30. září 2019

Události, komentáře: Česko: země pro budoucnost?

(ČT 24) Do roku 2030 by Česko mělo patřit mezi nejvyspělejší ekonomiky světa. Cíl, který stojí v tzv. Inovační strategii. Dokument obsahuje hlavně závazek navýšit financování vědy a výzkumu. Už příští rok by do této oblasti měla vláda investovat 37 miliard. Jaká cesta k tak ambicióznímu cíli vede a je reálný? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (nestr. za ANO) a bývalého ministra stejného resortu a experta ODS pro průmysl a obchod Martina Kubu.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Do roku 2030 by Česko mělo patřit mezi nejvyspělejší ekonomiky světa. Se smělým plánem počítá vládní inovační strategie. Dokument obsahuje hlavně závazek navýšit financování vědy a výzkumu. Už příští rok by do této oblasti měl kabinet investovat 37 miliard korun. Stát se navíc začne prezentovat pod jednou hospodářskou značkou Czech Republic Country for the Future, tedy Česká republika země pro budoucnost.

Eva SVOBODOVÁ, ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR:
Dochází ke generační obměně ve vedení firem, ať už jsou to malé střední nebo velké a majitel nebo manažery se stává mladá generace, která je jazykově vybavená a oni se už budou muset poměřovat opravdu v globálním měřítku a nemohou hrát okresní ligu.

Jaroslav HANÁK, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR /Interview ČT24, 30. 9. 2019/:
Nejsem si jistý, jestli je správný ten závěrečný cíl vlády, to mít eGovernment, včetně vazby na podniky a na občana v roce 2004, 2024. Pro mě je to pozdě, zrychlit, zefektivnit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček. Dobrý večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Než se dostaneme k tomuto tématu, nemohu se vás nezeptat na to téma, které jsme probírali s mým předchozím hostem, obvinění v kauze zakázek státní agentury CzechTourism. Policie stíhá 10 lidí a pravděpodobně dál vyšetřuje vaší vládní kolegyně, paní Dostálovou, jak to vnímáte?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já nevím o tom, že by pravděpodobně vyšetřovali. Paní Dostálová je naprostá profesionálka. Je to dáma, která se nenechá ovlivnit. Z mého pohledu nejlepší ministryně místní rozvoj, která zde byla a která pouze udělala jednu jedinou věc, a to je to, že na podzim minulého roku podala vysvětlení, a protože v minulosti byla náměstkyní a zodpovídala mimo jiné i za CzechTourism, tak si prostě stáhli data z jeho počítače, na čemž nevidím nic úplně mimořádného. A vzhledem k tomu, že od té doby nebyla kontaktována, tak z tohoto úhlu pohledu lze usuzovat, že tam nic nastalo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já nevím, samozřejmě je to váš úhel pohledu, já si netroufám to nějak hodnotit. Jenom mně připadá ne úplně obvyklé, když člen vlády musí na policii odevzdat počítač. To mně přijde jako jakýsi zvláštní krok, který opravdu znamená, že jsem z něčeho minimálně podezříván a v případě, že bych tedy byl podezříván neprávem, tak bych se asi velmi ostře bránil.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To nemusí být podezříván, to je prostě to, že si police něco ověřuje. Na to má právo a já si myslím, že to je normální a znovu říkám...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já si nemyslím, že na to má jen tak právo, na to musí policie přece nějaké důkazy, přece nemůže policista k vám tak přijít 30 let po revoluci a říct: „Dejte mi váš počítač.“ To byste udělal? Já bych to neudělal, já bych ho vyhodil.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já bych ho nevyhodil, protože já nemám...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pokud by neměl

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
... co skrývat, tak je mi to v zásadě jedno, pokud by něco chtěl, nic složitého by u mě nenašel nebo překvapivého, ale jestliže se jedná prostě o pozici, kde paní ministryně před tím byla přímou nadřízenou. To znamená, dávají dohromady prostě zřejmě všechna možná data, tak mimo jiné i proto si to vzali.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Tak pojďme k té digi..., omlouvám se, pojďme k té digitalizaci, nějaké jednodušší slovo byste pro to neměli? A společně se současným ministrem průmyslu bude naším hostem i bývalý ministr průmyslu za
ODS Martin Kuba. I vás zdraví. Dobrý večer.

Martin KUBA, člen výkonné rady strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Hezký večer z Budějovic.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
O té digitalizace se stále hovoří, ale zdá se, že zatím velké, hmatatelné výsledky nejsou. Neberte to, pane Kubo, tak, že to chci vám jako bývalému ministrovi průmyslu vytýkat, ale kde vidíte příčiny toho, že se možná opravdu o těchto věcech pořád víc mluví a lidé, které to zajímá, si pořád kladou otázku, co to vlastně znamená a hlavně, kdy to bude?


Martin KUBA, člen výkonné rady strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Je to věc, o které se opravdu víc mluví, než se v ní reálně děje. Budeme říkat, že to v podstatě má nějaké 2 rozměry, 1 je digitalizace na úrovni průmyslu, která se dnes musí řešit na úrovni firem a bude souviset s jejich konkurenceschopností. A druhá, která si myslím, že je velmi problematická a současné vládě se úplně nedaří v ní někam zásadně posunout a pohnout se dopředu, je, řekněme, ta digitalizace státní správy. To znamená, aby si člověk mohl spoustu věcí obstarat bez kontaktu s úřadem ze svého domova, ze svého pracoviště. Aby podnikatelé nebyli obtěžováni tím, že musí jezdit podepisovat a předávat různé dotazníky nebo vyplněné formuláře, které notabene už na těch úřadech mají nebo je mají na jiném úřadě a neumí si je spolu předat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Kubo, já se omlouvám, promiňte, je právě v tomhle ten problém té digitalizace? Mám na mysli, je právě to, co Česko v té, řekněme, technologické, nechci říct zaostalosti, ale možná nevyspělosti nejvíc trápí, tedy to, že lidé nemohou komunikovat s úřady prostřednictvím nějakých elektronických kanálů? Ptám se třeba i proto, že nevím, jestli úplně třeba všichni lidé to chtějí, umějí, a tak dále.


Martin KUBA, člen výkonné rady strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Ony ty věci spolu, pane redaktore, souvisí. Potom, když se pohybujete v denním provozu ve firmě a musíte 4× odjet na finanční úřad nebo na sociálku nebo řešíte tyhle věci, tak vám to samozřejmě zabírá čas, který by měl ten podnikatel věnovat tomu, že vyvíjí další rozvoj svojí firmy. Ono se to dobře povídá, pokud člověk neprožívá, ale je to jedna z věcí, která rozhodně k rozvoji té ekonomiky patří a souvisí s ní. A potom je ta druhá část, a to je digitalizace té výroby. To znamená, že se řada těch procesů, které abych to zjednodušil, historicky dělali lidé a ony se třeba manuálně opakovali, tak teď budou dělat roboti. To je proces, který také nějakým způsobem probíhá. Otázka je, jakým způsobem má vláda představu, že tenhle přechod bude reálně se dít v těch firmách, protože ono je to v každém odvětví trochu jiné, že se nás to dotýká, je úplně jasné, ale ten recept na to není jednoduchý. Já třeba nejsem přesvědčen, že dobrou cestou k tomu jsou nějaké masivní dotace do inovací, protože ty nakonec často vedou pseudoinovacím, které možná nepřináší to, co by měly.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pan Kuba tady snesl řadu argumentů nebo spíš protiargumentů, dělal jste si řadu poznámek. Tak prosím, vaši oponenturu, pane ministře.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To není snad ani o oponentuře, to podstatné je to, že posouvá ekonomiku dál, nikoliv pouze vztah mezi firmou a státem, jakkoliv si dovedu představit, že by mohl být jednodušší, že mohl být rychlejší a teď se můžeme bavit o tom, proč tady vzniklo 8000 informačních systémů a 700 online nástrojů a měla na tom nepochybně i předcházející vláda svoji zásluhu, a to je to, co se teď dává dohromady. Vytváří se skutečně online vztah mezi občanem a firmou a státem, takže dokonce to bude fungovat na bázi nabídky, ať už si budu vyřizovat občanku nebo například budu připravovat daňové přiznání. Stejně tak se vlastně vytváří takzvaná sdílená data, to znamená, to, co jednou odešlu, aby všichni měli, ale to, co...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dám vám stejnou otázku jako panu Kubovi, to znamená, že tohle je to gró toho digitalizovaného Česka?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Není, a to je právě to, co jsem chtěl říct a ta správná otázka. Protože to je může pomoci dobře, když nám to pomůže, pracujeme na tom. To gró je v tom, co už zde bylo zmíněno, a to je vlastně přechod na robotizaci, přechod na kybernetickou bezpečnost, což je alfa omega dneska, řekněme, moderních technologií, aby firmy byly dostatečně ochráněny před eventuálními útoky. Odkudkoliv a postupný přechod na umělou inteligenci. Žádná vláda v minulosti to neudělala v těchto třech oblastech tolik, co jsme tady udělali za poslední rok až 2.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, chápal jsem nebo já chápu, že se musíte pochlubit, chápu, že pan Kuba je z
ODS, takže tady spolu asi nebudete stoprocentně souhlasit, i když možná v některých cílech asi ano, ale když mluvíte o té digitalizaci, o tom, jak by se věci měly zjednodušit a jak zároveň to ochránit, tak třeba případ, který nebo případy, které se objeví v posledních dnech Jihočeský krajský úřad se snažil takzvané kotlíkové dotace rozdělit na základě formulářů tedy online formulářů, nakonec je rozebraly roboti algoritmy, které systém zahltily. Pane Kubo, vy jste Jihočech, hrdý, vždycky jste se k tomu hlásil, tak je mi jasné, že kdyby to byly kdekoliv jinde tak vás také zajímá, ale tohle vás asi zajímá o něco víc, co tomu říkáte?

Martin KUBA, člen výkonné rady strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Tohle mě zajímá o něco víc a já vždycky, když poslouchám pana ministra, tak vím, že on se vždycky nebo musí vždycky tu vládu pochválit. Ono, pane ministře, v tom, že v průmyslu a v digitalizaci se to dotýká vaší vlády a já musím říct, že
ODS už nějakých 7 nebo téměř 8 let nebude u vlády, tak ona ta digitalizace toho průmyslu, taky v téhle době teprve začíná. Nutno říct, že vzhledem k tomu, že o té digitalizaci mluvíte od rána do večera a vláda, v které už jste byli předtím s ČSSD, o ní mluvila také pořád, tak nutno říct, že ty výsledky nejsou převratné. Ale já tu nechci vést ten střet, protože to, co použil pan komentátor Železný, je velmi dobrý příklad. My tady pořád debatujeme o digitalizaci. A pak vlastně Jihočeský kraj jako jeden z velkých úřadů prostě není schopen si ochránit to, že když vypíše kotlíkové dotace, tak to napadnou poměrně jednoduchým algoritmem hackeři a jsou schopni tam posílat za 2 vteřiny 7 žádostí na jedno jméno. A tady se vedou na řadě konferencí učené přednášky o tom, jak digitalizujeme, jak se všechno zlepšuje a ta realita je vždycky trochu někde jinde. Já mám tu zkušenost i ze svého soukromého podnikání, že vždycky ono to na těch přednáškách vypadá hrozně hezky, konferencích, a pan ministr zrovna je v pozici, kdy je objíždí, kdy v tomhle světě víc žije. Já zas žiju víc v tom světě toho reálného byznysu a tam to ne vždycky je úplně tak ideální, jak se o tom vypráví. A myslím, že ta ukázka toho Jihočeského kraje je prostě jasnou ukázkou toho, že zdaleka ne všechno je v té digitalizaci toho státu funkční, ale ono na to na tu ekonomiku má svou souvislost.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Pojďme dát tedy panu ministrovi slovo, otázka je jasná, jak zabránit právě takovým pozor já jsem ten Jihočeský kraj vzal jako příklad, zaprvé proto, že vím, že pana Kubu to bude jistě zajímat a za druhé, protože to je prostě aktuální téma, tak jak tomu zabránit?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Například tím, co dneska jsme vytyčili jako vláda. My jsme vytvořili národní téma pro umělou inteligenci, které kupodivu nemíří přímo k robotizaci, ale míří k takzvané bezpečnosti pro firmy, pro společnosti, pro obyvatele a pochopitelně i pro organizace. To znamená, implementovat tyto nástroje tak, aby prostě vždycky ten stát nebo kdokoliv prostě, kdo se chová korektně, byl alespoň o kousíček napřed před těmi, které prostě se snaží toto realizovat. Jinak samozřejmě nabourat systém může kdokoliv kdykoliv. To bych nedával jako selhání ani třeba pana Kuby, který tam tuším je zrovna v těch jižních Čechách prostě realita, která nastat může. Podstatné je to, že my dneska podle těch žebříčků se skutečně posouváme jsme na šestnácté pozici v oblasti robotizace. To je úžasné umístění a já neříkám, že to je, prosím pěkně, jenom zásluhou této vlády, je to zásluha našich firem, je to zásluhou těch, kteří tam pracují zásluhy, kteří tam pracují za slovo našeho výzkumu a špičkových škol.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, děkuju oběma za debatu a i za názorový střet, díky do jižních Čech i tady do studia na shledanou

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Děkuju a hezký večer.


Martin KUBA, člen výkonné rady strany a bývalý ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Děkuji. Hezký večer.

Martin Kuba

expert pro průmysl a obchod
předseda regionálního sdružení