12. srpna 2019

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci vyslání brig. gen. Pavla Kříže na zahraniční pracoviště

(www.psp.cz) Písemná interpelace první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jany Černochové na ministra obrany ČR Lubomíra Metnara ve věci vyslání brig. gen. Pavla Kříže na zahraniční pracoviště.

Vážený pane ministře,

v únoru letošního roku jste se obrátil na výbor pro obranu PS PČR s žádostí o projednání odvolání náčelníka Vojenské policie brig. generála Pavla Kříže s tím, že jste s jeho prací a se situací uvnitř Vojenské policie dlouhodobě nespokojen. Váš tiskový mluvčí Jan Pejšek médiím tehdy doslova řekl: „Uvnitř panovalo poměrně velké napětí v rámci mezilidských vztahů…“ Signály, že ve Vojenské policii není vše v pořádku, se objevovaly delší dobu, takže Váš požadavek nebyl překvapením a výbor Vám vyšel vstříc.

S o to větším překvapením jsem se v médiích dočetla, že brig. generál Kříž odvolaný kvůli nespokojenosti s jeho prací si polepšil a stane se nyní seniorním poradcem v právní kanceláři vojenského velitelství v NATO. Mluvčí Generálního štábu mjr. Vlastimila Cypriusová tento přesun na dotaz serveru Aktuálně.cz okomentovala slovy: „Je odborníkem v oblasti právní služby, má dlouholeté zkušenosti, splňuje kvalifikační požadavky a předpoklady. Vzhledem k hodnosti a splnění všech požadavků byl Severoatlantickou aliancí vybrán jako nejvhodnější kandidát na danou pozici."

Co se na Vašem postoji, pane ministře, za těch několik měsíců změnilo, když ještě v únoru byl pan brig. generál odvoláván kvůli neschopnosti vést Vojenskou policii a nyní je nejvhodnějším a nejerudovanějším kandidátem na prestižní pozici na velitelství NATO?

Zároveň budu ráda, pokud mi zodpovíte následující dotazy:

  1. Kdy byla vytvořena místa seniorních poradců, kdy přišla nabídka pro ČR na obsazení místa seniorního poradce, jak dlouho bylo toto místo neobsazené a jaké hodnosti měli předchůdci brig. generála Kříže?
  2. Kdy bylo rozhodnuto o vyslání našeho zástupce na tuto pozici, z kolika kandidátů a v jakých hodnostech se vybíralo?
  3. Kdy před rozhodnutím o vyslání na zahraniční pracoviště končil závazek brig. generála Kříže?
  4. Jak dlouho bude zastávat pozici v Monsu a o kolik mu bude závazek prodloužen kvůli působení na zahraničním pracovišti?
  5. Na jakou pozici se bude brig. generál Kříž vracet? Pokud pro něj nebude vhodné umístění, co to bude znamenat z hlediska výsluhy atp.?
  6. Kdo hradí náklady spojené s vysláním brig. generála Kříže na určenou pozici? Pokud ČR i NATO, pak jakým dílem?
  7. Vyčíslete, prosím, měsíční náklady Ministerstva obrany, případně dalších institucí ČR v souvislosti s touto pozicí, nejenom platové, ale i veškeré další náklady, jako ubytování, rodina, cestovné, dorovnání životní úrovně atd.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2