1. srpna 2019

ČRo Plus: Vláda neumí hospodařit

(ČRo Plus) ČSSD kritizuje návrh rozpočtu na příští rok, který je prý likvidační pro jí vedené resorty. Požaduje kvůli tomu zhruba 20 miliard navíc. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by ale sociální demokraté neměli oprašovat výrok svého bývalého předsedy Vladimíra Špidly, že zdroje jsou – a místo toho by měli být rozpočtově odpovědní. Duel ekonomického experta ODS Jana Skopečka a poslankyně ČSSD Aleny Gajdůškové na ČRo Plus.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Žijeme v absurdní době. ČSSD tvrdí, že ten rozpočet je likvidační, ale aniž bych se chtěl zastávat hnutí ANO, tak oproti letošnímu roku je nárůst na příjmové a výdajové straně o 90 miliard korun,“ upozorňuje poslanec Jan Skopeček (ODS).

„ČSSD – po aféře Staněk ve stádiu klinické smrti – už mluví scestně. O 90 miliard korun se zvýší státní přerozdělování, a přesto to sociálním demokratům nestačí.“ Jan Skopeček

Kritizuje i hnutí ANO, které se staví do role odpovědného hospodáře, a přesto už několik let přichází s deficitními rozpočty: „Kvůli vládě ČSSD a ANO je nejvyšší daňové břemeno v historii České republiky. My nechceme zvyšovat daně a tahat z kapes daňových poplatníků peníze navíc. Uskromnit by se měl stát,“ míní ekonomický expert ODS Skopeček.

ODS prý ve Sněmovně každý rok dává pozměňovací návrhy, které by měly odstranit rozpočtový schodek – napříkad jde o omezení dotací do soukromého sektoru, byrokracie a počtu státních zaměstnanců, nebo slev na jízdné v dopravě.

„Fakt nežijeme v drsném kapitalismu minulého století, aby tu paní Gajdůšková hloubila příkopy mezi podnikateli, kteří si koupí lepší auto. Na rozdíl od kteréhokoli politika ten podnikatel musel nejdříve vydělat peníze tak, že podstupoval riziko, uspěl na trhu a dokázal uspokojit potřeby lidí. A vy z něho teď budete dělat zločince, protože si koupí automobil?“ reaguje Skopeček.

I rozumná levice si podle něj uvědomuje, že peníze někdo musí vydělat – nejsou to politici a byrokraté, kdo je trhají na stromech: „Paní Gajdůšková tu vytváří neuvěřitelnou rétoriku proti podnikatelům, která patří do minulého režimu. Jakešovské věty o Ferrari a Porsche.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS