27. října 2011

V Bílém domě bude řeč o Temelínu

Premiér Petr Nečas (ODS) se dnes setká v Bílém domě s americkým prezidentem Barackem Obamou. Předseda vlády v rozhovoru pro HN poprvé přiznává, že dostavba Jaderné elektrárny Temelín bude důležitým bodem jednání ve Washingtonu. Mimo jiné proto s sebou do USA bere čerstvého ředitele energetického polostátního kolosu ČEZ Daniela Beneše. "Tlak bych tomu neříkal, jde o přirozený zájem státu prosadit své firmy," zhodnotil Nečas úsilí politiků z Francie, Ruska a Spojených států přimlouvat se za firmy z těchto zem

Americký velvyslanec v Praze Norman eisen se nijak netají silným lobbingem za společnost Westinghouse kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Očekáváte, že to bude tématem i při vaší návštěvě USA? 
 
Temelín zajímá všechny tři mocnosti, které u nás chtějí uspět: Francii, Rusko i USA. Takže samozřejmě předpokládám, že o Temelínu bude řeč i v Bílém domě. Není na tom nic zvláštního. 
 
Jak moc je pro českou delegaci Temelín důležitá otázka? 
 
Je to jedno z důležitých témat. 
 
Jak vlastně hodnotíte vystupování a tlak Američanů kolem Temelína? Je jiný oproti francouzským či ruským krokům? 
 
Všichni tři uchazeči mají velkou snahu uspět. Tlak bych tomu neříkal, jde o přirozený zájem státu prosadit své firmy. 
 
Na únorové návštěvě v Paříži vás doprovázel tehdejší šéf ČeZ Martin Roman. Kdo zastupuje ČeZ v delegaci do Washingtonu? 
 
Součástí delegace předsedy vlády je početná skupina zástupců řady významných společností. ČEZ bude reprezentovat generální ředitel Daniel Beneš. 
 
Naváže nějak vaše jednání v USA na smlouvu o vzájemné spolupráci v jaderné energetice, kterou v prosinci 2010 podepsali ve Washingtonu ministr Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem? 
 
Není zvykem prozrazovat předem to, co chceme s americkými představiteli oznámit ve čtvrtek po jednání. 
 
Během únorové návštěvy v Paříži jste s francouzským premiérem Fillonem podepsali plán strategické spolupráce do roku 2013 s důrazem na energetiku. Chystáte nějaký obdobný strategický dokument i teď? 
 
Platí, co jsem odpověděl na předchozí otázku. 
 
Jedním z významných energetických témat v českoamerických vztazích byl také odprodej podílu amerických firem v ropovodu TAL do českých rukou. Bude vaše vláda podobně jako ta Topolánkova či Fischerova – hovořilo se o tom například při pražské návštěvě Joea Bidena – usilovat o totéž? 
 
Ta odpověď je pořád stejná. 
 
Pro Američany by jistě bylo zajímavé i to, kdyby se Česko rozhodlo vypsat tendr na nové stíhačky, předběžný zájem už oznámily koncerny Boeing i Lockheed Martin. Budete o tom hovořit buď vy s Barackem Obamou, nebo někdo z delegace se zástupci USA? 
 
Je pravdou, že v roce 2015 končí pronájem letounů Gripen. Na základě doporučení strategické armádní Bílé knihy vláda teprve rozhodne, zda si Česko zachová nadzvukové letectvo. O tomto procesu budu protějšky v případě zájmu informovat stejně jako o faktu, že se bude případně jednat o transparentní výběrové řízení, do kterého se může přihlásit každý ze zájemců. 
 
A bude toto téma námětem vašich schůzek ve Sněmovně reprezentantů, respektive v Senátu? 
 
Můžeme o tom mluvit v tom kontextu, který jsem naznačil. 
 
Američané velmi pozitivně hodnotí českou účast v Afghánistánu, přivítali by ale rozšíření našeho provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru. Pokud prezident Obama tento požadavek vznese, co mu odpovíte? 
 
Přestože neznám konkrétní požadavek, o kterém hovoříte, mohu potvrdit, že Česko chce zůstat v Afghánistánu tak dlouho, dokud budeme moci smysluplně přispívat k bezpečnostní stabilizaci země a k její obnově. A náš příspěvek budeme flexibilně přizpůsobovat měnícím se podmínkám. 
 
Které oblasti byznysu chcete na lince Praha – Washington pomoct zlepšit? Karel Schwarzenberg před časem letěl do USA s nabídkou podpory filmařů z Hollywoodu, co povezete vy? 
 
Vnímám otázku vzájemných obchodních vztahů v širším kontextu. S ohledem na to velmi oceňuji nově zahájený obchodní a ekonomický dialog, který přináší konkrétní výsledky. Věřím, že jednání povedou a budou rychle směřovat k potřebnému cíli – moderní investiční dohodě. Mým cílem je orientace především na oblast vědy, výzkumu a inovací, a to nejen na "vědecké" půdě, ale i směrem k přímé spolupráci firem a uplatnění výsledků takovéto spolupráce na trhu. Pro Česko by zároveň bylo dobré, kdybychom ve spolupráci s partnerem uskutečnili kroky vedoucí k lepšímu porozumění toho, jak by se české firmy mohly podílet na trhu veřejných zakázek v USA. 
 
Návštěvy minulých premiérů ve Washingtonu byly vždy ve znamení velké diplomatické události – válka v Iráku v roce 2003 a protiraketový radar v roce 2008. Co je klíčovou otázkou česko-amerických vztahů dnes? 
 
Není to jedna jediná klíčová otázka. Naše vztahy s USA jsou založeny na třech pilířích, které hodláme posilovat. Je to bezpečnostně-obranné partnerství, hospodářská spolupráce a společné úsilí o podporu lidských práv a dobrého vládnutí tzv. Open Government. 
 
Ve svém programu v DC máte i byznys snídani v University Clubu. Co bude tématem vašeho vystoupení? 
 
Víte, kdo si vás přijde poslechnout? Tématem je obchodní a ekonomický dialog, a především představení ČR jako silného, perspektivního a předvídatelného ekonomického partnera s vyspělým průmyslem. Snídaně se zúčastní představitelé státního sektoru i soukromých firem. 
 
RNDr. Petr Nečas

předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády