8. srpna 2019

Události ČT: Nezaměstnanost stoupla

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Celý rozhovor s Evženem Tošenovským můžete zhlédnout na ČT1.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Obrat na českém trhu práce. Nezaměstnanost v červenci po delší době stoupla. Počet lidí bez práce se vrátil nad hranici 200 000. Z části šlo o sezónní výkyv. Na úřadech evidovali absolventi škol. Některé firmy navíc nepřijímají nové lidi kvůli celozávodním dovoleným. I přes mírný růst zůstává česká nezaměstnanost nejnižší v celé Evropské unii. A ani vláda ho zatím nespojuje se zpomalením ekonomiky.
Hostem událostí je teď místopředseda
ODS a europoslanec Evžen Tošenovský. Dobrý večer. Vy jste taky býval hejtmanem Moravskoslezského kraje a dodnes jste tam zastupitelem. Proč si tento region drží nejvyšší nezaměstnanost a jak to změnit?

Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany a europoslanec /ODS/:
Dobrý večer. Je to historicky dáno, je to strukturální změna, kterou prochází ten region dlouhodobě. Všechny industriální složité regiony tímto procházejí, bude to ještě nějakou dobu trvat. Je to myslím velmi logické.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A myslíte si, že se to tedy změní a čím přesně.

Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany a europoslanec /ODS/:
Pomalu se to mění, protože se bude měnit vlastně struktura té ekonomiky, už teď odcházejí velké hutní podniky, už nemají tak velkou zaměstnanost. Takže ta změna bude probíhat. Půjde to směrem k požadavkům na lidi, na větší jejich kvalifikaci. Ten region se mění, mění se velmi rychle. V jiných zemích to probíhalo o mnohem složitěji a s velmi složitějšími problémy, než to zažívá tento kraj.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ekonomové se většinou shodují, že nezaměstnanost už na svém minimu byla a teď spíš dál poroste. Podle ministryně financí zatím žádný problém. Souhlasíte s jejími slovy?

Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany a europoslanec /ODS/:
Já bych s tím souhlasil, protože ta desetina procenta není žádná charakteristika, jednak se to i opakuje vždycky v červenci, to, co jste říkali, je to ve školství a nástup nových absolventů. Ta změna je na. Druhé straně to, co se bavím s manažery menších strojírenských firem, tak ten boom velkých zakázek a odmítání zakázek již skončil, takže to ochlazení určité přichází. Jak bude dál pokračovat se skutečně teprve uvidí. Ale ta změna není tak dramatická.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zatím firmy trpí spíš nedostatkem zaměstnanců, odbory jsou ale opatrné k početnějšímu dovozu pracovních sil z ciziny, třeba z Ukrajiny. Pomohlo by to z vašeho pohledu?

Evžen TOŠENOVSKÝ, místopředseda strany a europoslanec /ODS/:
V určitých oblastech by to určitě pomohlo, stavebnictví, některé specializované obory určitě ano, protože i v tomto kraji, když se bavíte s podniky a s manažery, tak je problém, i když je tady, dejme tomu, relativně nejvyšší zaměstnanost v rámci České republiky, tak pořád je problém některé pracovníky sehnat, takže napříč Českem je to stejný stav.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Já vám děkuju za rozhovor. To byl
Evžen Tošenovský. Na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Evžen Tošenovský