10. září 2019

ČRo Plus: Řemeslníky nejde kontrolovat, na EET doplatí jen ti poctiví

(ČRo Plus) O rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na řemeslníky, lékaře nebo advokáty budou v úterý rozhodovat poslanci. Do Sněmovny se návrh na spuštění 3. a 4. fáze EET vrací ze Senátu, který ho v červenci odmítl. Povinnost elektronicky evidovat tržby podle zastánců systému umožňuje lepší kontrolu plnění daňových povinností a v důsledku narovnává podnikatelské prostředí.

Celý rozhovor s Vojtěchem Munzarem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Narovnávat prostředí brutální regulací je už samo o sobě protimluv. EET vnímáme jako vytváření nepřátelského podnikatelského prostoru,“ říká poslanec Vojtěch Munzar (ODS) v rozhovoru Českého rozhlasu Plus.

EET prý nutí podnikatele, aby sami sebe pro stát kontrolovali, a to za vlastní peníze. Navíc jsou on-line kontrolovány všechny jejich aktivity včetně dodavatelsko-odběratelských vztahů.

„Nejde o narovnávání, ale o brutální zásah do podnikatelského prostředí.“ Vojtěch Munzar

Munzar zdůrazňuje, že zvláště řemeslníky nelze – na rozdíl od kamenných provozoven – efektivně kontrolovat. Na rozšíření povinnosti evidovat tržby tak doplatí jen ti poctiví, kteří si systém pořídí.

Občanskodemokratický poslanec kritizuje i to, že finanční správa podle něj uděluje nepřiměřeně vysoké pokuty, a to nikoli za obcházení daňových povinností, ale spíš kvůli administrativním pochybením. „Například neseřízení času z letního na zimní a podobně,“ uvádí Munzar.
 

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení