31. května 2019

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci předpisů pro bezpečné nakládání se služební zbraní na palubě letadel tzv. vládní letky

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci předpisů pro bezpečné nakládání se služební zbraní na palubě letadel tzv. vládní letky.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci předpisů pro bezpečné nakládání se služební zbraní na palubě letadel tzv. vládní letky, které zabezpečují Vzdušné síly Armády České republiky. Tento týden došlo na palubě letadla spadající do tzv. vládní letky při přepravě předsedy vlády ke střelbě. Podle dostupných informací došlo pravděpodobně ke střelbě v okamžiku neopatrné manipulace se zbraní a její kontroly. Tato služební zbraň patřila jednomu z příslušníků Ochranné služby Policie České republiky. Situací se v současnosti zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů pro podezření ze spáchání trestného činu.

Ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy:

  1. Kdo nese odpovědnost za bezpečnou manipulaci a nakládání se služební zbraní na palubě letadel patřících Vzdušným silám Armády ČR?
  2. Je na palubě těchto letadel umístěno vybíjecí zařízení určené pro bezpečné vybíjení zbraní?
  3. Existuje jednotná metodika pro bezpečné nakládání se služební zbraní příslušníků bezpečnostních sborů, především pak příslušníků zařazených k Ochranné službě Policie ČR a vojáků z povolání na palubě letadel tzv. vládní letky? Pokud ano, žádám o její poskytnutí.
  4. Disponuje Ministerstvo obrany či Armáda ČR předpisem pro vojáky z povolání, který určuje pravidla pro nošení, vybíjení a celkově manipulaci se služební zbraní na palubě letadla? Pokud ano, žádám o jeho poskytnutí.
  5. Jak často probíhá školení a výcvik vojáků z povolání a jak jsou připravování na manipulaci se služební zbraní na palubě letadla a v případě ochrany a doprovodu chráněných osob, zejména ústavních činitelů, na zahraničních cestách a na palubě letadel?
  6. Kdo odpovídá za bezpečnost na palubě letadla tzv. vládní letky? Je to jednoznačně kapitán letadla? Existují výjimky při přepravě chráněných osob?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2