6. prosince 2018

Interpelace na ministra školství ve věci Efektivního využívání financí ministerstva školství na vzdělávání cizinců

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Václava Klause ml. na ministra školství Roberta Plagu ve věci Efektivního využívání financí ministerstva školství na vzdělávání cizinců.

Václav Klaus:
Dobrý den, já už jsem dnes jak sovětská údernice Faša Anglinovová, která zároveň dokázala obsluhovat třináct traktorů, tak já už stíhám asi čtvrtou interpelaci během dneška.
 
Dovolil bych si interpelovat nepřítomného pana ministra Plagu a sice ve věci vzdělávání cizinců. Opět se odkážu - je to stejný případ jak pana Hamáčka - na případ té paní, která se údajně jmenuje Ayan Jamaal Ahmednuur, a řekl bych asi tolik. V České republice žije více než 500 tisíc cizinců a jejich vzdělávání zejména v oblasti českého jazyka je podstatnou podmínkou jejich úspěšné integrace a dalšího fungování v rámci České republiky. Na základě třeba tohoto případu je jasné, že je zde hodně lidí, kteří dostávají z českého jazyka na české škole, placené českými daňovými poplatníky, známku dobrý, ale přitom absolutně neumí česky, protože tato paní pak ještě čtyři roky poté, když dělala řidičák, potřebovala tlumočníka.
 
Takže já bych si dovolil zeptat se pana ministra: Je běžné, aby cizinec získal doklad o absolvování kurzu pro získání základního vzdělání, ve kterém je z českého jazyka hodnocen známkou dobrý, a přitom česky vůbec neuměl?
 
Za druhé: Jaké dovednosti v rámci českého jazyka musí cizinec v takovém kursz prokázat, aby dosáhl známky dobrý?
 
Za třetí. Je-li vzdělávání cizinců financováno z prostředků MŠMT, jak je potom v České republice zajištěno a kontrolováno řádné a efektivní využití prostředků ministerstva na rekvalifikační kurzy pro cizince a jejich vzdělávání?
 
Takže vážený pane nepřítomný ministře, děkuji za odpověď, kterou očekávám v průběhu zákonné lhůty.
 
 
Václav Klaus ml.

poslanec PČR
expert ODS pro školství