13. ledna 2019

XTV.cz: Moje největší politická chyba byla, když jsem hlasoval pro přímou volbu prezidenta

(XTV.cz) Co mu vadilo na Václavu Havlovi? Jak se rozhoduje při politickém hlasování? Jak chtějí ODS porazit Andreje Babiše? Jaké mají průsečíky s Piráty? A co je víc – stranická disciplína nebo hlasování podle svého svědomí? Na tyto otázky odpovídal předseda sněmovního ústavně právního výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda na XTV.cz.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na XTV.cz.

„Výrok o Havlovi jako vlastizrádci je mimořádně debilní. Nicméně pokud se to týká veřejných činitelů – nestíhejme. Kdyby bylo na mě, zrušíme verbální trestné činy všechny. Pokud přijde návrh na vydání pana Volného, tak budu hlasovat proti,“ říká poslanec ODS Marek Benda. Podle jeho vzpomínek nikdo nečekal, že komunistický režim na konci 80. let padne.

„Část parlamentní agendy určují komunisté. Je to velmi nebezpečný trend a zásluha ANO i ČSSD. Názorové spojence v ODS mám, zesiluje to. V řadě případů nevím, o čem se hlasuje, dávám na své kolegy. Mnohokrát jsem hlasoval tak, že jsem z toho byl nešťastný. Moje největší politická chyba byla, když jsem hlasoval pro přímou volbu prezidenta,“ přiznává nejdéle sloužící poslanec v historii ČR.

Babiš podle něj žádnou politiku nemá, vláda je úspěšná jen ve svém rozdávání. „Není to jejich zásluhou, že se země má tak dobře. Větší zásluhu na tom má vláda Nečase a Kalouska,“ říká.

„Čína a Rusko je pro nás nepochybně hrozbou. Jsme součástí západu, přátelské státy s USA jsou pro nás správně. Vidím určité ohrožení i z EU,“ připouští politik.

 

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR