24. února 2019

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem. Divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize. Je tu jedinečný prostor pro diskusi. Drahá mobilní data? Někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu, Lubomír Bokštefl, nám radil před dvěma lety, abychom se za levnými daty odstěhovali do Polska. Současná ministryně průmyslu a obchodu, Marta Nováková tvrdí, že si za ně, rozumějme za drahá data jako zákazníci můžeme sami. Cynismus politiků, respektive představitelů ministerstva průmyslu a obchodu, drahnou dobu ukazuje, že na místo veřejnému zájmu a občanům, slouží především mobilním operátorům. Před necelým měsícem v tomto pořadu ministryně Nováková na otázku, kdy se spotřebitelé konečně dočkají, pro ně výhodných změn v oblasti telekomunikačních služeb, tedy kdy konečně dojde k předložení novely zákona o elektronických komunikacích odpověděla těmito slovy.

Marta NOVÁKOVÁ, ministryně průmyslu /nestr. za ANO/:
Já bych vám velmi ráda odpověděla, kdy to předložíme. Ale já vám mohu říct jediné, že tedy to mám v plánu a uděláme to co nejdříve to půjde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neschopnost ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové naznačuje, že věta v programovém prohlášení současné vlády zůstane jedním z mnoha nesplněných politických slibů. Cituji: „Budeme prosazovat, co největší konkurenci na telekomunikačním trhu, což povede ke snížení cen a zlepšení služeb.“ Konec citátu. Jedinou obranou veřejnosti, když platí jedny z nejdražších mobilních dat v Evropě, vládní politici jsou služkami mobilních operátorů, tak je jim se vysmívat na sociálních sítích. A tak ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková sklízí posměch za své výroky, opět cituji: „Potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. To je jedna z cest, která k tomu zlevnění nakonec povede.“ Jak napsal poslanec KDU-ČSL, Marian Jurečka, biomasa zelené Kateřiny Jacques je zapomenuta. Prvními hosty dnešních Otázek jsou, první místopředseda hnutí ANO, předseda poslaneckého klubu hnutí, Jaroslav Faltýnek. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Hezké poledne a děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítám i místopředsedu Pirátů, rovněž předsedu poslaneckého klubu Pirátů, Jakuba Michálka. Hezké nedělní poledne i vám.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A mé pozvání přijal i místopředseda občanských demokratů, poslanec
Martin Kupka. Hezké nedělní poledne i vám.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobré poledne všem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč politická reprezentace v čele s vládou a ministryní, slouží operátorům než nám spotřebitelům, pane předsedo?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale vy, pane redaktore, přece víte, že tak to není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já vím, že to tak je, pane předsedo. Začali jsme zvesela, ano.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A teď už se pokusme prosím bavit racionálně. Já nechci tady obhajovat výrok paní ministryně Novákové, já za sebe říkám, že nebyl příliš šťastný. Nicméně k těm konkrétním krokům, aby došlo naplnění toho vládního prohlášení a našeho volebního programu, možná zítra, nebo po zítřku se naše veřejnost dozví, že pan premiér začal osobně ten problém řešit. Poslal 22. 2., což bylo předevčírem, dopis šéfovi asociace mobilních operátorů, panu Šuchmanovi, kde mu konkrétně píše, že chce řešit ceny, přenos čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a také přípravu tendru na čtvrtého operátora, který logicky, tak jak to bylo u bank, když přišla konkurence, tak šly ceny poplatků dolů...To je jedna stránka věci. Ta vládní. A ta poslanecká je, že Piráti přichází a osloví všechny poslanecké kluby s návrhem novely, která by měla řešit podobné věci. Patrik Nacher, náš známý bojovník za práva spotřebitelů, se na tom podílí, konzultují to spolu. A půjdeme těmito dvěma cestami. Tak aby co nejdřív se operátoři začali chovat i v České republice více pro klientsky. Stejně jako v jiných státech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, všechno zlé, je pro něco dobré. Tudíž ty sociální sítě, které si v tomto týdnu...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Všechno zlé je pro něco dobré...Které nastartovaly tuto debatu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dělaly si legraci, ať wi-fi dál zůstává s touto krajinou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A pan premiér na to okamžitě reagoval a poslal dopis vlastně 22.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já se musím ozvat, protože pan premiér to sliboval už v roce 2017. Že bude jednat s těmi operátory, že není možné, se rozhořčoval, že není možné, aby tady data stála tolik. Potom v roce 2018 v lednu a pak znovu v dubnu. Ale nic se nepřihodilo, tak je tomu těžké věřit. My přicházíme také s několika návrhy, které by měly reálně zlepšit podmínky pro nástup toho 4. operátora. Voláme po tom, aby se opravdu podařilo to licenční řízení, to výběrové řízení připravit co nejdříve a zároveň co nejlépe. Protože ano, konkurence je asi to nejsilnější a nejviditelnější, co může změnit situaci na trhu a přinést reálnou konkurenci. Ale aby se to stalo, protože to není samo sebou, tak záleží na tom, jak bude vypsáno ono licenční řízení, jaké podmínky ten další operátor bude mít, protože bude přicházet do prostoru, který je dobře ošetřený. Ti tři operátoři spolu pochopitelně mluví. Navíc ten čtvrtý nový operátor bude mít zásadně těžkou situaci v tom, že bude muset budovat novou síť, a to navíc síť velmi opravdu kvalitní, aby dokázal přenášet ona rychlá data.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jste, pane místopředsedo, teď vstoupil přímo do té diskuse už se čtvrtým operátorem. Když ale zůstanu u těch slov a neschopnosti ministryně průmyslu a obchodu, z čehož si v tomto týdnu dělaly sociální sítě legraci. „Zakážeme lidem v mobilech wi-fi. Děti, až si dočistíte zoubky, tak nechte přes noc puštěnou vodu, ať ji máme levnější.“ Tedy argumentace paní ministryně s tím, že čím víc budeme používat data, tím máme šanci je mít levnější. Ono, když se podíváme na drahá mobilní data, tak politici je řeší nejméně pět let. Otázky na problém drahých dat, upozorňují opakovaně a kontinuálně. A náš archiv se rozrůstá o sliby, že je nutné data zlevnit.

Bohuslav SOBOTKA, bývalý premiér /ČSSD/ /7. 2. 2017/:
V některých zemích jsou ty ceny až desetkrát levnější.

Lubomír BOĚTEFL, tehdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu /12. 2. 2017/:
Ke zlevnění služeb dojde zcela zákonitě tak, nebo obdobně jako došlo ke zlevnění cen volání.

Jiří GRUND, výkonný ředitel Asociace provozovatelé mobilních sítí/15. 4. 2018/:
Ti uživatelé v tom průměru stále mají více dat, než kolik reálně spotřebují.

Jaromír NOVÁK, předseda rady Českého telekomunikačního úřadu /15. 4. 2018/:
Přece nemůžu říkat, že Češi nechtějí mobilní data. Protože nevyčerpají současný balíčky, nebo čerpají je málo.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/:
Je priorita hnutí ANO a moje priorita, abych něco s těmi prodraženými mobilními daty a mobilními operátory udělal.

Marta NOVÁKOVÁ, ministryně průmyslu /nestr. za ANO/ /17. 2. 2019/:
Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, no tak tím vlastně nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí, a to je jedna z cest, která k tomu zlevnění těch dat povede.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ministryně průmyslu a obchodu v tomto týdnu nejdříve řekla, že tato slova, která jsme použili z pořadu 168, jsou vytržena z kontextu. Ale ministryně tato slova zopakovala nejméně pětkrát. Což diváci pořadu 168 hodin dnes večer na obrazovkách České televize uvidí. Je jasné, že jednání s mobilními operátory, o kterém mluvil předseda Jaroslav Faltýnek, ale nestačí. Je to asi první krok...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Musí jít ruku v ruce s legislativou

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. Na to se chci ptát. Novela zákona o elektronických komunikacích, kterou v tomto funkčním období zatím Poslanecká sněmovna neprojednávala. Vy avizujete, pane předsedo Michálku, že v úterý jako Piráti předložíte poslanecký návrh. Jaké změny v té novele budou?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
My jdeme tou minimalistickou cestou. My bychom chtěli, aby se snížil ten poplatek, aby mohl zákazník přejít k jinému operátorovi. Dneska lidé platí tisíce korun a my bychom chtěli, aby to byly maximálně stovky. A když budou moc zákazníci přecházet, tak potom samozřejmě si vytvoří konkurenční prostředí. Ale já si myslím, že zase tady podléháme tomu, že všechno musí změnit zákon. A že všechno vyřeší pan premiér. A máme tady přece fatální selhání, že pan premiér na jednu stranu nám tvrdí, že vyřeší mobilní data, že je to jeho priorita. A současně náměstek, pan Pilný, na ministerstvu průmyslu a obchodu, tak se jednoznačně vyjádřil, že levná data podle něho nejsou prioritou. Paní Nováková se vyjadřuje v podstatě antiekonomicky. Tvrdí nám, že tady musíme více používat data a ona se potom zlevní. Přitom pět let nic s tím neudělali. My jsme teda šli konkrétními kroky, protože na podzim bude ta aukce. A do té doby my potřebujeme rychle provést ty změny. A zjevně ministerstvo není schopné to provést, Babišova vláda to neudělala, takže proto náš expert Martin Jiránek na telekomunikace připravil a zkonzultoval s řadou stakeholderů ten návrh zákona, který vyřeší aspoň jednu z těch věcí, jako je třeba ta pokuta.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budou to pouze pokuty, nezlobte se, ale ten návrh je tedy poměrně málo ambiciózní. Tedy půjde jenom o pokuty, ne o zrychlení přenesitelnosti čísla, či další věci. Půjde jenom o tu pokutu, která dnes, jestli se nemýlím, je do nějaké pětiny.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ano, dneska je to dvacet procent. My bychom chtěli, aby se to snížilo. Představíme to konkrétně na tiskové konferenci.

Václav MORAVEC, moderátor:
A nemůžete říci zatím o kolik?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
To představíme právě na té tiskové konferenci. Už jsme to rozeslali kolegům, nerad bych to tady předbíhal. Ale taky vraťme se...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, aby to byly stokoruny, to znamená, že byste museli ze dvaceti procent jít alespoň k pěti?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Výborná dedukce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže potvrzujete pět.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ne, nepotvrzuju nic. Ale chtěl jsem říct, že pan Babiš prostě řeší v zahraničí, na svých zahraničních cestách Apple store, aby sem dostal Apple store, ale mě by zajímalo, jestli by pan Faltýnek nás mohl seznámit s tím, s kolika zahraničními telekomunikačními firmami, pan Babiš ohledně vstupu čtvrtého operátora jednal, aby nás seznámil, s kolika jednala paní ministryně, jak intenzivně to řeší, aby skutečně sem dostali toho nejlepšího zahraničního investora. Protože tady jde o investici za dvacet miliard a my musíme být proaktivní. Jít tam a vyjednat takové podmínky, aby to tady začalo konečně fungovat. Jako to dělají v Belgii. Tamější politici samozřejmě se snaží dostat sem toho čtvrtého operátora, ale ty výsledky jsou zatím takové, že všichni platí jako mourovatí, zákazníci. Zatímco operátoři mají jedenáct miliard korun zisku ročně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Faltýnku, začneme nejdříve tou novelou. Uvažujete o tom, že byste podpořili ten návrh Pirátů?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já už jsem řekl, že za nás, Patrik Nacher, který má na starosti ochranu spotřebitelů, spolupracuje, nebo konzultuje s kolegy z Pirátské strany, já jsem s ním dneska ráno mluvil, a opravdu ten návrh je, on je v devadesátce předkládán, je málo ambiciózní, je jednoduchý. Čili chce vlastně ušetřit na těch pokutách. Nicméně my se domníváme, že by tam měly být ještě minimálně dvě věci, které jsou důležité, o tom jste hovořil, pane Moravče. To je to zkrácení doby, přenesení čísla. Dneska je to deset dnů, bylo to 42, dneska je to 10. My říkáme, pojďme na dva, možná na jeden den. Samozřejmě je to proti těm operátorům, budou se tomu bránit. A potom také udělat tento krok, jako zákazník, bez možnosti toho operátora kontaktovat. Protože pokud ho kontaktujete, on na to má deset dnů, tak vás přemlouvá, abyste zůstal, slibuje hory doly, ale pokud budou pod tlakem, jak to je dneska u bank, kdy vlastně jsme zavedli tu konkurenci a je tady spousta subjektů, které neplatí bankovní poplatky a lidé si můžou prostě vybrat svobodně. A poslední třetí věc, kterou bychom tam rádi viděli, ale je to na debatě s Piráty...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já nechápu, proč jste to neudělali, protože blíží se nám tady vstup čtvrtého operátora a my to potřebujeme udělat do té doby, rychle. Zatímco vy žádné výsledky nemáte v téhle oblasti.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Znovu opakuju, je tady na stole váš návrh, my se domníváme že tam je potřeba pro ty spotřebitele, účastníky toho procesu dát tyto věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy rychlejší přenositelnost toho čísla, maximálně za dva dny...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Snížení pokuty a také změna pojmu spotřebitelna, protože to je velmi důležité. Protože dneska operátoři berou malé živnostníky jako podnikatele a my se domníváme, že by měli být bráni jako normální spotřebitelé, my, kteří máme normální prostě telefony a užíváme tato data. Takže budeme o tom debatovat, já děkuju kolegovi Michálkovi, že to poslal všem předsedům klubů k nějaké debatě. A je to určitě dobrý krok, abychom ty věci pohnuli dopředu. A pokud se týká...

Václav MORAVEC, moderátor:
K čtvrtému operátorovi se dostaneme záhy. Občanští demokraté podpoří ten návrh teď, díky bohu tedy alespoň za neschopnost paní ministryně Novákové. Protože Piráti přicházejí s návrhem, hnutí ANO dá do toho návrhu ještě daleko víc pro spotřebitelských věcí a občanští demokraté...


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
My se na to určitě chceme podívat i proto, jestli tam třeba nemůžeme přidat něco z pozměňovacích návrhů, které by dál pomohly větší konkurenci na trhu. Ale na druhou stranu, k tomu zlepšení podmínek už došlo v minulosti. Ale pořád se pohybujeme mezi těmi třemi operátory a oni dneska mají podmínky poměrně podobné. Takže i přechod k tomu druhému nemusí nutně vést k tomu, že se opravdu pro lidi objeví lacinější data a třeba neomezené tarify. Což je to, po čem určitě má smysl volat, aby česká společnost byla opravdu moderní společností, kde nebudou zbytečné technologické překážky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ani kdybych vám, pane místopředsedo, chtěl vstupovat do řeči, tak ale v minulosti, vzpomeňme si právě na Lubomíra Bokštefla a prolobovanou Poslaneckou sněmovnu mobilními operátory, kdy v rámci evropské směrnice se přijímaly návrhy, které byly daleko více protispotřebitelské a byly to ty tradiční politické strany, které ty věci prohlasovávaly, takže díky bohu za první návrh. Tedy vy podpoříte tu novelu?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Podíváme se na ní, zkusíme jí případně upravit tak, abychom třeba ještě podmínky zlepšili a samozřejmě pokud bude přinášet reálnou změnu, pozitivní změnu, tak ji určitě podpoříme. Ale to, kam se chceme dívat a je pravda, že tam to nesouvisí jenom s úpravou legislativy, je opravdu příprava podmínek na příchod toho čtvrtého operátora. Aby to opravdu mohlo mít ten efekt. Protože to výběrové řízení...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte, ale to, jestli se nastaví prospotřebitelské podmínky, umožní, aby sem vůbec někdo z velkých hráčů šel a stal se štikou v rybníce. Takže ta novela je podstatná.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale daleko důležitější je to, jakým způsobem například bude od toho čtvrtého operátora postaráno ve vztahu například k jeho investicím, ke stavebním řízením. Které bude muset absolvovat a my přicházíme s konkrétními návrhy. Chceme například, aby státní podniky, jako je například ŘSD, nebo SŽDC, tedy stavby silnic a stavby železnic s každou novou investicí, či rozsáhlou úpravou, pokládaly rovnou chráničky do země pro optická vlákna. Protože ten čtvrtý operátor, bude muset budovat kvalitní optickou síť. A to, na co dnes naráží a co čeho se nutně musí obávat, že i když sem přijde, investuje svoje peníze, tak ho zdrží to, jak probíhá stavební řízení. A to samozřejmě i mezi těmi partnery zahraničními budí velkou opatrnost, místo toho aby přišli a řekli - ano, my sem přineseme rychlá data, neomezené tarify. A proto přicházíme třeba s touto konkrétní změnou, která by určitě mohla přispět k tomu, aby se to zrychlilo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě, než se dostaneme ke čtvrtému operátorovi, tak podívejme se na aktuální data, protože mi jde o dokončení tématu té novely, která je klíčová a je prvním krokem, pak mohou následovat kroky další. Opakovaně šetření balíčku ukazují, že tarify českých mobilních operátorů patří v evropském kontextu k nejdražším. Zejména v oblasti mobilních dat, podívejme se na poslední průzkum trhu neziskové organizace DTest.

redaktorka:
Český Vodafone nabízí základní tarif s 5 GB za 777 korun. V Rumunsku zákazníci zaplatí za stejný objem dat v přepočtu 309 korun. A ve Velké Británii asi 440 korun. Italský Vodafone pak poskytuje 25 GB dat za 644 koruny. Český T-mobile má v základním tarifu 4 GB za 799 korun. Za podobnou cenu u téhož operátora dostanou zákazníci na Slovensku 10 GB dat. V Rakousku je cena za 8 GB v přepočtu 567 korun. A v Polsku za 5 GB asi 240 korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
A doplňme třetího operátora. O2 v Česku nabízí tarif se 3 GB dat za 749 korun. Na Slovensku zaplatí podobnou cenu za 15 GB a v Bulharsku v přepočtu za 600 korun mají zákazníci k dispozici 20 GB. To je to aktuální srovnání. Pane předsedo Michálku, i pane předsedo Faltýnku, když chcete přijít s tou zásadní prospotřebitelskou novelou zákona o elektronických komunikacích, máte spočítáno, jak se to odrazí na těch aktuálních cenách, když
Martin Kupka říká, že to nebude zase tak zásadní průlom?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
To já určitě bych nesouhlasil s tím, že to nebude zásadní průlom. Protože pokud přijde čtvrtý operátor, tak z těch zemí, které máme k dispozici, například z Itálie, kdy přišel operátor Iliat, tak tam mají desetkrát nižší ceny než v České republice.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale to já jsem takhle neřekl. Já myslím, že čtvrtý operátor musí přijít, aby se změnily podmínky a změnily se razantně.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Jsem rád, že se na tom shodneme.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To se shodneme všichni.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
To se shodneme všichni. Tři miliony zákazníků v té Itálii přešlo k tomu operátorovi Iliat. Ta cenová hladina se snížila o dvacet procent. Já jenom jsem chtěl tady jednu věc. Abychom když tady mluvíme o té legislativě a víme, že nás čeká ta aukce, která by měla proběhnout někdy na podzim, tak abychom opravdu se shodli aspoň ty největší kluby na tom, že ten zákon, že na něj nebudeme nabalovat spoustu dalších a dalších věcí. Řekněme, vymezíme si na začátku ten rozsah tak, aby se ta legislativa stihla do té doby, než ti zahraniční operátoři budou provádět svoje kalkulace. Protože oni si na základě té legislativy, musí spočítat, jak se jim to vyplatí, jaké peníze jsou schopni investovat v České republice. A pokud my nestihneme ten zákon schválit včas, tak oni se samozřejmě na to výběrové řízení nedokážou připravit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to je klíčové, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu sice rozeslalo na přelomu roku do připomínkového řízení rychlou novelu zákona o elektronických komunikacích. Tady ji máme k dispozici. Připomínkové řízení skončilo, říká se jí novela Charanzová. A když to hodně zjednoduším, tak se týká roamingu a té evropské...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To jsou ale dvě různé věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vím, ale chtěl jsem právě, protože v tom návrhu, když jsem se do něj díval, tak je tam, aby ta novela byla schválená, již v prvním čtení. To znamená rychlejší projednávání. Chápu-li to správně, tak necháte tu novelu zákona, kterou stále ještě ministerstvo průmyslu neposlalo do vlády, tak zatím bude ležet. Protože vy půjdete cestou poslaneckého návrhu. Ať už snížení pokut, nebo rychlejší přenositelnost čísla. Chápu to správně, pane předsedo Faltýnku?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Těch cest je několik. Ale tady tato cesta jít po dohodě, cestou poslaneckého návrhu a řešit vlastně ten první krok, a to je ulehčit našim spotřebitelům změnu operátora, nižší pokuty a tak dále, tak určitě ano. Druhý krok je novela zákona o elektronických komunikacích. Vy jste zmínili tu Charanzovou, ale to je jiná záležitost. Ta prosadila v rámci Evropské unie, Evropského parlamentu, snížení poplatku za roaming. Že voláme po Evropě už jako normální lidi.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To tak není, to proběhlo už v předchozím období, kdy ona v Evropském parlamentu vůbec nebyla. Tady jde o to, abychom my, ať budeme volat do jakékoliv jiné země Evropské unie, platili maximálně 6 korun za minutu. To je předmětem toho jejího návrhu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, že vstoupím do řeči. Promiňte, ale to se týká už toho čtvrtého operátora. K čemu už se dostáváme, co nejlepší podmínky, aby čtvrtý mobilní operátor, který nebude dohodnut s tou naší trojkou, která nám tady dává drahá data, tak jestli se dohodnete na tom, že by schvalování těch prospotřebitelských zákonů bylo v prvním čtení, aby se to stihlo, co říká Jakub Michálek, co nejrychleji, aby podmínky před tou aukcí ukázaly, že má Česká republika zájem o vstup čtvrtého operátora?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My tady tímto zpřísněním přece zpřísňujeme, tady touto novelou zpřísňujeme život mobilních operátorů na českém trhu. A vycházíme vstříc zákazníkům. Je potřeba si říct. A jestli to bude poslanecká, respektive, jestli to bude v devadesátce, to není podstatné. Myslím, že jsme schopni zkrátit lhůty, pokud se tam načtou pozměňovací návrhy, o kterých já jsem hovořil, aby tam těch věcí bylo víc. Nejenom ty pokuty. Ale ten další krok je, a v tom měl pan kolega Kupka pravdu, když říká, že investoři kteří přicházejí do České republiky, mají samozřejmě obavu z naší legislativy, jak dlouho trvá stavební řízení. Ale my jsme novelou 416, mimo jiné mysleli právě i na budování těchto sítí a vlastně jsme zkrátili ten proces tou 416, tou novelou, když jsme všichni to podepsali. Všichni jsme se na tom konečně shodli, jako na jednom z mála zákonů ve sněmovně. A to se týká právě i možnosti urychlit výstavbu těchto sítí. A za to děkujeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
A jsme u čtvrtého operátora.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je jedna z věcí, se kterou jsme mimochodem do toho zákona, do té 416 přicházeli. Jako je fikce závazných stanovisek. Aby se opravdu ten proces zrychloval. Další krok, který Česká republika má udělat, je elektronizace stavebního řízení, tak aby opravdu bylo jednodušší pro toho budoucího operátora stavět nákladné sítě. Další krok, který tady už jasně kolega pojmenoval, vyjednávat s těmi zahraničními a sondovat tu situaci a zvát je do České republiky. Aby tady opravdu vzniklo, už v rámci toho výběrového řízení konkurenční prostředí. A aby to, co přinesou České republice, bylo opravdu kvalitní. A další podstatná věc je, aby také v rámci toho licenčního řízení stanovil Český telekomunikační úřad adekvátní podmínky. Aby zkrátka ve výsledku nevytvořil to, že buď to vůbec nebude možné sem někoho přizvat, získat pro Českou republiku anebo to bude tak drahé, že to ve výsledku nepřinese reálný pokles z cen za data.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že ta aukce a její podmínky, se dá stihnout opravdu do konce letošního roku tak, včetně oslovování zahraničních zájemců, aby sem vstoupili, nějaká štika v rybníce. Ne, někdo, kdo bude dohodnut s tou trojkou a bude tady stále kvazimonopolní prostředí.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že je na nás, abychom k tomu jednoznačně Český telekomunikační úřad vyzvali. Protože my opravdu potřebujeme, a i to že se jasně ukáže, že je politická shoda na tom, že ne jak sliby, které se nenaplnily z úst pana premiéra, ale že reálně chceme změnit situaci. Že se připravujeme na příchod čtvrtého operátora, a to pak spolu třeba s oním zákonem může přinést reálně vliv na to, že se začnou snižovat ceny datových tarifů. A že se daleko častěji dočkáme i těch neomezených tarifů, které ve výsledku můžou opravdu přispět k tomu, že bude pro lidi jednodušší se kdekoliv spojit prostřednictvím internetu a vyřešit svoje věci. To je naše vize České republiky. A pro toho čtvrtého operátora ještě jedna důležitá věc, která zasahuje dokonce i jinam, než do té státní úrovně. Zasahuje i na úroveň obcí a měst. Aby se upravovaly podmínky, často velmi nákladná věcná břemena, nebo dnes se tomu říká služebnost pro liniové stavby a zejména pro sítě nových generací. A jsou případy obcí, kde to jde. Dokonce celých oblastí, kde se domluvily na tom, že jsou schopni lépe koordinovat výstavbu a je to tedy i případ třeba obcí na severu od Prahy, kde jsou Líbeznice. A kde opravdu přicházejí, a to je reálná ukázka toho, že to lze, že to nemusejí být sliby. Ale, že to může být konkrétní krok, kdy řeknete operátorům, podívejte se tyhle stavby chystáme, jsme připraveni vás tam pustit s přípoloží. Mimochodem teď se chystá nová 416, nová novela. A ta také umožňuje onu přípolož. Aby prostě bylo v České republice co nejsnazší, když se buduje nákladná stavba, tak tam do toho vložit v rámci té jedné stavby, bez složitých dalších operací a dalších správních řízení a dalších razítek a papírů, aby bylo jednoduché tam prostě položit onu chráničku, vypořádat s tím hlavním investorem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Faltýnku, to, aby pan premiér lákal nejen Apple do České republiky, Apple store...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já jsem vám to řekl vlastně jako první větu dnešního vstupu. 22. února, což bylo předevčírem, pan premiér napsal dopis šéfovi asociace mobilních sítí, panu Šuchmanovi, kde ho žádá o setkání na téma ceny...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
To je nesmysl.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
...přenos čísla, pokuty za předčasné ukončení, příprava tendru na čtvrtého operátora. Takže pan premiér to začal intenzivně řešit.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale to sliboval už 19. dubna 2017. Tady je to napsané. On říkal, že to bude dělat. Takže se to nekoná.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale koná se to.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Pane Faltýnku, jestli chcete do Český republiky přilákat čtvrtého operátora...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To chceme asi všichni ale.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
No já myslím, že vy to moc nechcete. Protože, jestli pan premiér to řeší tak, že se sejde se zástupce, s lobbisty těch tří ostatních operátorů a s nimi bude jednat jak sem přilákat čtvrtého operátora, vždyť to je přece blbost. Musíte to udělat stejně, jako to udělal premiér Belgie, to znamená, pojedete do zahraničí, budete jednat, ukážete jim prezentaci, dvacet stránek, legislativní podmínky.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Samozřejmě.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale kolik těch schůzek bylo? Kolik těch kroků...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
První krok je o tom informovat tohoto předsedu, této unie, že jdeme do čtvrtého operátora a že jdeme ve prospěch českých spotřebitelů proti jejím zájmům. O tom je ta debata.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A já tvrdím, že ten materiál má...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Koukají na Otázky Václava Moravce, všechno to vědí, že chceme čtvrtého operátora. My musíme...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
I Václav Moravec to chce jako daňový poplatník.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, já bych jako daňový poplatník, po všech Bokšteflech a Novákových, chtěl aspoň lacinější data.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale paní Nováková to nezvládne. Paní Nováková to nezvládne, to vidíme všichni že paní Nováková s žádným zahraničním, s šéfem velké zahraniční telekomunikační sítě jednat nebude.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pan premiér to zvládne.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale zatím s nikým nejednal. To je prostě manažerské selhání. Nemá na svém místě ministra, který by byl schopen to zařídit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Uvažujete o výměně ministryně?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
3:1, to je nefér.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, to je 4, já doufám, že tady chcete levnější data.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Samozřejmě, to jsem řekl na začátku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kolik platíte za data, kolik máte balíček?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já nevím. Já jsem jako internetově nevzdělaný člověk. Když se mě novináři ptali na Huawei, tak já jsem ani nevěděl na začátku, co to je. Říkal jsem, mám ten mobil s tím jablíčkem.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je Apple.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je Apple, Apple store. Jak říkal pan předseda Kupka. Takže já nejsem příliš jako příliš dobrý diskutér tady v té oblasti. Kdybychom se bavili třeba o polském mase, tak na to bohužel dneska nedojde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chcete polské maso a ještě Agrofert?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Toho bych se taky bál.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vůbec ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Má vláda strategii, abychom dokončili toto téma a jasně odpověděli na otázku Jakuba Michálka, že ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková toho není schopna.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To není pravda. Já nevím, jak tady na to kolega Michálek přišel. Paní ministryně Nováková je schopna ten problém vyřešit.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
S kolika zahraničními operátory jednala?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je otázka na ní, já to nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejednala zatím s nikým.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak začne.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Na podzim máme aukci, podklady připravené nemáme, zákon nemáme, ministryně s nikým nejednala. Tak co tam děláte?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Máme sliby.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale pracujeme na tom společně, proč jste nám teda posílal ten návrh...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
My jako opozice pracujeme, ale vy jako vláda máte sto tisíc úředníků, abyste to někam posunuli.. Ale těch sto tisíc úředníků tam teda asi valí šunky, nebo nemají jasný zadání? Tak nám to řekněte.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Zkusím dát konkrétní návrh, jak to udělat. Je to sice od opozice, ale vy se můžete poučit a můžete to vzít, nebo ukrást. Já budu rád v ten okamžik. Je potřeba určitě přijít do zahraničí s jasným návrhem: takové licenční řízení chystáme a rovnou připravíme změny ve stavebním řízení, aby bylo jednodušší, přijde-li operátor, bude mít prostě v tomhle směru, stejně jako všichni ostatní, jednodušší podmínky. Že půjde rovnou směrem k Ředitelství silnic a dálnic, směrem k správě železniční dopravní cesty, že s každou cestou, s každou novou stavbou budou připravené chráničky a že totéž udělají kraje. A že se tímtéž směrem budou dívat města a obce. To je konkrétní plán, jak přijít k tomu, že se opravdu budou nejen zlevňovat data, ale že se podmínky pro všechny, kteří chtějí být inovativní v oblasti technologií, že se budou do České republiky znovu vracet. My jsme mimochodem za posledních pět let vypadli z první pětadvacítky nejinovativnějších zemí. To mě třeba velmi mrzí. A tohle je bohužel jeden z důvodů, proč jsme z té pětadvacítky vypadli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud bych mohl uzavřít tu debatu, která se týká mobilních operátorů a dat, díky bohu za tu shodu, že bude v dohledné době...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Něco uděláno pro spotřebitele.

Václav MORAVEC, moderátor:
V březnu předložen návrh zákona o elektronických komunikacích, který sníží nám zákazníkům pokuty z 20 % na 5. Vy rychlejší přenositelnost čísel z dnešních deseti na jeden, či dva dny. A že by Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo činit maximum po pozvání a zájem České republiky o čtvrtého operátora, který vytvoří konkurenci.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Na tom se shodujeme a děkujeme tady kolegům za rady. Myslím to upřímně.

Václav MORAVEC, moderátor:
A my budeme sledovat dál v Poslanecké sněmovně...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Budeme doufat, že se dostanou k paní Novákové.

Václav MORAVEC, moderátor:
A my budeme sledovat dál v Poslanecké sněmovně, jak ta novela zákona pánové...


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Nebudou to jenom rady, bude tou konkrétní návrhy i v zákonech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Koalice na rozcestí. Všichni chtějí šetřit, ale každý jinak. Ministryně financí, Alena Schillerová chce snížit počet státních zaměstnanců až o desetinu. Sociální demokraté ale tvrdí, že plošné škrty nefungují. A nabízejí jiné varianty úspor. Například změnu slev na jízdném, zvýšení nadnárodním korporacím a opět vracejí do hry svoji sektorovou daň.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra /ČSSD/:
A není možné pouze a jenom hledět na výdaje, ale také je potřeba se podívat na příjmy. Například banky za loňský rok ohlásily rekordní zisky. My jsme jasně říkali, že si dokážeme představit sektorovou, nebo bankovní daň. Hnutí ANO to zatím odmítalo. Jakkoliv třeba tam je dle našich odhadů až deset miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bankovní daň. Je to daň, která může projít, když v koalici teď vznikají poměrně bouřlivé debaty o návrhu státního rozpočtu na příští rok, pane předsedo Faltýnku?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ta debata tady není poprvé na téma bankovní, nebo sektorové daně. Víte koneckonců všichni, kdo jsou nějakou dobu v politice, že při té minulé vládě, která byla složena z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, ten požadavek byl také. My jsme do toho šli, do toho vládního projektu, ať už v tom minulém volebním období, nebo v tomto do menšinové vlády s tím, že nechceme zvyšovat daně. Nechceme zvyšovat daně lidem, podnikům, firmám. Chceme daně vybírat. A chceme daně samozřejmě snižovat. Já tady mám konkrétní čísla, kdy vlastně za ty roky 14 až 19 došlo celkem ke snížení daní za tyto všechny roky zhruba 100 miliard korun, které zůstaly v kapsách vlastně lidí, daňových poplatníků a tak dále. A přesto daňový výběr dramaticky roste. Mám tady také čísla od roku 14 do roku letošního. Když se podíváte na výběr, na celkové daňové příjmy včetně odvodů, tak v roce 13 byla 1,294. Jeden bilion dvě stě devadesát čtyři miliard. A v roce 18 jsme na 1,7 bilionů. Zhruba plus minus.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, když se vrátíte k původní otázce, která se týká bankovní daně, bez vás. Řeknete sociálním demokratům, zvyšujte si daně, bankovní daň, ale bez nás.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My se snažíme držet to, co jsme říkali před volbami. V tom jsme jako kdyby konstantní, na rozdíl třeba tady od kolegů z ODS.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To nemyslíte vážně?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Naprosto, pane kolego. Já vám přesně řeknu, které daně vy jste říkali nebudeme zvyšovat, ani když jste šli do voleb a já vám řeknu které daně, když jste vládli se zvýšily. Mám to tady vypsaný. Ať už to byla vláda Mirka Topolánka, nebo vláda Petra Nečase.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A řeknete také i to B, v jakých ekonomických podmínkách tehdy ty vlády vládly?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Řeknu vám i jaký byl ekonomický růst, pane kolego, v té době. Samozřejmě.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A řeknete zároveň, jak to vypadalo třeba v době, kdy Bohuslav Sobotka byl ministrem financí, zadlužoval Českou republiku a vy jste byl v sociální demokracii? To taky řeknete?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, já jsem byl v sociální demokracii v Prostějově, pane kolego. A Prostějov měl vždy přebytkový rozpočet. Stejně jako vaše Líbeznice. To si my dva můžeme podat ruku. Já to nevyčítám vám osobně, ale vládám ODS a TOP 09 a KDU-ČSL, které brutálním způsobem zadlužily naši zemi v objemu bilionů korun...

Václav MORAVEC, moderátor:
Je hezké, že tady dáváte svůj seriál, vždycky Líbeznice a vždycky Prostějov. Ale otázka se týkala bankovní daně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já jsem na to odpověděl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Za nás ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Za vás ne. Takže sociální demokraté s tím...A už je shoda, jestli budete zvyšovat daň na alkohol, pane předsedo.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
V roce 2009, když byl hospodářský propad HDP 4,7, tak měli plán 38 miliard schodek a vyťali sekeru 192 miliard. Co tady pan Kupka chce vykládat jako, to jsem se pobavil.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Pojďme k věci. Nezabrušujme do té historie, abychom tady vyčerpali celý pořad. Pořad abyste si vyčítali ODS, ČSSD a co jste kde udělali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jakub Michálek se stává moderátorem, když po čtvrtém upozornění...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale jde mu to dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Po čtvrtém upozornění, abyste se vrátil k současnosti a k položené otázce, na to nereagujete.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já ale na to musím zareagovat. A jen velmi jednoduše s pohledem do budoucna. V tuto chvíli ještě stále máme ekonomický růst. Přesto plánujete schodkové rozpočty. A co je důležité, místo toho aby Česká republika konečně investovala, tady je vidět klesající křivka investování státu. Teprve výhled na rok...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Není to pravda.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To jsou údaje ministerstva financí, které jasně říkají, že klesají...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Celkové investice v letošním roce jsou rozpočtovány ve výši 122,3 miliard. Což je o 32 miliard více než v loňském roce.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
V loňském roce to bylo 60...a vy přece jste ve vládě už nějakých pět let.

Václav MORAVEC, moderátor:
Záleží co do toho, pane předsedo Faltýnku, počítáte, do těch investic.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já do toho počítám peníze, jak české, tak evropské.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to je právě ono.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dohromady. Ale z domácích zdrojů, je to o 21 miliard více, než v loňském roce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale stále to nepřesahuje 80 miliard korun. Z národních zdrojů české investice.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
V době, kdy jsme měli opravdu nejvyšší růst, tak místo toho aby Česká republika masivně investovala, tak to nedokázala. A to mě mrzí, protože může se stát a ty náznaky už koneckonců vláda řeší, že se ten růst zpomaluje a co budeme s tím obrovským mandatorním výdajem státu potom dělat? Jakým způsobem se budou škrtat slevy na jízdném a celá řada dalších populistických slibů? Co to bude znamenat pro tu zemi? To může znamenat dramatické další zadlužení...

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se tedy bavíme o budoucnosti, vy jste zmínil slevy na jízdném. Za pár okamžiků si poslechneme místopředsedu sociálních demokratů Romana Onderku, který před týdnem v tomto pořadu mluvil o tom, že mají-li se zvýšit, což je priorita sociálních demokratů, například důchody o víc než o inflaci, v příštím roce by to mělo být 700 korun, sociální demokraté společně s hnutím ANO tvrdí, že chtějí 900 korun, tak by se sociální demokraté nebránili tomu, aby došlo ke zrušení slev na jízdném, které vláda zavedla loni na podzim. Tady jsou Onderkova slova.

Roman ONDERKA, místopředseda strany, poslanec /ČSSD/ /18. 2. 2019/:
Senioři od 70 let věku by jezdili zadarmo. A to by byla jediná sleva, kterou bych udělal s tím, že by tento krok mohl stát rozpočet České republiky řádově jednu miliardu. To znamená z šesti miliard, které nás dneska stojí slevy na českých drahách, které byly zavedeny, tak bychom pět miliard ušetřili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Prozradil Roman Onderka, místopředseda sociálních demokratů. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je právě tato problematika jedním z nejohroženějších bodů v souvislosti s vyjednáváním státního rozpočtu na příští rok. Vy se vzdáte těchto slov? Jasná odpověď ano, nebo ne, pane předsedo Faltýnku.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já vám rád odpovím. Nicméně jednou větou se ještě vrátím k
Martinu Kupkovi. Kdo vládl, pane Moravče, v letech 2010 a 2011, kdy byl hospodářský růst 2,2 a 1,7%, kdo vládl? Petr Nečas. Nevím, z které byl přesně strany. Ale plánovali v době hospodářského růstu, plánovali sekeru 300 miliard a vyrobili sekeru 400 miliard. Tak co mě tady vykládáte?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
No proto tady pan Nečas není.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je dobrá odpověď, děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor:
Záleží, jak dlouho tady budete vy, pane předsedo Faltýnku. Teď mi odpovězte slevy na jízdném, jestli je racionální, že to je teď nejohroženější položka ve státním rozpočtu na příští rok?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já se domnívám, že ne. Protože pořád...Tak já jsem byl na té koaliční radě, kdy vlastně na začátku roku 2019, Alena Schillerová jako ministryně, zodpovědná ministryně financí požádala o svolání koaliční rady. Protože predikce mírného poklesu evropské ekonomiky tady je, na tom jsme se shodli všichni. A je potřeba šetřit. Tak jsme se potkali klíčoví ministři a předsedové stran a místopředsedové stran, abychom si řekli, prostě kde se dá něco uspořit. A ta debata tam probíhala. Já nechci být konkrétní, ale slevy na jízdném pro důchodce a pro studenty se já domnívám, že to není. Je to otázka debaty nějaké třeba o obědech. Protože sociální demokracie chtěla zadarmo obědy pro všechny, což je nesmysl ekonomický.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, to chtěl premiér Babiš.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pokud obědy, tak pro potřebné.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A to ty školy už povětšinou dávno vyřešily.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Souhlasím.

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, nebudou se rušit slevy na jízdném a těch šest miliard bude i v rozpočtu na příští rok.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Musíme šetřit. Jako stát, aby fungoval dobře, tak by měl mít malý a štíhlý a šetřit. To jsou slova...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Musím doplnit k těm vlakům jednu věc, která tady nezazněla a to, že ten návrh toho šetření podle mých informací obsahuje taky návrh, aby se omezily dotace na regionální vlaky o 14 miliard korun. Takže to znamená, že sice slevy budou, ale ti důchodci už nebudou mít čím jezdit.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To si nemyslím. Já teda jsem tohle neslyšel na té koaliční radě.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Tak možná jste neviděl ten návrh, který jste dali dohromady.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ten návrh to opravdu obsahuje. Tam je opravdu významné snížení dotace ze strany státu krajům, právě na zajištění regionální dopravní obslužnosti, tedy těch vlaků v menších místech.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Takže sice slevy zůstanou, ale už nebudete mít čím jezdit. Na venkově. Takhle to připravilo ANO. Já si myslím, že vlastně celý ten přístup je velmi špatný, protože tady souhlasím s panem Kupkou, že je potřeba abychom investovali a abychom investovali do věcí, které nám přinesou úsporu v budoucnu. Ale takhle bohužel vláda nefunguje, že by zpracovala projekt, například jaká konkrétní digitalizace, které služby ušetří peníze ve státním rozpočtu v následujících několika letech, až přijde ta krize, tak abychom se na to dneska připravili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dá se tady...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale rozpočet České republiky a kondice ekonomická České republiky je na to připravena. Za poslední tři roky byly plusové, přebytky, nebyly sekery. Tak ten rozpočet je v pohodě a ekonomika je zdravá.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
První rok nebyl schodek, první rok.

Václav MORAVEC, moderátor:
Omlouvám se, nevracejme se už ke státnímu rozpočtu, 2009 až...pane předsedo,..

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Byly tři roky. Jeden měl Ivan Kočárník, plus sto milionů, pak Alena Schillerová, plus dvě miliardy a pan Babiš 63 miliard. Takže byly tři roky v historii České republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Můžeme s dovolením zůstat v současnosti a pak do budoucnosti. Slibte mi to oba. Nenechte se vyprovokovat.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
To dělal vždycky Paroubek, že tady ukazoval nějaké ty grafy, takhle šermoval ještě. Vy máte ten graf, co je zkreslený, není správně zpracovaný, že by udával, co se stalo v kterým roce. Takže vy to spočítáte, i když měl každý jinak dlouhý funkční období. Ale to není pravda. Já tady mám i, je to počet dnů ve funkci těch ministrů financí.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale už to není znázorněný v tom grafu. To tady je takhle malý dole, jako to dělají ty různý podvodníci že jo.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jaký? Tak to si můžete přečíst. Si vezmete brýle a tak to zvládnete. Já to s vámi přečtu.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale diváci, už si to nepřečtou, pane Faltýnku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mohu se vrátit k hlavnímu tématu této části. I to je výpověď, způsob diskuse. Když se podíváte na přidání seniorům o dvě stě korun nad rámec inflace, můžete garantovat státní rozpočet? Na příští rok? Počítáte s tím, že se penze budou zvyšovat o 900 korun?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
O jakém čísle teď mluvíte, pane moderátore?

Václav MORAVEC, moderátor:
Proboha, ptám se na státní rozpočet na příští rok. Andrej Babiš říká, že v příštím roce...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jsme v únoru. Která vláda v minulosti řešila v únoru rozpočet na...

Václav MORAVEC, moderátor:
A který premiér sliboval v minulosti rok předtím, že bude valirozovat penze o 900 korun? Já vycházím z citace premiéra Andreje Babiše.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Důležitá jsou, pane moderátore, ta čísla z minulosti. Tady máme tabulku, valorizace důchodů v posledních deseti letech, přátelé. Takže některé vlády valorizovaly 45 korun. Víme všichni, kdo v té vládě seděl. A některé vlády valorizovaly pětistovku, letos devět set a příští rok se uvidí.

Václav MORAVEC, moderátor:
O tom tady není spor. Takže když pan premiér, pane předsedo, slíbil 900 korun, tak to bylo neuvážené, protože uvidíme, na co bude mít státní rozpočet?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
No tak ne, my musíme ty peníze hledat. Nechceme zvyšovat daně, chceme daně vybírat, s tím souvisí třeba i druhá a třetí vlna EET, proti které tady kolegové zásadně jsou.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
A ta přinese kolik, pane Faltýnku?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ta přinese nějaké miliardy. Váš pan ekonomický expert Ferjenčík tam vykládá nějaké blbosti prostě.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Neurážejte, pane Faltýnku. Vy jste jak pan Babiš, ten taky jen uráží ostatní kolegy.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak se omlouvám, panu Ferjenčíkovi, ale EET přineslo za dva roky dvacet miliard korun.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ano, dokonce i v oblastech kde nebylo zavedeno, podle analýzy ministerstva financí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže abych ukončil debatu na téma přidání seniorům, což je jeden ze slibů, který jsme slyšeli veřejně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já nebudu střílet od pasu, pane Moravče, jestli je to 700, nebo 900. My děláme všechno pro to, abychom prostě ušetřili na obsluze státních úřadů. Všichni ministři dostali za úkol analýzu, kde dokážou ušetřit. A hledáme prostě prostředky i v době ekonomického růstu. Vždyť víme, že ekonomika stále roste. Zpomaluje, ale stále roste.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když tedy mluvíte o úsporách státního rozpočtu na státních zaměstnancích, už jsem mluvil, o deset procent slíbila ministryně financí...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To nebyl slib, to byla žádost na všechny ministry, aby se podívali, kde mají rezervy a začali šetřit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na tiskové konferenci řekla slib deseti procent, snížení počtu státních zaměstnanců. Když se podíváme na státní rozpočty, a to snad nezpochybníte tato data, kde jsou počty státních zaměstnanců. Tak podle letošního rozpočtu chce vláda letos navýšit počet státních zaměstnanců o více než 16 tisíc. Tady jsou data.

redaktorka:
V letech 2014 až 2017 přibylo ve státní správě více než 20 tisíc pracovních míst. Počet státních zaměstnanců se tak zvýšil z asi 424 tisíc na bezmála 445 tisíc. Vloni přibylo dalších osm tisíc lidí. Rozpočet pro letošní rok pak počítá s asi 470 tisíci státních zaměstnanců. Tedy s nárůstem oproti loňsku o dalších skoro 16 tisíc míst.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jakou logiku tedy dává to, že nejdříve zaměstnance přibíráme?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, počkejte. Zase je to všecko popletený, přátelé. Tady padla...

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Alternativní pravda, ano. Lekce alternativní pravdy.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Řekněme si, jak jsou ty čísla. Zhruba 450 tisíc státních úředníků, na tom se shodneme.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Státních zaměstnanců.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A teď kdo z toho je co. Ministerstvo školství, což jsou učitelé, kuchařky, školníci, je 224 tisíc lidí. To je polovina. Ministerstvo vnitra, policie a tak dále 70 tisíc zhruba. Ministerstvo obrany, vojáci 33 tisíc, ministerstvo financí 26, ministerstvo spravedlnosti, věznice a tak dále 24. Takže je to o těch konkrétních profesích a učitelů, jenom učitelů je 160 tisíc. A my chceme, aby byli učitelé, kteří učí naše děti ne? Nebo nechceme?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale také se ukazuje, a teď se dostáváme k jinému tématu, protože...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To jsou státní zaměstnanci, o kterých vy tady hovoříte. Že rostou. A já jsem rád, že rostou policajti, že rostou vojáci, že rostou učitelé. Vždyť to je v pořádku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy tedy budete snižovat, když nás tady chcete přesvědčit o tom, že se musí šetřit na státu, že musí být úspory. Zároveň to přidání 200 korun na penzích pro každého starobního důchodce představuje, pokud se nemýlím nějakých 30 miliard ve státním rozpočtu na příští rok. Tak kde ušetříte, když nechcete škrtat v učitelských povoláních a nechci odvádět tu debatu tam, jestli nemáme přebytek základních škol a předimenzovanou kapacitu středních škol.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale to je na obce otázka, pane moderátore, omlouvám se. Na obce a na kraje. Obce jsou zřizovateli základních škol, kraj jsou zřizovatelé středních škol. My v Prostějově za posledních 30 let, zfuzovali několik základních škol, do jedné třeba. Bylo to těžkýé nevím, jestli
Martin Kupka to taky řešil. Je to politicky velmi těžký v té obci, ale prostě my jsme to třeba zvládli a ušetřili jsme peníze.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kolik tedy státních zaměstnanců nakonec v roce 2020 propustíte?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je otázka na ty ministry. Čekáme na jejich odpověď, ne na mě, pane kolego. Já nebudu propouštět státní zaměstnance. To musí ti ministři zodpovědní za ty rezorty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslel jsem, že jste místopředsedou hnutí ANO. Omlouvám se za svou naivitu, že první místopředseda hnutí ANO mě pošle za ministry.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
My jsme tady pořád svědky marketingového festivalu. Na jedné straně slyšíme, jak ten stát má být štíhlý. To jsou mimochodem slova ODS, teď si je vzal do úst pan premiér. Ale vedle toho přibývá ANO státních zaměstnanců, v celé řadě důležitých profesí. Ale vy jste odvedl pozornost od toho, že samozřejmě přibylo úředníků. A přibylo úředníků, kteří se často posunuli do oblasti kontrol, takže těch kontrol je ještě více, než kdy bylo. A je to průkazné. A pak slyšíme hned od pana premiéra, ano, kontroly musíme zásadně omezit a zjednodušit veřejnou správu. No já jsem přesvědčený o tom, že ty kroky máme dělat, ale taky teď přinášíme konkrétní návrhy toho, jak to podniknout. Je tady 19 konkrétních kroků, konkrétních návrhů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mluvíte o konkrétních krocích ODS?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Konkrétních krocích ODS jak reálně ušetřit a hlavně jakým způsobem zlepšit podmínky pro život podnikatelů a celé střední třídy v České republice.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A proč to neudělali, když vládli deset let?

Václav MORAVEC, moderátor:
Touto logikou opravdu nemá smysl přece vést racionální debatu, pokud chceme vést racionální debatu. Protože ODS na to přece dojela politicky. Podívejte se, jaké měli preference, za to jak neodpovědně vládli. Jak dlouho si myslíte, že vám vystačí to, že budete u každé racionální otázky odpovídat tím, že to přehrajete, jak to tady vypadalo v roce 2009. Vy jste si vytvořili alianci nespokojených občanů v roce 2011 a neustále se tady vracíme do minulosti. Jak dlouho ještě?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Počkejte. ODS je druhé volební období v opozici. A ve sněmovně sem tam přijdou s návrhem na změnu zákona, který oni sami v té době před těmi 5, 6 lety vlastně zavedli. Tak to mi nepřipadá moc logické. Na druhé straně ale, je to subjekt, s kterým se dá normálně, racionálně bavit a spoustu věcí jsme společně udělali, podpořili. Teď zase vracíme zpátky paušály na dva miliony korun. Což je pro ty podnikatele, nebo živnostníky v pořádku.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To byl jediný návrh, který nám z těch všech návrhů prošel. Ale je to dobře, že to prošlo. Je to konkrétní odpověď, ale škoda že jste nevyhověli vícero žádostem.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale já chci říct, že jako když ODS vládla, měla vlastně těch 8 let na to, tak ty věci, které dneska navrhuje, tak je nezavedla. Na to se já prostě ptám, to je celý.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy už máte šest let u moci.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Však se podívejte, jak ta ekonomika funguje. Jak se zvedly platy, jak se zvedly důchody, jaký mají platy dneska lékaři, sestřičky, učitelé.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já odmítám představu, že všechno bylo špatně. Vezměte si digitalizaci. Nejvíc kroků se udělalo v době vlád ODS.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, vás jsem slušně prosil, ať se nenecháte strhnout.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je těžké se nenechat vyprovokovat, když to jsou útoky v každé druhé větě. Tak je přece normální na to zareagovat. A ano, pro nás je důležité dívat se do budoucnosti, zajistit to, aby se neopakovaly chyby. Protože teď se zjevně socialistická vláda s hnutím ANO, s oporou komunistů, pouští do experimentů, které tu zemi opravdu vedou do slepých uliček. A je to škoda, protože se máme šanci poučit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátíme se na začátek. Tu debatu jsem uvodil, že jsem chtěl racionální debatu o státním rozpočtu a jeho přípravě na příští rok. Týká se to všech těch slibů, jestli důchodci dostanou přidáno na místo valorizačních 700 korun, 900. Jestli bude zavedena bankovní daň. Na místo toho jsme tady dvacet minut ztratili iracionálními argumenty.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Neztratili. To je váš názor. Ale lidi na to mají jiný názor.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak víte, jaký názor na to mají lidi? Vy jste teď mluvil se šesti sty tisíci diváky první hodiny Otázek, že se tady zaštiťujete...? Pane předsedo Michálku, vám jsem vstoupil do řeči. Co jste chtěl říci?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ne, já myslím, že už to není potřeba se k tomu vracet. Mě mrzí, že tady nezaznělo teda něco konkrétního k tomu počtu úředníků, kolik se teda sníží počet úředníků, odkud se vyhodí...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Že byl požadavek ministryně financí na všechny ministry deset procent, ať přijdou, ale přece nemá smysl, jak říká tady kolega Kupka, říká narostli kontroloři. Ano, narostli, ale já jsem rád, že třeba narostli kontroloři Státní veterinární správy, kteří hlídají prostě zdraví našich lidí. A inspekce jakosti, jako. To si myslím, že je v pořádku.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Takže teď těch deset procent vyhodíte?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, tady ne. A proto musí každý ministr říct, kde ušetří. Aby to nebylo bezhlavě prostě škrtání deseti procent plošně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale teď jsme u toho. Nebude se sahat v obraně, nebude se sahat ve školství, nebude se sahat do státní inspekce, nebude se sahat do agendy víz. Tak to znamená, tam neušetříte.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A jak to víte? Uvidíme, nechte to na nás, pane moderátore.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ušetříte 30 miliard?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Třeba to dopadne jako v Praze, kde paní primátorka Krnáčová slibovala, že třetinu úředníků vyhodí a místo toho se počet úředníků za čtyři roky, kdy vládlo hnutí ANO v Praze, zvýšil. Tak možná, že to bude úplně stejné jako u nás. My jsme tohle neslibovali, tak uvidíme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Komunisté, kteří tolerují vládu hnutí ANO a sociálních demokratů, tak si k vládním úsporám v tomto týdnu řekli své. Předseda KSČM, Vojtěch Filip přišel s tím, aby vláda snížila plánovaný rozpočtový schodek na příští rok ze 40 na 30 miliard korun. Andrej Babiš nesouhlasil a Vojtěch Filip řekl.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Sice nesnižování investic je i náš požadavek, ale na druhou stranu vývoj ekonomiky napovídá tomu, že by mohl snížit provozní náklady ministerstev. A tam ta úspora by měla být, a navíc v tříletém výhledu rozpočtovém je snižování deficitu. Takže jestli byl plánován na letošek 40, tak na příští rok při snižování alespoň o těch 25 % by mohl být snížen.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká Vojtěch Filip, předseda KSČM. Tou čtvrteční debatou dua Babiš, Filip to skončilo? To znamená, že zůstanete na 40 miliardách schodku na příští rok?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já to nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
A proč jste místopředsedou hnutí ANO a proč vás potvrdili před týdnem.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Já nic, já jenom šéf klubu poslaneckého.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To tady nějak dochází dech slibům.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
A kdo by to tam mohl vědět u vás?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak je to otázka samozřejmě vlády a premiéra. Otázka na šéfa. Nicméně, nemá moc logiku chtít snižovat schodek státního dluhu na 30 miliard. A současně požadovat navýšení třeba důchodů, to jde proti sobě. Takže my jsme dostatečně v předstihu poprosili všechny ministry, ať nám prostě položí na stůl analýzu, kde budou šetřit a v momentě, kdy to budeme mít pohromadě, tak se k tomu nějak postavíme. Ale já teď opravdu neumím odhadnout a říct, jako já Faltýnek, jaký bude návrh státního rozpočtu na podzim tohoto roku. Jestli tam bude minus 30, minus 40, já to teď v tuhle chvíli opravdu nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Kupko.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
My určitě budeme chtít, aby Česká republika nabídla koncept, vizi toho, kam se vydá. Protože s takovým vládnutím, s nízkými investicemi, to opravdu nemůže dobře dopadnout. Na 16. března chystáme velkou programovou konferenci, kde představíme konkrétní návrhy jak v oblasti důchodové reformy, jak v jednotlivých oblastech pomoci živnostníkům, snižování daní. Protože samozřejmě že platí, že ten stát se musí chovat k těm, kteří přinášejí daně, tak aby pokud možno je nezadupával do země. Ale naopak aby jim dal prostor pro to, že bude dál Česká republika mít z čeho žít. Protože to jsou daně, které vyberete od těch lidí a které následně rozdělujete a má smysl, aby plynuly zejména do investic, které zakládají budoucí výkon a budoucí perspektivu té země. A zároveň vy jste zpochybnil to, že úředníků přibylo. Úředníků prokazatelně za těch posledních pět let přibylo. Protože přibyla celá řada zbytečných zákonů, nových nařízení a v tom ohledu je to bohužel politická odpovědnost a my se snažíme přicházet s konkrétními návrhy, jak škrtat staré zákony, jak škrtat zbytečná razítka a papíry.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Nejvíc zákonů předložil váš poslanec Marek Benda.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale většina z nich také směřovala k tomu, že se věci zjednodušují a zkvalitňují.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
No určitě, Marek Benda předkládá zákony, kterými se věci zkvalitňují. To už dvacet let.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to jsem netušil, že i vy spadnete do té debaty uplynulých dvaceti let.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Řekněte mi, proč se mezi českými právníky, i ústavními právníky, těší takovému respektu Marek Benda. Protože v rámci Poslanecké sněmovny prostě má onu autoritu a vám se s tím možná těžko žije, nicméně je to bohužel tak.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Mně se žije výborně, o mě se nemusíte vůbec bát. A spolupracuje se mi s ním taky dobře. Ale předkládá nejvíc zákonů, takže jestli chcete snížit počet zákonů, tak asi jiným způsobem než navrhovat pořád nové zákony.

Václav MORAVEC, moderátor:
A zatímco si hosté první hodiny Otázek řeknou, jak se jim s kým dobře žije, tak si přepněte na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, kde Otázky budou pokračovat už za pár okamžiku na Čt24.


Ještě jednou vám všem divákům zpravodajské čtyřiadvacítky hezké nedělní odpoledne. Stále je tu jedinečný prostor na diskusi, otázkou zůstává, jak je využít. Komunistické kádrování vlády, předseda KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek při setkání s premiérem Andrejem Babišem zopakoval výhrady své strany na adresu některých členů vlády, zvláště kritizoval ministra zahraniční Tomáše Petříčka, cituji: „Pan Petříček není schopen odmítnout od ukrajinských politiků to, že oslavují válečného zločince,“ vysvětlil Filip, co mu zejména vadí na ministrovi zahraničí a dodal.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Máme právo a povinnost říkat svůj názor na činnost jednotlivých ministrů, tu otevřeně sdělujeme jak při osobních jednáních, tak i prostřednictvím médií a samozřejmě ten, kdo někoho jmenoval nebo ten, kdo někoho přivedl do té funkce, také odpovídá za to, jak ten člověk pracuje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejen o komunistickém kádrování členů kabinetu bude řeč v následujících minutách, ještě jednou vítám trojici hostů první hodiny, tedy ještě jednou vítám 1. místopředsedu hnutí ANO, předsedu poslanecké klubu Jaroslava Faltýnka, ještě jednou hezké nedělní odpoledne.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě jednou vítám i místopředsedu občanských demokratů a poslance
Martina Kupku.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ještě jednou také vítám Jakuba Michálka, který je předsedou poslaneckého klubu Pirátů, vítejte ještě jednou.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak je to s tím komunistickým kádrováním, to je hra pro veřejnost, Vojtěch Filip, který tři čtvrtě roku kádruje a kritizuje některé ministry?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My máme vlastně menšinovou vládu, která nemá ve sněmovně 101 se sociální demokracií. A s KSČM má tato vláda uzavřenou dohodu, takzvaný toleranční patent a s tím, že budou pro některé vládní návrhy hlasovat zástupci KSČM. A když se podíváte na fungování Sněmovny ten poslední rok nebo necelý rok, tak většina těch vládních návrhů zatím prošla, ale nebylo to vždy pouze s podporou KSČM, někdy se přidali i poslanci z jiných stran, pokud to byla dobrá věc i z jejich pohledu pro naše občany. A my jsme rádi, že jsme schopni i někdy podpořit opoziční návrhy tak, aby prostě tou sněmovnou ty zákony procházely, aby ta sněmovna fungovala, i když někdy jsou to třeba složitá témata, jako třeba ten registr smluv, ale tady společně s Piráty si myslím, že už to dorazíme dokonce, je to v třetím čtením na následující schůzi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, vrátím-li si k Vojtěchu Filipovi, nejdou komunisté, nejdou nad rámec?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Má nárok si říct svůj názor a on ho říká poměrně hlasitě teda ho říká.

Václav MORAVEC, moderátor:
A nejdou nad rámec právě toho tolerančního patentu, protože komunisté de facto řídí personální politiku vlády?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, to si nemyslím, jak jste na to přišel?

Václav MORAVEC, moderátor:
Například tím, že když je kritizován Daň Ťok, tak pak udělá několik ústupků.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jakých ústupků?

Václav MORAVEC, moderátor:
Udělá několik ústupků, například v obsazování některých dozorčích rad a podobně.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já tyto informace nemám. Ale říkám znovu, je to subjekt ve sněmovně, který má 15 hlasů, my ty hlasy potřebujeme pro prosazování vládních návrhů zákonů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono klíčové je to se státním rozpočtem viz letos schválený státní rozpočet.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Nejdůležitější zákon vlastně roku je státní rozpočet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto je přece klíčové, a proto se o komunisty opíráte, ptám se, jestli to je součást.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My jsme chtěli na začátku koalici s ODS, protože.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nevracejte se k minulosti. Ale znovu se ptám na to, jestli ty věci, kdy vy ustupujete komunistům nad rámec..

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale my neustupujeme, ne, já nevím, jak jste na to přišel, z novin jste to možná četl, to je pravda. V novinách to píšou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, ale i stran Poslanecké sněmovny.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já jsem se tedy podíval do toho programu, který teď reálně vláda prosazuje a kroky, které dělá, a to jsou kroky, které opravdu míří proti těm, kteří jsou ve společnosti aktivní, vláda fakticky ubližuje těm nejmenším, nahrává těm největším, to je reálně program. Tak pojďte pomoci těm, kteří opravdu se v tuhle chvíli ocitli na černé listině hnutí ANO a jsou… Ale tak jak je možné, že pořád míříte na živnostníky, sice slyšíme jiná slova, ale realita je taková, že místo toho aby se pro živnostníky, podnikatele, střední třídu vytvářely dobré podmínky, tak to pojďte udělat, pojďte zjednodušit život těm, kteří pro tu ekonomiku znamenají opravdu hodně i pro společnost.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Řekněte ale konkrétně a položte na stůl ty konkrétní témata, protože z vaší strany zní neustále jenom, že EET je prostě špatně. Ale zeptejte se těch podnikatelů. Zavedla se první, druhá vlna, bylo velké setkání podnikatelů, které pořádala, to mám pocit, ministryně průmyslu, tam se vyjádřili, že jsou v pohodě s EET, ale že nechtějí zůstat na půl cesty, ať se to prostě dotáhne do konce. A ono to i usnadní práci těm podnikatelům a živnostníkům a přinese to samozřejmě peníze do státního rozpočtu. Ale já vím, že máte i další věci, tak se pojďme o tom konkrétně pobavit.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Třeba věc, která by významně prospěla a bylo by dobře, kdyby to i ANO vzalo za své a znovu to nabízíme, je například paušální daň pro ty nejmenší, pro ty, kteří se třeba nemusejí registrovat k DPH, takže ta hranice je tam jasně určená. A je to jednoduchý způsob, jak na ně nenavalit zbytečné povinnosti, jak ale zároveň zajistit to, že zaplatí daně tak, jak má každý v České republice daně platit. Navrhovali jsme další věci, které by mohly zjednodušit život podnikatelům a budeme je navrhovat znovu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste schopni v rámci opozice a koalice se na tom shodnout, aby právě...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My jsme schopni se o tom bavit.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale ta realita je jiná, my to navrhujeme a vy to zabíjíte. Tady je jasný přehled toho, co jsme navrhli, zrušení daně z nabytí nemovitostí, zrušení silniční daně a další kroky, na které vy jste ve výsledku podívali zle.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já se omlouvám, ale ten správný postup by měl být takový, že než třeba konkrétně ODS řeknu paušální daň pro malé pracovně, tak než to předložit do sněmovny, tak se prostě potkat na to a říci, jestli touto cestou jdeme, jestli to bude vládní návrh nebo poslanecký ODS, to je jedno. Poslanecký je rychlejší než vládní většinou, vždycky teda. A pobavit se o tom, a ne prostě přijít, nastřílet to tam a vůbec se s námi jako třeba nebavit jako, to vám nevyčítám, ale.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Ale já vám řeknu konkrétní příklad, pracujeme například na změně stavebního zákona, přinášíme konkrétní návrhy k elektronizaci. Já pevně doufám a prosím o to všechny politické strany, aby pomohly tomu, že v téhle oblasti se udělá výrazný krok dopředu, že bude brzy digitální technická mapa, která mimochodem může výrazně prospět i tomu, aby opravdu i ten čtvrtý operátor měl podmínky rozumné, aby se v tomhle směru zjednodušily konkrétní možnosti, aby existoval portál stavebníka, aby existovala datová úložiště, aby se nemuselo s množstvím papírů zbytečně na úřady, tak to jsou konkrétní věci, na kterých spolupracují poslanci z různých politických uskupení. Já to pokládám za důležité, je to konkrétní věc, kterou přinášíme. To je náš návrh, to je naše nabídka.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Ale vždyť vy jste to nepředložili tyhle ty věci, co jste zrovna jmenoval, jste nepředložili.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
V tuhle chvíli se pracuje na posledních změnách, úpravách onoho zákona, pracuje na tom mimochodem i váš kolega a bude to poslanecká iniciativa a oni jsou do té práce zapojeni také a je to konkrétní návrh, který opravdu tomu může pomoci.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Jako tam je největší problém, že prostě na ministerstvu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte, o kterém ministerstvu?

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Paní ministryně, ministerstvo pro místní rozvoj, které má na starosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Klára Dostálová.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Které má na starosti právě stavební zákon, tak já jsem jí interpeloval asi šestkrát kvůli digitalizaci stavebního zákona, a oni to vyřešili tak, že zadali aktualizaci nějaké pět let staré studie a teď se připravuje zase nový kodex a nový kodex, než se dodělá, než projde Poslaneckou sněmovnou, tak to možná bude v dalším volebním období, takže...


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
A aby to bylo rychlejší, tak jsme dali dohromady pracovní skupinu, která už ve sněmovně pracuje, na které se podílejí Piráti, hnutí ANO a další politické subjekty a cílem je, ještě než proběhne ta kompletní rekodifikace stavebního zákona, tak jednotlivé kroky urychlit, protože například to, co se v tom zákoně objevuje jako nový stavební super úřad, je možné nahradit tím elektronickým zastřešením tak, aby na sebe jednotlivé úřady viděly víc. A to, co se snažíme také přinést, když jsme se bavili ještě před 13. hodinou, o tom, jak zajistit, že prostě budou mít lidé v České republice méně povinností, že se stát na ně bude dívat jinak, tak dát opravdu povinnost, přicházíme s návrhem do Poslanecké sněmovny, aby každá legislativní změna zahrnovala přehlednou tabulku, jaké povinnosti to lidem uloží, případně, jaké povinnosti to ruší, aby v tomhle bylo jasno a do budoucna právě třeba i v e-sbírce, v iLegislativě, takový přehled povinností figuroval a figuroval pro každý zákon, který se v českém právním řádu objeví, protože dneska se probudíte a nevíte pro samý zákon, kam vstoupit.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Vy kývete, takže, já souhlasím, takže já to mám v podvýboru, elektronická sbírka zákonů, tak to teď se bude projednávat, je to otevřený sněmovní tisk 256, takže beru tohle to vaše slovo a my to tam normálně doplníme.

Václav MORAVEC, moderátor:
No tak kéžby. Já jsem v úvodu, když jsme se bavili o efektivitě státní správy, tak jsem se chtěl v rámci racionální diskuse zeptat, na kolik kupříkladu u výběru daní, lepšího výběru daní se berou v potaz nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu, protože kupříkladu správa daně z příjmů právnických osob, kde došlo k navržení několika dalších formulářů, tak Nejvyšší kontrolní úřad zkritizoval, že od roku 2014 jsou poplatníci povinni předložit k daňovému přiznání přehled transakcí se spojenými osobami včetně jejich vyčíslení, přes velký význam těchto údajů ministerstvo financí zavedlo pro její zjišťování pouze přílohou k daňovému přiznání, generální finanční ředitelství ani ministerstvo financí nedoložily, že by při zavádění tohoto tiskopisu se zabývaly otázkou, zda jsou požadované údaje nezbytné pro správu daně. A jsou tady další a další nálezy, které každý, jak se zapleveluje.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
No vidíte, a to je přesně to, co říká
Martin Kupka, když bychom měli dát do toho, když se přijme nový zákon, tak jaký to bude mít konkrétní dopady, jak to zvýší nebo sníží administrativní zátěž, cílem by mělo být, aby jsme se všichni shodli na tom, že to ne zvýší, ale sníží tu administrativní zátěž.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy se ani na tom nejste s to dohodnout, a proto vypadá český daňový řád a český právní řád, že je zaplevelován a že přibývají státní úředníci a ta státní správa.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ten státní úředník je přijatý na veterinu, aby kontroloval zkažené maso, tak je to v pořádku si myslím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ti úředníci předpokládám.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale tím nehájím vůbec nárůst státních úředníků.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
K těm daňovým přiznáním, my jsme se dohodli s paní ministryní Schillerovou, že to nějakým způsobem zjednodušíme tak, aby podnikatelé už nemuseli předkládat účetní závěrku jak soudu, tak finančáku, že to budou předkládat pouze na jedno místo. Máme k tomu několikastránkový závěr pracovní skupiny a od té doby se tomu paní ministryně nevěnovala, to jsme ji urgovali. Takže je potřeba, protože ty věci se nějak připraví a potom jakoby usnou a vláda pracuje prakticky pouze, když předkládá implementaci evropské legislativy, takže je to taky o nějakém tom manažerském řízení, aby pan premiér, spíš by pan premiér, zatímco.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybyste aspoň v Poslanecké sněmovně nacházeli shodu, jako tomu bylo v první hodině otázek, kdy jste dali veřejný závazek kupříkladu v souvislosti s novelou zákona o elektronických komunikací. Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a
Martin Kupka, místopředseda Občanské demokratické strany. Děkuju vám mnohokrát, díky za diskusi.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Děkujeme za pozvání.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Jakub MICHÁLEK, předseda poslaneckého klubu /Piráti/:
Díky za pozvání.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu