22. srpna 2019

Události, komentáře: Johnson vs. EU

(ČT 24) Irská pojistka v brexitové dohodě mezi Británií a Evropskou unií je podle francouzského prezidenta nepostradatelná. Emmanuel Macron přijal britského premiéra v Elysejském paláci - velkou naději na změny ve smlouvě mu ale nedal. Včera v Berlíně pochodil Boris Johnson o něco líp. Má vůbec šanci vyjednat lepší podmínky, nebo už nemá sedmadvacítka kam ustoupit? Téma Událostí, komentářů pro europoslankyni Veroniku Vrecionovou.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Irská pojistka v dohodě o brexitu podle francouzského prezidenta Macrona chybět nemůže. Řekl to během návštěvy britského premiéra Johnsona. Německá kancléřka Merkelová při včerejší schůzce s ním vyjádřila naději, že by se náhrada za toto opatření mohla najít během 30 dnů.

Boris JOHNSON, britský premiér:
Chci zopakovat klíčovou věc: za žádných okolností nezavedeme kontroly na irských hranicích a nemyslíme si, že z pohledu EU jsou potřeba k ochraně jednotného trhu. Myslíme si, že jsou jiné způsoby, jak toho dosáhnout.

Michal KUBAL, moderátor:
A permanentní téma nejenom naší zpravodajské relace, myslím, že stále častěji ho teď budeme zmiňovat, brexit teď očima dvou europoslanců, Stanislav Polčák, europoslanec STAN. Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Hezký večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A
Veronika Vrecionová, europoslankyně za ODS. Dobrý večer i vám.

Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Hezký večer z Českých Budějovic.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Vrecionová, je po těch dvou dnech jednání Borise Johnsona podle vás tvrdý brexit blíž, dál?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já mohu říci, že tak, jak jsem sledovala ta jednání, ať teda včera s Angelou Merkel a dnes s Macronem, tak si myslím, že vlastně nemůžeme dělat vůbec žádné závěry. V každém případě jsem velmi potěšena, že k jistému posunu došlo v tom smyslu, že určitě od Angely Merkel a dnes i od pana Macrona jsme slyšeli takovou dobrou vůli k dalšímu jednání.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu bylo to ve své podstatě variace na to, co zaznívá opakovaně, dejte nám jiný plán a my vám ho odsouhlasíme, pokud ten plán bude fungovat, ale ten plán pořád nepřichází.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Ano, jestli je to otázka na mě.

Michal KUBAL, moderátor:
Ano.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Samozřejmě v tuto chvíli je míček i na britské straně a já vnímám ta setkání Borise Johnsona tak, že on si vlastně zkouší pole a zkouší, nebo mapuje si tu situaci, mapuje si, jak asi budou další jednání probíhat a samozřejmě on musí nyní přijít s nějakým konkrétním návrhem. On již něco předložil, ale samozřejmě nevíme v tuto chvíli, jak je to moc realistické. Zatím se zdá, že všechny ty jeho návrhy naráží na některé evropské normy, ale pevně doufám, že přijde s něčím realistickým.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Polčáku, stejná otázka, která zazněla na začátku, po těch dvou dnech, tvrdý brexit blíž, dál, rýsuje se dohoda?

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Z hlediska časového je určitě blíž, protože jsme o pár týdnů dál.

Michal KUBAL, moderátor:
To bezesporu ano.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
A pokud se to nebude dál prodlužovat. Podívejte se, ta situace je poměrně vážná. Já bych chtěl upozornit, že britský premiér neustále opakuje, že chce zrušit irskou pojistku. Ta je součástí dohody vyjednaná s vládou Jejího veličenstva. My jsme mysleli...

Michal KUBAL, moderátor:
Ta dohoda nebyla schválena v
parlamentu.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Ano, ale my jsme mysleli, že jednáme s příčetnou vládou, která je schopna tu dohodu prosadit.

Michal KUBAL, moderátor:
To se nepotvrdilo, teď už jsme někde jinde.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Jasně, ale Evropský
parlament byl připraven tuto dohodu v této poloze schválit, tak já chci upozornit, že Evropská unie byla připravena tuto dohodu plnit. Pokud jde o tu irskou pojistku vzhledem k těm obtížím, které v britském parlamentu nastaly, tak k nim byl připraven právně závazný dodatek, který říká, že během těch dvou let se udělá všechno pro to, aby se irská pojistka vůbec nemusela naplnit. A vlastně část tohoto dneska požaduje britský premiér, ale jak říkám, to už bylo dojednáno mezi Theresou May a mezi Jean-Claude Junckerem. o znamená, vlastně britský premiér požaduje něco, co stejně by během těch dvou let nemělo být naplněno a obě dvě strany říkají - uděláme všechno proto, aby to naplněno nebylo. Takže já vlastně postrádám plán, co vlastně chce britský premiér kromě té britské pojistky dojednat, protože, jak říkám, ta částečně vyřešena nebo z velké části vyřešena již byla.

Michal KUBAL, moderátor:
Ano, tam nezazněl..., ze strany řekněme kritiků postoje Evropské unie velmi často zaznívá, proč to jde se Švýcarskem a Norskem a nemělo by to jít mezi Severním Irskem a Irskem?

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Protože ten ozbrojený konflikt, kterého jsme byli svědky prostě po dobu několika deseti let, v tomto prostoru není mezi Švýcarskem a Norskem. My sledujeme dva základní cíle, chránit práva Evropanů a samozřejmě i Čechů, Poláků žijících na Britských ostrovech, protože jsou to Evropané s právy, které jsou teď zajištěné samozřejmě. A za druhé chránit Irsko. Já myslím, že pro zemi ve středu Evropy jako Česká republika s naší historickou zkušeností, je strašně důležité, že se všechny ostatní státy jsou schopny postavit na stranu Irska a jeho zájmu na bezpečnosti toho ostrova, na nerozpoutání sektářského násilí, které tam bylo po několik desetiletí, jak jsem již říkal.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Vrecionová, očekáváte, že tento společný postoj té "27" vydrží, že opravdu Evropská unie nebo ty zbylé státy zůstanou jednotné ve svém postoji a postupu vůči Velké Británii?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já tady s kolegou Polčákem úplně nemohu souhlasit, protože prostě to, že na něčem trvá Evropská unie, ale nebylo to schváleno i
parlamentem Velké Británie, nesouhlasí s tím Velká Británie, tak prostě je to veliký problém. A pokud Evropská unie nebude ochotná udělat nějaký ústupek a samozřejmě, Boris Johnson musí předložit nějaký další konkrétní návrh a Evropská unie nebude ochotná prostě jednat, tak k čemu dojde? Dojde k tvrdému brexitu a v tu chvíli celá tato pojistka padá a neochráníme vůbec nic. Takže já si myslím, že prostě politici jsou od toho, aby jednali a ne, aby zatvrzele trvali na nějakém svém jednostranném řešení, které prostě nemůže k ničemu vést.

Michal KUBAL, moderátor:
Všechno to ale směřuje k tomu, že Irové říkají, že prostě chtějí, aby Evropská unie hájila jejich zájmy. Měla by Evropská unie podle vás chtít po malé zemi, která zůstává členem, aby obětovala své zájmy ve prospěch země, která chce z toho společenství odejít?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Ale já znovu říkám, je potřeba o tom jednat.

Michal KUBAL, moderátor:
To se děje.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
My dnes mluvíme o tom, že tady hrozí, že vznikne pevná hranice mezi Severním Irskem, Irskem, v současné době prostě nevidíme z žádné strany, že by k něčemu takovému docházelo, že by někdo začal pracovat. Vlastně tu hranici tam nechce ani Británie, ani Severní Irsko, ani Irsko, akorát Británie se nechce zavázat k tomu, nechce být závislá na tom, protože vlastně ta irská pojistka také říká to, že musí obě strany v budoucnu souhlasit s tím, že tento závazek padne a Británie se prostě bojí, že by padla v budoucnosti do pasti. A já vidím velkou chybu v tom, že prostě tady nebyly spojeny dvě dohody, dohoda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie s tím budoucím uspořádáním, to jsou prostě věci, které se měly projednávat dohromady od samého začátku a dnes tím, že se to nestalo, jsme v této situaci, kdy vlastně bohužel tady, pokud nedojde k nějaké dohodě, tak hrozí tvrdý brexit a potom prostě žádná irská pojistka stejně nebude platit.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu je otázka, jestli by se stihly vyjednat obě dvě ty dohody, když tak dlouho trvalo dojednání vůbec těch podmínek, toho, jak bude Velká Británie vystupovat z Evropské unie. Ještě jednu otázku. Z Německa zazněla taková věta, že si Němci nejsou jisti, jestli opravdu Boris Johnson tam chtěl něco vyjednat, nebo jestli prostě nehrál jenom divadlo - udělal jsem všechno proto, abych to vyjednal, ale prostě nevyšlo to. Vidíte to podobně?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Teď se ptáte mě?

Michal KUBAL, moderátor:
Ano, taky.


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Nevím, nevidím Borisi Johnsovi do hlavy samozřejmě, ale jsem přesvědčená o tom, že on prostě jednat chce, protože musí přijet. On byl zvolený britským premiérem, protože slíbil svým voličům, že vyvede Británii z Evropské unie, tak já moc nerozumím tomu, proč by hrál jenom nějaké divadlo. On prostě bude bránit zájmy svých občanů, což je vlastně v pořádku a bezpochyby to vlastně souvisí s tím, že musí vyjednávat. Já nevím, jestli, kdo si dělá závěry z těch jednání, že vlastně je to jenom habaďůra, to si já úplně nemyslím.

Michal KUBAL, moderátor:
Protože velmi často jedou, teď už se obracím na pana Polčáka, také velmi často jedou vedle sebe dva procesy, to znamená, vyjednávání a potom tak příprava na to, co bude následovat poté, kdy ta vyjednávání skončí a kdo ponese zodpovědnost za to, že ta jednání třeba nevyjdou. Necítíte to podobně, že teď už se začíná trošku hrát o to, kdo nakonec ponese zodpovědnost za tvrdý brexit?

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Ano, možná, že to skutečně bylo celé divadlo. Já si paní kolegyně skutečně vážím, ale já si opravdu myslím, že to je taková habaďůra ze strany britského premiéra, že se to divadlo skutečně hraje. Vy jste připomenul větu, kterou řekl německý prezident a já si dovolím takový lehký letní příměr, já mám pocit, že britský premiér se podobá cvičiteli aerobiku, který cvičí před tělocvičnou a myslí si, že všichni se na něj dívají a nikdo se na něj nedívá, protože neříká vlastně nic nového. On dělá jenom tělocviky proto, aby nějak vypadal. Ale toto mám pocit, že může skutečně skončit tím tvrdým brexitem. Na druhou stranu přeci i britský premiér řekl, že nedovolí pevnou tvrdou hranici na té části Severního Irska. Takže co vlastně dneska řešíme? Já si myslím, že opravdu musí být předložen konkrétní plán ze strany britské vlády. My jsme vyjednali dohodu s britskou vládou a britská vláda by tedy měla předložit jiný alternativní plán a nejenom trvat na irské pojistce, protože, jak říkám, ta z velké části byla už vyřešena.

Michal KUBAL, moderátor:
Nejpravděpodobnější scénář, poprosím už jenom opravdu velmi krátce. 31. října bude brexit?

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Kdybych byl schopen odpovědět takhle jednoduše, tak by to bylo asi na Nobelovu cenu, já nevím.

Michal KUBAL, moderátor:
Očekáváte ho, je to pravděpodobnější?

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Já si ho nepřeju, ale...

Michal KUBAL, moderátor:
Neptám se na pocity. Ptám se na to, jak to odhadujete.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Já se obávám, že ano, vzhledem k tomu, že britský premiér je neústupný a nemá žádný plán, tak to bude asi tvrdý brexit.

Michal KUBAL, moderátor:
Tvrdý brexit. Paní Vrecionová, stejná otázka na vás, 31. října odejde Velká Británie z Evropské unie?


Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Já vám nemůžu říct, co se stane. Já vám můžu říct, co bych si přála. Já bych si přála, aby ten odchod byl s dohodou. A navíc teda tady bych velmi ráda využila této příležitosti a ještě bych řekla také to, že Boris Johnson bojuje za občany Velké Británie a v této souvislosti vůbec nevidím, že by například náš pan premiér také bojoval za zájmy našich občanů v Británii, kteří tam žijí, pracují, studují, případně obchodují nebo tam jedou jako turisté, protože my jsme v
parlamentu nedávno přijali zákon, který ochraňuje britské občany, kteří pracují a žijí u nás v České republice, a náš pan premiér, který se neustále holedbá tím, kolika jazyka mluví, tak pravděpodobně ale s Británií nemluví vůbec a pro naše občany neudělal vůbec nic.

Michal KUBAL, moderátor:
Jestli se nepletu, tak v
parlamentu britském zaznělo něco, že budou nadále garantovaná stejná práva pro lidi, kteří tam za určitých podmínek už žijí. Je to velmi komplikované. Jak jsem říkal, je to téma, které nás provází už léta a které nás bezesporu bude provázet čím dál častěji do toho 31. října. Dámo a pane, děkuji za váš čas.

Veronika VRECIONOVÁ, europoslankyně /ODS/:
Hezký večer.

Stanislav POLČÁK, europoslanec /STAN/:
Taky děkuji.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov