1. července 2019

Marek Benda: Zeman už neprohraje a může všechno, to mě děsí. Zrušme přímou volbu, další prezident nebude lepší

(Reflex ) Hlavni nebezpečí pro Česko? Podle poslance Marka Benda to je Andrej Babiš, všechno ostatní okolo něj je podružné. Prezident Zeman ale teď premiéra drží pod krkem a dělá si, co chce. Benda je proto pro zrušení přímé volby prezidenta a návratu k té nepřímé. Další prezident totiž nebude lepší.

Přímá volba vyhrotila souboj ve společnosti a je na místě Ústavu změnit. Ve státě jsou teď dvě legitimity, parlamentní a prezidentská, které se střetávají, a s tím souvisí i současná ústavní krize kolem odvolávání ministra kultury. Zeman si z pravidel dělá trhací kalendář, tvrdí Benda. Dalších let se děsí, prezident totiž řekl, že už neprohraje.

Prezident s premiérem si podle Bendy dělají legraci z ČSSD, která i tak pro vládu hlasuje. Opozice prý nabízí alternativu, a de facto už Babiše opakovaně ve volbách porazila. Benda říká, že jejím lídrem by měla být ODS. Je pro spojování, ale to se musí nejdřív odpracovat. Na Letné byla třetina demonstrantů z řad voličů ODS.

Bendu šokovala slova Marie Benešová, která ve sněmovně pronesla, že zná své kritiky z odposlechů. Překvapilo ho, že nevyvolala silnější reakci, před pár lety by prý nutně vedla k její rezignaci. Legálně se podle Bendy k odposlechům dostat nemohla a ona věta je neuvěřitelná. Možná šlo o bonmot, který ale Benešová nedomyslela.

Jak teď stát zvyšuje svoji moc? Proč se Marek Benda cítil při hlasování o nedůvěře vlády smutně? Proč by bylo dobře vrátit se k nepřímé volbě prezidenta, a nebyl by to krok zpátky? A co očekávat od Miloše Zemana v dalších letech?

Celý rozhovor: https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/96171/benda-zeman-uz-neprohraje-a-muze-vsechno-to-me-desi-zrusme-primou-volbu-dalsi-prezident-nebude-lepsi.html

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR