říkají, že bude mít vliv na to, jak vypadá samotné životní pojištění pěti a půl milionu lidí v této zemi, dotkne se to každého občana, který je odpovědný a pojistí se, je otázka výše té částky, několik tisíc korun to bude, a pak jsou to tedy poplatky. Můžeme hrát ekvilibristiku, že poplatek není daň. Je to vytahování peněz občanům z kapsy, a jestli to má název poplatek, nebo daň, to už je úplně jedno. Takže 10 miliard ubíráte lidem v době ekonomického růstu, místo abyste daně snižovali. To je závěr.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, pojďte reagovat. Prosím, to, co tady říkají pánové, na začátku té debaty byl opravdu argument, vláda chce zdanit neřesti, závislosti, pomůžeme /nesrozumitelné/.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ano, a my si za tím stojíme. My prostě chceme ty neřesti zdanit, prosím, pane Pospíšile, já děkuju, co jste řekl, vy jste řekl, že v zásadě vás úplně netrápí zdanění těch škodlivin a že byste požadovala, aby se to...


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Podpořil bych to, kdyby se to /nesrozumitelné/, podpořil bych to.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Prosím, nechte mě domluvit, já to dořeknu. Zdanění těch škodlivin by vás tolik netrápilo, kdyby se to projevilo někde jinde. No, ale my přece snižujeme, my snižujeme DPH, snižujeme na vodné a stočné na 10 %, my snižujeme DPH pro všechny stravování v restauracích a my snižujeme DPH pro určitou oblast řemesel. To znamená, tady se to dotkne úplně každého občana, respektive občana, který nakupuje od těch, kteří prostě jsou plátci DPH, ale pochopitelně od i těch, kteří to odebírají od nich.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mimo jiné, snižujete i DPH na točené pivo, tak proto ten argument, proto se na to ptám. Je to opravdu boj se závislostí?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ano, ale pivo a víno, toho se to nedotýká. My jsme se zaměřili skutečně na tu vyšší závislost, to znamená cigarety, tvrdý alkohol. Jinak abychom si jenom rozuměli, o kolik se to celé jakoby posouvá a zdražuje, tak krabička cigaret se zdraží řádově o pět, sice ti prodejci říkají, že to může jít až o 10 Kč, tak připusťme, že to bude někde mezi tím, mezi 5 až 10 Kč, a láhev pětačtyřicetiprocentního tvrdého alkoholu se zdraží řádově rovněž o 8-10 Kč. Celou dlouhou dobu se tady nic v tomhle nedělo, to znamená, z tohoto úhlu pohledu i ve vztahu tedy k tomu, že roste ta záměrná mzda, tak to, co jsem už říkal. Možná, že to nevyřeší tu závislost, ale v každém případě je to aspoň nějaký krok. Ale to, co jste říkal, pane Pospíšile, to já považuju za velmi důležitou věc. A to je to, co vy říkáte, zdanění pojišťoven. Prosím pěkně, ještě jednou. Zdanění je to, když někde zvednu daň. A tu mu daň zavedu na nějakou dobu. Pravděpodobně neurčitou dobu. Tady se pouze dělá jedna věc, kde se zcela nekoncepční věc, která se stala tak, že si prolobbovaly určité zájmové skupiny to, že měly jinou možnost optimalizace, to znamená odsunutí do takzvaných rezerv určité částky, na kterou se nevztahovala ta daň, tak si ji prostě někde ukládaly a de facto měly absolutní sektorovou výjimku. Ano, tato vláda řekla, že chce jít proti sektorovým výjimkám, kterou tady ostatní sekce a odvětví hospodářství nemají, to znamená, v tuto chvíli dojde k jednorázovému zpoplatnění toho, co stejně by jednou musely na těch daních zaplatit, čili tvrdit to, že vlastně je to nějaká mimořádná daň, není pravda, akorát že to neustále odsouvaly, to projde jednou jedinkrát a pak už vlastně ten stav je srovnaný, čili není to vyšší daň, je to pouze jiný úhel pohledu a pozor, korespondující dneska s takzvanou Solvenci2 v rámci Evropské unie, kdy se vlastně srovnávají tato pravidla.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojišťovny, promiňte, pojišťovny ale tvrdí, že to zvedne pojistné lidem, kteří si platí životní pojištění, o několik tisíc Kč. To můžete vyloučit?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Nenastane to, je to výhrůžka, je tady nějaké konkurenční prostředí a ty pojišťovny mimo jiné už to ví 2 nebo 3 roky. Já je chápu, je to samozřejmě prostě jejich hra a je to nějaký boj, aby prostě si ty zdroje udržely, ale garantuji vám, že nedojde k tomu, že se to zdraží.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
Pospíšil?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
To nám ukáže praxe, jestli mají pravdu pojišťovny, nebo vy, pane ministře. Ale ten základní problém zůstává. Vy jste někde něco možná malinko zlevnili, ale taháte občanům z kapes 10 miliard navíc. Proč jste neudělali teda fiskální balíček, který je neutrální, když vám jde pouze o zdraví lidí. Já to taky chápu, já taky jsem pro to, ať se chrání zdraví lidí, ale říkám vám, fér by bylo, my vám tady zvýšíme spotřební daň na tabák a alkohol a tak dále a stejnou částku vám necháme v kapsách, milí občané, někde jinde. A to jste neudělali.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ale například na tom DPH.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Vždyť ten balíček vám vynese 8 až 10 miliard navíc. To znamená, berete lidem peníze.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
A vodné, stočné pro vás není nic? Řemesla a jejich služby není nic?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Ok, super, přidejte, ale furt berete víc, než dáváte. Furt berete 10 miliard víc.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je diskuse jako...


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
To je realita, to všichni říkají, odborníci, všichni. Berete víc, než dáváte. A to je špatně. Ten základní princip je špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan místopředseda Kupka.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Naopak snižujeme.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Berete 10 miliard.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Jak to vlastně ta vláda myslí vážně se svými slovy a se svými skutky, když teď říká, jak chce jako bránit prodeji škodlivin, no a na druhou stranu předtím snížila zdanění piva. To je také alkohol. Já například snížení zdanění piva podporuju, ale nerozumím pak těm slovům vlády. To prostě je jasné, že tady se dostávají slova a činy do rozporu. A potom, ano, my jsme přišli s konkrétními návrhy, co by se v České republice mělo dít, abychom, jak to vláda teda nakonec spustila, netahali lidem z kapes peníze, aby si lidé mohli se svými vydělanými penězi nakládat, jak potřebují, jak uznají za vhodné, a ve výsledku zvyšovali například výběr DPH. Protože to je konkrétní výsledek toho pozitivního kroku. No, přišli jsme s konkrétními návrhy, například na to, aby se navýšila prahová hodnota pro registraci k DPH na 2 000 000 Kč. Nic. Vládu to nezajímá. Důležitý argument, protože se zvyšuje poplatek za zápis v katastru nemovitostí, že je tu inflace. Tak my jsme navrhli, návrh Honzy Skopečka, aby se navýšila ta sleva na dani, ta základní odpočitatelná položka na občana na 30 000 Kč. Nic. Vládu nezajímá. Takže místo toho, aby opravdu stát místo toho, aby bobtnal tak, jak mu to ordinuje vláda, tak opravdu nasadil redukční dietu, protože ji potřebuje, ale redukční dietu státu a státnímu rozpočtu, ne redukční dietu lidem. Tak dělá pravý opak, a to mně vadí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, pojďme ještě krátce se vyjádřit k tomu.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dáváme dohromady všechno možné. To zvýšení DPH na 2 miliony korun, to samozřejmě by se muselo velmi náročně propočítat, protože to by byl poměrně velký zásah do státního rozpočtu. Zdanění piva na 10 %, které vlastně nastalo, a vy říkáte, že vlastně to svým způsobem rovněž podporujete, no, ano, to byla do určité míry prostě úlitba mimo jiné pro malé restaurace a hospody, které prostě mají zaváděné EET, které třeba měly určitý problém s tím, jedná se zejména o ty vesnické a tak dále, jsme řekli, dobře, budete mít tedy desetiprocentní DPH. Což ti, kteří prostě jeli v takzvaném čistém režimu, se jim to nepochybně v tomhle vyplatí.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom říkám, že pak nemůžete argumentovat tím, jak vám záleží na zdraví lidí, to je celé. A jak bojujete se závislostmi.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ale přece to pivo a víno je něco úplně jiného než prostě tvrdý alkohol a tabák. A ty odečitatelné položky, no, tak se mrkněte, kdo v roce 2017 opětovně zavedl odečitatelné položky pro všechny osoby samostatně výdělečně činné, které jely v režimu daňových paušálů. Jedná se o 20 -25 000 na jednu osobu samostatně výdělečně činnou, což jsme opětovně zavedli. Neříkám teda my, abych si to nepřivlastňoval, já jsem v té době ve vládě nebyl, ale zase férově říkám, byla to prostě vláda, která tady do určité míry prostě předtím fungovala a která částečně prostě přestoupila i do té další vlády. To znamená, je třeba to vždycky vidět v nějakém kontextu. Odečitatelné položky pro osoby samostatně výdělečně činné bylo klíčovým rozhodnutím, které pomohlo každému z živnostníků.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme tu debatu...


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Vy tu děláte, jako by tu byl ráj pro živnostníky. Kolik zkrachovalo malých restaurací, hospod díky EET? Jsou to tisíce živnostníků, kteří zavřeli, no, já ty lidi znám, příběhy, kteří zavřeli restaurace díky vaší politice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom krátce, pane ministře, ať tu debatu posuneme.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ale musíte čísla, pane
Pospíšile.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
/nesrozumitelné/

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Je tu 42 000 restaurací v České republice a hospod, každý rok od roku 2010 končí přibližně 10 % a 10 % je nových. A když se podíváte, tak za poslední 3 roky je více těch nových než těch, které skončily. To odvětví je citlivé na nové a ubývající, ale když se podíváte, mrkněte se od roku /nesrozumitelné/.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Koukám na to, je více osob samostatně činných, /nesrozumitelné/, to není více restaurací.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme tu debatu posunout.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Na tohle ale já chci reagovat, protože záleží na struktuře. Tady utrpěly nejvíc ty restaurace, ty hospody, které jsou v odlehlých oblastech. A tam vzniká problém a vláda už ví, jak to bude řešit, bude tam posílat dotace. Protože to předtím zavřela kvůli EET.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme se bavit o tom, jakým způsobem byl daňový balíček schválen, pánové opoziční politici, podáte proti tomu způsobu, jakým sněmovna nakonec balíček schválila, ústavní stížnost, nebo ne? Pane Kupko.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ano, připravujeme ji. Připravujeme ji, protože došlo k porušení zákona.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Paní redaktorko, podáme tu stížnost. To mě fascinují výroky pana premiéra a ministrů, jak se rozhořčují nad tím, že opozice chce o balíčku, který vytáhne občanům z kapes 10 miliard, solidně debatovat. Vy se cítíte dotčeni, že to
parlament projednává, vnímáte to jako obstrukci. To je chyba vaše, pane ministře, vy jste to přinesli pozdě do parlamentu. Vy jste museli počítat s tím, že když chcete sebrat občanům 10 miliard, že opozice se tomu bude bránit, využije veškeré, zdůrazňuji, zákonné prostředky, a bude to chtít prodiskutovat. Takže když jste měli teorii, protlačíme to násilím, nezajímají nás návrhy opozice, nechceme s opozicí jednat, a my jsme ty návrhy měli, pak jste měli začít před půl rokem a stihli byste to. Ale vy jste to prohlasovali a zdůrazňuji a říkám, 2× jste porušili zákon, jednací řád, je tedy logické, aby to posoudil Ústavní soud, uvidíme, s jakými dopady, zdůrazňuji, už je tady judikatura Ústavního soudu i v podobném případě, když Andrej Babiš porušil jednací řád u EET, Ústavní soud konstatoval, že byl porušen zákon, a uvidíme, jak se k tomu postaví tentokrát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, Ústavní soud, pojďme být féroví, řekl, že byl sice porušen jednací řád, ale zákon nezrušil, protože opozice dostala prostor, a ústavní právníci tvrdí, že budou postupovat jako v případě EET.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Dobře, ale tak máme porušovat zákon jenom, když je to tak flagrantní porušení, tak snad jako porušování zákonů zkrátka nemůže nikomu projít a nemá být bráno jako normou. V této zemi to bohužel tak je.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já nejsem žádný zkušený
poslanecký harcovník, ale vy říkáte, že nechceme konstruktivně debatovat. To je ten úplně odlišný pohled na ten svět, který máte vy a který mám já. Mně vůbec nevadí konstruktivní diskuse, ale já nepovažuju tříhodinové čtení nějaké normy za řečnickým pultíkem jako konstruktivní diskusi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byly to obstrukce?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Víte, proč to bylo, pane ministře? Já nejsem
poslanec, ale víte, proč to bylo? Protože vy jste odmítli s tou opozicí věcnou debatu. My jsme navrhovali věcnou debatu, ODS ji navrhovala, Topka ji navrhovala, a vy jste řekli, my tu máme návrh, 10 miliard z kapes poplatníků a změny nás nezajímají. Tak je logické, že tomu bráníme. To přece, od toho jsme tam zvoleni.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Pane Pospíšile, jeden den v
Poslanecké sněmovně stojí 5 milionů korun. Školku byste za to postavili, za ty obstrukce.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Pane ministře, to jsou nebezpečné řeči. To můžete mít diktaturu, nemusíte mít
parlament. To jsou řeči Andreje Babiše, který by parlament zrušil, ale my tu hrajeme parlamentní demokracii, která je drahá, ale je to jediný systém, kde máte svobodu a demokracii. A tady ty vaše řeči, že je to drahý, parlament nepotřebujeme pomalinku, Andrej Babiš nebude chodit do parlamentu, pohrdá parlamentem, to je nepřijatelné, a to je cesta do pekel. To je cesta proti parlamentní demokracii. Po třiceti letech výročí 17. listopadu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, byly to obstrukce?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Možná ještě uslyšíme větu, že chcete klid na práci, aby se to definitivně uzavřelo. Ale my jsme v té debatě uplatňovali naše konkrétní návrhy. Vysvětlovali jsme je, argumentovali jsme, přinášeli jsme protiargumenty proti tomu, co přináší vláda. Když si poslechnete ty záznamy z
Poslanecké sněmovny, tak poslanci ODS přinášeli konkrétní, opravdu racionální argumentaci proti tomu, co nabízí vláda. To je přece parlamentní diskuse v jakékoliv jiné parlamentní demokracii.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
To samé Miroslav Kalousek.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
A tohle pokládám za důležité, a jestli řeknete, že ne, tak si, prosím, přečtěte ta vystoupení našich
poslanců.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já teda výjimečně musím dát panu Kupkovi za pravdu, protože zrovna tedy vaši
poslanci, to musím korektně uznat, se snažili být aspoň přibližně konstruktivní. Z mého úhlu pohledu to bylo docela dlouhé, mohli být kratší, protože myslím si, že 2 hodiny prostě mluvit k jednomu tématu, už vás neposlouchají ani vlastní poslanci, ale respektuju to, je to demokracie. Já jenom říkám jedinou věc, je to demokratické, ale to ještě neznamená, že je to správné, abychom tam předčítali prostě normy a zdržovali jsme několik hodin jenom proto, abychom posunuli čas, to prostě přece všichni vidí, že není normální.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byly to obstrukce podle vás?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Samozřejmě, že to byly obstrukce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Pospíšile, pane Kupko, byly to obstrukce? Přece to není sprosté slovo, je to normální nástroj opozice, byly to obstrukce, nebo ne?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Byla to reakce na vládu, která odmítla s opozicí projednat tak důležitou věc, jako je sebrání 10 miliard z kapes poplatníků. V normálním systému by vláda s opozicí projednala změny daňového systému, protože vláda je tady na 4 roky, daně mají být stabilní, vy sám to píšete, pane ministře, že chcete stabilní daňový systém, a přitom s opozicí nediskutujete ty změny. To je ten problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A byly to obstrukce, nebo ne? Můžete mi na to odpovědět?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Podle nás to obstrukce nebyly, ale chci upozornit, že podobné chování opozice měla vždycky ve všech volebních obdobích, i v době, kdy my jsme byli ve vládě, dělali to sociální demokraté a je to legitimní. Pokud zkrátka opozice není vyslyšena a nevede se s ní aspoň věcná debata o návrzích, které jsou na stole. My jsme stejně jako
ODS měli věcné návrhy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, byly to obstrukce, nebo ne, pane Kupko?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Vy říkáte, že obstrukce nejsou sprosté slovo, a pak se o to slovo všichni hádáme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
No právě.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
My jsme reálně bránili, a to v každé
parlamentní demokracii tak naštěstí funguje, bránili jsme tomu, aby vláda zvyšovala daně. Bránili jsme argumenty a bránili jsme dalšími kroky stejně, jako se snažíme, a tam teda bychom mohli říct, teda natvrdo obstruuje vládní koalice, my se snažíme přicházet s našimi zákony, navrhovat rozumné věci a na pořad se nedostanou. No, tak to je také forma obstrukce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, mě mrzí, že v té debatě nemůžeme pokračovat. Pan Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu, vicepremiér za hnutí ANO, díky.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Děkuju.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Martin Kupka, místopředseda ODS, díky, že jste přišel.

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání a krásnou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A předseda TOP 09
Jiří Pospíšil. I vám děkuji.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec a předseda strany /TOP 09/:
Děkuji za pozvání, přeji všem dobrou chuť k obědu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K tomu se ráda připojím, pokud máte svatomartinskou husu, dobrou chuť, jinak se na vás budu těšit příští neděli v 11. Na shledanou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu