30. října 2019

ČRo Plus: Nastal čas hledat novou hlavu České republiky?

(ČRo Plus) Začátkem října se nechal prezident Miloš Zeman slyšet, koho by si uměl představit jako svého nástupce v úřadu. Odborář Josef Středula nebo ekonom Vladimír Dlouhý kandidaturu nevyloučili, ale ani nepotvrdili. Je na čase i pro politické strany hledat příští hlavu státu?

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout.

„Je na to opravdu brzy, tři roky jsou mimořádně dlouhá doba na to, co se může odehrát na české politické scéně. Někteří se o to opatrně hlásí, ale vést kampaň tři roky před volbou je opravdu brzy,“ věří místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Dodává, že prezidentské volby mají potenciál přinášet překvapení. „Často se stává, že to nejsou ti, kteří se dlouho dopředu hlásí o tu pozici, ale snadno je překoná někdo, kdo se objeví na poslední chvíli, protože dokáže oslovit větší část veřejnosti, zaujmout jasným názorem.“

„S přibližováním roku 2023 se bude stupňovat očekávání, že i politické strany na někoho ukážou. Já bych si přál, aby tady byl výrazný kandidát, který jasně řekne, že Česká republika patří na Západ. Na druhou stranu bude schopen pojmenovat to, kde Evropská unie ztrácí... Měl by to být kandidát, který mluví tak zajímavě, že budou lidé jeho názory poslouchat.“ Martin Kupka

Současný prezident prý často zpochybňuje dosavadní směřování České republiky. „Je také hlad po někom, kdo... ve veřejném prostoru znovu obnoví smysl některých hodnot... Ale kdyby tu takový člověk byl, jistě by už mluvil.“

„Moc bych si přál, aby příští prezidentská volba, ať bude kdykoliv, byla politická. Aby rozhodovaly postoje k základním tématům, se kterými se musíme vypořádat... Byl bych nerad, kdyby se to proto, že jde o přímou volbu, významně převážilo k divadlu a k tomu, kdo umí víc zaujmout,“ říká Martin Kupka (ODS).

Martin Kupka

místopředseda strany