23. října 2018

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci účasti Čestné stráže AČR na předávání medaile ČSBS

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany ČR Lubomíra Metnara ve věci účasti Čestné stráže AČR na předávání medaile ČSBS.

Vážený pane ministře,

minulý týden byl dle médií oceněn medailí s nápisem „Za vlast a za svobodu“ od Českého svazu bojovníků za svobodu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Nepíši Vám, abych se pozastavila nad udělováním této medaile organizací s problematickým vedením i minulostí (bohužel k porušení žádných právních norem nedošlo, poškozen byl jen dobrý vkus), ale kvůli fotografii, která se objevila v mediích.

Ze snímku je totiž patrné, že se akce zúčastnila Čestná stráž AČR. Vzhledem k tomu, že vím, jak je Čestná stráž AČR vytížena a že řadu žádostí o účast musí odmítat, tato skutečnost mne překvapila. Třeba i proto, že v sobotu 20. října 2018 se v Katedrále sv. Víta konala zádušní mše za oběti Heydrichiády a tam jsem nikde Čestnou stráž AČR neviděla, byť bych to považovala za adekvátní. Po mém dotazu jsem se navíc dozvěděla, že organizátoři mše žádali o přítomnost Čestné stráže v letech 2015-2017 a nikdy jim nebylo vyhověno, takže letos už ani nežádali.

Ráda bych proto věděla, kdy se do plánu akcí Čestné stráže AČR dostalo předávání medaile poslanci Ondráčkovi a kdo tuto akci v rezortu obrany schválil, s jakým odůvodněním a kde se uskutečnila? Zároveň mne zajímá, podle jakých pravidel se rozhoduje o účasti Čestné stráže AČR na jednotlivých akcích (pokud existuje vnitřní akt řízení upravující tuto oblast, prosím o jeho zaslání) a kolik žádostí rezort ročně obdrží od subjektů mimo státní správu a kolika vyhoví? A konečně by mne zajímalo, kolik peněz šlo v roce 2018 z rozpočtu MO na činnost Českého svazu bojovníků za svobodu a kolik se plánuje vydat příští rok (prosím zahrnout i prostředky, které tato organizace získala nepřímo prostřednictvím jiné organizace, například Československé obce legionářské, a které pocházejí z dotace MO).

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR