19. března 2019

Události, komentáře: Změny v sociálních dávkách

(ČT 24) Od ledna se má zvýšit rodičovský příspěvek ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc. Novinka se týká jen nově narozených dětí. Jaké jsou dozvuky jednání koaliční rady? A proč došlo ke změně? Zeptáme se Radka Maxové (ANO), předsedkyně poslaneckého výboru pro sociální politiku - a co si o tom myslí opoziční ODS sdělí předseda jejího poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dozvuky jednání koaliční rady. Reakce vyvolala hlavně dohoda o zvýšení rodičovského příspěvku. Od ledna má ze současných 220 tisíc korun vzrůst na 300 tisíc, ale jenom pro nově narozené děti. Ministryně práce Jana Maláčová po jednání mluvila o ústavněprávních důvodech a o tom, že by to měla být motivační opatření ke zvýšení porodnosti. Na Facebooku ale později napsala, že bude dál hledat cestu, aby se růst týkal všech dětí.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/, 18. 3. 2019:
Ten spor, který jsme vedli, byl o o ten rozsah poskytnutí zpětně. Tam samozřejmě určitá úspora bude, je tam určitý prostor pro to, abychom mohli navýšit důchody, takže peníze jsou pořád jedny, jak to říkám, to znamená, že když někomu dáme, druhému musíme ubrat.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/, Události, 19. 3. 2019:
Chceme hledat úspory, chceme otevřít debatu o příjmech státního rozpočtu, potřebujeme zhruba 8 miliard korun a chceme přesvědčovat koaličního partnera tak, aby ten náš původní slib, který jsme dali dohromady s hnutím ANO, tak aby byl naplněn.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kriticky se ozvaly opoziční strany, s růstem dávky souhlasí, vadí jim ale právě fakt, že na vyšší sumu mají mít nárok jenom rodiče, kterým se děti narodí prvního ledna 2020 a později. Koaliční návrh musí schválit celá sněmovna a opozice ho tak chce změnit.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/:
Máme zájem předložit pozměňovací návrh, který by právě zvýšil příspěvek už i pro ty rodiče, kteří ho dnes čerpají.

Hana AULICKÁ JÍROVCOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně poslaneckého klubu /KSČM/:
Opravdu nevidím důvod, proč bychom těm otevřeným rodičovským dovoleným to neměli navyšovat.

Michal KUBAL, moderátor:
A ve studiu je
Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Zdravím i Radku Maxovou z hnutí ANO, předsedkyni výboru pro sociální politiku sněmovního výboru. Dobrý večer i Vám.

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Maxová, vsadila koalice na seniory oproti mladým rodinám?

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
To v žádném případě. Já bych byla velmi nerada, kdyby jsme si to takto vykládali, ať veřejnost, nebo média. Samozřejmě obě skupiny jsou velmi důležité a je potřeba na všechny vlastně požadavky anebo i to, co říkáme, najít finance. Já musím říci, že v Programovém prohlášení vlády je samozřejmě závazek navýšit rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun, což je o 80 tisíc a my tento slib plníme. A s návrhem, který dnes hodně hýbe veřejností přišla sociální demokracie a my jsme ten návrh akceptovali.

Michal KUBAL, moderátor:
Kde se vzala ta nejpřísnější varianta? Premiér tvrdil, že to byl kompromis, se kterým přišel předseda koaliční Sociální demokracie Jan Hamáček, je to tak?

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Samozřejmě musíme vnímat, že sociální demokracie přichází poměrně s velmi náročnými finančními požadavky, co se týká sociální politiky. A my neustále opakujeme paní ministryni Maláčové, že se nebráníme jakémukoliv jednání, jakémukoliv navýšení, ale chceme od ní i systémové změny. Především se mluví o změnách, revize dávkového systému, kde vidíme velkou úsporu a paní Maláčová zatím nic v těchto systémových změnách nedělá. A my samozřejmě jednáme. Vnímáme i požadavky na státní rozpočet, vnímáme, že zde máme silné skupiny a jsou to senioři, rodiče s dětmi, ale i handicapovaní občané. Jsou tu sociální služby a musíme k tomu nějakým způsobem zodpovědně přistupovat i vzhledem k naší budoucí generaci, protože nechceme samozřejmě naši zemi jim předat zadluženou.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se teď podívat na jeden výrok, dnešní výrok premiéra Babiše, jak komentoval to koaliční jednání.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/, předseda hnutí /ANO/, Události, 19. 3. 2019:
Já samozřejmě chápu, že některé matky to berou jako nespravedlnost, ale já musím jenom říct, že tenhle návrh odzněl a bylo nás tam asi 10, jako kompromisní návrh, jako návrh pana předsedy Hamáčka.

Michal KUBAL, moderátor:
Pojďme se teď podívat přesně o měsíc zpátky, co říkala ministryně financí Alena Schillerová na dotaz našeho zpravodaje Petra Vaška, který se ptal, jestli je ve hře ta nejtvrdší varianta.

Petr Vašek, redaktor, 19. 2. 2019:
Že by to bylo pouze ta nejtvrdší, pouze pro nově narozené děti, to není tedy vůbec ve hře? Bude to pro ty, co už pobírají rodičovský příspěvek?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/, 19. 2. 2019:
Ne, to jsme ani nikdy nenavrhovali.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Maxová, můžete to vysvětlit, co se stalo? Před měsícem říká ministryně financí za vaše hnutí: to jsme nikdy nenavrhovali. A premiér za vaše hnutí teď říká: je to kompromis, se kterým přišla sociální demokracie.

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Ano, ale to tak je, protože s tímto návrhem po debatě na koaliční radě přišel pan předseda Hamáček. My jsme tento návrh akceptovali, samozřejmě.

Michal KUBAL, moderátor:
Jaký byl ten protinávrh? Když je to kompromis, tak tam musel být nějaký jiný návrh. Zdá se, že sociální demokracie, sama jste říkala, má velmi náročný sociální program, s čím jste tedy přišli vy? Bylo to ještě tvrdší oproti těm rodinám s dětmi než to, co nakonec prošlo?

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
My jsme deklarovali, že samozřejmě chceme navýšit rodičovský příspěvek tak, jak je deklarováno v našem Programovém prohlášení, nebráníme se tomu. Říkali jsme paní ministryni Maláčové, pokud ona přijde s nějakým širším návrhem, tak je potřeba to také podložit tím, kde na to má. Já, co mohu říci, tak vnímám trošku neochotu ministrů za sociální demokracii šetřit na svých resortech. A pokud paní ministryně teď deklaruje, že bude hledat 8,8 miliard, tak samozřejmě my to vítáme a můžeme se bavit o posílení i jiných skupin, ale my plníme Programové prohlášení a tento návrh byl samozřejmě od sociální demokracie a my jsme ho akceptovali.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, vy jste před třemi týdny byli pro standardní valorizaci, 750 korun. To by bylo zhruba o 7 miliard méně zátěž pro státní rozpočet, nebo navýšení pro státní rozpočet, to platí pořád, že byste dali důchodcům míň?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ani tehdy jsme to neříkali. Já jsem před těmi týdny několika říkal, že to dopadne tak, že to bude 900 korun, že teď jenom proběhne souboj uvnitř vládní koalice o to, kdo…

Michal KUBAL, moderátor:
Dobře, jak to dopadne. Vy jste říkal, co jste prosazovali vy, pro co jste byli vy? Pro těch 900 taky?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, my jsme pro těch 900. Ten důvod je poměrně jednoduchý. Ekonomika dlouhodobě roste, velmi rychle rostla průměrná mzda, poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě klesl a senioři si to zaslouží. Nicméně současně jsme kriticky říkali, a na tom dneska trvám, že vláda dělá jenom velmi malou část, co se týče důchodového systému, to je správně. My si myslíme, že musíme myslet zejména na mladé, na ty, kterým je 40 a méně, těm se říká slangově takzvaně, že žijí v takzvaných sendvičových domácnostech, že se starají o kvalitní život svých dětí, ale i taky o kvalitní život svých rodičů. A této generaci musíme říct, že se musí víc připravovat na důchod, než ti, kteří tam dneska jsou. Takže když říkáme, že musíme změnit důchodový systém, tak první zpráva je pro stávající seniory a pro ty, kteří půjdou do penze během 10 až 15 let, těch se ta debata netýká. Pro ty budou platit stávající pravidla, to je naprosto v pořádku, ale pro ty čtyřicátníky a mladší musíme změnit systém. My jsme zrovna v sobotu přišli s několika návrhy, například pro tyto generace snížit stropy sociálního pojištění s tím, že ty ušetřené peníze by v legislativě mohli použít na několik účelů, hypotéka na vlastní bydlení, hypotéka na bydlení dětí, nebo platba za sociální a zdravotní služby rodičů, když ty služby sociální a zdravotní potřebují. To je zodpovědná debata o tom, jak zabezpečit penze pro stávající penzisty ale i pro ty, kteří přijdou za těch 15, 20 let. Je to generačně velmi silná generace, používá se pojem Husákovy děti a mladší. A pro ty, pokud ten systém nezměníme, těm skutečně hrozí, že ty důchody státní budou velmi malé.

Michal KUBAL, moderátor:
Dneska jsme se ptali
ekonomického experta vaší strany Jana Skopečka ohledně toho rodičovského příspěvku, on se vyslovil pro tu prostřední variantu, což je zhruba o těch 8 miliard víc, než je teď. Proč tedy mladým přidat také víc a kde to brát? Je to...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já tomu rozumím. Zase, tak to, co vidíme teď v té debatě, tak tu je vidět ta nekoncepčnost té vlády. Ráno uzavřou dohodu, večer křičí sociální demokraté, že jsou proti a pak se dozvíme, že tu dohodu navrhli sociální demokraté. No takhle nemůže vůbec vypadat seriózní debata. Podle mě to, co vláda, nebo ta koaliční rada, ne vláda, vybrala, je ta, jak bych to řekl slušně, nejvíc pitomá varianta, protože to se pak sejdou příští rok dvě maminky na pískovišti a jedna bude mít smůlu, že se dítě narodilo na Silvestra a dostane 220 tisíc ta rodina a druhá bude mít štěstí, že se dítě narodilo, ještě může dostat tu cenu, že je první dítě prvního ledna, takže rozdíl mezi dětmi může být den nebo dva a ta rodina bude mít o 80 tisíc víc, to je úplně špatně. To si myslím, že ta varianta, nikdo jí nenavrhoval, to je zajímavé, všichni byli proti a dneska se na ní shodli dopoledne, teď, když slyší kritiku, tak najednou už zase nikdo o tu variantu vlastně se k ní nezná. Tak já tomu vůbec nerozumím, s čím vlastně ta vláda přijde.

Michal KUBAL, moderátor:
Zároveň opakovaně z vaší strany zaznívají kritika, zaznívá kritika zvyšujících se mandatorních výdajů. Upozorňujete na to, že ekonomika nemůže šlapat tak dlouho, tak dobře, jako šlape teď, a toto jsou přece mandatorní výdaje.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, to jsou, ale jako konzervativní strana podporujeme prorodinná opatření, což bezesporu sem patří. Nicméně zase říkáme, tohle je málo, to je v pořádku, inflace ta dávka vlastně dlouho se nezvyšovala, takže to je všechno v pořádku. Ale současně my třeba nabízíme to, abychom více motivovali zaměstnavatele, aby umožnili zkrácené úvazky a tím umožnili zejména maminkám dřívější návrat do práce a sladění kariéry a rodinného života. Pro toho zaměstnavatele to je bezesporu problém administrativní, organizační a podobně a my přijdeme letos s návrhem zákona, aby za ta místa, kde jsou zkrácené úvazky, platili nižší sociální pojištění a tím jsme přispěli k tomu sladění rodinného a života. A kde šetřit? Když si řekneme otevřeně. Tak my jsme to ukázali u návrhu rozpočtu na rok 2019, když jsme navrhovali úspory zhruba 40 miliard a ty oblasti jsou jiné, než o kterých se bavíme. Národní dotace, desítky miliard, dotace jsou ze samé své podstaty nespravedlivé a křiví trh. Tato vláda za pět let zvýšila počet státních úředníků o 45 tisíc.

Michal KUBAL, moderátor:
Státních zaměstnanců.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A s tím jsou obrovské, státních zaměstnanců, děkuji za opravu, máte pravdu.

Michal KUBAL, moderátor:
Ano.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Omlouvám se. Státních zaměstnanců a s tím jsou spojeny obrovské dodatečné náklady, provozní výdaje, takže vláda v období.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu jsou to hasiči, policisti, to je debata, kterou probíráme opakovaně tady.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale když se bavíme o národních dotacích.

Michal KUBAL, moderátor:
Ano.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A celkovému se zvyšujícímu počtu státních zaměstnanců, tak je to bez debaty, tohle to. To jsou prostě zdroje, které jsou k dispozici.

Michal KUBAL, moderátor:
Dobře, slyšeli jsme příklady, kde byste šetřili. Paní Maxová, pokud budeme z vašeho pohledu optimisty a budeme předpokládat, že tedy ta koaliční dohoda bude trvat, kde budete shánět ty hlasy na to, abyste to prosadili ve sněmovně, abyste to prosadili v
parlamentu? Protože i komunisti řekli, že tento návrh je pro ně nepřijatelný.

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
My předpokládáme, že se samozřejmě povede debata, nerozumíme úplně tomu, když jsme se včera večer po diskusi domluvili na nějaké variantě, proč paní ministryně najednou obrací. To samozřejmě tomu opravdu nerozumíme. A říkáme, je to k diskusi. Je to velká částka, musíme to vnímat i v kontextu podporu rodin, když se koukneme do minulého volebního období, jak vláda v podstatě zvýšila odečty na daně na děti, na první, druhé, třetí, jak se zvyšuje školkovné, jak přidáváme minimální mzdy a rostou platy. Jak se bavíme i o tom, že chceme podporovat částečné úvazky, zvyšujeme přídavky na děti v minulém volebním období, a to jsou komplexy, které je potřeba vnímat. Stavíme nové mateřské školky, podporujeme dětské skupiny, bavíme se o tom, jak by se dětské skupiny daly podporovat, až dojdou fondy z Evropské unie, protože víme, že tam je už 6 tisíc dětí a samozřejmě stavby školek nejdou tak rychle. A to je komplex. Samozřejmě debata nebude asi úplně jednoduchá a paní Maláčová si bude muset tento svůj samozřejmě návrh obhájit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, pokud by přišla koalice s tím návrhem, že ta rodičovská dávka bude vyšší, podpoříte to, anebo budete požadovat škrty ve stejné výši, aby se nezvýšil schodek státního rozpočtu?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je právě to, že my vlastně nevíme, s čím ta vláda přijde, tak jasně.

Michal KUBAL, moderátor:
Pokud za vámi přijde s hypoteticky, představte si, že jsem mluvčí vlády.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Musíme vidět parametry, ne, já tomu rozumím, musíme vidět ty parametry. My říkáme, jsme připraveni podpořit zvýšení z mnoha důvodů: prorodinná politika, inflace. Dlouho se to nezvyšovalo, to je v pořádku. My bychom třeba preferovali, aby byla jiná rodičovská, aby vyšší rodičovská byla pro druhé a další dítě, to nám přijde zase jako rozumné prodinné opatření, ale pokud by to bylo v tom tvaru a v té podobě, kterou představili po koaličním jednání, no tak to podpořit nemůžeme, protože ten návrh je opravdu špatný. Navíc se k tomu nikdo nezná dneska, už já nevím, ani po 24 hodinách, tak opravdu takhle se nedají dělat promyšlené změny v sociálním systému, nebo v prorodinné politice státu, to je úplně, úplně špatně. Je vidět, že vláda vlastně neví, reaguje na nějakou odezvu na sociálních sítích, takové vážné věci by měla mít prodebatovány aby to bylo trvalé, tak já bych přivítal i debatu s opozicí, aby ty změny nebyly jenom vládní většinou, aby získaly větší podporu a pak měly šanci, že budou trvat déle, než jedno volební období.

Michal KUBAL, moderátor:
Slyšeli jsme, že ta debata bude dlouhá a že bude náročná, jak předpokládá vládní koalice. Pojďme se podívat na jednu z dalších věcí, která se na tom včerejším zasedání koaliční rady úplně necitovala, nicméně se hodně mluvilo okolo toho koaličního jednání. Marcela má podrobnosti.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano. Jde o zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu, který se odehrál předminulý týden, 7. března. Souvisel s veřejnými zakázkami, kterými se zabýval antimonopolní úřad a to včetně tendru na mýtný systém. Detektivové přišli do sídla firmy Kapsch, dál do Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, ale taky k místopředsedovi hnutí ANO panu Faltýnkovi. Nikoho nakonec neobvinili. Právo pak napsalo, že šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj, nebo šéf firmy Kapsch Karel Feix, jsou podezřelí z korupce. Jaroslav Faltýnek se podle příkazu k domovní prohlídce, na který se deník odkazuje, s oběma sešel 10. listopadu 2017, tedy v době, kdy už běžel tendr na výběr mýtného. Se šéfem Kapsche se údajně domluvil, že zařídí, aby antimonopolní úřad rozhodl ve prospěch této společnosti a Rafajovi pak opět údajně řekl, že je potřeba udělat to, co firma chce. Šéf
poslanců hnutí ANO odmítá, že by porušil zákon. Podobně se vyjádřil taky Kapsch a Petr Rafaj zase věří, že vyšetřování prokáže zákonnost řízení antimonopolního úřadu, který vede. Andrej Babiš se od počátku kauzy Jaroslava Faltýnka spíš zastával.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/, předseda hnutí /ANO/, Události, 7. 3. 2019:
Jsem přesvědčen o tom, že pan Faltýnek z toho vyjde jak v minulosti s čistým štítem. Já jsem firmu Kapsch dlouhodobě kritizoval, už ten první tendr byl zvláštní.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/, předseda hnutí /ANO/, Události, 14. 3. 2019:
Kapsch za nás nevyhrál. To, že se snažil to ovlivňovat ze všech stran, je možné, ano. Faltýnek není ani stíhán, není ani obviněn.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
No a před včerejším jednáním koaliční rady premiér prohlásil, že o schůzkách Jaroslava Faltýnka s Karlem Feixem a Petrem Rafajem nevěděl.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/, předseda hnutí /ANO/, 18. 3. 2019:
Já nevím, jaké on měl schůzky, neměl, ano. Tady v mediálním prostoru jsou nějaké schůzky, které byly údajně mimo oficiální prostory, to samozřejmě není dobře, ale je potřeba, aby to vysvětlil a je potřeba samozřejmě, aby policie to vyšetřila, jak to vlastně bylo.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Maxová, vy jste byla v pozici místopředsedkyně hnutí. Učinila byste podobné kroky, přijde vám to normální, pochopitelné?

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Já bych to takto nestavěla. Samozřejmě, já tuto kauzu vnímám z mnoha úhlů a z mnoha pohledů. Já jenom mohu říci, že pan Faltýnek se nebrání vysvětlování této události, že není mezi obviněnými, je pouze v roli svědka a já bych nechala konat orgány činné v trestním řízení.

Michal KUBAL, moderátor:
Přijde vám to normální, pochopitelné, udělala byste to?

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Já bych to takto nestavěla, já jenom říkám, že pan Faltýnek nám vysvětlil okolnosti na klubu, vysvětloval je na půdě sněmovny, bude ještě dovysvětlovat, protože tento bod bude zařazen příští týden na jednání. A já nechci dělat unáhlené závěry. Samozřejmě každý politik řeší určité události určitým způsobem, spousta politiků se schází ve sněmovně s různými skupinami. Kdyby pan Faltýnek chtěl být nějakým způsobem viděn, neviděn, tak určitě se neschází na takto frekventovaném místě a pan Faltýnek je zkušený vyjednávač. A já bych nechala opravdu konat orgány činné v trestním řízení.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane předsedo, co přesně podle vás udělal Jaroslav Faltýnek špatně? On argumentuje tím, že státu ušetřil spoustu peněz.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To určitě teda. To teda určitě ne. Co udělal špatně, úplně jednoduché. Běžel tendr a on do něho zasahoval v okamžiku, kdy jediný možný kontakt zadavatele, nebo jeho zástupce podle zákona je přes portál zadavatele. To znamená, není možné, aby kdokoliv, si takzvaně vzal sám mandát a šel něco řešit. V tomto okamžiku ty zakázky do toho vstupoval. To kdyby se v tom okamžiku provalilo, kdy ty schůzky proběhly, tak by to vedlo ke zrušení té soutěže, protože by byla narušena, byl narušen rovný přístup ke všem uchazečům. Takhle když chce vyhlásit tendr a už to bylo po prvním kole, všichni ti čtyři uchazeči splnili kvalifikační předpoklady, v tom roce 2017 už připravovali své konkrétní nabídky a ta představa, jak pan Faltýnek chodí a za každého z těch firem a navíc byl jednom za jednou a říká: dejte nízkou nabídku, abych tomu státu ušetřil, tomu nemůže věřit úplně nikdo. Já musím říct, že nesouhlasím s paní
poslankyní Maxovou, možná něco říkal na klubu ANO, na sněmovně se jenom vymlouval, tam nic nevysvětlil, na žádný z konkrétních dotazů neodpověděl a neměl co jednat.

Michal KUBAL, moderátor:
Tak on bude pokračovat, bude.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já tomu rozumím. Dokonce ani ministr dopravy, ani premiér v okamžiku, kdy už ten tendr běží, nemohou jednat s šéfem Úřadu na ochranu hospodářské soutěže o konkrétní zakázce, to je prostě nezákonné. A je tím ohrožený právě bezproblémový průběh té zakázky. Já se nechci vyjadřovat k tomu kriminálnímu aspektu, o tom já nic nevím, nechci komentovat ty úniky informací, které šly do deníku Právo, ale komentuju to, že jak předseda Faltýnek, předseda klubu, tak zejména předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže opravdu závažným způsobem narušili důvěru v tento úřad, který má zaručovat nestrannost a férovost každé veřejné soutěže, a to se v tomto případě evidentně nestalo, evidentně ho porušili. A já už jsem říkal i v
Poslanecké sněmovně, že vláda by měla vyměnit předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, to není možné, on tu schůzku měl odmítnout. Samozřejmě, někdo se na něj mohl obrátit, aby tu schůzku zprostředkoval a byl na ní ten člen ANO, který je dneska vazebně stíhaný z toho Brna-střed. Já se omlouvám, neznám jeho jméno. To jsou přece tak podezřelé okolnosti, že předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by měl ve své funkci skončit a předseda Faltýnek by nám měl ve sněmovně odpovědět na ty závažné otázky, které jsme mu položili.

Michal KUBAL, moderátor:
Další šanci pokládat další otázky a žádat odpovědi budete mít na pokračování toho přerušeného bodu.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Příští středu.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Zbyněk Stanjura, díky za Váš, i Radka Maxová, díky i Vám.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Radka MAXOVÁ, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku /ANO/:
Na shledanou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS