7. května 2019

Události, komentáře: Svátky a obchody

(ČT 24) 8. května je v supermarketech zavřeno. Den vítězství patří mezi státní svátky, kdy je prodejnám provoz zapovězen. Má se to změnit? Duel Událostí, komentářů ČT24, kde se utkal předseda Senátu Jaroslav Kubera s Jiřím Miholou z KDU-ČSL.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Senát chce zrušit zákon, který zakazuje prodej ve velkých obchodech a vybraných, o vybraných svátcích. Návrh na zrušení zákazu teď vložil do poslanecké novely, která má z regulace prodejní doby vyjmout velkoobchod. Předloha se tak vrátí do Sněmovny, která o senátním návrhu rozhodne.

Lumír ASCHENBRENNER, /ODS/ senátor:
Ten zákon už teď umožňoval spoustu různých výjimek. Například prodej do 200 metrů, to ví všichni, ale třeba málokdo ví, že už teďko jsou výjimky ve zdravotnických zařízeních, na letištích, na nádražích. Těch výjimek je spousta, takže nám přišlo nejrozumnější ten zákon zrušit celý.

Miluše HORSKÁ, /nestr. za KDU-ČSL/
senátorka:
Ten zákon celkově ctí volný čas lidí a ctí také naše historické hodnoty.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hosty Událostí, komentářů jsou
Jaroslav Kubera, předseda Senátu z ODS. Dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A
poslanec KDU-ČSL Jiří Mihula. Dobrý večer, pane poslanče.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Dobrý večer z Českých Budějovic.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Panové, já vás poprosím na začátek o jeden zásadní argument. Pane Kubero, u vás proto, aby byly velké obchody otevřené i o svátcích a vás, pane
poslanče, proč chcete, aby byly ty obchody zavřené. A začneme u pana předsedy Senátu, pana Kubery.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Je to jednoduché. Majitelé těch obchodů, kromě toho, že ten zákon je nesmyslný, protože kdosi vymyslel 200 metrů, pak kdosi vymyslel, že některé svátky ano, některé ne. Což bylo cílené, protože v tom zmatku Velikonoce například, o Velký pátek bylo otevřeno, v pondělí zavřeno, takže my vlastně teď, nebo ti zastánci toho teď chtějí vyhovět, aby lidé věděli a nejezdili do zavřených krámů, tak to zavřeme napořád a ten konec bude, že zavřeme i o nedělích, protože mají lidé se věnovat jiným činnostem, než chodit nakupovat. Mě to nakupování nijak nefascinuje, ale jako dospělí jsou dospělí a je jejich věcí, kam půjdou. A pokud jde o ty podnikatele, tak samozřejmě to velmi poškozuje majitele těch menších obchodů v těch velkých centrech, protože u nich nemá smysl, aby bylo otevřeno, ale bohužel oni platí tomu velkému obchodu nájmy za celý měsíc a oni nemají důvody otevřít, protože když v Čechách nejsou otevřeny potraviny, jakoby nic neexistovalo. Protože pan premiér ví, proč se dal do potravinářského průmyslu, protože jídlo je pro nás to úplně zásadní. My rádi jíme, rádi nakupujeme jídlo. No a to samozřejmě vyhovuje. Ale ten důvod je jednoduchý. I ty velké markety už dnes o Štědrý večer neotvírají, protože vědí, že by měly malou tržbu a ta námitka, že i pokladní chtějí být se svými dětmi a mít volno, tak ta samozřejmě neplatí jenom pro hasiče, ale například paní Witowská by určitě také na prvního máje byla raději se svou rodinou, než aby vysílala. Nehledě na Vánoce, kdy lidé se chtějí dívat na pohádky a ty všichni technici, kteří u toho jsou, tak by také byli rádi doma s rodinou. A není to jako hasiči, jak říká pan
poslanec, že samozřejmě oceláři, hasiči a směnné provozy musí pracovat. Těch lidí, kteří by byli rádi doma, třeba autobusáci by také byli rádi doma, oni většinou na Vánoce jezdí lidé za příbuznými. Teď na prvního máje ten paradox, na prvního máje, kdy mají odboráři bojovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo, já vás musím zastavit. Chtěla jsem jeden zásadní argument, už jsem jich slyšela asi 10, prosím, nechte pana
poslance Miholu teď zareagovat. Děkuju.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Děkuji. Já se musím nejdříve pousmát. Pan předseda
Senátu už říká, co jsem řekl. Já jsem ještě vůbec nic neřekl. Ale dovolil bych si na začátku zmínit fakt, že my stále pracujeme i v tuto chvíli, pracujeme se senátní předlohou, prosím, ta přišla ze Senátu. Ten jakýsi polotovar přišel ze Senátu. Není to dílo Poslanecké sněmovny. A ten důvod.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale pojďme k té podstatě.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Ano a k podstatě. Ano. Jedním z dobrých důvodů je určitě to, že bychom rádi vyslyšeli prosbu, aby prodavačky a prodavači mohli být se svými rodinami, protože, víte, otevřený obchod není jen něco tak nezbytného jako obrana státu nebo zásah proti ohni. A konečně víme, mně by se taky hodilo chodit k lékaři třeba o víkendu nebo o svátcích, když mám víc času. A také to nejde prostě, protože to takhle nefunguje a mnohé další služby jsou utlumeny. Myslím si, že jsou dny, kdy ekonomika a nakupování nemusí být na prvním místě, ale především mi jde o to, aby se zabránilo chaosu. A to konečně říkají i tedy ti, kteří se vymezují vůči tomu návrhu. Nejčastější argument ze strany třeba i
ODS, konkrétně stranická kolegyně pana předsedy Senátu, paní Udženija říkala: no to je strašné, tak jeden svátek tedy je zavřeno, druhý je otevřeno. To mně vadí taky. To jsme se úplně shodli. A můj vstup do toho byl především v tom, jsem řekl, ať se to demokraticky rozhodne, ale ať není chaos, ať není blázinec.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To znamená, že vy byste byl pro, aby bylo jasno, že všechny státní svátky bude zavřeno.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Počkejte, pane
poslanče, moment. Já tady mám citaci z vašeho projevu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je to tak bez rozdílu, abychom věděli, že když je státní svátek, bude vždycky zavřeno. Chápu to dobře, pane
poslanče?

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Ano. Pokud tento
senátní návrh prošel, zdůrazňuji senátní návrh senátorů ČSSD, prošel, tak jsem chtěl a můj vstup byl do toho takový, aby se tedy týkal ne vybraných osmi státních svátků, když jich máme čtrnáct, to už je opravdu malý rozdíl. Ale chtěl jsem, aby se týkal všech. Přijde mi to logické a správné a myslím si, že to lidem nevadí, jak ukazují různé ankety. Viděl jsem jich opravdu hodně, bavil jsem se s mnoha lidmi. Neříkám, že je to životně důležitá věc, ale lidem to nevadí. Myslím, že politici z toho dělají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo Kubero,
senátoři podali k Ústavnímu soudu stížnost proti omezení prodejní doby, ale soudci ji zamítli. A říkali, že není od věci, aby se lidi alespoň v některých dnech vyhnuli nákupní horečce a trávili čas s rodinou nebo připomínkou kulturní a duchovní tradice. Takže ani Ústavnímu soudu to nevadí, takže ten zákon není protiústavní. Proč proti němu máte takové výhrady? Nestačilo by tedy to sjednotit, aby všechny státní svátky bylo zavřeno, bylo by po těch nesrovnalostech, jak říkal pan Mihola?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Ano. Úplně stejně by bylo po všech nesrovnalostech, kdyby pan Mihola, a já tady mám jeho citace z toho projevu v
Poslanecké sněmovně. On tady neříká úplně všechno. On to šídlo z pytle vytáhl ve chvíli, kdy říkal, že takhle to je chaos a tomu chaosu zabráníme, když zavřeme napořád. A poté přijde, že zavřeme i v neděli, protože v některých zemích i v neděli je zavřeno, protože on nás chce vychovávat. On nám chce určovat, co máme dělat, kam máme jezdit na výlety.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Nesmysl, pane předsedo, nesmysl.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
A on to tady říká, v té citaci říká, že stejně tak je blbost, abychom si naběhli, že vyjmeme velkoobchod. Ono to šídlo, to už pan
senátor někdejší Bublan měl tuhle myšlenku. Začneme chaosem a potom vlastně lidi budou rádi, když zavřeme napořád. Ale lidé budou úplně stejně rádi, když to necháme na těch majitelích těch obchodů. Oni dobře vědí, že když nebudou tržby, bude zavřeno. Sami zavírají o Štědrý večer, neotvírají, protože lidé už nenakupují. Oni si velmi dobře spočítají...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo, pan Mihola se hlásí o slovo. Vy ho nevidíte, já ho vidím, kroutí hlavou a chce něco říct.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Já ho nevidím bohužel, ani vás nevidím. Velmi mě to mrzí, vy taky musíte pracovat i na prvního máje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak vám to říkám. Mně to nevadí.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
A mohla byste být s rodinou.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nechte, prosím, pana
poslance.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Já.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Mně taky ne, já taky pracuju na prvního máje.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Opravdu musím kroutit hlavou nad tou manipulací a nad těmi podivnými hrátkami. Prosím vás, pane předsedo
Senátu, o neděli já jsem nikdy se nezmínil, ani nikdo z poslanců KDU-ČSL. Prosím vás, nepodsouvejte takové nesmysly. To je skutečně darebné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, a proč mají politici lidem určovat, kdy mají a nemají chodit nakupovat?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Oni se také nezmínili o tom, že byste chtěli zavřít o všech svátcích a...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nemůžou si o tom lidi rozhodnout sami?

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
A já nikomu, nikdy jsem nikomu nechtěl říkat, co by měl, nebo neměl dělat o státních svátcích. Já jsem řekl svůj názor a jsem ochotný jako demokrat přijmout jiný názor. Najde-li se většina v
Poslanecké sněmovně, pak v Senátu a ten zákon zmizí ze scény, já to jako demokrat přijmu a nebudu se stavět na hlavu. Ale pokud ten zákon máme, mně přijde chaotické a nikdo dosud nevysvětlil z těch předkládajících senátorů, proč vybrali jenom některé svátky. Skutečně teď, když s tím pracoval pan kolega, poslanec za hnutí ANO Nacher, tak opět tam srdceryvně říkal, jak je to strašné, jak je to chaotické a tak to byl hlavní argument. Nic pro to hnutí ANO neudělalo, mohlo, pouze vytáhlo ten velkoobchod. Tak vynechme, prosím vás, zbytečné řečičky a pojďme.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Pane
poslanče, kdo vybral některé svátky? Kdo to byl, kdo vybral ty některé? Vždyť to byl přece pan senátor Bublan, který vybral některé svátky.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Pane předsedo, já určitě ne. Já jsem v
Senátu nebyl a opravdu mně to nepředkládejte. Já se snažím tomu chaosu zamezit a jenom, prosím vás, když je pro vás tak nepodstatné, že prodavačky chtějí být se svými rodinami, tak já doufám, že si ODS odpustí nějaké prorodinné řeči, když bude před volbami. Jedno, jestli před senátními, parlamentními nebo jinými, protože to má každý prostě řečí plno. A mohl byste třeba vědět, že takové Národní centrum pro rodinu.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Víte, pane.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Nechte mě, prosím vás, domluvit. Národní centrum pro rodinu.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Ano, ano, ano.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Tady tento návrh podpořilo a uznalo jako správné. Takže lidem to nevadí.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Ano.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Centrum pro rodinu to podporuje, prodavačky se k tomu hlásí. Ale prostě vadí to nejspíš hlavně vám a ještě říkáte argumenty, které potom vlastně ve skutečnosti neobhajujete. Takhle to je.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Kubero, můžete reagovat.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
A vy máte, pane
poslanče, nějaké relevantní zjištění, že to vadí pokladním, když stejně musí do práce dělat inventury, když je to zapotřebí? A myslíte, že jim vadí…

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Pane předsedo.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
…že vydělávají za ty dny klidu, že vydělávají víc. Myslíte, že jim to vadí?

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Pane předsedo, já jsem byl ve dvou pořadech s paní Jílkovou, kde byli zástupci prodavaček a to víte, že když já už se o něco zasadím, tak neříkám nějaké své dojmy, ani nějaké, že mně někdo něco poradí, ale opravdu si obejdu ty, kterých se to týká, tak věřte, že především v Brně, kde bydlím, jsem se vypravil do těch hypermarketů a supermarketů a slyšel jsem, jak to s tím bývá to přehánění. Jako jak jsou přeplaceni, když jsou ve svátky. Tak většinou se to mění za to, že mají náhradní volno a kdyby to bylo s těmi přeplatky tak, jak se často říká, tak by skutečně ty prodavačky tam spěchaly. Ale ony spěchají za svými rodinami a já je plně chápu a proto je podporuji.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Kubero, regulace prodejní doby není nic neobvyklého.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Tak já.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jinde v Evropě. Někde si nenakoupíte ani v neděli. Proč by ta regulace neměla být zrovna v České republice?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Kupodivu ty země, které měly velmi přísnou regulaci, a například ve Spolkové republice ty důvody, proč se omezovala prodejní doba, nebyly ty, které uvádí pan
poslanec, ale byly velmi prozaické. Tam svého času protestovali živnostníci, že živnostník, který má otevřeno delší dobu, se vlastně dopouští nekalé konkurence, proto tehdy v té době Německu se všechny obchody zavíraly v 19 hodin. Ale ty doby už jsou dávno pryč, už to tak dávno není a můžete si nakoupit. Pokud tam byla taková tradice, je to možné, ale protože já jsem pravicový politik, tak si myslím, že by se to mělo opravdu nechat na tom a ten rozum zvítězí. On nikdo nebude mít zbytečně otevřeno. A ještě k tomu tak, že třeba 17. listopadu je otevřeno, 1. máje otevřeno, což je protimluv, protože odboráři mají 1. máje bojovat za vyšší mzdy a oni musí do práce. Tam žádná logika není. A těch 200 metrů, to už není vůbec žádná logika, to znamená, ty menší obchody, kde jsou zaměstnanci ty...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, v tomhle tématu se evidentně neshodnete, uvidíme, jak dopadne hlasování ve Sněmovně. Děkuju vám za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Hezký večer. A na shledanou.

Jiří MIHOLA, poslanec /KDU-ČSL/:
Hezký večer vám všem.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu /ODS/:
Hezký večer, mějte se moc hezky.

Jaroslav Kubera

předseda Senátu PČR