8. listopadu 2019

Vláda zákony porušovat smí, občané by za to šli do vězení

(FORUM 24) Poslanecká sněmovna hlasovala o zvyšování daní. Vládní koalice chtěla tolik prosadit svou, že porušila jednací řád i zákon. Jasně se tedy ukazuje, že v České republice si nejsou všichni před zákonem rovni.

  1. Vláda Andreje Babiše, KSČM a ČSSD se rozhodla prosadit zákon o zvyšování daní protiprávním způsobem. Zvolila postup hlasování, který je v rozporu se zákonem o jednacím řádu sněmovny.
     
  2. Udělala to i přes nález Ústavního soudu, který posuzoval zákon o EET a proceduru jednání označil za protizákonnou. Vláda přesto zvolila stejný postup. Chová se jako recidivista. Na rozhodnutí nejvyšší právní autority slušně řečeno nedbá.
     
  3. Za porušení zákona jsou občané ČR stíháni a trestáni. Až na Andreje Babiše, jehož kauzy se zastavují. Až na prezidenta, který rozhodnutí soudů nerespektuje. Rovnost občanů před zákonem?!
     
  4. S plným vědomím hlasovali o protizákonném postupu všichni přítomní poslanci ANO, KSČM a ČSSD (celkem 103 hlasů). Z opozičních stran pro to nehlasoval nikdo (celkem 84 hlasů). 13 poslanců bylo omluveno nebo nehlasovali.
     
  5. Pro hlasovali i všichni přítomní členové vlády: A. Babiš, R. Brabec, K. Dostálová, L. Zaorálek. Ostatní nebyli přítomni nebo nejsou poslanci a nemohou hlasovat. Z poslanců s právnickým vzděláním byli pro např. H. Válková, V. Adam, V. Filip, S. Grospič… Také ministryně financí Alena Schillerová má právnické vzdělání a protiprávnímu postupu nebránila. 

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR