26. června 2019

Nedůvěru Babišovi má v rukách ČSSD

(Mladá fronta Dnes) Vláda Andreje Babiše dnes bude čelit historicky druhému hlasování o nedůvěře. Opozice jej iniciovala minulý týden kvůli posledním premiérovým trablům. Jde především o reakci na návrhy unijních auditů, které poukazují na Babišův střet zájmů při čerpání dotací z Evropské unie. Zatím to vypadá, že menšinový kabinet ANO a ČSSD hlasování poslanců přečká. "V rukách to budou mít sociální demokraté," říká i přesto v rozhovoru pro MF DNES předseda opozičního poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Co si vlastně od dneška slibujete, když výsledek se prozatím rýsuje poměrně jasně? 

Slibuji si od toho to, že každý člen Poslanecké sněmovny se po uzavření rozpravy postaví a řekne, zda Andrej Babiš má jeho osobní důvěru ve funkci premiéra. Dneska to bude hlasování především o Andreji Babišovi, ne o vládě jako celku. 

Jakou máte předem zajištěnou podporu? 

Předpokládám, že všichni opoziční poslanci budou pro náš společný opoziční návrh. A předpokládám, že to nejpevnější jádro, které bude proti vyslovení nedůvěry, budou poslanci hnutí ANO a komunisté, což je jejich nejvěrnější spojenec. A od začátku říkám, že v rukách to budou mít sociální demokraté. 

Čekáte, že i přes dosavadní prohlášení, že budou proti vyslovení nedůvěry, se některý z nich nakonec přidá k vám? 

Uvidíme. My jsme se je pokusili pozvat k jednání, chtěli jsme zjistit, jestli jsou nějaké limity jejich podpory pro Andreje Babiše. Oni ale to jednání odmítli. Tak uvidíme, jak se rozhodnou. 

Znamená to, že se budete snažit ještě před hlasováním ČSSD přesvědčit, aby její zástupci hlasovali s opozicí? 

Ne, to myslím, že už ne. Možná od řečnického pultíku, ale určitě ne individuálně někde v zákulisí. 

Pokud ale ČSSD nakonec své slovo dodrží? 

Pokud to dnes dopadne tak, jak to zatím vypadá, znamená to, že sociální demokraté, všech jejích patnáct poslanců, přebírají plnou odpovědnost za kauzy Andreje Babiše. Ale mě baví otázky typu: Co když to vyjde – nevyjde... 

Andrej Babiš to dnešní jednání označuje za mediální gesto. Nebude to tak nakonec vnímat i veřejnost, že jde jen o další zbytečně promluvený den? 

Ale to přece vůbec není špatně. Zaprvé, nejsme v tom sami. Viděli jsme ty statisíce lidí, kteří mají podobné požadavky nebo podobný pohled na fungování Andreje Babiše ve funkci premiéra. A ti lidé musí vědět, že mají zastání v politických stranách a v těch standardních strukturách, například v Poslanecké sněmovně. Pokud budeme debatovat, jaké předpoklady například my klademe na člověka, který je ve funkci premiéra, tak to ztracený den není. Myslím, že naši voliči to od nás dokonce očekávají. 

Zmínil jste demonstrace, byl jste na Letné? 

Nebyl. Jednak jsem z regionu, což znamená, že jsem o víkendu byl tam. A jednak ta demonstrace je bezesporu nadstranická a nechtěli jsme dávat munici Andreji Babišovi, že se tam motali opoziční politici a že jsou to oni, kdo to organizuje. 

Mohou takové demonstrace něco změnit? 

Mohou. I pro nás je to energie. Člověk vidí, že nám roste podpora. Je to pro nás povzbuzení do další práce. Chystáme třeba robustní program – říkáme mu příprava na převzetí moci, v němž se snažíme v klíčových oblastech vytvořit velmi podrobnou nabídku pro voliče v příštích volbách. 

Hovoří se o tom, že spolek Milion chvilek, který organizuje demonstrace, by mohl přerůst v politické uskupení. Jaký na to máte názor? 

Když jsem říkal, že ty demonstrace jsou nadstranické, tak tam chodí nejen členové a podporovatelé spolku, ale i voliči převážně opozičních stran. Takže já bych to považoval jen za další tříštění sil. Z vyjádření organizátorů zatím ale vím, že nic takového nechystají. 

Co má opozice v plánu, když pro ni dnes hlasování nedopadne? 

Budeme pokračovat ve své opoziční práci, to znamená kromě kritiky vlády budeme přinášet vlastní programové návrhy. Budeme bedlivě střežit různé pokusy, například o změnu ústavy nebo zásahy v oblasti justice a podobně. A řekl bych, že díky tomu, že jsme nabití novou energií, tu činnost ještě zintenzivníme. 

Nemírní příval té energie vyjádření prezidenta, že Babišův kabinet s vysokou pravděpodobností dovládne? 

Ne. To je dlouhodobý názor Miloše Zemana. Spíš bych byl překvapený, kdyby říkal něco jiného. 

Neukazuje to, jak by to dopadlo, kdyby dnes byla nedůvěra vládě vyslovena? Že by Babišova vláda dovládla i bez důvěry? 

Možné to je. Každá nová vláda si ale přece musí přijít pro důvěru. Vládnout bez důvěry, to se prostě nedělá. 

Ale možné to je. Už jsme to za Miloše Zemana dvakrát zažili... 

Opakovat by se to ale nemělo. To jsou kroky na samé hraně ústavy. 

Rozhovor vyšel v deníku Mladá fronta DNES.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS