31. března 2019

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne. Dnes končí březen, mnoho věcí se za tento měsíc na naší politické scéně odehrálo. Ve vás, v našich divácích, voličích to mohlo zanechat stopu. Hosty v dnešní Partii jsou pan Roman Onderka, první místopředseda ČSSD, vládní strany. Dobrý den.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobrý den vám i vašim divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tomio Okamura, předseda hnutí SPD, místopředseda sněmovny. Dobrý den i vám.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý den.

Martin KUPKA, poslanec /ODS/
Dobré dopoledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme na úplně první novinku. Slovensko má poprvé v historii prezidentku. Stala se jí advokátka Zuzana Čaputová. Ve druhém kole volby získala 58,4 % hlasů. Její sok, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, dostal 41,6 % hlasů. Zuzana Čaputová ve svém projevu ke svému vítězství prohlásila, že Slovensko si jejím zvolením žádalo změnu. Pánové, jaká změna může přijít se zvolením Zuzany Čaputové. Vaše reakce, pane místopředsedo Onderko.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
V prvé řadě blahopřání. Každý vítěz si zaslouží úctu a respekt. Ta změna. Ona to paní budoucí prezidentka, protože ještě nebyla inaugurace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bude v polovině června.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Ano. Tak ona i vlastně řekla, že chce komunikovat se všemi. I s těmi, co ji nevolili. Mimochodem pro mě to bylo velké překvapení, protože ten mandát je na hraně někde 25 % oprávněných voličů. To znamená, hodně slovenských voličů zůstalo doma. Ale já doufám, že tu změnu myslí tak, že bude více komunikovat s předsedou SMER panem Ficem v tom smyslu, že budou řešit problémy Slovenské republiky, ať je to Ústavní soud, ať jsou to další náležitosti, které je nutné probrat, protože doteď to byl neustálý, stále se táhnoucí spor mezi panem prezidentem Kiskou a předsedou SMER - sociálna demokracia panem Ficem.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Budování mostu, jak slibuje Zuzana Čaputová.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Dalo by se tak říct. Bohužel on to každý takhle říká. Každý, kdo byl zvolen do nějaké vyšší funkce, říká: Chci budovat mosty, chci komunikovat. Chci Vás přesvědčit o tom, že jsem tím pravým i pro vás. A já doufám, že u paní prezidentky budoucí to tak na Slovensku bude, protože pro nás vztah Slovenská republika a Česká republika je velice zásadní, ať ve vztahu k V4, ve vztahu k Evropské unii, ale samozřejmě i k naší historii.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Okamuro. Vaše reakce a možná jaké změny očekáváte s příchodem Zuzany Čaputové?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Určitě na úvod se sluší pogratulovat k vítězství. A co týče nové nastávající prezidentky, tak je to člověk, který otevřeně podporuje likvidaci tradiční rodiny, podporuje otevřeně likvidaci tradičních evropských křesťanských hodnot. A podporuje také otevřeně likvidaci suverénních národních států v Evropě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V čem to vidíte, když říkáte otevřeně.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já jenom zopakuji vyjádření, že podporuje zrušení manželství jako svazku muže a ženy. To znamená, podporuje manželství stejnopohlavních párů. My si myslíme, že registrované partnerství je dostačující, a proti tomu myslím nikdo nic nemáme. Je to vysloveně probruselský, prounijní politik. To znamená, v podstatě je to zastánce jednoho velkého evropského superstátu. To znamená likvidace národních států a národní suverenity. Já si myslím, že jsme ta vyjádření jasně slyšeli. A co se týče nás jako SPD, my si můžeme jenom přát a doufám, že tomu tak bude, aby se nenarušila kvůli těmto postojům paní nastávající prezidentky, úzká spolupráce v rámci visegrádské čtyřky, protože naopak visegrádská čtyřka je známá svým kritickým pohledem k určitým nařízením nebo příkazům Bruselu. Týká se to i například migrace, a je to takový, určitý oponentní blok se z toho stal v určitých věcech vůči tomu diktátu. A já bych byl velmi nerad, aby se to narušilo, což se naštěstí nepodařilo ani prezidentu Kiskovi. A který v podstatě takovou. Byl umírněnou variantou Zuzany Čaputové. To znamená věci, které prezident Kiska si jenom třeba myslel a neříkal nahlas, tak ona je nahlas říká. To znamená, díky menším pravomocím slovenského prezidenta doufám, že se nenaruší ta spolupráce ve V4. To by bylo velice špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte doufám, ale bych to shrnula, očekáváte to s jistými obavami její nástupnictví na bratislavský hrad.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Tak jistě. Je to takový pan Drahoš v sukních. A já si myslím, že pro zachování suverenity a svobod jednotlivých národů, a Slovensko je naším nejbližším partnerem, takže ty ohlasy ze Slovenska z tohoto pohledu by mohly mít určitý negativní dopad i na nás, tak samozřejmě ta obava tady je. A doufám, že se to paní prezidentce nepodaří ty svoje vize samozřejmě realizovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Místopředseda
ODS Martin Kupka. Vaše reakce, předpokládám, že chcete pogratulovat.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Vítězství je přesvědčivé a nepochybně si zaslouží gratulaci. Co se týče hodnocení. Ona také na mnoha místech říkala, že hlubší spolupráce je myslitelná jenom tam, kde to bude pro národní státy výhodné. Tolik krátká reakce. Jednoznačně je to politik prozápadní, nejenom proevropský, ale samozřejmě i pro pevné zakotvení v euroatlantických vazbách. To je podle mého soudu důležitý pozitivní signál. Co se ukáže teprve v následujících měsících, jak moc bude schopná naplnit očekávání Slováků. Slováci teď vybírali vlastně v tom druhém kole volby mezi dvěma velmi podobnými, programově velmi podobnými kandidáty. Oba dva dávali jednoznačně najevo proevropskou orientaci, jednoznačně dávali najevo pevné zakotvení na Západ a vlastně rozhodoval styl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale Zuzana Čaputová projevovala jisté liberálnější názory než Maroš Šefčovič v některých oblastech.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To nepochybně, ale i v politice České republiky by ty rozdíly byly vlastně v kategorii nuancí. Nebyl by to zásadní rozdíl. A to, co rozhodlo zjevně, byl styl politiky, a to že, zatímco Maroš Šefčovič, je představitelem SMER, tak ona nikoliv. A je to jasná zpráva pro současnou vládní reprezentaci na Slovensku, že ty volby v příštím roce, důležitější z hlediska dalšího směřování Slovenska, můžou být komplikované pro SMER a pro další představitele té současné vlády. Takže toto je vážný signál. Já pevně očekávám, že to bude znamenat změnu stylu. Myslím si, že pro všechny bylo potěšitelné to, jak reagovala na svoje vítězství. Není pravda, že by všichni, kteří byli zvoleni do vysoké funkce, říkali, jak chtějí dělat mosty a spojovat společnost. Koneckonců český prezident po své volbě pronesl pravý opak. A řekl bych, že v tomto směru je to pozitivní signál. A je to pozitivní signál i v tom, že naprosto ladí s tím, jak ona vedla svoji kampaň, která nebyla příliš konfrontační, ale směřovala opravdu k tomu, co chce v úřadu dělat. A oslovovala Slováky také svým stylem. To je myslím důležitá věc v té osobnostní volbě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale ta druhá věc. Zuzana Čaputová už ohlásila, že dodrží tradici a její první cesta za hranice Slovenska povede k nám. Jakou očekáváte změnu, pokud nějakou ve spolupráci V4. Na Pražském i Bratislavském hradě teď sedí dvě odlišné politické osobnosti. Čekáte nějakou změnu.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Pevně doufám, že to zásadní změnu znamenat nebude. V4 může plnit důležitou roli pro to, abychom dokázali v Evropské unii hlasitěji říkat, jak si představujeme budoucí Evropu. Těch nástrojů a dalších spojenectví nemáme přehršel, čili v tomto směru další spojence, kteří by říkali, a já jsem o tom přesvědčen, že chceme Evropskou unii, která toho bude dělat méně, ale bude to dělat lépe, tak je prostě správný směr. A jestli to V4 dokáže udělat srozumitelným způsobem bez zbytečných excesů, tak to bude jenom dobře. Ale podle mého přesvědčení my budeme muset hledat další strategické partnery a naši politiku, která podle mého soudu opravdu nemá směřovat k hlubší a hlubší integraci, ale má směřovat k tomu, aby Evropská unie byla prostě společenství, kde se všichni budou cítit dobře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuju k tomuto tématu. Pojďme teď k tomu, co jsem říkala na začátku. Březen byl nabitý politickými událostmi. Kauza Faltýnek a mnoho otázek kolem zakázky na mýto, spory ve vládní koalici, tvrdá diskuse nad státním rozpočtem, vylučování ve straně. Takový byl březen. Podle posledního průzkumu volebních preferencí společnosti Sanep mírně oslabilo hnutí ANO, Piráti,
ODS ztratila své příznivce. Vidíme to na grafu za námi. Já začnu opět u vás, pane Kupko. Podle průzkumu Sanep jste ztratili 3,1 %. Je to reakce na vyloučení Václava Klause? Čtete to tak.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Je ošidné reagovat na takové průzkumy, protože hned potom přišel další průzkum Median, který ukázal, že jsme naopak posílili.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Lehce jste posílili, v těch dalších dvou průzkumech o jedno až po půl procenta.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je důležité říct. Z toho něco vyvozovat je opravdu ošidné. Navíc všichni víme, jakým způsobem Sanep organizuje své průzkumy a i z hlediska metodologického je to věc sporná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čemu nevěříte v průzkumu?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Platí staré pravidlo, že věříme jenom těm průzkumům, které si sami zfalšujeme a s ohledem na to, že my do této oblasti neinvestujeme, tak jsme odkázáni na to, že prostě se konfrontujeme s různými průzkumy…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy lehce modifikujete to prohlášení Winstona Churchilla. On říkal, že by chtěl mít vždycky průzkum po ruce, který mu vyhovuje. Tenhle vám evidentně nevyhovuje.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To bychom chtěli taky. Každá politická strana by přece chtěla mít průzkumy, které jí vyhovují. Tenhle nám samozřejmě nevyhovuje a vedle něho klademe další průzkumy a je jich většina, které říkají, že
ODS roste.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, abych se vrátil k vaší otázce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vidíte tam nějakou reakci vašich příznivců na
Václava Klause a jeho odchod z ODS.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
V tomhle průzkumu ne, ale je jasné, že se někteří voliči můžou rozhodovat jinak. Jiní, a já jsem zaznamenal spíš víc ohlasů těch, kteří říkali: ano, teď vás můžeme volit. Pro nás Václav Klaus jeho názory, jeho provokace byly přes míru a řadily vaši politickou stranu jinam, než bychom chtěli moderní pravicovou stranu, kde bychom ji chtěli vidět, jak bychom chtěli vnímat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to bude komplikovat práci vašeho klub? Přišli jste o jednoho člena. Václav Klaus deklaroval, že zvažuje, uvažuje o založení nového politického projektu. Počítáte s tím, kalkulujete s tím.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že to práci politického
poslaneckého klubu určitě komplikovat nebude. My jsme naopak čelili často tomu, že jsme museli složitě vysvětlovat postoje a provokace Václava Klause mladšího v okamžiku, kdy například podpořil kandidáta SPD, a to i v situaci, kdy my jako občanští demokraté jsme v senátních volbách měli svého kandidáta. To je přece jasné porušení loajality. Na to se nedá nic moc jiného říct. Tehdy dostal Václav Klaus mladší žlutou kartu a bylo jasné tak jako ve sportovní terminologii, že pokud v tomto směru své provokace nezmění a nebude víc cítit s tou politickou stranou, takže to prostě může takhle dopadnout. A ta jeho vyjádření, a přirovnání Poslanecké sněmovny k židovským výborům byla opravdu jenom poslední kapka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo Okamuro. To slyšíme často. Sympatie Václava Klause k SPD, spolupráce s ním. Počítáte s nějakou spoluprací v rámci
Poslanecké sněmovny s Václavem Klausem teď, když je nezařazený poslanec.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já bych na úvod, dovolte mi, abych poděkoval našim příznivcům, že jsem viděl ten váš průzkum, že máme 9,7 %.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Oproti 7,2 v únoru.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Ono ty průzkumy jsou opravdu různé. Tady souhlasím s panem místopředsedou Kupkou. My máme zase průzkumy, kde neustále, a ten váš to potvrzuje, jsme kolem těch 10 %, takže držíme naše procenta a je to dobře.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na druhé straně podle CVVM jste pod hranicí pěti procent.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Agentura CVVM, děkuji za ten dotaz. Tam to vede paní Taberyová, která je manželkou pana Taberyho z Respektu, který je placen tunelářem Bakalou. To znamená my, protože jsme kritiky privatizace OKD, tak samozřejmě agentura CVVM nám vždycky dává o pět procent méně a už se to prokázalo v mnoha volbách, protože prostě buď manipulují, lžou nebo podvádí. A pakliže je tam přímá vazba na ty lidi, a dokonce manželská vazba v agentuře CVVM, když my kritizujeme pana Bakalu, který si platí Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, DVTV a ještě Respekt, to jsou média v majitelství pana Zdeňka Bakaly, který má na svědomí tu privatizaci OKD. To znamená, na byty horníků nemá, ale na placení svých novinářů má, a na štvavé kampaně, tak to se nedivte. Agentura CVVM vždycky bude mít o 5 % méně, než máme. Vždycky i do budoucna, a vážení diváci, si to zapamatujte, agentura CVVM, přidejte si vždycky 5 % k SPD, a to by byl vždycky náš skutečný volební výsledek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V pořádku. evidentně je také i nějaký průzkum, který vám nevyhovuje, jak panu Kupkovi. Ale pojďme…


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale my zase na druhou stranu neútočíme tímto způsobem.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No a abych se vrátil k té vaší otázce, takže i tento týden, jak víte, tak, jak agentura Median, tak minulý týden v České televizi agentura Kantar nám potvrzují ±10 %. My jsme za to rádi. Dovolte mi, abych vám poděkoval. A co se týče spolupráce. My budeme ve sněmovně spolupracovat s kýmkoliv na prosazování našeho politického programu. Hlasovali jsme společně u některých věcí, jak s
ODS, tak u některých věcí i s jinými politickými stranami, pakliže to odpovídá našemu politickému programu. Vzpomeňte, kdy jsme třeba loni prosadili bod, abychom odmítli azylová pravidla, nová azylová pravidla v Evropě - Dublin, Marrákeš. Tak vlastně i ostatní strany nám pomohly prosadit tento náš návrh ve sněmovně, a my jsme vládu zaúkolovali, aby odmítla tyto škodlivé migrační návrhy Evropské unie, takže my rádi budeme spolupracovat s každým.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vaše hnutí vyloučilo také některé své
poslance.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
My jsme je nevyloučili, pardon. Oni z naší strany odešli sami. Oni jsou to zrádci a přeběhlíci. Oni si udělali vlastní stranu a sami odešli, narozdíl od
ODS

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, abychom byli úplně korektní a féroví, ta chronologie byla trošičku jiná. Pan Lubomír Volný ohlásil, že chce kandidovat na předsedu hnutí SPD. Vy jste mu potom zrušili stranickou buňku a ty události pak pokračovaly.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
To takhle nebylo. Já vás musím opravit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to tedy bylo?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Tam docházelo k flagrantnímu porušování stanov.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Může to být konkrétní. Toto stále slyším od vás. Co se tam ve stranické buňce stalo?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Škoda, že jste mi neřekla předem. Bylo to 5, 4 nebo 5 konkrétních bodů s odkazem na stranu. Analyzovala to advokátní kancelář. Například docházelo k tomu, že si udělal nějaké vnitřní bodové hodnocení soukromé, na základě kterého bude přijímat nové řádné členy. To znamená, představte si, že my jsme tam měli 1 700 přihlášek do strany, a z těchto 1 700 přihlášek po čtyřech letech měl 70 členů. Z toho značná část příbuzných paní
poslankyně Nevludové, pana poslance Bojka a pana poslance Volného. To znamená, se tam staly nějaké příbuzenské kartely. Brali si tam jenom své nejbližší. To znamená, došlo tam k privatizaci té regionální buňky jenom. A chtěl jsem říci, že samozřejmě to bylo také v rozporu se stanovami dělat si nějaké vlastní bodové hodnocení. To znamená ti lidé, kteří chtěli vstoupit do SPD, si stěžovali. Ale já bych chtěl říci. SPD má skoro 5 000 členů. To znamená, i když tři odejdou, tak jich 20 dalších přijde, a je to úplně jedno, jestli tři odejdou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale jsou to pořád stále vaši
poslanci a ještě jedna věc.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Máme taky trojmístné číslo zastupitelů, krajských zastupitelů, když to sečtu, komunálních zastupitelů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže je vám to jedno, že jste přišel o tři
poslance?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Vůbec to nemá vliv na práci
poslaneckého klubu. Vzpomeňte si na minulé volební období. My máme 19 poslanců. Jsou v současné době. A oni si založili už souběžně jinou politickou stranu. To znamená, tam byla, přímo cílem byla zrada. A já je vyzývám opakovaně ke složení poslaneckého mandátu. Oni nechtějí, přestože si založili jinou stranu, za kterou nebyli zvoleni. To znamená, je zcela jasné, že cílem bylo pouze se přisát na lukrativní korýtko a zrazovat program. Ale jak víte, nemá to na práci žádný vliv. A SPD, jak říkám, má téměř 5 000 členů. Má pevné struktury ve všech krajích. To znamená u té velké politické strany. Já myslím, že s tím mají pánové taky zkušenosti, někdo odejde, někdo přijde, ale v tom obrovském množství tisíců členů, loajálních pracovitých skvělých členů to nemá vliv a občas se nějaký zrádce najde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom jedna otázka. Není to prostě divné, že
poslanec Lubomír Volný ohlásí, že vám chce konkurovat ve volbě předsedy SPD, a pak mu SPD zruší stranickou buňku.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
To on sám říkal, paní redaktorko, bylo dobré si ho poslechnout. On sám v televizi potvrdil, že to nemá žádnou souvislost, protože ta volba předsedy je totiž až za 2 a půl roku víte. To totiž nemá žádnou souvislost, protože my máme tříletý mandát předsedy. Já jsem byl zvolen vloni v létě na celostátním sjezdu, kde on se mi nepostavil. To znamená, nemá souvislost. A i tento člověk, i ten pan Volný to sám potvrdil v televizi, že to žádnou souvislost nemá. Má to souvislost s porušováním stanov. A já jako předseda strany a předsednictvo hnutí, my nemáme dokonce ze zákona jinou možnost, než v případě porušení stanov zakročit, protože to je jedna ze zákonných povinností, protože jinak by jakékoliv, u jakékoliv strany mohlo hrozit správní řízení. A SPD funguje perfektně bez chyb, takže my samozřejmě takové věci nemůžeme povolit a všichni musí táhnout za jeden provaz.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pane místopředsedo Onderko. Vy jste nikoho nevyloučili, od vás nikdo neodešel. Máte stabilní počet
poslanců. Ty průzkumy máte víceméně stabilní, tak nepředpokládám, že by vám některý více či méně nevyhovoval. Jak daleko ale by někdo z našich poslanců musel zajít, aby ho strana vyloučila. Tak, jak to udělala například ODS v případě Václava Klause.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
V průzkumu my jsme někde mezi šesti a 12 procenty a jsem rád z toho pohledu, že někteří nám říkali ještě před půlrokem, před třičtvrtě rokem, že sociální demokracie bude pod pětiprocentní hranicí, a to se nestalo. Z tohoto pohledu jsem rád, jinak mi nevyhovuje ani jeden z těch průzkumů. Moje představa je někde jinde, protože si myslím, že sociální demokracie má daleko vyšší potenciál, než tyto průzkumy ukazují. Co se týče, kam až může zajít
poslanec či představitel politické strany, než bude vyloučen. Zajímavá otázka, ale těžko se na ni odpovídá, protože i v sociální demokracii jsou lidé, a já podporuju pluralitu názoru, kteří jsou od té hranice toho středu, až po tu hranici úplného leva. To znamená levého spektra politického až ke komunistům. A důležité je mít nastavenou dobrou komunikaci, vyříkat si to a já jsem dneska rád, že my takovýto problém nemáme, a že po sjezdu sociální demokracie vystupuje jednotně, silně a srozumitelně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jinými slovy, hypoteticky. Pokud by
Václav Klaus mladší byl váš poslanec, zůstal by ve vaší straně nebo ne? Po tom, co se reálně odehrálo, o čem tady mluvili.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Měl bych s tím já osobně velký problém. Musíme říct, že jeho vystoupení v
Poslanecké sněmovně, kdy podruhé přišel k mikrofonu, já jsem si myslel, že vezme svá slova zpátky nebo, že řekne, že někdy slova jdou rychleji než myšlenky, tak on pouze zopakoval to, co řekl před tím. Lépe řečeno to potvrdil, a to si myslím, že pro demokratického politika je poměrně takovýto příměr, který on užil, nepřijatelný. A bylo to vidět i na předsedovi Občanské demokratické strany Petru Fialovi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Bylo vidět, co, že mu to.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Že získává jinou barvu, by se dalo říci. To znamená, že červená, a že to asi byla opravdu pro něj ta poslední kapka.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Měl
Václav Klaus v poslaneckém klubu nějaké zastání výrazné.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že ne. Ale také je potřeba říct, že to, co vyhodnocoval a v debatě, která byla velmi korektní a věcná, ten
poslanecký klub, tak byly opravdu přešlapy, abych zůstal u té sportovní terminologie, kde v případě jakékoliv jiné politické strany by následovala podobná diskuse. A jsem přesvědčený o tom, že i stejný krok. Protože i pro politickou stranu je nezbytně důležité, aby tam byli lidé, kteří můžou mít samozřejmě odlišné názory, ale v základních parametrech musejí být loajální. A loajalita je záležitost oboustranná. K tomu nestačí jenom to, aby představitelé ODS vysvětlovali, ale k tomu je také potřeba, aby ten, jehož se to týká, tak aby vystupoval také s jistou jako základní elementární loajalitou vůči té politické straně, a to se v tomto případě opravdu v mnoha případech nestalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Také děkuju k tomuto tématu. Pojďme do vládní koalice, kde to tento týden skřípalo. Důvodem byly digitální elektronické neschopenky. Původně měly začít platit od 1. července, v ten samý den měli nemocní dostat znovu proplacené první 3 dny nemoci. Jenže se ozvali lékaři i zaměstnavatelé s tím, že projekt není připravený a je ho třeba odložit alespoň od 9 měsíců. Hnutí ANO by to nevadilo, sociální demokracie však dala ostře najevo, že by to vnímala jako porušení koaliční smlouvy. ANO nakonec ustoupilo s tím, že elektronické neschopenky začnou platit půl roku po karenční době. Ani o den později a jako záruku požadují hlavu Jany Maláčové.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Já jsem vám to řekl poměrně diplomaticky. Řeknu vám to naplacato. Já si nedokáži představit, že by hnutí ANO v tomto případě porušilo koaliční smlouvu. Byl to jeden z prvků, kvůli kterému jsme podepsali koaliční smlouvu a kvůli kterému šla sociální demokracie do vlády. Nedokáži si to představit.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda
poslaneckého klubu /ANO/:
Pokud budeme mít tuto garanci hlavou paní ministryně garantovanou, tak potom samozřejmě nepodpoříme ten návrh
ODS, který odkládá začátek vlastně nebo zrušení karenční doby až od 1. ledna 2020.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Buď Andrej Babiš zcela mimořádně splní svůj slib nebo to bude jako obvykle, že se sliby slibují. Blázni se radují. Realita je potom v
Poslanecké sněmovně jiná.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Onderko. Premiér Babiš si po tom pondělním jednání vlády neodpustil jakési rýpnutí, že sociální demokracie porušila dohody. Porušila dohody?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Sociální demokracie neporušila dohody a o porušování dohod koaliční smlouvy bychom tady mohli mluvit dlouho, ale pokud bych měl… kdo porušuje koaliční smlouvu, tak je bezesporu hnutí ANO.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Čím? A tak tam je mnoho věcí, od schvalování personální na koaliční radě počínaje, přes účast na koaliční radě, kde máme jasně stanovená pravidla a další a další. Budeme o tom jednat v pondělí na našem zasedání. Myslím na zasedání koaliční rady mezi sociální demokracií a hnutím ANO.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takto to vypadá, že to ve vládní koalici skřípe opravdu silně.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Ne. Já si myslím, že už to doskřípalo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Doskřípalo. Chcete o tom jednat v pondělí.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Tady je potřeba si uvědomit, že karenční doba byla záležitost, která byla, jedna z těch hlavních bodů, proč jsme vůbec podepsali koaliční smlouvu, proč jsme šli do vlády s hnutím ANO. A z tohoto pohledu pro nás to je velmi významný bod a hnutí ANO to samozřejmě ví. Andrej Babiš se nachází v poměrně špatné situaci, protože jeho e-neschopenky, které chce zavádět, tak v rámci toho termínu podnikatelé mají jiný názor než lékaři. A on se pohybuje někde mezi nimi. Je potřeba si uvědomit, že paní Nováková, bývalá ministryně práce a sociálních věcí za hnutí ANO, nastavovala termín zavedení neschopenek od 1. 1. 2022. Naše ministryně Maláčová ho zavádí od 1. 1. 2020, tady je dvouletá úspora. My jsme dali slovo při koaličním jednání, u kterého já jsem byl přítomen, že se budeme snažit tuto záležitost urychlit, a tak činíme. Takže tohle je záležitost vyřešená a oni mají v hnutí ANO takový problém s tou komunikací, co chtít jako záruku. Pan Faltýnek má rád hlavy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Přijde vám to vhodné?

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Přijde mi to velmi nevhodné. Já jsem panu Faltýnkovi z očí do očí řekl, a také jsem řekl, že stačí gentleman agreement. To je věc, která je třeba pro mne velice důležitá. To znamená podání ruky a slibu, ať předsedovi vlády či předsedovi
poslaneckého klubu hnutí ANO. Co se týče těch ostatních věcí, to jsou drobnosti, ke kterým dochází každé koalici.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, k Janě Maláčové. Jakási garance jejího setrvání na ministerstvu teda pro vás není nějaká podmínka, nebo.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
To v žádném případě. Já si myslím, že Jana Maláčová od momentu, kdy nastoupila na post ministryně práce a sociálních věcí. Ta agenda je strašně široká. Je tam mnoho věcí, které je nutné řešit, takže se s tím vypořádává. Je velice pracovitá osoba. Je to člověk, který je erudovaný. Já jsem s ní skoro v každodenním kontaktu, když jsem v
Poslanecké sněmovně a musím říct, že to bere velice odpovědně a vážně. Vůbec nevidím jakýkoliv důvod, proč by Jana Maláčová měla opustit ministerstvo práce a sociálních věcí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak ale chcete garantovat, že k 1. 1. 2020 bude projekt e-neschopenky.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Protože jsem si s paní ministryní o tom promluvil a vím, že tento projekt je připravený, že je velice reálné, nechci říct stoprocentně jisté, protože to je vždycky na hraně takové vyjádření, ale opravdu velice reálné, aby tento projekt mohl začít fungovat od 1. 1. 2020. Jana Maláčová dá na to při koaličním jednání slovo a ruku panu premiérovi. A já nevidím jakýkoliv problém, proč by hnutí ANO a sociální demokracie dále tuto záležitost měla řešit. Karenční doba je záležitost, která je v ostatních státech. V Německu dokonce platí po dobu měsíce 100 % mzdy. Myslím si, že i Česká republika z tohoto pohledu by měla být v jedenadvacátém století, a zaměstnanci by neměli být trestaní za to, že jsou nemocní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Kupko. První otázka. Věříte panu místopředsedovi Onderkovi, že projekt 1. 1. 2020 bude stoprocentně funkční a druhá otázka. Stáhnete svůj návrh na posun karenční doby, když je teď tady taková dohoda?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ne, určitě nestáhneme, ale tohle je jeden z vážných problémů, který ta současná vláda má. My jsme svědky gejzíru slibů, kdy se oba vládní partneři přetahují, kdo slíbí víc. Bez ohledu na to, jestli na to ve skutečnosti stát má peníze nebo nemá. A k tomuto jim pískají komunisté. A tohle je jeden z konkrétních příkladů, kdy si tedy na druhou stranu ministryně financí začíná uvědomovat, že jsou k tomu potřeba také nějaké peníze, které nejdřív někdo musí vydělat. Karenční doba. Co přineslo její zavedení? My jsme před jejím zavedením se pohybovali v průměru pracovní neschopnosti někde kolem sedmi procent. Až tam jsme dosahovali. A po jejím zavedení jsme se dostali na úroveň, která je běžná ve všech ostatních státech na západ, ale často i na východ od nás. Někam ke čtyřem procentům. A pokud chceme škrtnout karenční dobu my bychom byli pro to, aby se zachovala a říkají to jednoznačně i zaměstnavatelé, tak je prostě potřeba vyvážit něčím jiným, aby nedocházelo ke zneužívání pracovních neschopností. Mezitím mimochodem zaměstnavatelé našli způsob, jak lidem ulehčit život třeba v podobě těch sick days, a to je třeba konkrétní cesta, která teď najednou zase vypadne, protože už nebude ve hře. Ale vrátíme se zpátky k tomu gejzíru slibů, kolik stadionů pro Martinu Sáblíkovou už se mělo postavit v České republice. Teď další nápad, a ještě se navíc musí vzít zpátky, protože se ukázalo, že je vlastně nespravedlivý s rodičovským příspěvkem. Já jsem přesvědčený o tom, že takhle se stát ve skutečnosti řídit nemůže.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte a odpovězte mi na tu otázku. Věříte panu Onderkovi, že 1. 1. bude e-neschopenka, kterou tedy bych se měla vyvažovat zrušení karenční doby, platit to bude stoprocentně funkční.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Přece i ten slib pana premiéra jasně ukazuje, že to má mít přímou souvislost, že tedy jestli stát udělá 1 krok, který je podle mého soudu dál problematický, tak by měl se ale také nachystat na to, že bude schopen tomu negativnímu jevu nějakým způsobem bránit. A zajistí se proti zneužívání neschopnosti, a to se teď nestane. Takže tady budeme minimálně v nějakém půlročním období, kdy tohle skutečně hrozí. A je to škoda, protože stát by měl dokázat tohle jednoduše spojit a zavést funkční model e-neschopenek, taky to z hlediska technologického není extrémní problém. Koneckonců byla to tato vláda, která se holedbala tím, že bude elektronizovat stát, tak vidíme ten efekt posouvá, a ten posun e-neschopenek je jako ještě mnohem delší. To není tak, že měly platit až teď od roku 2020. Takže tohle pokládám za jako další přešlap a myslím, že to pro Českou republiku, pro její ekonomiku, ale nejenom pro její ekonomiku, je špatný signál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Já vám dám prostor, pane Onderko, reagovat na to, co říká pan Kupka. Pane předsedo Okamuro, jak se SPD postaví k tomu návrhu
ODS na posunutí karenční doby? Jak vnímáte celý ten koaliční spor o e-neschopenku na jedné straně a karenční dobu na druhé.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já bych na úvod rád řekl vůbec stanovisko SPD ke karenční době. My jsme od počátku říkali, že podporujeme zrušení karenční doby, nicméně za jiných podmínek. My chceme, aby ty první 3 dny nemocenské byly propláceny, ale nikoliv zaměstnavatelem, co tady předvedlo hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM. To znamená, zatížilo ještě více podnikatele, malé firmy, živnostníky. Vždyť ta byrokracie už je tak otřesná, že oni ještě více jim na bedra přiložili, ale my jsme prosazovali návrh, a o něm hlasovala sněmovna, aby to proplácel stát, protože stát má dost prostředků na to, aby karenční dobu proplácel. A máme tady miliardy korun doslova na zahraniční účasti českých vojáků v zahraničí. Je potřeba zrušit. Přes 10 miliard korun se vyplácí politickým neziskovým organizacím. Znova zvyšujete svými návrhy neadresné sociální dávky. Vemte si váš návrh na zvýšení rodičovského příspěvku. My říkáme, že je potřeba podmínit to pracovní minulostí jednoho z rodičů a čistým trestním rejstříkem, aby ti takzvaní parazitující nebo nepřizpůsobiví, aby už na to nedosáhli. Říkal jsem to i panu premiérovi. Ten tento návrh odmítl. Takže ty peníze tady jsou. Vy odmítáte podporovat pouze pracující rodiny s dětmi tak, jak to chce SPD, a potom samozřejmě by bylo i na to, aby karenční dobu proplácel stát a nezatěžovali jsme zaměstnavatele. A k té e-neschopence. No tak, řekněme si narovinu, že, ta už tady přeci podle plánu o tom, jak se mluví, už měla být. V normální privátní firmě by za to už měl ministr vyhazov. To si řekněme na rovinu. To se neustále posouvá. Do toho ještě to ministerstvo práce a sociálních věcí. Už tuším šestým rokem vede ČSSD. Nejvyšší kontrolní úřad vám tam našel miliardová pochybení. Je tam i několik trestních oznámení. Jenom v letošním roce 2 trestní oznámení dal Nejvyšší kontrolní úřad. Celou dobu to vede ČSSD. Takže opravdu to ministerstvo je v mimořádně dezolátním stavu. Miliardy tečou oknem, bez jediné hmotné přímé odpovědnosti. Mimochodem to je taky návrh SPD zákona, který ve sněmovně už prošel prvním čtením. Dokonce ve druhém čtení, aby všichni, kdo hospodaří veřejnými penězi, měl by přímou hmotou odpovědnost, včetně těch ministrů a
hejtmanů. A politici se tomu brání. A já jsem jenom chtěl říct. Takže ta e-neschopenka. Ta je nutná v tomto případě. Pakliže si vládní koalice to prosadila takhle. Tak je nutná, protože opravdu my trváme na tom, aby i zaměstnavatel měl přehled o tom, jak kdo je tedy v neschopnosti. Je to rychlá informace pro zaměstnavatele, pro kohokoliv, že ten zaměstnanec je skutečně nemocný, a z jakého důvodu. A pakliže to nebude provázáno, tak skutečně ten systém, nejenomže alespoň malinko neuleví těm zaměstnavatelům už v této špatné situaci, kterou jim tedy, řekl bych nasadila tahle ta vládní koalice. Ale alespoň by se ten systém trošku zpřehlednil, a vy to nejste schopní prostě realizovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Onderko, pojďte reagovat na pana Okamuru i potom paruku.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Já to vemu zaráz. Oba dva pánové říkají, že e-neschopenka a její zavedení mělo být daleko dříve. Já si pamatuju také vyjádření paní ministryně Marksové v minulém volebním období a rok 2019. A musím tady jednoznačně říci my se bavíme o tomto volebním období, o této koaliční smlouvě a o těchto ministrech, což byla paní Nováková v té prvopočáteční vládě hnutí ANO a nyní je to Jana Maláčová. Paní Nováková říkala rok 2022. Jana Maláčová říká rok 2020. Karenční doba, to není jenom Německo, to je Rakousko, to je Belgie a další státy. Někde je to na měsíc 100 %, někde daleko ještě více. Z tohoto pohledu je potřeba říci, že my chceme do Evropy jedenadvacátého století. Nemůžete kvůli dvěma, třem procentům těch, kteří se snaží šidit v rámci nemocenské, trestat všechny ostatní zaměstnance, kteří jsou nemocní, aby v nemoci chodili do zaměstnání. To se vracíme o století zpátky, proboha. Tady je potřeba si uvědomit, že každý zaměstnanec chodí do práce, proto, aby vydělával peníze, když je nemocný, tak ten jeho výkon špatný. Nakazí další své kolegy v práci a podobně. Já opravdu vnímám jakékoliv posunutí, kam ještě doby pro sociální demokracii zásadně nepřijatelné. A pro zaměstnance České republiky návrat do minulého století. Co se týče ministerstva práce a sociálních věcí. Tady musím říci, že Jana Maláčová už před měsícem avizovala kontrolu neziskového sektoru, o čemž mluvil tady kolega Okamura, kde my prověřujeme, zda a jaké neziskové organizace, jak získávají dotace, jakým způsobem s nimi hospodaří. A ta kontrola bude velice silná, takže není pravdou, že by k tomu samozřejmě nedocházelo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě otázka, možná jenom technická poznámka ministryně práce a sociálních věcí, předchůdkyně se jmenovala Jaroslava Němcová, o které mluvíme v Kraslicích. Paní Nováková je jiná ministryně, která vám zřejmě leží na mysli na mysli z nich.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Mám tam taky něco.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V pořádku. To, co říkal pan Kupka, že to zvládnout nedá, že tady, že to je další přešlap, a že vládní koalice postupuje jaksi chaoticky. Vy jste to tento týden se také, že ANO vytváří systém chaosu. Moje otázka zní, jak to chcete, v tom systému chaosu, zvládnu po zbytek volebního období.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
On to myslel trošku, jinak jsem to myslel já. Panu Kupkovi se nelíbí vůbec systém vládnutí ANO a nás sociální demokracie, čemuž rozumím, protože je v opozici. Co se týče ale toho, jak já jsem myslel chaos, to znamená, když si z někým něco domluvíte, podepíšete smlouvu nebo si podáte ruku, a následně ten váš partner vystoupí s nějakou změnou, bez toho aniž by s vámi tu změnu projednal, tohle já považuji za chaos, protože pak dochází k těm vystoupením někdy možná i tvrdším, jak docházelo v úterý v
Poslanecké sněmovně ode mne, od pana Faltýnka, později od Andreje Babiše jako premiéra. Já jsem přesvědčen o tom, že i tohle patří ke koaličnímu vládnutí. Já jsem za své politické kariéry zažil několik koalici, některá byla jednání tvrdší, některá byla příjemnější. Každopádně. Já si myslím, že i hnutí ANO, ale hlavně sociální demokracie, že se s tím dokáže vyrovnat. Ale zdůrazňují, že sociální demokracie šla za nějakých podmínek do této vlády. Ty podmínky jsou jasně definovány v koaliční smlouvě, a pokud by znamenalo naše další spolupráce s hnutím ANO to, že by byly porušovány ty zásadní podmínky v rámci koaliční smlouvy, tak sociální demokracie nelpí na křeslech v této vládě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové opoziční a zároveň i vzájemně opoziční
poslanci. Může na takovýchto sporech skončit vládní koalice, tak to postupných vlastně zdánlivě pro voliče malých sporech.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To vlastně nejsou malé spory. Já jsem je upozorňoval na to, že to je opravdu gejzír slibů. Podívejte se třeba na obědy zdarma pro děti, v situaci, kdy spousta škol a spousta měst a obcí to dávno vyřešila. Vyřešila to citlivě, tak že děti, které opravdu mají problém, kdy jejich rodiče třeba nejsou s to zaplatit ty obědy, tak jim dávno vymysleli způsob, jak citlivě jim dát finanční prostředky na to, aby se najedli. A je to systém, který je mimochodem přesně adresný. Najednou vláda Andrej Babiš za potlesku sociální demokracie nejprve přišli s tím, že se budou všem dětem platit obědy zdarma. 6 miliard korun pro státní rozpočet, ale ty peníze v tom nejsou. Tady opakovaně zaznělo to i ze strany SPD, že stát může všechno. Stát přece má finanční prostředky. No ten si je nevymyslel. Ten si je někde doma netiskne. Ty peníze nejdřív musí někdo vydělat, a aby vydělal, tak k tomu potřebuje vlídné prostředí. To, že se zákony stále nemění, že tady nečelíme neuvěřitelnému množství nepodložených slibů, kdy opravdu sociální demokracie soutěží, protože jí jde o život a musí ukázat, že má co nabídnout svým voličům, takže koneckonců ta přezdívka paní ministryně Maláčové Dávkomat bohužel sedí víc, než bych si přál. A potom se pojďme bavit dál o tom, jak na to reaguje hnutí ANO a Andrej Babiš. Tak aby to přebil, tak buďto to opraví. Řekne, že to teda vlastně nebyl správný nápad a prezentuje se jako ten moudrý vládce, který sice něco nejdřív způsobil, ale pak to zase opraví, takže to je všechno vlastně v nejlepších kolejích. A sociální demokracie tomu všemu vlastně přizvukuje. Někdy se ohradí, tak jako naoko, ale když pan Faltýnek teda vyhrožuje stětím hlavy politické. No, tak co udělá sociální demokracie v situaci, kdy se na druhou stranu hnutí ANO domluví s SPD a navolí do velké mediální rady pana Jakla. Neudělá nic. Nakonec to stejně vyšumí.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
To se velmi pletete.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a to otázka moje. Může na tom skončit vládní koalice, na těchto postupných sporech.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Protože jsou to spory vážné, a protože můžou skutečně znamenat pro státní rozpočet a pro ekonomiku České republiky vážné problémy, tak to opravdu může vést k rozpadu té koalice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane Okamuro.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Nezlobte se, chovejte se jako gentlemani, jestli budete. Já vím, ale jestli budete, kolego Kupko, a víte, že si vás vážím, říkat přezdívky naší paní ministryně ve veřejném vysílání, tak já začnu říkat přezdívky vašich kolegů za
ODS a nebudete stačit divit.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ta přezdívka není hanlivá.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Chovejte se jako gentleman. Není pravdivá a je hanlivá. Nezlobte se.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ta přezdívka vystihuje, co se bohužel odehrává v oblasti rozdávání státu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Přezdívka není úplně gentlemanská. Paní ministryně tady není. Pojďme ji nazývat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Pan Okamura prosím.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já jsem rád, že už se pánové dohádali, a že se můžu teda za SPD v klidu a kultivovaně vyjádřit. Takže za nás já si myslím, že ta vládní koalice neskončí na tomto, protože Andrej Babiš si logicky vybral, a tady to není nic osobního vůči kolegovi Onderkovi, tak si vybral prostě nejslabšího možného koaličního partnera, který je sužován vnitrostranickými problémy. Je to ČSSD. Proto, kdyby měl za koaličního partnera, dám modelový příklad, naše SPD. No, tak Okamura by si nenechal opravdu nic líbit a opravdu by Andrej Babiš musel plnit ten program, na kterém se domluvíme a opravdu by to byl vyvážený vztah a republika by potom mohla jít mnohem více dopředu. ČSSD si vybral logicky. Je to podnikatel, takže si dal na misku vah. Vyberu si, co nejslabšího partnera, který bude servilní, který sice něco občas zakřičí. To je takové to známé přísloví psi štěkají a karavana jede dál. A v podstatě stejně z té vlády ČSSD neodejde, protože Andrej Babiš to dělá, tak, že vám dá vždycky další a další nějaké funkce. Ustoupí v něčem, ale on má své zájmy, které jsou ještě, obrazně řečeno, o několik nul větší, takže samozřejmě, takto bude fungovat ta vláda. To znamená, ČSSD bohužel je tak slabá strana, že si nedokáže reálně dupnout kromě výkřiků, takže je to ideální partner pro Andreje Babiše, který si chce dělat, co chce, a jak víme, jeho byznys a podnikání vzkvétá. Lidé mají do peněženek čím dál méně. Podívejme se na stav důchodců. Sice díky hlasům SPD se zvýšily důchody. Také díky našim hlasům tenkrát nebyla ještě vládní koalice. Byla to menšinová vláda, takže potřebovala hlasy SPD. Zároveň, kdo se podívá do peněženek, tak se o 8 % zdražila elektrika, další náklady, takže důchodcům reálně nezbyde v peněženkách vůbec nic každý měsíc. Podívejte se prosím, vážení senioři, do svých peněženek. Ze slibů nezůstalo nic, nemáte v peněženkách každý měsíc o nic více, a na to je potřeba se podívat. To znamená, ta politika bohužel v této koalici nefunguje, a ty zdroje ještě na pana místopředsedu Kupku. My jako SPD neříkáme, že má stát na všechno dávat peníze. Všimněte si, že já vždycky říkám, z jaké kolonky ty peníze vzít, kde nejsou potřebné. Už to tady nebudu opakovat. Jsou to desítky miliard korun, jak na zahraniční mise, jsou to dávky nepřizpůsobivým, sociální dávky, my je chceme zadresnit. Už jsem to tady říkal ty podmínky. Je to škodlivá inkluze ve školství, pro kterou my jsme nehlasovali a teď se ukázalo, že dokonce ani vládní koalice na ní nemá peníze, to znamená, zase to bylo dílo ČSSD, paní exministryně Valachové. Jsou to tedy další a další tyto věci, kde ty desítky miliardy, stovky miliardy jsou, a my navrhujeme zrušit toto financování politických neziskovek a přesunout to právě na zvýšení starobních a invalidních důchodů a na podporu pracujících rodin s dětmi. Jsou to jednoduché návrhy, jenom přeskupme ty položky, které už v tom státu jsou, my jsme proti zvyšování daní. Ale ten stát peníze má. Podívejte se, jak je velký hrubý domácí produkt České republiky, je na úrovni už i v uvozovkách nejchudších tradičních západních zemí. Peníze tedy máme. Jenom se vynakládají neúčelně, a to v tom je ten problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo Onderko, pojďte zareagovat na to, co říkal pan Okamura, že jste slabý a servilní partner a půjdeme na druhé téma.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Já se musím strašně usmívat, protože když tady před čtvrthodinou projednáváme problémy v SPD. Mohl bych jít zpátky, kdo teda má problémy uvnitř strany. Jestli je to zrušení brněnské organizace … ostravské.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Máme je všichni.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Pane kolego. Nechte mě domluvit. Já jsem vám taky do toho neskákal. Takže, kdo má problémy dneska viditelné, vnitrostranické, tak je to SPD, určitě a ne sociální demokracie. Za prvé. Za druhé sociální demokracie si opravdu nenechává nic líbit, a pokud to přeroste určitou hranici, a pokud opravdu nedojde k dohodě, tak může dojít k tomu, co se stalo teď v úterý. To znamená k mediální přestřelce, chcete-li. To znamená vyříkání si názorů a hraničních bodů, kam až to strana je ochotna zajít, což se stalo, ale 99 % si vyříkáváme na koaliční radě mimochodem, která bude v pondělí, kdy budeme řešit i to, co tady říkal kolega Kupka. To znamená, kde budeme řešit nejen záležitosti, které se řeší ve vztahu k přídavkům a vůbec k agendě ministerstva práce a sociálních věcí, ale máme tam nachystané další věci, a to včetně zahájení vyjednávání o rozpočtových věcech, protože rozpočtový rámec, následně jednotlivé požadavky ministerstev a samozřejmě to nebude jednoduché jednání. Hnutí ANO má svoje priority v koaličním programu. A v koaliční smlouvě sociální demokracie má své priority. A samozřejmě je zde boj o to, které z priorit budou dříve uspokojeny, které budou dříve schváleny, a z tohoto pohledu sociální demokracie se chová poměrně tvrdě a srozumitelně. Hlavně v žádném případě ne z pozice nějaké servilní politické strany, ustrašené, což se tady pan Okamura snažil vám a televizním divákům vsugerovat. A já jsem přesvědčen o tom, že se mu to nepodaří, protože problémy SPD jsou daleko viditelnější než problémy sociální demokracie dnes.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, pojďte ještě reagovat.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já budu vstřícný, protože my jsme strana, která chce spolupracovat, která chce vnášet dobrou atmosféru do politiky, takže si myslím, že to uzavřu větou, že všechny velké politické strany, což je většina těch, co jsou ve sněmovně, které mají tisíce řádných členů, a tak mají určité problémy, protože těch lidí je v těch stranách tolik, že u někoho převáží osobní ambice nad programem. Tak začne třeba něco kritizovat tak, a tak dále, takže u těch velkých demokratických stran jako je SPD. Bezpochyby je to ČSSD, bezpochyby je to
ODS a další ty strany, protože všichni musíme splnit ty stanovy, které jsou odsouhlaseny ministerstvem vnitra, takže musí být demokratické ty stanovy, jinak vám nepovolí tu stranu udělat. Tak máme své problémy. Ale myslím, že se s tím všichni nějak bojujeme a vypořádáme, takže já to zakončím pozitivně tento blok, protože si vážím toho, že i na dílčích návrzích, našich programových návrzích tady kolegové z ostatních stran nám s nimi taky svým hlasováním pomáhají. Stejně jako vy, když přijdete s návrhem, a už jste přišli mnozí z vás s návrhem, který je v souladu s naším politickým programem tak my se rádi přidáme na spolupráci, aby republika šla dopředu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, držíte to konsensuální notu?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ono přeci my konkrétní návrhy zákonů do
Poslanecké sněmovny přinášíme. Teď se nám například podařilo napříč poslaneckou sněmovnou příjít s důležitým zákonem právo občana na digitální službu. Podařilo se napříč sněmovnou, znovu zdůrazňuji pro tento důležitý zákon, který mění postoj státu k občanům najít shodu. Takže to děláme, ale na druhou stranu my přece musíme přesně a ostře pojmenovat, pokud se vládní koalice dopouští přehmatů, pokud opravdu jenom slibuje, nemá na to peníze. Potom bere svoje návrhy zpět. To přece není normální, stejně tak budeme ostře kritizovat SPD, pokud bude dělat politiku, která je populistická, která se sice na jednu stranu tváří, jak je konsensuální, ale není. Pokud Česká republika dlouhodobě pevně ukotvena v západních strukturách ODS to jednoznačně dlouhodobě 30 let pevně traduje. A pevně za tím stojí. Tak není možné se odvrátit od našich spojenců a říct: prostě nebudeme se účastnit vojenské spolupráce, která je obrana, která směřuje k tomu, abychom se dokázali postavit proti terorismu. To je přece základní zadání naší účasti v zahraničních misích. Tak tady říkáme jasné slovo a nezní a nemůže znít konsensuálně, protože je prostě ostré.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já bych jenom krátce zareagoval. Pane místopředsedo Kupko, jak víte, tak ani členové NATO nejsou v Afghánistánu, například Francie. To znamená, není pravdou, že Česká republika, protože je v NATU, tak musí být v Afghánistánu. Nemystifikujte veřejnost. Francie tam například není a není dokonce ani pravdou, že musíme v NATO. Sousední Rakousko také není v NATO. To znamená, já říkám na rovinu a jsem rád, že jste to tady řekl, ale i váš předseda to řekl, že
ODS, a to si poslechněte, vidí jedinou alternativu pro Českou republiku v Evropské unii. Vaši představitelé to řekli, takže SPD je jedinou vlasteneckou stranou v českém parlamentu, která říká jedinou skutečně euroskeptickou. A my říkáme: pojďme se vrátit před maastrichtskou smlouvu, před Lisabon. To znamená spolupráce suverénních národních států při zachování volného pohybu občanů, občanů evropských národů. Při zachování volného pohybu služeb, peněz a zboží. To znamená, žádný kolaps nehrozí. Je to ten stav, který tady byl ještě nedávno, ale bez diktátu Bruselu. A já jsem rád, vy jste prostě probruselská strana. My jsme taky proevropští, ale nejsme pro unijní, a to je rozdíl.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Jenom jednu větu, jestli mohu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale určitě pane Onderko, ano.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Je to strašně jednoduché. Já potěším kolegu Kupku. A jsem přesvědčen o tom, že za působení této vlády se z misí nevezme ani 1 koruna, že účast České republiky v NATO, v Evropské unii nás zavazuje a zavazuje nás nejen svým směřováním, ale i tomu, co říkáme polistopadový vývoj po roce 89. A tady se opravdu díváme do Washingtonu a do Bruselu. Peníze na jakékoliv příklady v rámci koaliční smlouvy. To znamená od té karenční doby, protože i tam docházelo k finanční zátěži ve vztahu k rozpočtu. Až po, já nevím, mobily ve školách a nevím, co bych ještě zmínil, tak se určitě v rozpočtu dají najít. Je to otázka pouze nějakého konsensu v rámci koaliční rady a znovu říkám. V pondělí máme první kolo. A určitě finanční prostředky se vezmou, aniž by se musely brát ze zahraničních misí.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Především. My jsme vlastenci, ale nejsme pro hloupé vlastenčení. My jsme si vědomi hodnot české tradice a budeme je vždycky zastávat. Neexistuje skutečně, podíváte-li se na to, jak žijí lidé v západních státech a na východ, neexistuje pro Českou republiku jiná alternativa. My říkáme, jakou chceme Evropskou unii. Že chceme Evropskou unii, já jsem to tady zmiňoval, která toho bude dělat méně, a bude to dělat lépe. Jsme proti zbytečným nařízením a proti zbytečné byrokracii. Ale jediný způsob, jak jako odpovědný člen Evropské unie toho můžeme dosáhnout, je, že budeme viditelnější v Evropské unii. My opravdu chceme být slyšet a chceme tohle měnit. A pokládám to za důležitý a odpovědný přístup. A byl bych moc rád, kdyby se podařilo najít podporu také pro náš návrh, aby opravdu Česká republika dostála závazkům vůči NATO v podobě výdajů na armádu ve výši 2 % HDP.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
To je zcela nepřijatelné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji. Já myslím, že své postoje svých politických stran a hnutí jste našim divákům a možná svým voličům vysvětlili dostatečně. Mými hosty dnes Roman Onderka, první místopředseda ČSSD. Děkuji.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Přeji dobrou chuť.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A
Martin Kupka, místopředseda ODS a poslanec. Já vám také děkuji.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Děkuji a všem pěknou jarní neděli.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu