23. dubna 2019

Pro a proti ČRo Plus: Rozpouštěním rezerv si vláda marketingově vylepšuje čísla rozpočtu

(ČRo Plus) ODS, Piráti a lidovci sesbírali podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí řešit i deficitní státní rozpočet. Ten se v březnu dostal do schodku 9 miliard korun, což je nejhorší výsledek od roku 2012. A to i přesto, že si vláda aktuální bilanci vylepšila 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

Celý rozhovor s Vojtěchem Munzarem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„V době ekonomického růstu není zodpovědné navrhovat deficitní rozpočty a zadlužovat budoucí generace. Rozpuštění fondu je typický marketingový tah, aby čísla k březnu vypadala lépe,“ kritizuje poslanec Vojtěch Munzar.

„Státní rozpočet není jen účetní záležitost, aby byl vyrovnaný. Pro nás je podstatné, aby vláda dělala opravdovou fiskální politiku, která do budoucna pomůže hospodářství. A ta absentuje.“ Vojtěch Munzar


Vláda si prý loni zákonem uvolnila ruce k tomu, aby peníze z privatizačního účtu mohla využít na cokoli. Munzar připouští, že minulé vlády prostředky z fondu vyrovnávaly schodky důchodového systému, ale dělo se tak na konci roku, aby bylo na důchody.

„Vláda řeší pouze přítomnost. Naplánovala si velké výdaje a teď se snaží z rezervního fondu vyškrábnout prostředky,“ upozorňuje Munzar s tím, že kabinet se soustředí na zvyšování příjmů, ale neřeší rostoucí výdaje na provoz nebo mzdy stále přibývajících státních zaměstnanců.

Letošní rozpočet se 40miliardovým schodkem navíc počítá s růstem HDP ve výši 3,1 %, aktuální predikce je ale 2,4 %.

„Vlády Andreje Babiše a předtím Bohuslava Sobotky měly mimořádné štěstí, že vládly v době ekonomického růstu. Ale vůbec se nepřipravily na doby, kdy ten růst bude nižší, nebo nebude vůbec,“ zdůrazňuje Munzar.
 

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení