3. září 2019

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci vyhošťování cizinců

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci vyhošťování cizinců.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci vyhošťování cizinců.

Dne 6. srpna 2019 vyšel na serveru Novinky.cz článek s titulkem „Soud v Plzni nelegální migrantku s falešnými doklady nevyhostil“. Jelikož považuji zmiňované soudní rozhodnutí za velmi závažné a alarmující, obracím se na Vás s žádostí o seznámení se s tímto případem (viz článek v příloze) a zároveň bych se Vás ráda v této souvislosti zeptala na následující dotazy:

1. Považujete současnou právní úpravu týkající se procesu vyhošťování cizinců jako dostačující? Pokud ne, v čem spatřujete největší slabiny naší legislativy a jaké máte v plánu navrhnout její úpravy?
  2. Považujete zmíněný rozsudek soudu za průlomový? Pokud ano, v čem přesně?
  3. Souhlasíte, že ilegální pobyt, navíc osoby bez identity, je natolik závažný, že jej nelze nechat pouze s podmíněným trestem a bez vyhoštění?
  4. Nemáte obavu, že podobná soudní rozhodnutí nahrávají extrémistickým náladám ve společnosti? Pokud ano, jaké v tomto směru vedete kroky?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR