23. července 2019

ČRo Radiožurnál: Boris Johnson britským premiérem

(Radiožurnál) Hostem Českého rozhlasu Radiožurnálu byl předseda ACRE a europoslanec ODS Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Zajistit brexit, sjednotit zemi a porazit šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna. To je v kostce plán nastupujícího britského premiéra Borise Johnsona, který přesvědčivě vyhrál hlasování členů konzervativní strany a zaujme místo dosavadní předsedkyně vlády Theresy Mayové. Zopakoval slib, že Británie odejde z Evropské unie ke konci října. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka se zvýšila pravděpodobnost odchodu Spojeného království bez dohody. V návaznosti na zvolení Borise Johnsona svolává na zítra Evropský
parlament mimořádnou schůzi týkající se brexitu. Já zvu do vysílání 2 české europoslance Jana Zahradila z ODS. Dobrý den.

Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
A Luďka Niedermayera zvoleného za TOP 09 stan. Zdravím vás.

Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Vy jste byl, pane Zahradile, jedním z prvních, kdo Borisi Johnsonovi ke zvolení lídrem a také britským premiérem gratuloval. Takže nesdílíte názor lídryně liberálně demokratické strany Svensenové, že už několikrát ukázala, že se na roli premiéra země nehodí.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já jsem mu především gratuloval jakožto předsedovi naší sesterské konzervativní strany, se kterou sdílíme stejnou mezinárodní stranickou organizaci a stejnou
parlamentní frakci v Evropském parlamentu. A o tom, zda se hodí nebo nehodí na funkci premiéra, se rozhodne v příštích dnech, týdnech a několika měsících. Takže já bych žádné předčasné závěry v tomto směru nečinil. Je to výrazný politik, je to politik, který hlasoval pro brexit, který vedl kampaň za brexit, to ho odlišuje od premiérky Mayové stejně jako jeho vyzyvatele Jeremyho Hunta. A je zjevné, že konzervativní straně je poptávka po takovémto typu lídra. A je také pravda, že s Borisem Johnsonem v čele té strany a v čele britské vlády se výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že Velká Británie opravdu odejde z Evropské unie a že dokonce odejde třeba i bez dohody.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Jak se na výhru Borise Johnsona díváte vy, pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/:
Je to samozřejmě záležitost britských konzervativců, koho si jako premiéra zvolili. I když je to teda premiér, který neprošel testem voleb, což není úplně obvyklé. Uvidíme, jak pan Zahradil říká, je to otázka dalších týdnů, co nový premiér do té diskuse o brexitu přinese. A nelze asi pominout to, že kromě těch jeho silných vyjádření, že k brexitu opravdu dojde zatím nepřišel aspoň podle mých informací s jediným realistickým nápadem, jakým vlastně tu dnešní situaci změní tak, aby k brexitu došlo a nemělo to velmi negativní důsledky zejména pro britské občany a do určité míry také pro Evropany.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Boris Johnson v minulosti uvedl, že Británie opustí Evropskou unii stůj co stůj. On to tentokrát v tom prvním projevu po zvolení sice nezmínil. Ale proč si myslíte podobně jako šéf české diplomacie Tomáš Petříček, že se pravděpodobnost brexitu bez dohody zvýšila, pane Zahradile?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já si nedovedu představit v tuto chvíli nějaký další odklad. Myslím, že to by reputaci Borise Johnsona zničilo nebo alespoň výrazně poškodilo. On mnohokrát opakoval, že tohle je skutečně poslední datum, že 31. října Velká Británie odejde z Evropské unie a pokud se do té doby nepodaří změnit nějaké parametry té dohody, a to bude velmi obtížné, ne-li nemožné, protože už 3× neprošla britským
parlamentem, tak se skutečně blíží ta možnost, že to bude takzvaně bez dohody. Ono samozřejmě to zase není tak úplně doslova, protože vždycky tady nějaký právní základ vztahu mezi Velkou Británií a Evropskou unií bude, třeba pravidla světové obchodní organizace. Ale taková nějaká bilaterální dohoda mezi Evropskou unií a Británií, aby to skutečně nebyla. A to si myslím, že je scénář výrazně pravděpodobnější, než kdyby byl premiérem zvolen někdo jiný.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Je podle vás také prakticky vyloučené, pane Niedermayere, že ten termín 30. října se ještě může posunout, i když to teď Boris Johnson nepřipouští?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/:
Na rozdíl od pana Zahradila já se domnívám, že to vyloučené není. Jistě je v sázce je reputace Borise Johnsona. Ta jeho reputace opravdu z mnoha ohledů velmi zajímavá, ale proti tomu stojí zájmy milionů Britů. Pracovní místa, stovky tisíce lidí a chaos, který by se velmi těžko dal zvládat, pokud by opravdu došlo k nějakému velmi ostrému konfrontačnímu brexitu bez dohody. Čili já si myslím, že tato možnost není vyloučena a mám pocit, že Boris Johnson mnohokrát v politice ukázal dost flexibility. Koneckonců, mám pocit, že je pravda, že do poslední chvíle váhal, jestli podpoří tábor propagující brexit, anebo se přikloní na stranu těch, kteří byli pro setrvání v Evropské unii. Já z těch jeho vyjádření úplně nevidím to pochopení toho, jak komplikovaný by mohl být brexit bez dohody zejména z hlediska obrovského pohybu zboží mezi Spojeným královstvím a kontinentální Evropou, když se bavíme o tisících kamionů denně, které by musely procházet nějakými poměrně složitými administrativními procedurami. A vlastně jediný konkrétní návrh, který v minulých týdnech od Borise Johnsona padl, bylo to, že poukázal na určité pravidlo organizace WHO, které podle jeho názoru mělo umožnit to, že by vlastně ten celní režim byl oproštěný od cel, ale velmi brzy se ukázalo a několikrát zopakovali experti WHO, že pan Johnson se spletl a toto pravidlo není použitelné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Kdyby tedy nakonec došlo na ten takzvaný neřízený brexit, pane Zahradile, jaký by to mělo dopad na nás v Evropě? Souhlasil byste s tím, co říkal pan Niedermayer a také třeba místopředsedou Evropské komise Franzem Timmermansem, že by to byla tragédie pro Evropskou unii i pro Británii?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/:
Určitě by to ztížilo volný pohyb zboží, ztížilo by to volný pohyb osob, ztížilo by to všechny ty věci, na které jsme si tak nějak zvykli, když byla Velká Británie člen Evropské unie. Ale to ještě všechno neznamená, že se to nestane. Já myslím, že je realisticky zapotřebí počítat i s touto variantou, ne nad ní mávat rukou jako nad něčím, k čemu prostě nemůže dojít. A že je také zapotřebí se na to začít na evropské straně připravovat. Britská strana, to je její věc, jaké přípravy ona udělá, ale my na straně Evropské unie bychom měli začít brát tuto možnost vážně, a to už to zasáhne nebo, že by to zasáhlo evropskou ekonomiku, že by možná došlo ke zpomalení hospodářského růstu v důsledku restrikce právě na vzájemný obchod, to je prostě pravda. A zřejmě by se to třeba odrazilo do jisté míry i na ekonomice České republiky, i když nepředpokládám, že nějak dramaticky nebo tragicky. Ale přece jenom Británie je náš významný obchodní partner. Takže ano, negativa tady určitě jsou. Ale na druhou stranu je tady ten závazek britského referenda odejít z Evropské unie. A myslím, že ta šňůra už se napínala příliš dlouho. Jedním z výsledku toho nemastného, neslaného postoje bylo také vítězství Brexit party v evropských volbách ve Velké Británii a dalším důsledkem je teď zvolení Borise Johnsona lídrem konzervativní strany a britským premiérem.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Jak se tedy Evropská unie teď připravuje na ten divoký brexit? Je skutečně v proudu spousta plánů, jak to udělat, když na to dojde, anebo se prostě jenom tak proklamuje, jak vlastně naznačuje pan Zahradil, že to vlastně není možné, že by to bylo něco hrozného a vlastně nic neděje pane Niedermayere?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/:
Doufám, že stranický kolega pana Zahradila nepřipustí to, aby se stalo opravdu něco, co mohlo být devastující pro mnoho Britů a část Evropanů. Nicméně ty přípravy na straně Evropské unie probíhají a probíhají tuším už od podzimu minulého roku. Ty věci, ve kterých má Evropská unie určité kompetence, už dokonce
parlamentem schváleny, pokud se nepletu. Například to opatření, aby vlastně den po brexitu nedošlo k zastavení leteckého provozu mezi Spojeným královstvím a zeměmi Evropské unie. Jenomže všechny tyto přípravy fungují separátně na straně Spojeného království a separátně na straně Evropské unie. Jsou to tedy jednostranné kroky, na které třeba Evropská unie očekává, že dostane adekvátní protiopatření ze strany Spojeného království. A to znamená, je to proces, který je docela špatně organizovaný, není úplně viditelný. Pokud já vím tak britští diplomaté také vyjednávají s těmi okolními zeměmi, pravděpodobně nejvíce dnes s Francií nebo s Holandskem ohledně určitých logistických opatření z hlediska pohybu zboží. Nicméně zase je to jednání mezi jednotlivými státy a spoustu věcí by se odehrála na úrovni jednotlivých členských zemí, na kterých třeba pracuje Česká republika, a vznikla by z toho pro obchod a pro pokračování těch normálních ekonomických vztahů velmi komplikovaná situace.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Pánové, oběma děkuji za účast v této diskusi. Tolik europoslanec Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09 a STAN a mluvili jsme také s jeho kolegou
Janem Zahradilem z ODS. Díky oběma na shledanou.

Na shledanou.

Jan Zahradil